sâmbătă, 5 decembrie, 2020
8 C
Buzău
sâmbătă, 5 decembrie, 2020
8 C
Buzău
Ești aici Ești aici EXPRESS SUD-EST GUPTA, SIDEX și ȚEPELE INDIENILOR. După ce i-au fraierit 7 ani pe...

GUPTA, SIDEX și ȚEPELE INDIENILOR. După ce i-au fraierit 7 ani pe locuitorii din Oltenița, indienii își mută țepele la Galați

SPECIAL

Marea fraudă COVID: Ce secret teribil ascunde China? Informații care răstoarnă tot ce credeam că știm despre pandemia de coronavirus

Informațiile despre existența coronavirusului cu luni de zile înainte de ce știam până acum răstoarnă tot ce credeam că...

Petre Emanoil Neagu: NU există cale de întoarcere. Trebuie să câștigăm un nou mandat, pentru că anul viitor va fi un an de foc...

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, vorbește, într-un amplu interviu acordat EXPRESS SUD-EST, despre activitatea sa în cadrul...

Claudiu Voicu, trompeta cu jeg de Mocanu, vrea să fericească pe veci orașul Pătârlagele, să-l ducă la loc cu verdeață. Ori despre un altfel...

Desigur, știrea poate părea a fi una falsă, ticluită în laboratoarele perfidului PSD/Pro România, ca să bage spaima sau...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Familia Gupta care, după obținerea tuturor aprobărilor, poate deveni viitorul proprietar al Arcelor Mittal Galați, fostul Sidex, a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că va face investiții de peste 300 de milioane de euro în combinatul de la malul Dunării. Industriașul Sanjeev Gupta, originar din India, a promis că are în plan să majoreze capacitatea de producție și garantează stabilitatea locurilor de muncă. Gupta a dat și o notă emoționantă declarațiilor sale. „Sunt foarte entuziasmat să revin în România şi am speranțe mari pentru viitor”, declara el. Însă, Gupta a omis un amănunt, că în 2007 a mai promis 200 de milioane de euro pentru a construi „un combinat metalurgic de ultima generație, cel mai avansat din Europa”, pe locul fostei turnătorii Turol Oltenița, și că va crea, astfel, 500 de locuri de muncă.

Istoria ne arată că în cei 11 ani cât au trecut de la declarații, banii nu au apărut, combinatul nu s-a construit, locuri de muncă nu s-au creat. În schimb, Gupta a obținut un teren de peste 30 de hectare pe malul Dunării, la un preț de nimic. După ce parcurgem povestea cu puternic iz penal a investiției nerealizate de la Oltenița, apare întrebarea logică dacă nu cumva Galațiul să află pe punctul de a avea soarta micului oraș din Călărași.

Citește și: Stăncuța, comuna orfană ori despre cum au rămas stăncuțenii fără Insula Mică a Brăilei, dar s-au pricopsit cu un „cimitir” de pubele

Vineri a curs cu promisiuni la Galați. La o întâlnire cu sindicatele de la complexul siderurgic Arcelor Mital, Sanjeev Gupta a promis investiții de peste 300 de milioane de euro, creșterea capacității de producție cu 50% și pornirea celui de-al treilea furnal. Sunt doar câteva din promisiunile extrem de optimiste și spectaculoase ale omul de afaceri cu origini indiene. Numai că istoria sa ne arată că este foarte posibili ca gălățeni să se aleagă doar cu o prăbușire spectaculoasă a fabricii pe care se bazează un întreg oraș.

O ofertă de nerefuzat

Complexul siderurgic Arcelor Mital

Pentru a înțelege mai bine riscul pe care îl reprezintă noul proprietar de la fostul Sidex Galați trebuie să ne întoarcem în timp 11 ani tot pe malul Dunării, în orașul Oltenița.

În septembrie 2007 firma TransDanube Industries SRL, deținută de familia Gupta, prin offshore-ul cipriot Cobrom Investments ltd, cumpără de la Consiliul Local Oltenița 14 hectare de pământ pe malul Dunării, pe strada Portului, pe terenul fostei întreprinderi metalurgice Turol. După câțiva ani, firma a mai cumpărat un teren, ajungând să dețină peste 30 de hectare.

