4.3 C
Buzău
joi, 21 februarie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST
  • SPECIAL

Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat

editorial

Ion Chiaburu, despre Dragnea Teleormăneanul și scandalul Kovesi. Mărturia unuia care pentru ei nu prea contează

Ion Chiaburu, așa-l știe lumea în Cislău, ca pe unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul lui Gică Boieru la care ei au tot fost slugi mai toată viața, chiar dacă numele de familie e Chiaburu... Trag mai...

Pentru zeci de ani, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioși, cârnații de Pleșcoi şi petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulţi angajați din orașele din jur. „Tancul“ tranziției a trecut însă nemilos peste Berca. Activitatea economică a comunei a servit prima lovitură o dată cu ruinarea societății „Rubinul”, profilată pe prelucrarea sticlei. La vremea respectivă, au rămas fără locuri de muncă circa 100 de localnici.

Milioane de dolari pierdute la Schela Berca

Lichidarea SC Foraj-Sonde Berca, la începutul anilor 2000, a fost un tun pe cinste! Angajații, cărora nu li se mai plătiseră salariile de mai multe luni, au câștigat toate procesele intentate societății.

Dan, Morișca falimentului

Au angajat și un executor judecătoresc, dar Direcția Generala a Finanțelor Publice din Buzău, sub conducerea directorului Dan Morișcă, l-a îndepărtat pe executorul muncitorilor și a trecut la lichidarea silită. A vândut 18 instalații, de mare valoare la preț de fier vechi, deși executorul găsise oferte de 300.000 de dolari pe instalație. „Metoda” lui Morișcă a făcut să se recupereze doar câteva miliarde. Dan Morișcă a fost cercetat de DNA, dar protejat de mafia pesedistă care păstorește Buzăul a scăpat basma curată, în timp ce muncitorii au pierdut definitiv orice compensare bănească.

Schela Berca, o firmă unicat pentru Buzău

SC Foraj-Sonde Berca SA a fost una dintre puținele întreprinderi care făceau puțuri pentru prospectare sau exploatare și avea, în exclusivitate, după 1989, contracte cu SN Petrom. Și după 1989 Foraj-Sonde Berca a avut o activitate intensă. De fapt, întreprinderea mergea foarte bine.

Citește și: Viorel Ștefan, omul care mulge vaca. Ori despre cum a devenit Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, vaca de muls a vicepremierului României

La un moment dat, comenzile au început să scadă. Angajații, prin liderii lor de sindicat, susțin că s-a dorit falimentarea întreprinderii de foraj, dorita de multi „oameni de afaceri buzoieni”. Tot reprezentanții sindicaliștilor afirmă că cei de la conducerea Foraj-Sonde Berca au furat cât au putut. Mai mult, a fost adus un director care lucrase numai în industria lemnului și pe care sondorii îl porecliseră „Rumeguș”. Respectivul director habar nu avea de treburile forajului și întreprinderea s-a dus cu totul la vale, ajungând la datorii de ordinul sutelor de miliarde.

Citește și: Constantin Toma, scos la vânzare de jurnaliștii buzoieni. Publicațiile din Buzău vând pe rupte rugăciuni și icoane cu edilul buzoian. „Nimeni n-a făcut ce a făcut el. Pentru noi e un sfânt!“

Dan Morișcă, directorul de atunci al Direcției Generale de Finanțe Publice Buzău, a prezentat continuu o altă variantă privind situaţia falimentară în care a ajuns Foraj-Sonde Berca. Anume, comenzile scăzuseră, dar nu s-a efectuat nici o restructurare. Sindicatul ar fi făcut presiuni și, în condițiile în care era mult mai puțin de lucru, au fost păstrați tot 1.300 de angajați. Dan Morișcă declara atunci că Finanțele Buzău au făcut o analiză și au constatat că nu se mai poate face nimic în sensul reabilitării SC Foraj-Sonde Berca. Avându-se în vedere sumele foarte mari datorate statului, s-a trecut la executarea silită.

Cu dreptatea doar pe hârtie

Angajații au început să nu mai primească salariile timp de mai multe luni. Au negociat cu cei de la conducere, au protestat, au intrat în grevă, dar totul a fost în zadar. Nu au primit nimic, deși munciseră la fel ca înainte. Au făcut demonstrații de protest în fata Prefecturii Buzău.

