luni, 30 noiembrie, 2020
1 C
Buzău
luni, 30 noiembrie, 2020
1 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST VIDEO. "WILD CARPATHIA" sau despre cum a făcut Prințul Charles din țara...

VIDEO. „WILD CARPATHIA” sau despre cum a făcut Prințul Charles din țara noastră o bijuterie a Coroanei britanice

SPECIAL

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...

Stelian Ion de la USR, fratele de cruce penală al lui Radu Mazăre. Ce legătură există între candidatul USR la Primăria Constanța și fostul...

O serie de dezvăluiri incendiare prezintă culisele politicii românești. Un episod incredibil se petrece la Constanța unde USR-istul Stelian...

Prinţul Charles al Marii Britanii este unul dintre foarte puținii oficiali străini care a hotărât să promoveze România prin intermediul unui documentar numit „Wild Carpathia” produs de postul de televiziune Travel Channel. Filmul a fost tradus în 20 de limbi şi a putut fi vizionat în 119 țări ale lumii, iar premiera sa mondială a avut loc într-un club din Capitală.

„Wild Carpathia” prezintă, din viziunea unui grup de britanici, frumusețea Munților Carpați din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei şi florei din zonă, dar şi în încercarea de a-i face pe români să conștientizeze „comoara neprețuită” de care se bucură şi pe care trebuie să o conserve pentru generațiile viitoare.

Prințul Charles: „Sunt descendent al lui Vlad Țepeș”

Prințul Charles a vizitat pentru prima oară România în anul 1998. Acum el deține în satul Valea Zălanului, aflat în județul Covasna, două proprietăți, una dintre acestea fiind o casă veche de peste 100 de ani pe care a renovat-o complet. Știind pasiunea pe care prințul moștenitor a dezvoltat-o de-a lungul anilor pentru România, realizatorii documentarului „Wild Carpathia” au hotărât să îl intervieveze la locuința sa din Belmont, Scoția.

„După ce am filmat o scenă foarte frumoasă în care am reușit să surprindem păsări în sălbăticie chiar lângă casa pe care Prințul Charles a restaurat-o în Valea Zălanului, am mers şi am vorbit cu el în Scoția, la casa sa de lângă Belmont.

Citește și: A reînceput rejudecarea procesului „ZGONEA – DOBRICĂ”. Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, riscă 7 ani de închisoare pentru trafic de influență, Dumitru Dobrică a ales să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității

„Arborele meu genealogic arată că sunt un descendent al lui Vlad Țepeș, deci am ceva legături cu România”, povestește Prințul Charles al Marii Britanii în cadrul documentarului.Pe drum am condus printr-o zonă de sălbăticie, unde nu este nimic, nu sunt copaci, este foarte arid. În timpul documentarului puteți vedea contrastul uimitor dintre ceea ce poți vedea în România în comparație cu ce poți vedea în Scoția„, a declarat pentru gândul Charlie Ottley, prezentatorul şi co-producătorul „Wild Carpathia”.

„Wild Carpathia”, dragostea de România

Ottley spune că moștenitorul coroanei britanice este îndrăgostit de România de peste 10 ani şi că acesta încearcă să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a promova în întreaga lume zonele rurale românești.

„Cred că este un vizionar. Am fost uimit de Prințul Charles. Nu numai că este foarte ușor de abordat şi foarte fermecător, dar este, de asemenea, şi foarte bine informat, iar pasiunea lui pentru acest subiect a fost vizibilă. Am fost uluit de ceea ce spunea”, a mai adăugat prezentatorul documentarului „Wild Carpathia”.

Citește și: Unde se duc banii noștri, când se duc / Consiliul Județean Tulcea cheltuie zeci de milioane de euro pentru modernizarea unui aeroport fără… avioane

Alasdair Grant, cameramanul care a filmat întreg documentarul „Wild Carpathia” şi coproducător al acestuia, consideră că este foarte important ca românii să înțeleagă ceea ce face Prințul Charles pentru țara lor.

