miercuri, 24 aprilie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

3.7 C
Buzău
miercuri, 24 aprilie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • LA ZI

VIDEO. “WILD CARPATHIA” sau despre cum a făcut Prințul Charles din țara noastră o bijuterie a Coroanei britanice

editorial

Mândria de a fi infractor! Despre cum, până să intre în conflict cu legea, penalul definitiv era un pesedist oarecare, iar acum contribuie decisiv...

Mândria de a fi infractor a devenit, deja, ceva foarte cool în Românica lui Dragnea. Liderul PSD și al Camerei Deputaților, penal definitiv, spune pe toate drumurile că fiecare familie din țărișoara noastră are în cuprinsul ei un dosar penal. Că DNA are grijă mare cu acest lucru! Și, în concepția sa, infractorul este prezentat sub auspicii morale progresiste. Individul, indiferent de faptele comise, condamnat fiind, este om cinstit! Deunăzi,...

Prinţul Charles al Marii Britanii este unul dintre foarte puținii oficiali străini care a hotărât să promoveze România prin intermediul unui documentar numit “Wild Carpathia” produs de postul de televiziune Travel Channel. Filmul a fost tradus în 20 de limbi şi a putut fi vizionat în 119 țări ale lumii, iar premiera sa mondială a avut loc într-un club din Capitală.

“Wild Carpathia” prezintă, din viziunea unui grup de britanici, frumusețea Munților Carpați din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei şi florei din zonă, dar şi în încercarea de a-i face pe români să conștientizeze “comoara neprețuită” de care se bucură şi pe care trebuie să o conserve pentru generațiile viitoare.

Prințul Charles: “Sunt descendent al lui Vlad Țepeș”

Prințul Charles a vizitat pentru prima oară România în anul 1998. Acum el deține în satul Valea Zălanului, aflat în județul Covasna, două proprietăți, una dintre acestea fiind o casă veche de peste 100 de ani pe care a renovat-o complet. Știind pasiunea pe care prințul moștenitor a dezvoltat-o de-a lungul anilor pentru România, realizatorii documentarului “Wild Carpathia” au hotărât să îl intervieveze la locuința sa din Belmont, Scoția.

“După ce am filmat o scenă foarte frumoasă în care am reușit să surprindem păsări în sălbăticie chiar lângă casa pe care Prințul Charles a restaurat-o în Valea Zălanului, am mers şi am vorbit cu el în Scoția, la casa sa de lângă Belmont.

Citește și: A reînceput rejudecarea procesului „ZGONEA – DOBRICĂ”. Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, riscă 7 ani de închisoare pentru trafic de influență, Dumitru Dobrică a ales să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității

“Arborele meu genealogic arată că sunt un descendent al lui Vlad Țepeș, deci am ceva legături cu România”, povestește Prințul Charles al Marii Britanii în cadrul documentarului.Pe drum am condus printr-o zonă de sălbăticie, unde nu este nimic, nu sunt copaci, este foarte arid. În timpul documentarului puteți vedea contrastul uimitor dintre ceea ce poți vedea în România în comparație cu ce poți vedea în Scoția“, a declarat pentru gândul Charlie Ottley, prezentatorul şi co-producătorul “Wild Carpathia”.

“Wild Carpathia”, dragostea de România

Ottley spune că moștenitorul coroanei britanice este îndrăgostit de România de peste 10 ani şi că acesta încearcă să facă tot ceea ce îi stă în putință pentru a promova în întreaga lume zonele rurale românești.

“Cred că este un vizionar. Am fost uimit de Prințul Charles. Nu numai că este foarte ușor de abordat şi foarte fermecător, dar este, de asemenea, şi foarte bine informat, iar pasiunea lui pentru acest subiect a fost vizibilă. Am fost uluit de ceea ce spunea”, a mai adăugat prezentatorul documentarului “Wild Carpathia”.

