marți, 2 martie, 2021
11.2 C
Buzău

Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European. Filmul complet al acestei decizii. Care sunt etapele ce urmează în tentativa acesteia de a ajunge procuror șef al instituției europene

EXPRESS SUD-EST LA ZI Eveniment Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi...

Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European. Filmul complet al acestei decizii. Care sunt etapele ce urmează în tentativa acesteia de a ajunge procuror șef al instituției europene

NEWS

Parlamentul European a decis prin vot să o susțină pe Laura Kovesi la șefia Parchetului European. Însă câștigătorul acestui fotoliu este numit de comun acord de Parlamentul European şi Consiliul UE. Acesta din urmă îl susține pe francezul Jean-François Bohnert, așadar urmează o perioadă de negocieri intense.

Fără susținerea Guvernului român

Laura Kovesi, fosta șefă a DNA s-a întors ieri în țară imediat după votul comisiei. Pe aeroport a declarat că votul din Parlamentul European (PE) reprezintă un vot pentru întreg sistemul de justiție din România care în aceste momente luptă să-şi apere independența. Ea a subliniat că a mers ca profesionist să candideze, neavând susținerea Guvernului român.

Citește și: Aurul României, în pericol! Descreierații Dragnea și Șerban vor să pună labele și pe el! Liderii PSD au depus un proiect de lege prin care cer repatrierea aurului

„Este o mare onoare că am obținut primul loc la selecția tehnică a Comisiei Europene şi că am avut ocazia să îmi susțin candidatura în Parlamentul European, alături de alți doi profesioniști. Sunt alături de colegii mei procurori şi judecători, care în aceste momente se luptă cu îndârzenie împotriva subordonării statului de drept printr-o ordonanță de urgență ce încalcă normele europene, recomandările explicite ale Comisiei Europene, ale Greco şi ale Comisiei de la Veneția. Ceea ce se întâmplă în România este extrem de grav, un protest al magistraților este ceva ieșit din comun”, a declarat Laura Kovesi.

Negocieri cu Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european

Mai departe, Conferința Președinților, formată din președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare ale selecției procurorului-șef al Parchetului European. „Voi trimite o scrisoare președintelui Conferinței președinților pentru a spune care este rezultatul votului. Pe baza mandatului conferinței președinților voi intra în negocieri cu Consiliul pentru a ajunge la un acord, de comun acord pentru numirea noului procuror-șef european. Următoarea ședință pe 11 martie”, a declarat, la finalul ședinței, președintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes. 

Citește și: TVR, cenzura și audiența! Cât de mare este puterea penalilor lui Dragnea în televiziunea publică ori despre cum PSD-ul minte poporul cu televizorul!

În contextul în care Laura Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcția de procuror-șef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru șefia Parchetului UE, este necesară o negociere între Parlament şi Consiliu, pentru a se ajunge la consens. Înainte de demararea negocierilor, cel mai probabil, în plenul Parlamentului European va avea loc un vot prin care să fie validată hotărârea din Comisiile LIBE şi CONT. 

 „Etapele din Parlamentul European sunt cele mai importante etape în procesul de alegere a procurorului european. A fost transparent, deschis. În plus, Kovesi a fost considerată de către comitetul de selecție format din 12 experți candidatul cel mai potrivit”, a spus eurodeputatul liberal, Siegfried Mureșan la Digi24, susținând că, în opinia sa, Consiliul va ține cont de poziția PE şi a experților.

Audieri tensionate pentru Laura Kovesi

Fosta șefă DNA a câștigat şi marți seară votul consultativ din comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, clasându-se peste contracandidații săi din Franța şi Germania. Kovesi a fost audiată timp de 75 de minute de membrii celor două comisii, fosta șefă DNA fiind singura dintre cei trei candidați care a trebuit să dea răspunsuri unor întrebări ostile, venite în special din partea parlamentarilor români. Kovesi a fost însă apărată de aproape toți eurodeputaţii străini, care şi-au început intervențiile exprimându-şi solidaritatea şi regretul că este supusă la o campanie de denigrare venită din partea propriului guvern.

Grapini „a uitat” să numere un vot pentru Kovesi

De altfel, europarlamentarului Maria Grapini, membru al partidului fondat de Dan Voiculescu, a trebuit să fie mustrată de președintele de ședință pentru seria de atacuri la adresa fostei șefe DNA.

Europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld

„Nu credem ce spune Guvernul despre ea, nu țineți cont de zvonuri”, „curajul dvs. a inspirat multă lume în întregul continent, nu doar în România”, au fost doar câteva dintre intervențiile europarlamentarilor europeni în audierile de marți seară. De altfel, europarlamentarul Sophie in ‘t Veld (Olanda), membru în Comisia LIBE, a caracterizat drept stupidă acțiunea Guvernului României față de Kovesi. „Este de neacceptat. Extrem de stupid, e atât de clar la vârf. Toate statele membre fac jocuri, dar sunt competente politic”, a explicat aceasta.

De altfel, Maria Grapini a fost autoarea unei alte gafe monumentale, atunci când a greșit numărarea voturilor obținute de Kovesi. Făcând parte din comisia de numărare a voturilor exprimate miercuri, Grapini a uitat să numere un vot în favoarea fostei șefe DNA, moment în care a fost atenționată de o altă europarlamentară care i-a preluat sarcina de numărare.

Liviu Dragnea a refuzat să comenteze votul pentru Laura Kovesi

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a refuzat să comenteze votul favorabil obținut de Laura Codruța Kovesi în comisiile Parlamentului European. Întrebat în limba engleză, de un jurnalist străin, cum comentează această victorie, liderul PSD a pretins că nu știe limba engleză. Răspunsul liderului PSD a venit prompt, tot în limba engleză, spunând că nu știe să vorbească în această limbă: „I can’t. I don’t speak English (Nu pot, nu vorbesc limba engleză – n.r.)”, a răspuns Dragnea. „Come on! You already speak English (Pe bune? Deja vorbiți în limba engleză! – n.r.)”, a replicat jurnalista publicației străine.

Citește și: OUG 7 și FILMELE făcute de PROȘTI pentru PROȘTI. Ori despre cum a început să bată prin PSD un vânt rece de baltă, cu spaimele lui reci, de sfârșit pe undeva, pe la Poarta Albă

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. 

Până în acest moment, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. EPPO va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef şi un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Cum au votat eurodeputații români 

Singurul liberal care este membru în Comisia LIBE este Traian Ungureanu, însă din cauza faptului că mai mulți eurodeputaţi au lipsit, au participat, în calitate de supleanți, europarlamentarii PNL Cristian Bușoi, Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu şi Adina Vălean, potrivit unor surse politice.

Conform surselor citate, unul dintre europarlamentarii FIDESZ, membru în Comisia LIBE nu a participat la ședința forului legislativ, fiind înlocuit de unul dintre eurodeputaţii PNL. În schimb, cinci eurodeputaţi socialiști Emilian Pavel, Gabriela Zoană, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Răzvan Popa şi Maria Grapini au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...