Pentru a justifica prețul mic al terenului, contractele de vânzare-cumpărare aveau o clauză suspensivă care îi obliga pe cei de la Transdanube să fie serioși și, în termen de cinci ani, să realizeze o investiție importantă și să dea în folosință un combinat metalurgic. În caz contrar, aceștia urmau să restituie terenul primăriei care ar fi reținut și banii primiți până la acel moment. Numai că în anul 2010, clauza suspensivă este ridicată de către Consiliul Local. De ce? Transdanube susținea că încearcă să obțină un împrumut bancar de 100 de milioane de euro, fără de care nu poate demara investiția, și că are nevoie să fie proprietar pe teren. Plină de bunăvoință, Primăria aprobă și clauza suspensivă dispare, iar Transdanube se trezește brusc proprietar pe teren fără nicio obligație de a realiza investiția.

Nu există banii de investiție, dar mai bagă „în buzunar” un teren

Investitorul nu obține împrumutul, dar obține un nou teren. În anul 2011, Primăria Oltenița îi mai vinde un teren de 14 hectare, tot pe malul Dunării și tot cu aceeași clauză suspensivă. Numai că, în anul 2014, Consiliul Local renunță la acea clauză într-un mod cu totul inexplicabil, ținând cont că timp de 7 ani Transdanube nu a făcut altceva decât să dărâme vechile clădiri ale Turol și să ecologizeze terenul.

Demolarea turnătoriei din Oltenița

Asta în condițiile în care Departamentul de Urbanism al Primăriei Oltenița a eliberat autorizația de construcție încă din 14 iunie 2011 pentru a demara lucrările la ridicarea combinatului. În vara anului 2014, Transdanube se trezește că are în proprietate aproape 36 de hectare de teren pe malul Dunării fără a mai avea vreo obligație.

Iată ce spunea articolul 3.5 din contractul de vânzare cumpărare 4489/23.09.2011, înainte de a fi eliminat: „Cumpărătoarea intră în stăpânirea de fapt a imobilului azi, data autentificării prezentului contract fără nicio altă formalitate, urmând ca proprietatea asupra imobilului să se transfere la data realizării investiției, adică la data realizării recepției preliminare a unor depozite şi construcții industriale conform HCL 49/2011 (numit în continuare „Investiție”) şi a semnării procesului verbal de recepție preliminară a investiției (…)

Citește și: Maliuc, comuna de care medicii fug ca dracul de tămâie, iar în lipsa lor (sâc!) „elita” suferă de integritate

Termenul de realizare a investiției menționate (ca parte a unei investiții complexe ce se va dezvolta de către Cumpărătoare) este de 5 ani. În cazul în care, până la data stabilită în contractul de vânzare-cumpărare, investiția specificată nu este realizată, contractul este rezolvit de plin drept, construcțiile realizate până la data respectivă trecând în proprietatea privată a municipiului Oltenița, urmând ca prețul achitat să fie reținut ca şi contravaloare a folosinței terenului (conform Anexei nr. 3 la HCL nr. 48/2010, astfel cum a fost modificată prin art. 3 din HCL/49/2011)”.

Cine își asumă răspunderea pentru pierderile cauzate bugetului în urma eliminării acestei clauze? Cercetează cineva situația sau încă nu s-a auzit de marea campanie anti-corupție la Oltenița? Situația este aceeași și în zilele noastre, fără ca la Oltenița să fii apărut vreun combinat metalurgic. Și asta nu ar fi fost nicio problemă dacă prețul de vânzare nu ar fi fost mult sub cel al pieței. În acea perioadă, un hectar de teren în zonă se vindea cu sume cuprinse între 25.000 și 27.000 de euro. Dar cât a plătit Transdanube? „Undeva la 10% din prețul normal. Cei de la primărie, erau încântați de investiția ce urma să se facă în oraș”, ne-a spus o persoană din zonă care a dorit să își păstreze anonimatul.

Întrebări către Primăria Oltenița

La finalul săptămânii trecute, după promisiunile spectaculoase ale noului proprietar al combinatului siderurgic de la Galați, am pus câteva întrebări Primăriei Oltenița despre cealaltă afacere a familie Gupta în România. Am vrut să aflăm ce a justificat ridicarea clauzelor suspensive de pe contractele de vânzare-cumpărare ale respectivelor terenuri, care a fost prețul de vânzare, ce sume a plătit, sub formă de impozite și taxe locale, Transdanube Industries în ultimii 11 ani și care este stadiul investiției. Încă nu am primit un răspuns din partea Primăriei Oltenița, dar dacă locuitorii orașului au avut răbdare 11 ani pentru mult promisa investiție, putem avea și noi câteva zile.