Citește și: Unde se duc banii noștri, când se duc / Consiliul Județean Tulcea cheltuie zeci de milioane de euro pentru modernizarea unui aeroport fără… avioane

Alasdair Grant, cameramanul care a filmat întreg documentarul “Wild Carpathia” şi coproducător al acestuia, consideră că este foarte important ca românii să înțeleagă ceea ce face Prințul Charles pentru țara lor.

“Există unele persoane care cred că oamenii bogați din țări dezvoltate vin şi le spun românilor cum să trăiască în țara lor. Ce face el este să restaureze, cum ar fi satul Valea Zălanului, doar pentru a fi un exemplu, în speranța că alți români din comunitate vor copia această formulă şi vor începe propriile lor proiecte. Este doar un exemplu al lucrurilor care pot fi realizate, nu este ca şi cum ar aduce cu el cultură străină. A folosit materiale, forță de muncă din zonă, mobilier, totul. Toate lucrurile sunt perfect românești“, a declarat Grant.

Președintele Costa Ricăi vrea să îi ajute pe români să aibă mai mult succes în turism

Paul Lister, președintele Fondului European pentru Natură şi producător al documentarului, este de părere că România are un mare potențial turistic şi că poate deveni în câțiva ani o destinație de vacanță de succes prin simplul fapt că pe teritoriul acesteia trăiesc atât de multe specii diferite de animale sălbatice, care au dispărut, cu mult timp în urmă, din alte zone ale lumii.

Citește și: Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat

“România este în prezent așa cum era Costa Rica acum 15 – 20 de ani. Costa Rica era o ţară care se baza foarte mult pe agricultură ca export. După aceea un premier a condus o inițiativă de a face din statul său o destinație majoră de ecoturism. Sunt sincer de părere că România are potențialul de a fi Costa Rica Europei sau că este ca un Yellowstone al Europei”, a declarat Lister. El a adăugat faptul că în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu preşedintele acestui stat, cu câteva săptămâni în urmă, a aflat că acesta “vrea să vină în România, să vadă România şi, poate, şi să îi ajute pe oameni şi să îi ghideze spre succes” în ceea ce privește turismul local.

Costa Rica deține 5% din totalul biodiversității globale

Costa Rica este un stat situat în America Centrală. De la sfârșitul anilor 1980, aceasta a devenit una dintre cele mai populare destinații turistice, având un sistem bine definit de parcuri naționale şi zone protejate, ce acoperă circa 23,4% din teritoriul său, un record mondial. Aici fauna şi flora este foarte diversă, Costa Rica deținând 5% din totalul biodiversității globale.

Parcul Național Yellowstone din Statele Unite ale Americii, cu care este comparată zona Carpaților din România, este localizat pe teritoriul statelor Montana şi Idaho, iar fauna sa este una foarte bogată, incluzând urși grizzly, lupi, bizoni şi elani. Tot aici, turiștii pot vizita mai multe gheizere şi izvoare termale, dar şi Marele Canion Yellowstone, o importantă atracție a zonei.

Ce măsuri trebuie să luăm pentru a deveni o destinație turistică populară în întreaga lume

“Românii trebuie să fie conștienți că au o faună şi o floră extraordinară, să învețe să aprecieze, incredibila moștenire națională pe care o au. Românii coexistă cu mari carnivore de mii de ani. Există un echilibru extraordinar între oameni şi mediu, care este de mare valoare şi care a fost pierdut în alte zone ale Europei. Sper ca românii să realizeze faptul că au așa o comoară la picioare, în forma Munților Carpați şi a sălbăticiei. Cu ajutorul tuturor, sperăm că această sălbăticie poate fi conservată şi că arborii din zonă nu vor fi tăiați”, spune Charlie Ottley.

