duminică, 7 martie, 2021
1.1 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI Societate Reprezentanții „noștri” de la Centru ori despre cum se pricopsesc județele României,...

Reprezentanții „noștri” de la Centru ori despre cum se pricopsesc județele României, la alegeri, cu candidați trimiși de la București, fără să aibă legături cu zonele respective, ale căror interese ar trebui să le apere în Parlament

Reprezentanții „noștri” de la Centru ori despre cum se pricopsesc județele României, la alegeri, cu candidați trimiși de la București, fără să aibă legături cu zonele respective, ale căror interese ar trebui să le apere în Parlament

NEWS

O boală mai veche a partidelor românești este de a trimite de la București în județe candidați la alegerile parlamentare, victime fiind de obicei organizațiile mai slabe care nu-şi pot permite luxul de a protesta prea mult față de conducerea centrală. De nenumărate ori, candidații respectivi nu prea au legături cu județul respectiv, ale cărui interese ar trebui să le apere în Parlament.

Tonul practicii de a trimite de la București în județe candidați la alegerile parlamentare a fost dat chiar de către președinți de partid care nu s-au sfiit să se înscrie în rândurile „parașutaților” prin alte județe.

Citește și: CJ Buzău: mulți directori, puțini deștepți sau despre cum, pentru a mulțumi toată clientela PSD Buzău, în instituție au tot fost create posturi de directori ai unor servicii fantomă

Astfel, constănțeanul Traian Băsescu a fost deputat de Vaslui, iar bucureșteanul Victor Ponta este încă deputat de Gorj. Și Alina Gorghiu şi-a obținut mandatul de senator la Timiș, deși este născută la Tecuci, cu studii în București, unde a obținut şi primele mandate ca deputat. Întâmplător sau nu, decizia de a candida la Timiș a fost luată după alegerile locale din 2016, când liberalii bucureșteni au suferit o înfrângere umilitoare din partea PSD şi USR.

De asemenea, liderul USR Dan Barna este deputat de Sibiu, deși studiile şi le-a făcut la București, în Italia şi Germania, iar activitatea profesională s-a desfășurat tot în Capitală. Nicolae Bănicioiu poate aspira la titlul original de „oltean al Moldovei”. S-a născut în Vâlcea, liceul l-a terminat la Alexandria, a studiat la București, dar primul mandat de deputat l-a obținut în Bacău, Următoarele două au fost în Teleorman şi București, dar în 2016 s-a întors pe plaiurile moldave, fiind acum deputat de Iași.

De la Yale, la Zorleni

candidați
Ana Birchall

Vicepremierul Ana Birchall s-a născut la Mizil, a făcut dreptul la București, iar doctoratul şi l-a luat în SUA, la Yale. Într-un moment în care cariera sa politică părea încheiată din cauza unui scandal în presă, cei din PSD Vaslui a invitat-o să activeze alături de ei, iar în 2012 a fost aleasă uninominal ca deputat în acest județ, motiv pentru care își semna comunicatele de presă ca „deputat de Zorleni”, localitate care, în acte, este oraș. Colaborarea a priit ambelor părți, astfel că a fost realeasă şi în 2016. Deputatul Iulian Iancu (PSD) este originar din Neamț, dar un singur mandat a obținut acolo, două fiind în Bacău şi ultimul în Constanţa.

Eugen Nicolicea a fost deputat de Mehedinți 20 de ani, până când a fost exclus de organizație, așa că în 2012 a candidat din partea UNPR la Buzău. Reîntors în partid, tot nu a reintrat în grațiile conjudețenilor, astfel că a trebuit să candideze în Călărași, județ în care s-a oploșit şi liberalul Cătălin Predoiu, buzoian prin născare, bucureștean prin adopție.

Citește și: Liviu Dragnea, un nimeni. Într-un an de zile, va fi mâncat de-ai lui cu fulgi, cu ciorapi flaușați, cu sandale şi cu mustața lui de grevist ceferist din februarie 1933 cu tot

Un caz interesant este cel al deputatului UDMR Benedek Zacharie, care a fost ales în Harghita, dar are biroul de parlamentar la Sibiu, orașul în care trăiește din 1992 încoace. Varujan Vosganian este parlamentar din 1990 încoace, dar din 1996 este ales fără întrerupere la Iași, deși s-a născut la Craiova şi a studiat la București. A rămas fidel Iașilor, dar partidele le-a mai schimbat între timp, acum fiind deputat ALDE.

Deși procedura „parașutării” candidaților este într-un oarecare declin, în legislatura actuală sunt cam 20 de deputați care au legături foarte vagi cu județele în care au fost aleși. Declinul practicii a fost cauzat şi de protestele organizațiilor județene care, nu rareori, au sabotat chiar campania celor trimiși de la centru.

UDMR, cu ieșire la mare

candidați
Antal Istvan-Janos

Antal Istvan-Janos este deputat de Constanţa. Deși populația maghiară este nesemnificativă, UDMR a avut grijă să aibă candidați în fiecare județ, pe baza faptului că redistribuirea mandatelor a făcut ca uneori partidele să obțină mandate în circumscripții în care au obținut foarte puține voturi. Antal a intrat în câmpul muncii la 16 ani ca îngrijitor de animale la un IAS din Satu Mare. Ulterior, a devenit inginer zootehnist şi şeful hergheliei Romsilva de la Mangalia.

„Invadatorii” din județele megieșe

Din când în când, mai-marii de la București ai partidelor se supără pe câte o filială, a cărei conducere o demit în bloc şi trimit în locul ei câte un lider dintr-un județ vecin. Spre exemplu, suceveanul Mugurel Cozmanciuc a intrat în PNL Iași, pe vremea studenției sale, fiind ales şi membru în Consiliul Local şi apoi deputat. După aceea a fost înscăunat lider al PNL Neamț, postură din care a obținut al doilea mandat.

Citește și: Suntem pentru șase luni președinte UE. Ei, și? Noi tot „nu luăm lecții de la UE“, avem „mândrie națională“, suntem „suverani“ etc.. Ce mama dracului!

În mod similar, deputatul Cezar Preda,  care a condus multă vreme filiala din Buzău a PD, apoi PDL şi ulterior PNL, a fost transferat la conducerea organizației de Dâmbovița, din partea căreia o obținut ultimul mandat. De la PSD, Rovana Plumb a fost aleasă prima dată în Parlament în Vâlcea, dar ultimele două mandate sunt obținute în Dâmbovița. Iar acestea sunt situații încă fericite.

De exemplu, liberalul clujean Răzvan Prișcă este deputat de Prahova, iar bucureșteanul Sorin-Dan Moldovan este deputat de Cluj. La PMP, Robert Turcescu este deputat de Constanţa, deși el s-a născut la Pitești, iar întreaga sa carieră profesională s-a desfășurat în Capitală. De altfel, mulți dintre candidați, „parașutați” aiurea, provin din Capitală şi sunt trimiși pe capul celor din provincie, fie că vor, fie că nu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, dă-ne Like mai jos: 

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...