Ce a rămas din promisiunile făcute în urmă cu 11 ani

Și promisiunile arătau cel puțin la fel de spectaculoase ca cele de la Galați. „Combinatul nostru metalurgic de ultimă generație, unul dintre cele mai moderne de acest tip din Europa, va fi construit în Oltenița, pe locul fostei turnătorii de fontă dezafectate Turol SA și va intra în producție începând cu anul 2014. Capacitatea inițială va fi de 500.000 de tone de oțel-beton pe an. Proiectul va genera 500 de locuri de muncă directe și peste 1000 indirecte și va revitaliza tradiția industrială locală. 

Investiția, în valoare de 200 de milioane de euro, va asigura dotarea combinatului cu cea mai modernă tehnologie”, promitea, pe propriul site, Transdanube în 2011. Acum site-ul nu mai există, dar promisiunile lor au rămas în memoria internetului grație unui articol scris în 2014 de jurnalistul Marius Lotrea pentru publicația Obiectiv de Călărași, dar și datorită declarațiilor date de reprezentanții Transdanube în fața Consiliului Local Oltenița, consemnate și ele de presa locală.

„Am ales Oltenița pentru că este un punct strategic cu acces la Dunăre, ceea ce facilitează transportul produselor către portul Constanţa, dar şi spre țările europene”, spunea, în anul 2008, Thommaso Serano, CEO-ul Transdanube Industries. Ce s-a ales de promisiunile din 2011 pe baza cărora au primit 30 de hectare pe malul Dunării la un preț de nimic? În anul 2017, conform datelor de la Registrul Comerțului, Transdanube Industries a avut numai 6 angajați și o cifră de afaceri de mai puțin de 200.000 de euro.

O legătură care îngrijorează

Dar care este legătura acestei firme care a promis „fără număr” locuitorilor din Oltenița și, mai ales, aleșilor locali pe care i-a convins să renunțe la clauzele din contractul prin care au primit terenul? Transdanube Industries are un singur asociat, offshore-ul Cobrom Investments Limited, înregistrată în Cipru. Compania cipriotă este deținută de frații Gupta – Sanjeev, Alok și Taj, aceștia urmând sa devina proprietarii Arcelor Mittal prin firma Liberty Steel, după obținerea aprobărilor de la organismele abilitate, așa cum a fost anunțat la începutul lunii octombrie.

După finalul poveștii de la Oltenița, întrebarea care se pune este legată de viitorul combinatului de la Galați. Dacă la Oltenița nu au putut obține o finanțare de 100 de milioane de euro, de unde ar putea investi acum 300 de milioane la Galați? De ce locurile de muncă de la Galați ar fi pe mâini bune dacă la Oltenița nici măcar un loc de muncă din cele 500 promise nu a fost creat?

Mai mult, curiozitatea este întărită și de un alt detaliu. Familia Gupta are afaceri în România din 1999, când a înființat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities. Întrebarea care apare este dacă nu cumva aceste terenuri aflate pe malul Dunării, la Oltenița și la Galați, nu sunt mai interesante pentru transportul fluvial ieftin de mărfuri decât pentru producția siderurgică? Așa cum spune istoria de la Oltenita, familia Gupta are mai degrabă un apetit pentru terenuri ieftine în preajma Dunării decât pentru investiții costisitoare în siderurgia din România.

Ce urmărește Comisia Europeană?