Ion Vasile

Ion Vasile, prefectul de atunci, nici nu i-a luat în seama. Despre prefectul de atunci, muncitorii susțin că ar fi fost implicat în afacere. În cele din urmă, întreprinderea s-a închis, iar angajații nu și-au mai primit drepturile bănești și au acționat întreprinderea în judecată. Au câștigat, hotărârea definitivă și irevocabilă recunoscându-le dreptul de creditor principal. Ei trebuiau să primească 9 miliarde salariile neachitate în ultimele luni și 26 de miliarde salariile compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.

Muncitorii și-au angajat un executor judecătoresc care a discutat cu Dan Morișcă, fostul director al DGFP Buzău, și i-a arătat ofertele pe care le avea întreprinderea. Pentru o instalație de foraj, Rompetrol oferea aproximativ 300.000 de dolari. Existau 18 instalații de foraj și s-ar fi obținut, la oferta de pe piață, 5,5 milioane de dolari. Dan Morișcă l-a refuzat vehement și, cum DGFP avea prioritate în lichidarea judiciara, Finanțele Buzău au început executarea silită.

Citește și: Primarul Toma și „metoda Dragnea”. Peste 500.000 de lei au zburat din Primăria Buzău direct în buzunarele unor privilegiați

Din acel moment a început și marea afacere. În primul rând, executorul muncitorilor s-a înscris pe tabloul creditorilor. DGFP l-a respins. El a dat în judecată Finanțele și a câștigat, din nou definitiv și irevocabil. Dan Morișcă l-a chemat și l-a întrebat: „Ce fac, că nu am bani pentru muncitori?”. Și nu le-a achitat decât 60 la sută din salariile curente neplătite, și acestea neactualizate.

„Morișca” afacerii Sonde Berca

Astfel, cele 18 instalații de foraj și multe alte utilaje au fost vândute la preț de fier vechi. Le-a cumpărat Sandu Ion, un om de afaceri buzoian. Mai întâi a cumpărat 4 sonde cu 4 miliarde de lei vechi. Apoi, cu încă câteva miliarde, a cumpărat și celelalte instalații, sediul și alte dotări. Muncitorii au căpătat promisiuni, iar Finanțele vreo câteva miliarde de lei vechi.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum s-a confirmat la Buzău, existența, pe o anumită stradă, a unor partide cu ciolaci în coadă

Dan Morișcă susține că, de fapt, instalațiile de foraj erau ca și inexistente, pentru că întreprinderea fusese complet dezorganizată în momentul executării silite și toate utilajele fuseseră dezmembrate, iar elemente ale acestora furate. Sandu Ion ar fi luat doar piese disparate. Morișcă nu ne-a spus însă cum de Sandu Ion a reușit să foreze mai departe cu asemenea „instalații deplorabile”. Mai mult, pentru că Sandu Ion nu avea licența de foraj, a folosit licența SC Foraj-Sonde Berca pentru exploatare. O parte dintre foștii angajați ai Foraj-Sonde Berca – sondori de meserie – au fost nevoiți să se angajeze, pe salarii de nimic, la firma lui Sandu Ion. Pentru ei ar fi fost greu să se recalifice în altă meserie.

Prea târziu și pentru stat, și pentru muncitori

Așadar, în loc de 5 milioane de dolari, Foraj-Sonde Berca s-a vândut pe câteva miliarde de lei vechi. Statul nu a recuperat mai nimic din uriașele datorii ale întreprinderii, iar muncitorii au ajuns în situații disperate. Cei mai mulți erau oameni din județ, care își întrețineau familia doar din salariul de sondor. Ex-directorul Dan Morișcă a mai afirmat că finanțele nu au vândut nici o instalație, în mod direct. Tot ce s-a vândut au fost piese de fier vechi de care s-a ocupat lichidatorul  SC Eva Cont SRL din Buzău, firma lui Vartan Roșioru. DNA a demarat atunci cercetările privind multele nereguli de la DGFP Buzău în perioada în care la conducere se afla Dan Morișcă. Lucrurile s-au mișcat însă deosebit de încet, ca mai apoi dosarul să fie îngropat și uitat.