Prezentatorul “Wild Carpathia” susţine, de asemenea, că Munții Carpați nu se compară cu cei din Scoția, unde există, în prezent, doar un mare teritoriu arid şi mlăștinos, în cadrul căruia arborii au căzut şi nu au mai crescut niciodată la loc. “Odată ce se pierde, rămâne pierdut pentru totdeauna”, spune Ottley..

Citește și: La vânătoare de trufe în munții Buzăului / Prin zăpezi feerice, în căutarea „comorii” de 100.000 de euro

“Este foarte ușor să tai toți arborii pentru a obține bani rapid şi apoi să rămâi fără nimic. Încercăm să propunem altceva. De ce nu păstrați pădurile şi nu încercați să obțineți venituri constante de pe baza acestora?. O pădure intactă are o valoare mult mai mare, creează oportunități turistice şi un sistem de silvicultură sustenabil”, susţine, la rândul său Lister.

“Sper ca guvernul român să înceapă să se gândească la ceea ce are, să aibă grijă de această zonă pentru generațiile viitoare. Trebuie ca totul să fie foarte bine gândit şi în acest fel se vor obține bani pe termen lung din turism”, completează acesta.

Ce măsuri am putea lua pentru a împiedica defrișările ilegale

În opinia lui Alasdair Grant, este o diferență între localnicii care se duc în pădure şi taie câteva lemne şi cei care taie arborii din păduri pe sectoare extinse.

“Acum avem drujbe şi tractoare. Nu mai este pur şi simplu un om, alături de familie, cu un fierăstrău, un cal şi o căruță. Vorbim despre o mare distrugere care poate să fie făcută de un om cu o drujbă sau de grupuri de localnici. Pentru multi această activitate este principala sursă de venit. Trebuie să îi încurajăm să găsească alte surse de venit în locul vânzării lemnului”, spune la rândul său Ottley.

„Ce are România este bijuteria Coroanei”

“Turismul este viitorul. Turismul european este viitorul. Sunt atât de mulți europeni care sunt pasionați de natură şi au călătorit în Africa, în America de Sud, în Canada sau în Alaska. Noi, ca europeni, avem această minunată pădure chiar la picioare şi trebuie să o protejăm pentru că de-a lungul ultimilor ani am făcut o greșeală. Restul Europei este în mare distrus. Doar 1% din pădurea originară mai rămâne în Marea Britanie. Acest lucru este pur şi simplu șocant, ce are România este bijuteria Coroanei”, spune preşedintele Fondului European pentru Natură.

Citește și: Viorel Ștefan, omul care mulge vaca. Ori despre cum a devenit Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, vaca de muls a vicepremierului României

“Este important să învățăm din greșelile altora, chiar dacă vrem să creștem şi să facem propriile noastre greșeli. Deznodământul este unul mult prea tragic. Aveţi idee ce se întâmplă cu râurile şi cu ecosistemele? Heids este un exemplu al distrugerii complete a peisajului”, a mai adăugat acesta.

Lister se declară, de asemenea, de acord cu tăierea unei părți a pădurilor, dar nu mai mult de 8 metri cubi de lemn pe an, pentru că din punctul său de vedere, dacă te duci şi tai toți arborii, aceștia nu vor mai creste niciodată așa ca înainte. Unele specii vor domina şi astfel se va pierde diversitatea. “Pot să vă duc în locuri frumoase din Scoția care nu pot însă să găzduiască urși, lupi şi lincși, aceste animale minunate cu care împărțim planeta”.

Britanicilor le plac supele românești

Britanicii sunt fascinați de bucătăria românească, în principal de supe şi de produsele organice din România, care pentru noi sunt un lucru obișnuit, în timp ce ei trebuie să plătească mult mai mult pentru a le putea consuma.

Nicoleta Cărpineanu spune că este o diferență foarte mare între acelaşi fel de mâncare, unul realizat cu ingrediente din grădina mamei sale şi unul din legume cumpărate în Londra.