„Există unele persoane care cred că oamenii bogați din țări dezvoltate vin şi le spun românilor cum să trăiască în țara lor. Ce face el este să restaureze, cum ar fi satul Valea Zălanului, doar pentru a fi un exemplu, în speranța că alți români din comunitate vor copia această formulă şi vor începe propriile lor proiecte. Este doar un exemplu al lucrurilor care pot fi realizate, nu este ca şi cum ar aduce cu el cultură străină. A folosit materiale, forță de muncă din zonă, mobilier, totul. Toate lucrurile sunt perfect românești„, a declarat Grant.

Președintele Costa Ricăi vrea să îi ajute pe români să aibă mai mult succes în turism

Paul Lister, președintele Fondului European pentru Natură şi producător al documentarului, este de părere că România are un mare potențial turistic şi că poate deveni în câțiva ani o destinație de vacanță de succes prin simplul fapt că pe teritoriul acesteia trăiesc atât de multe specii diferite de animale sălbatice, care au dispărut, cu mult timp în urmă, din alte zone ale lumii.

Citește și: Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat

„România este în prezent așa cum era Costa Rica acum 15 – 20 de ani. Costa Rica era o ţară care se baza foarte mult pe agricultură ca export. După aceea un premier a condus o inițiativă de a face din statul său o destinație majoră de ecoturism. Sunt sincer de părere că România are potențialul de a fi Costa Rica Europei sau că este ca un Yellowstone al Europei”, a declarat Lister. El a adăugat faptul că în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu preşedintele acestui stat, cu câteva săptămâni în urmă, a aflat că acesta „vrea să vină în România, să vadă România şi, poate, şi să îi ajute pe oameni şi să îi ghideze spre succes” în ceea ce privește turismul local.

Costa Rica deține 5% din totalul biodiversității globale

Costa Rica este un stat situat în America Centrală. De la sfârșitul anilor 1980, aceasta a devenit una dintre cele mai populare destinații turistice, având un sistem bine definit de parcuri naționale şi zone protejate, ce acoperă circa 23,4% din teritoriul său, un record mondial. Aici fauna şi flora este foarte diversă, Costa Rica deținând 5% din totalul biodiversității globale.

Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii, cu care este comparată zona Carpaților din România, este localizat pe teritoriul statelor Montana şi Idaho, iar fauna sa este una foarte bogată, incluzând urși grizzly, lupi, bizoni şi elani. Tot aici, turiștii pot vizita mai multe gheizere şi izvoare termale, dar şi Marele Canion Yellowstone, o importantă atracție a zonei.

Ce măsuri trebuie să luăm pentru a deveni o destinație turistică populară în întreaga lume

„Românii trebuie să fie conștienți că au o faună şi o floră extraordinară, să învețe să aprecieze, incredibila moștenire națională pe care o au. Românii coexistă cu mari carnivore de mii de ani. Există un echilibru extraordinar între oameni şi mediu, care este de mare valoare şi care a fost pierdut în alte zone ale Europei. Sper ca românii să realizeze faptul că au așa o comoară la picioare, în forma Munților Carpați şi a sălbăticiei. Cu ajutorul tuturor, sperăm că această sălbăticie poate fi conservată şi că arborii din zonă nu vor fi tăiați”, spune Charlie Ottley.

Prezentatorul „Wild Carpathia” susţine, de asemenea, că Munții Carpați nu se compară cu cei din Scoția, unde există, în prezent, doar un mare teritoriu arid şi mlăștinos, în cadrul căruia arborii au căzut şi nu au mai crescut niciodată la loc. „Odată ce se pierde, rămâne pierdut pentru totdeauna”, spune Ottley..

Citește și: La vânătoare de trufe în munții Buzăului / Prin zăpezi feerice, în căutarea „comorii” de 100.000 de euro

„Este foarte ușor să tai toți arborii pentru a obține bani rapid şi apoi să rămâi fără nimic. Încercăm să propunem altceva. De ce nu păstrați pădurile şi nu încercați să obțineți venituri constante de pe baza acestora?. O pădure intactă are o valoare mult mai mare, creează oportunități turistice şi un sistem de silvicultură sustenabil”, susţine, la rândul său Lister.

