marți, 9 martie, 2021
4.3 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Vrancea Ultimele detalii despre crima din Vrancea: asasinii voiau să fure 100.000 de...

Ultimele detalii despre crima din Vrancea: asasinii voiau să fure 100.000 de euro de la patronul casei de schimb valutar. De ce au ajuns să îl împuște și să fugă fără bani. Filmul complet al tentativei de jaf încheiată cu o crimă

Ultimele detalii despre crima din Vrancea: asasinii voiau să fure 100.000 de euro de la patronul casei de schimb valutar. De ce au ajuns să îl împuște și să fugă fără bani. Filmul complet al tentativei de jaf încheiată cu o crimă

NEWS

Ucigașii din Vrancea care l-au omorât pe patronul unei case de schimb valutar găsit împușcat în mașina lui au fugit de la locul faptei fără cei peste 100.000 de euro pe care intenționau să îi fure de la victimă, iar unii dintre ei sunt recidiviști. Procurării vrânceni au explicat ieri ce s-a petrecut în seara crimei.

Crima din Vrancea, prin detaliile sale terifiante, a provocat spaimă multor valutiști din Focșani. Anchetatorii vrânceni au reușit totuși să descâlcească firele acestei povești cu iz mafiot. Potrivit procurorilor, în seara crimei, victima, Constantin Chiriță, cunoscut de apropiați cu numele de „Telu“, patron al unei case de schimb valutar din Focșani, plecase cu mașina personală spre casa familiei situată în comuna Slobozia Ciorăști, limitrofă orașului. El transporta 30.000 de euro, 20.000 de lire sterline şi 300.000 de lei.

Atacul asupra patronului casei de schimb valutar, pregătit pas cu pas

„Din cercetări, a rezultat că în perioada 3 ianuarie – 22 februarie 2019, inculpații au efectuat activități pentru a pregăti săvârșirea faptelor, în sensul că au achiziționat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecție în partea din față, i-au montat plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceștia s-au interesat la alte cunoștințe din județul Vrancea asupra programului victimei, precum şi asupra orei la care acesta pleca de la locul de muncă în localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăști, în același timp verificând şi traseul pe care urma să-l parcurgă victima“, au declarat procurorii vrânceni.

Mai exact, în jurul orei 19.45, pe un drum izolat, patronul casei de schimb valutar a fost lovit în plin de  autoturismul de teren pregătit de cei trei infractori care l-au atacat.

De ce au plecat criminalii fără cei peste 100.000 de euro

În autoturism se aflau Ionuț Bogdan Sprânceană şi Gheorghe Vasile Văscăuțanu, care au coborât şi au tras două focuri de armă în afacerist, provocându-i leziuni în urma cărora a murit aproape pe loc. Scopul lor era să-l jefuiască pe patronul casei de schimb valutar. Omul de afaceri s-a baricadat în mașina personală după ce a fost lovit, motiv pentru atacatorii iritați l-ar fi împușcat.

Citește și: Baronul peștilor, prins iarăși cu mâna-n buzunarul nostru. Horia Teodorescu, președintele Consiliul județean Tulcea ascunde contractele ilegale cu avocații

La audieri, aceștia au declarat că nu intenționau, inițial, să folosească armele. Se pare că între cei doi criminali a izbucnit o ceartă legată de faptul că au folosit armele în mod nejustificat. În plus, în depărtare ar fi apărut luminile unui alt autoturism, motiv pentru care atacatorii au fugit de la locul faptei fără banii omului de afaceri şi abandonând propriul autoturism. Au mers înspre altă mașină, condusă de Marius Daniel Cruceanu, cu care stabiliseră să le asigure scăparea în cazul unor eventuale probleme, potrivit adevarul.ro.

Cei trei au fost prinși după 60 de ore de la comiterea crimei, luni dimineață, 24 februarie, în Vama Nădlac din județul Arad. Se pregăteau să iasă din țară la bordul unui BMW X5, dar fuseseră dați în consemn de către anchetatori şi reținuți de către polițiștii de frontieră. Nu este clar cum au reușit investigatorii să-i identifice înainte de a fi reținuți la frontieră. În cursul zilei de marți, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

Bogdan Ionuț Sprânceană este acuzat de omor calificat, tentativă la infracțiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi munițiilor, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. De aceleași infracțiuni, mai puțin ultima, este învinuit şi Gheorghe Vasile Văscăuțanu, în vreme ce Marius Daniel Cruceanu este acuzat de complicitate la omor şi complicitate la tentativă de tâlhărie calificată.

Doi dintre atacatori au mai avut probleme cu legea

Gheorghe Vasile Văscăuţanu, zis Gigi Englezu

Unul dintre cei trei bărbați arestați la Focșani marți, 26 februarie, în cazul uciderii omului de afaceri Constantin Chiriță, a fost eliberat din închisoare cu 14 luni înainte de a-i fi expirat pedeapsa, în baza Legii recursului compensatoriu. Gheorghe Vasile Văscăuțanu, zis „Gigi Englezu“, un bărbat de 32 de ani din Adjud, fusese condamnat în 2017 la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic şi consum ilicit de droguri şi trebuia să fie eliberat, în mod normal, pe 29 septembrie 2019. A ieșit însă din pușcărie pe 25 iulie 2018, printr-o decizie a Judecătoriei Focșani. Printre motivele care i-au convins pe judecători să-l elibereze, s-a numărat faptul că, în timpul detenției, deținutul s-a căsătorit, iar soția lui așteaptă un copil.

Citește și: Împușcături pe Marea Neagră. Grănicerii români au tras asupra unei ambarcațiuni de pescuit turcești

„Din caracterizarea condamnatului emisă de administrația locului de deținere rezultă că petentul se află la prima analiză în cadrul comisiei de liberare şi că, pe perioada executării pedepsei, a avut un comportament corespunzător față de normele instituționale. A fost inclus la activități lucrative şi la activități socio-educative, nu a fost sancționat disciplinar, fiind recompensat de șase ori. Beneficiază de sprijin relativ moral şi material din partea mediului familial“, se arată în motivarea judecătorilor.

Potrivit datelor din dosarul său, Gheorghe Vasile Văscăuțanu a executat, efectiv, din toată pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de pușcărie, doar 477 de zile de închisoare. Totodată, i-au fost scăzute 90 de zile din perioada petrecută în arest preventiv, iar ca urmare a muncii prestate în penitenciar a mai câștigat 85 de zile, astfel că din adunarea acestor cifre a rezultat un total de 652 de zile de închisoare, adică exact cât avea nevoie pentru a beneficia de prevederile Legii recursului compensatoriu, care menționează că trebuie executate două treimi din pedeapsă.

Celelalte două persoane reținute de procurori sunt Bogdan Ionuț Sprânceană (28 de ani) şi Marius Daniel Cruceanu (48 de ani), ambii din satul Slobozia, comuna Urechești, județul Bacău. Surse judiciare arată că Sprânceană este recidivist, fiind eliberat din pușcărie condiționat în 2016. A executat o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi munițiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

TOPUL DE AZI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.