“În România nu te duci la ţară să întrebi dacă legumele sunt organice. Normal că sunt organice. Nu se folosesc pesticide, şi cu toate acestea oamenii vor să se modernizeze, iar în acest fel vor pierde beneficiile aduse sănătății de astfel de produse”, explică Ottley.

Din punctul de vedere al Nicoletei Cărpineanu, românii ar trebui să se concentreze mai mult pe exportul de legume către alte state europene. “Suntem foarte norocoși că încă mai putem să mai creștem astfel de legume aici. Trebuie să ne axăm mai mult pe acest aspect”, spune ea.

Încurajarea îndeletnicirilor tradiționale este necesară

“Localnicii sunt foarte mândri de tradițiile şi de obiceiurile zonei. Oamenii care locuiesc acolo s-au zbătut, au trecut prin vremuri grele şi sunt încă acolo. Este un motiv pentru faptul că ai încă locuiesc în acele zone”, spune Ottley.

Paul Lister este de părere că multi români care locuiau în zonele rurale ale ţării au fost obligați să migreze către orașe pentru a găsi un loc de muncă, în încercarea de a-şi urma visul, când acesta “se află, de fapt, chiar în fața ochilor lor”.

Ottley susține că oamenii ar trebui să se concentreze mai mult pe metodele de agricultură tradiționale care ajută la păstrarea biodiversități şi care au ca rezultat obținerea unor produse organice. Localnicii ar trebui să fie încurajați pentru a continua să muncească pământul în vederea obținerii de legume şi fructe foarte sănătoase.

Cum a fost realizat documentar “Wild Carpathia”

“Wild Carpathia” a fost finanțat în mare parte de către Paul Lister, care a vizitat România pentru prima oară în 1983, alături de fundația pe care o conduce, Fondul European pentru Natură.

Charlie Ottley şi Alasdair Grant care formau deja o echipă pentru realizarea emisiunii “Flavours of..”, au ales să lucreze alături de el pentru a realiza documentarul “Wild Carpathia”, pentru un onorariu mult mai mic față de cel obișnuit, având în vedere faptul că vor să încurajeze protejarea naturii.

Românca Nicoleta Cărpineanu s-a alăturat, la rândui ei, acestui program pentru că de fiecare dată când se întorcea în ţară observa cum din ce în ce mai multe zone rurale şi păduri dispăreau. Ea a fost şi cea care a ales coloana sonoră a documentarului, ce cuprinde o serie de melodii cuprinse în folclorul românesc, cele mai multe dintre acestea fiind interpretate de cântărețul Grigore Leșe.

Prezentarea documentarului “Wild Carpathia”

Filmările au avut loc pe parcursul a două săptămâni, în luna mai a acestui an, în zone precum Munții Retezat, Munții Zarandului, Munții Apuseni, Negreasa şi Valea Zălanului. Echipa care a lucrat la acesta a fost una mixtă, formată atât din români, cât şi din străini, totul fiind filmat atât de la sol, cât şi din aer, cu ajutorul unui elicopter. Max Milligan, un renumit fotograf internațional, a realizat, de asemenea, o serie de fotografii pe care intenționează să le integreze într-un album. El vrea să revină anul viitor în România pentru a putea să surprindă diferite peisaje din sălbăticie, în toate cele patru anotimpuri.

Cele patru albume de fotografie publicate anterior de către acesta, denumite “Libanul”, “Un portret al Ghanei”, “Tărâmul incașilor” şi “Cercuri de stânci”, au fost foarte apreciate de către oamenii din întreaga lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

LUMINIȚA CÂMPEAN
LUMINIȚA CÂMPEANhttps://expresssud-est.ro/
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

abonează-te gratuit la express sud-est

comentarii recente

topul de azi

Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a făcut comuna buzoiană pași importanți spre orașul care se visa odată

N-am mai scris despre comuna Berca de cel puțin trei ani. Pe atunci, era doar o biată comună pierdută în hățișurile economiei de piață și ale intereselor meschine de ciordit și de stat. Investițiile o ocoliseră, banii pentru proiectele de dezvoltare se pierdeau indubitabil în buzunarele unor oameni de bine, iar Berca rămânea, spre dezamăgirea localnicilor, o biată comună care, deși odată aspirase la statutul de oraș, abia se...