„Sper ca guvernul român să înceapă să se gândească la ceea ce are, să aibă grijă de această zonă pentru generațiile viitoare. Trebuie ca totul să fie foarte bine gândit şi în acest fel se vor obține bani pe termen lung din turism”, completează acesta.

Ce măsuri am putea lua pentru a împiedica defrișările ilegale

În opinia lui Alasdair Grant, este o diferență între localnicii care se duc în pădure şi taie câteva lemne şi cei care taie arborii din păduri pe sectoare extinse.

„Acum avem drujbe şi tractoare. Nu mai este pur şi simplu un om, alături de familie, cu un fierăstrău, un cal şi o căruță. Vorbim despre o mare distrugere care poate să fie făcută de un om cu o drujbă sau de grupuri de localnici. Pentru multi această activitate este principala sursă de venit. Trebuie să îi încurajăm să găsească alte surse de venit în locul vânzării lemnului”, spune la rândul său Ottley.

„Ce are România este bijuteria Coroanei”

„Turismul este viitorul. Turismul european este viitorul. Sunt atât de mulți europeni care sunt pasionați de natură şi au călătorit în Africa, în America de Sud, în Canada sau în Alaska. Noi, ca europeni, avem această minunată pădure chiar la picioare şi trebuie să o protejăm pentru că de-a lungul ultimilor ani am făcut o greșeală. Restul Europei este în mare distrus. Doar 1% din pădurea originară mai rămâne în Marea Britanie. Acest lucru este pur şi simplu șocant, ce are România este bijuteria Coroanei”, spune preşedintele Fondului European pentru Natură.

Citește și: Viorel Ștefan, omul care mulge vaca. Ori despre cum a devenit Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, vaca de muls a vicepremierului României

„Este important să învățăm din greșelile altora, chiar dacă vrem să creștem şi să facem propriile noastre greșeli. Deznodământul este unul mult prea tragic. Aveţi idee ce se întâmplă cu râurile şi cu ecosistemele? Heids este un exemplu al distrugerii complete a peisajului”, a mai adăugat acesta.

Lister se declară, de asemenea, de acord cu tăierea unei părți a pădurilor, dar nu mai mult de 8 metri cubi de lemn pe an, pentru că din punctul său de vedere, dacă te duci şi tai toți arborii, aceștia nu vor mai creste niciodată așa ca înainte. Unele specii vor domina şi astfel se va pierde diversitatea. „Pot să vă duc în locuri frumoase din Scoția care nu pot însă să găzduiască urși, lupi şi lincși, aceste animale minunate cu care împărțim planeta”.

Britanicilor le plac supele românești

Britanicii sunt fascinați de bucătăria românească, în principal de supe şi de produsele organice din România, care pentru noi sunt un lucru obișnuit, în timp ce ei trebuie să plătească mult mai mult pentru a le putea consuma.

Nicoleta Cărpineanu spune că este o diferență foarte mare între acelaşi fel de mâncare, unul realizat cu ingrediente din grădina mamei sale şi unul din legume cumpărate în Londra.

„În România nu te duci la ţară să întrebi dacă legumele sunt organice. Normal că sunt organice. Nu se folosesc pesticide, şi cu toate acestea oamenii vor să se modernizeze, iar în acest fel vor pierde beneficiile aduse sănătății de astfel de produse”, explică Ottley.

Din punctul de vedere al Nicoletei Cărpineanu, românii ar trebui să se concentreze mai mult pe exportul de legume către alte state europene. „Suntem foarte norocoși că încă mai putem să mai creștem astfel de legume aici. Trebuie să ne axăm mai mult pe acest aspect”, spune ea.

Încurajarea îndeletnicirilor tradiționale este necesară

„Localnicii sunt foarte mândri de tradițiile şi de obiceiurile zonei. Oamenii care locuiesc acolo s-au zbătut, au trecut prin vremuri grele şi sunt încă acolo. Este un motiv pentru faptul că ai încă locuiesc în acele zone”, spune Ottley.