Cucerirea Americii… cu pahare

Cele mai multe locuri de muncă din Berca se leagă azi de un român reîntors din America.  În județul Buzău a supraviețuit doar o secție din mastodontul STIFIN – producător de sticlă în cadrul economiei planificate. Iar ceea ce a mai supraviețuit, o parte din Sticlăria din Berca produce astăzi pahare, abajururi, boluri pentru export, cu precădere pentru americani, englezi și germani. Directorul general al fabricii este un român reîntors din America.

Pe vremea lui Ceaușescu era de ajuns ca un pahar să nu aibă fisuri şi ajungea pe piață. Reflexele acelor timpuri au rămas, iar paharele, bombonierele şi bolurile lucrate artistic la Berca nu au nici acum cumpărători în ţară. Directorul economic, Iulian Ioniță, deplânge decăderea industriei sticlei din România şi arată vinovații: prețul gazului, fluctuațiile cursului leu-dolar şi comisioanele bancare ridicate.

Toate-s vechi şi nouă toate

Vulcanii noroioși

Altfel, la Berca, lucrurile parcă au încremenit în timp. În privința turismului, lucrurile sunt la fel, au rămas la locul lor. Adică, nici măcar căile de acces către Vulcanii Noroioși nu au fost modernizate. Și în momentul de față turiștii bântuie prin zonă pentru a descoperi platoul sterp, unic în România. Iar despre serviciile turistice nici nu mai încape vorbă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

opinia zilei

Dosarul Kovesi, cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea. Ori despre miza unui război aproape pierdut de către gașca de penali din fruntea PSD

Dosarul Kovesi există fiindcă numele lui Dragnea apare în poziții deloc onorante în consistente dosare referitoare la fraudarea fondurilor europene. Se prea poate ca nu toți pesediștii să fie hoți, așa cum ne încredințează doamna Ecaterina Andronescu, însă mai mult ca sigur că Livică Teleormăneanul este. De vreo două luni...

topul de azi

știri
SUD-EST

du-te la categorie

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren, ce mergea pe ruta București - Vatra Dornei. Protagoniștii: doi studenți, născuți-crescuți în Calvini, între care exista o singură deosebire,...
joi, 21 februarie, 2019
Vremurile sunt cum sunt, dar să vedem cum stăm cu vremea
Buzău
nori împrăștiați
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
67 %
1.4kmh
44 %
joi
4 °
vin
6 °
sâm
-2 °
Dum
0 °
lun
1 °

weekend

Hai la bulivar, birjar, în Brăila. Locuri de vizitat în orașul fără salcâmi de la Dunăre

Brăila este unul dintre orașele în care îmi place să revin. Cauza principală cred că este Dunărea. De fiecare dată când ajung, caut să mă reped până acolo, să contemplu apa liniștită și soarele care se reflectă în valurile mici, ”ondulate”, cum scria pe vremuri un supliment de vacanță...

redacția express sud-est

CONSTANTIN LUPU
Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi în primul rând pe tine. Abia apoi poți să cutezi la așa ceva.
COSMIN NEACȘU
Dacă dorim să continuăm a trăi aici, acasă, este nevoie de o schimbare de atitudine.
LUMINIȚA CÂMPEAN
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.
GEORGE LIXANDRU
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.
GHEORGHE ARGHIR
Să ai speranță, să îmbrățișezi o posibilitate după alta – cu siguranță asta îl caracterizează pe OM! E timpul să ieșim dintre dărâmăturile comunismului. E timpul să înfruntăm viața așa cum este ea!

la zi
EXPRESS

du-te la categorie

Legile justiției, în pericol de a deveni legile penalilor! O nouă OUG, pregătită pe șest de Tudorel Toader, îi va da șefului Secției speciale...

O nouă Ordonanță de Urgență pentru Legile Justiției este pregătită de ministrul Tudorel Toader. Prin ordonanță, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline. Potrivit proiectului de Ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiției. Potrivit proiectului de OUG, Secția pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a șefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul...

reportajul zilei

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren,...

Telefon:

+40 755 977 819

E-mail:

georgelixandru@live.com

joi, 21 februarie, 2019

© EXPRESS SUD-EST | Toate drepturile rezervate