Cum poate scăpa Liviu Dragnea de închisoare! Avocatul Elenei Udrea explică de ce amânările ICCJ îl vor salva pe Liviu Dragnea

Liviu Dragnea scapă de închisoare dacă CCR se pronunță asupra conflictului sesizat de Florin Iordache, iar Înalta Curte de Casație și Justiție mai amână o dată cauza președintelui PSD. Cel puțin așa susține un avocat foarte cunoscut în România, care a apărat-o și pe Elena Udrea. Cum poate scăpa Liviu Dragnea de închisoare Citește și: Mândria de a fi infractor! Despre cum, până să intre în conflict cu legea, penalul definitiv era un pesedist oarecare, iar...

Baronii Deltei sifonează zeci de milioane de euro de la digurile de apărare din Deltă, cu inundații controlate. Reparate de mântuială, digurile improvizate sunt...

Baronii Deltei au ajuns în topul milionarilor în euro cu banii furați de la digurile de apărare împotriva apelor învolburate ale Dunării. Cârpite de nenumărate ori, unele diguri au înghițit, de-a lungul anilor, zeci de milioane de la buget. Localnicii susțin că reparațiile efectuate de Consiliul Județean Tulcea la diguri au fost făcute de mântuială și de aceea acestea cedează la fiecare inundație. Banii dați de stat, dar și de...

Metoda Erdogan. Dragnea anunță că fiecare gospodărie din Moldova va primi câte 20.000 de lei. Erdogan, la primele lui alegeri în Turcia, a oferit...

Oficial, campania electorală nu a început, dar președintele PSD, Liviu Dragnea, e în turneu prin țară și promite deja pomeni din ce în ce mai costisitoare pentru buget. Citește și: Mitomania lui Liviu Dragnea dăunează grav Sănătății! O problemă de sănătate publică promite că rezolvă o altă problemă de sănătate publică nerezolvată de zeci de ani! Noile promisiuni fanteziste ale lui Dragnea: 20 de centre de radioterapie pentru copii și...

Mândria de a fi infractor! Despre cum, până să intre în conflict cu legea, penalul definitiv era un pesedist oarecare, iar acum contribuie decisiv...

Mândria de a fi infractor a devenit, deja, ceva foarte cool în Românica lui Dragnea. Liderul PSD și al Camerei Deputaților, penal definitiv, spune pe toate drumurile că fiecare familie din țărișoara noastră are în cuprinsul ei un dosar penal. Că DNA are grijă mare cu acest lucru! Și, în concepția sa, infractorul este prezentat sub auspicii morale progresiste. Individul, indiferent de faptele comise, condamnat fiind, este om cinstit! Deunăzi,...

Cristi Misăilă, primarul Focșaniului, scumpește abonamentele pe transport public pentru pensionari și veterani de război. ÎNDRĂZNEȘTE SĂ...

Cristi Misăilă, primarul Focșaniului, va propune, în ședința de azi a Consiliului Local Focșani, scumpirea abonamentelor pe transport public pentru pensionari și veterani de război, scrie realitateadevrancea.net. Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a făcut comuna buzoiană pași importanți spre orașul care se visa odată Astfel, dacă proiectul de hotărâre inițiat de Cristi Misăilă va fi votat, abonamentul de 20 de...

Un vultur pleșuv negru, cea mai mare răpitoare din Europa, dispărută de peste 100 de ani din România, a...