Paul Lister este de părere că multi români care locuiau în zonele rurale ale ţării au fost obligați să migreze către orașe pentru a găsi un loc de muncă, în încercarea de a-şi urma visul, când acesta „se află, de fapt, chiar în fața ochilor lor”.

Ottley susține că oamenii ar trebui să se concentreze mai mult pe metodele de agricultură tradiționale care ajută la păstrarea biodiversități şi care au ca rezultat obținerea unor produse organice. Localnicii ar trebui să fie încurajați pentru a continua să muncească pământul în vederea obținerii de legume şi fructe foarte sănătoase.

Cum a fost realizat documentar „Wild Carpathia”

„Wild Carpathia” a fost finanțat în mare parte de către Paul Lister, care a vizitat România pentru prima oară în 1983, alături de fundația pe care o conduce, Fondul European pentru Natură.

Charlie Ottley şi Alasdair Grant care formau deja o echipă pentru realizarea emisiunii „Flavours of..”, au ales să lucreze alături de el pentru a realiza documentarul „Wild Carpathia”, pentru un onorariu mult mai mic față de cel obișnuit, având în vedere faptul că vor să încurajeze protejarea naturii.

Românca Nicoleta Cărpineanu s-a alăturat, la rândui ei, acestui program pentru că de fiecare dată când se întorcea în ţară observa cum din ce în ce mai multe zone rurale şi păduri dispăreau. Ea a fost şi cea care a ales coloana sonoră a documentarului, ce cuprinde o serie de melodii cuprinse în folclorul românesc, cele mai multe dintre acestea fiind interpretate de cântărețul Grigore Leșe.

Prezentarea documentarului „Wild Carpathia”

Filmările au avut loc pe parcursul a două săptămâni, în luna mai a acestui an, în zone precum Munții Retezat, Munții Zarandului, Munții Apuseni, Negreasa şi Valea Zălanului. Echipa care a lucrat la acesta a fost una mixtă, formată atât din români, cât şi din străini, totul fiind filmat atât de la sol, cât şi din aer, cu ajutorul unui elicopter. Max Milligan, un renumit fotograf internațional, a realizat, de asemenea, o serie de fotografii pe care intenționează să le integreze într-un album. El vrea să revină anul viitor în România pentru a putea să surprindă diferite peisaje din sălbăticie, în toate cele patru anotimpuri.