Un vultur pleșuv negru, o pasăre foarte rară în Europa și dispărută din România de ani buni a poposit în gospodăria unui bărbat din localitatea Câmpineanca, județul Vrancea. Vulturul negru pleșuv este cipat, iar specialiștii au descoperit că aparține unei asociații din Bulgaria. Un vultur pleșuv negru şi-a făcut apariția...

Pavel Petrișor Rădulescu, primarul petrecăreț al comunei Colți, din județul Buzău, luat în colimator de ​​ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu,...

Sătenii și vânătorii dintr-o comună din Buzău, în frunte cu Pavel Petrișor Rădulescu, primarul localității, au batjocorit cadavrul unui urs, motivând că s-au răzbunat pentru pagubele produse de acesta. Ursoaica a atacat gospodăriile din mai multe sate de munte și a ucis zeci de păsări și oi. Pavel Petrișor Rădulescu...

Deși sunt la o aruncătură de băț de Dunăre, Brăila și Galațiul, marile orașe de la Dunăre, nu au...

Deși au Dunărea la o aruncătură de băț, gălățenii și brăilenii nu mai au plaje amenajate, ei putând merge la plajă numai în concediu sau în city-break pe litoral. Pentru gălățeni și brăileni urmează încă un sezon estival în care nu vor avea acces la plaje care să le ofere...

Jaful de la Brăila. Au fost prinși hoții care au furat peste 500.000 de lei dintr-un autovehicul. Cum au...

Doi bărbați, cu vârsta de 45 şi 46 de ani, sunt autorii furtului care cel mai probabil a fost comis la pont, ținând cont că aceștia au acționat în cele câteva minute în care proprietarul mașinii a lipsit de la autovehicul. Suspecții vor fi propuși astăzi la arestare preventivă. Polițiștii...

Mădălina Neculai, o tânără de doar 25 de ani, a ars de vie într-o baracă, iar apoi a fost...

Mădălina Neculai, o tânără de doar 25 de ani, a suferit arsuri deosebit de grave pe tot corpul, după ce baraca în care se afla cu iubitul ei a luat foc! Plimbată între spitale, șansele ei de supraviețuire au devenit minime! Tanti Pintea, mai ești mătăluță ministrul Sănătății? Neică...

Deputații liberali George Șișcu și Vasile Gudu, victime ale unui accident de circulație, ieri, lângă aeroportul Mihail Kogălniceanu din...

Echipaje medicale de pe cinci ambulanțe, pompieri și polițiști s-au deplasat la Mihail Kogălniceanu, pe DN2A, în apropierea aeroportului, unde a avut loc un accident în care au fost implicate un autobuz de transport persoane și un autoturism. Cinci victime ar fi fost rănite. Două dintre victimele accidentului de lângă...

opinia zilei

Despre legalizarea regimului politic instaurat de PSD în Românica. Ori despre cum vrea Liviu Dragnea să câștige și să-și consolideze puterea invocând la fiecare...

Regimul politic instaurat de Liviu Dragnea la București are nevoie de aparentă de legalitate, pentru a corupe instituțiile statului bob cu bob și la foc mic. Este ceea ce vedem că se petrece, la scena deschisă, cu CCR, Guvern și ICCJ, instituții de la care șeful de facto al Guvernului așteaptă nu doar salvarea de la închisoare, ci și cauționarea unei puteri discreționare. Regimul politic instaurat de Liviu Dragnea la...

dezvăluiri
Express sud-est

reportajul zilei

Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a făcut comuna buzoiană pași importanți spre orașul care se visa odată

N-am mai scris despre comuna Berca de cel puțin trei ani. Pe atunci, era doar o biată comună pierdută în hățișurile economiei de piață și ale intereselor meschine de ciordit și de stat. Investițiile o ocoliseră, banii pentru proiectele de dezvoltare se pierdeau indubitabil în buzunarele unor oameni de bine, iar Berca rămânea, spre dezamăgirea localnicilor, o biată comună care, deși odată aspirase la statutul de oraș, abia se...