Cele patru albume de fotografie publicate anterior de către acesta, denumite „Libanul”, „Un portret al Ghanei”, „Tărâmul incașilor” şi „Cercuri de stânci”, au fost foarte apreciate de către oamenii din întreaga lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,750,608
273,077
8,107,270
5,370,261
India
9,432,075
137,177
8,847,600
447,298
Brazil
6,314,740
172,848
5,578,118
563,774
Russia
2,269,316
39,527
1,761,457
468,332
France
2,218,483
52,325
161,427
2,004,731
Spain
1,646,192
44,668
0
1,601,524
UK
1,617,327
58,245
0
1,559,082
Italy
1,585,178
54,904
734,503
795,771
Argentina
1,418,807
38,473
1,249,843
130,491
Colombia
1,308,376
36,584
1,204,452
67,340
Mexico
1,107,071
105,655
818,397
183,019
Germany
1,055,607
16,533
722,300
316,774
Poland
985,075
17,029
559,429
408,617
Peru
962,530
35,923
893,061
33,546
Iran
948,749
47,874
658,292
242,583
South Africa
787,702
21,477
730,633
35,592
Ukraine
732,625
12,327
345,149
375,149
Turkey
607,628
13,558
400,242
193,828
Belgium
576,599
16,547
37,383
522,669
Iraq
550,435
12,224
480,903
57,308
Chile
550,430
15,356
525,212
9,862
Indonesia
534,266
16,815
445,793
71,658
Czechia
519,723
8,138
444,406
67,179
Netherlands
518,910
9,349
0
509,561
Romania
471,536
11,193
348,852
111,491
Bangladesh
462,407
6,609
378,172
77,626
Philippines
429,864
8,373
398,624
22,867
Pakistan
398,024
8,025
341,423
48,576
Canada
370,278
12,032
294,411
63,835
Saudi Arabia
357,128
5,884
346,409
4,835
Morocco
353,803
5,789
302,314
45,700
Israel
335,980
2,864
323,219
9,897
Switzerland
318,290
4,650
222,100
91,540
Portugal
294,799
4,427
209,534
80,838
Austria
279,708
3,105
216,998
59,605
Sweden
243,129
6,681
0
236,448
Nepal
231,978
1,479
212,590
17,909
Jordan
214,307
2,694
148,572
63,041
Hungary
211,527
4,672
55,637
151,218
Ecuador
192,117
13,423
169,804
8,890
Serbia
169,214
1,549
31,536
136,129
UAE
167,753
570
154,185
12,998
Panama
164,729
3,060
143,616
18,053
Japan
144,653
2,106
121,891
20,656
Bolivia
144,622
8,952
121,472
14,198
Dominican Republic
143,473
2,330
114,818
26,325
Bulgaria
142,486
3,814
48,594
90,078
Kuwait
142,426
878
136,413
5,135
Qatar
138,648
237
135,862
2,549
Costa Rica
137,093
1,690
84,991
50,412
Belarus
135,008
1,151
113,375
20,482
Armenia
134,768
2,142
107,364
25,262
Georgia
132,368
1,230
110,049
21,089
Kazakhstan
131,659
1,990
116,461
13,208
Lebanon
126,944
1,004
76,774
49,166
Croatia
126,612
1,712
101,838
23,062
Oman
123,484
1,418
114,963
7,103
Guatemala
121,971
4,166
110,588
7,217
Azerbaijan
118,195
1,361
73,676
43,158
Egypt
115,541
6,636
102,596
6,309
Ethiopia
109,534
1,700
69,315
38,519
Honduras
107,888
2,909
47,680
57,299
Moldova
107,017
2,290
94,586
10,141
Slovakia
105,733
816
64,197
40,720
Greece
104,227
2,321
9,989
91,917
Venezuela
102,040
894
96,652
4,494
Tunisia
96,251
3,219
69,624
23,408
Myanmar
89,486
1,918
68,910
18,658
Bosnia
87,374
2,620
51,479
33,275
Bahrain
86,787
341
84,977
1,469
China
86,530
4,634
81,619
277
Palestine
83,585
717
63,834
19,034
Kenya
83,316
1,452
54,975
26,889
Libyan Arab Jamahiriya
82,430
1,166
53,266
27,998
Algeria
82,221
2,410
53,204
26,607
Paraguay
81,906
1,743
57,947
22,216
Denmark
79,352
829
62,514
16,009
Slovenia
75,381
1,384
53,687
20,310
Uzbekistan
72,920
608
70,198
2,114
Kyrgyzstan
72,807
1,271
64,149
7,387
Ireland
72,241
2,052
23,364
46,825
Nigeria
67,412
1,173
63,055
3,184
Malaysia
64,485
357
52,647
11,481
Macedonia
61,543
1,731
38,400
21,412
Lithuania
60,193
493
14,120
45,580
Singapore
58,213
29
58,124
60
Ghana
51,569
323
50,450
796
Afghanistan
46,215
1,763
36,731
7,721
El Salvador
38,405
1,114
35,078
2,213
Albania
37,625
798
18,481
18,346
Norway
35,828
328
20,956
14,544
Montenegro
34,881
487
23,484
10,910
Luxembourg
34,539
312
24,073
10,154
S. Korea
34,201
526
27,653
6,022
Australia
27,902
908
25,589
1,405
Finland
24,629
393
16,800
7,436
Cameroon
24,117
437
22,177
1,503
Sri Lanka
23,484
116
17,002
6,366
Côte d'Ivoire
21,310
131
20,947
232
Uganda
20,145
201
8,989
10,955
Zambia
17,608
357
16,983
268
Sudan
17,404
1,235
10,175
5,994
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Latvia
16,975
197
1,719
15,059
Senegal
16,075
333
15,597
145
Mozambique
15,613
130
13,677
1,806
Angola
15,103
346
7,763
6,994
Namibia
14,345
151
13,439
755
French Polynesia
14,096
73
4,842
9,181
Guinea
13,039
76
11,982
981
Maldives
12,994
46
11,902
1,046
DRC
12,702
333
11,585
784
Tajikistan
12,155
86
11,559
510
Estonia
12,052
112
7,010
4,930
French Guiana
11,179
70
9,995
1,114
Cabo Verde
10,747
105
10,229
413
Jamaica
10,709
256
6,066
4,387
Cyprus
10,383
48
2,057
8,278
Botswana
10,258
31
7,717
2,510
Zimbabwe
9,950
276
8,482
1,192
Malta
9,752
133
7,557
2,062
Haiti
9,272
232
7,951
1,089
Gabon
9,191
59
9,037
95
Mauritania
8,547
175
7,717
655
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Cuba
8,233
134
7,586
513
Réunion
7,940
40
7,172
728
Syrian Arab Republic
7,797
413
3,500
3,884
Bahamas
7,517
163
5,867
1,487
Andorra
6,712
76
5,794
842
Trinidad and Tobago
6,660
120
5,745
795
Swaziland
6,410
121
5,996
293
Hong Kong
6,239
109
5,340
790
Malawi
6,025
185
5,453
387
Rwanda
5,919
48
5,480
391
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Congo
5,774
94
4,988
692
Belize
5,743
147
3,131
2,465
Uruguay
5,716
76
4,267
1,373
Djibouti
5,677
61
5,577
39
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,381
26
5,168
187
Guyana
5,376
150
4,346
880
Suriname
5,312
117
5,192
3
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,153
85
5,009
59
Central African Republic
4,913
63
1,924
2,926
Aruba
4,838
45
4,679
114
Mali
4,688
152
3,178
1,358
Somalia
4,451
113
3,417
921
Thailand
3,998
60
3,803
135
Gambia
3,734
123
3,591
20
South Sudan
3,109
61
2,954
94
Benin
2,974
43
2,819
112
Togo
2,962
64
2,464
434
Burkina Faso
2,856
68
2,593
195
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,411
74
1,836
501
Curaçao
2,364
4
1,138
1,222
Yemen
2,177
617
1,504
56
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,056
25
1,959
72
Chad
1,682
101
1,515
66
Liberia
1,595
83
1,343
169
San Marino
1,586
45
1,285
256
Niger
1,516
70
1,207
239
Vietnam
1,343
35
1,179
129
Liechtenstein
1,253
15
1,024
214
Channel Islands
1,218
48
975
195
Sint Maarten
1,062
25
947
90
Gibraltar
1,014
5
932
77
Sao Tome and Principe
989
17
930
42
Mongolia
791
0
354
437
Turks and Caicos Islands
748
6
706
36
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
681
1
575
105
Taiwan
651
7
565
79
Papua New Guinea
645
7
588
50
Comoros
611
7
586
18
Monaco
608
3
537
68
Eritrea
577
0
498
79
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
502
0
498
4
Mauritius
501
10
443
48
Bhutan
396
0
377
19
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
323
0
301
22
Barbados
275
7
250
18
Cayman Islands
274
2
252
20
Saint Lucia
257
2
109
146
Bermuda
251
9
213
29
Seychelles
173
0
162
11
Caribbean Netherlands
162
3
157
2
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
141
4
130
7
St. Barth
127
0
94
33
Dominica
85
0
63
22
Saint Vincent and the Grenadines
85
0
79
6
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Anguilla
4
0
3
1
Marshall Islands
4
0
4
0
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
0
2
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 30 November 2020 8:44
- Advertisement -

EDITORIAL

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și, astfel, să...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu care ștabii politici, fie ai PSD ori PNL, fie ai USR, vor să prostească un popor deja prostit. Vorbesc despre demisiile alea care, cică, i-ar lăsa pe ei - parlamentarii sulii - fără pensiile speciale. Toți poartă acum fesul unei...

TOPUL DE AZI