„Dacă primăria din Oltenița poate fi prostită, va fi ceva mai greu cu Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager care a declarat recent că se va asigura ca viitorul „cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze că dispune de stimulente adecvate pentru a continua funcționarea combinatului. Cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de capacitate și stimulente pentru a exploata combinatul pe termen lung. Cu alte cuvinte, vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu ar fi o soluție acceptabilă”, a spus Vestager. Noi sperăm că echipa doamnei comisar va analiza şi cazul de la Oltenița în raport cu aceste criterii, pentru a evita promisiuni deșarte şi speranțe înșelate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
14,774,167
285,656
8,663,603
5,824,908
India
9,608,418
139,736
9,058,822
409,860
Brazil
6,534,951
175,981
5,744,369
614,601
Russia
2,431,731
42,684
1,916,396
472,651
France
2,268,552
54,767
168,352
2,045,433
Spain
1,699,145
46,252
0
1,652,893
UK
1,690,432
60,617
0
1,629,815
Italy
1,688,939
58,852
872,385
757,702
Argentina
1,454,631
39,512
1,281,955
133,164
Colombia
1,352,607
37,467
1,240,990
74,150
Mexico
1,156,770
108,863
852,719
195,188
Germany
1,152,283
18,691
820,600
312,992
Poland
1,054,273
19,861
687,910
346,502
Iran
1,028,986
50,016
719,708
259,262
Peru
970,860
36,195
903,958
30,707
South Africa
805,804
21,963
740,450
43,391
Ukraine
801,716
13,421
412,533
375,762
Turkey
765,997
14,509
423,142
328,346
Belgium
587,439
17,142
38,858
531,439
Indonesia
569,707
17,589
470,449
81,669
Iraq
560,622
12,387
489,772
58,463
Chile
557,135
15,558
531,543
10,034
Netherlands
543,924
9,623
0
534,301
Czechia
542,406
8,738
473,994
59,674
Romania
500,273
12,052
390,212
98,009
Bangladesh
475,789
6,807
393,408
75,574
Philippines
436,345
8,509
399,345
28,491
Pakistan
413,191
8,303
352,529
52,359
Canada
402,569
12,496
320,096
69,977
Morocco
372,620
6,136
323,814
42,670
Saudi Arabia
358,336
5,940
348,238
4,158
Switzerland
344,497
5,293
260,600
78,604
Israel
342,101
2,896
327,162
12,043
Portugal
312,553
4,803
234,038
73,712
Austria
297,245
3,651
243,775
49,819
Sweden
278,912
7,067
0
271,845
Hungary
243,581
5,706
70,396
167,479
Nepal
238,861
1,567
221,847
15,447
Jordan
234,353
2,960
177,195
54,198
Serbia
206,940
1,834
31,536
173,570
Ecuador
196,482
13,696
169,804
12,982
UAE
175,276
589
158,498
16,189
Panama
173,607
3,154
150,051
20,402
Bulgaria
158,807
4,650
59,677
94,480
Georgia
158,154
1,462
129,210
27,482
Japan
155,232
2,240
131,176
21,816
Croatia
147,454
2,102
120,857
24,495
Dominican Republic
146,680
2,343
116,169
28,168
Bolivia
145,325
8,987
124,390
11,948
Kuwait
143,917
886
139,148
3,883
Costa Rica
143,685
1,773
95,789
46,123
Belarus
143,383
1,190
120,571
21,622
Armenia
140,959
2,309
116,066
22,584
Qatar
139,783
239
137,060
2,484
Azerbaijan
138,000
1,551
83,800
52,649
Kazakhstan
135,498
2,034
119,419
14,045
Lebanon
134,295
1,078
86,019
47,198
Guatemala
124,805
4,224
113,273
7,308
Oman
124,329
1,435
115,866
7,028
Egypt
117,583
6,732
103,191
7,660
Moldova
113,829
2,384
98,276
13,169
Slovakia
113,392
957
77,142
35,293
Greece
113,185
2,804
9,989
100,392
Ethiopia
112,091
1,734
78,619
31,738
Honduras
109,760
2,938
48,953
57,869
Venezuela
103,877
913
98,879
4,085
Tunisia
101,900
3,481
75,464
22,955
Myanmar
96,520
2,059
74,973
19,488
Palestine
96,098
812
71,236
24,050
Bosnia
92,793
2,865
57,545
32,383
Bahrain
87,600
341
85,710
1,549
Kenya
87,249
1,506
68,110
17,633
Denmark
86,743
867
68,632
17,244
Algeria
86,730
2,492
56,079
28,159
China
86,601
4,634
81,694
273
Paraguay
86,499
1,813
60,644
24,042
Libyan Arab Jamahiriya
85,529
1,219
56,048
28,262
Slovenia
84,769
1,700
62,600
20,469
Kyrgyzstan
74,774
1,290
66,538
6,946
Uzbekistan
73,751
611
71,002
2,138
Ireland
73,491
2,086
23,364
48,041
Lithuania
72,430
611
30,277
41,542
Malaysia
71,359
380
60,204
10,775
Nigeria
68,627
1,179
64,467
2,981
Macedonia
66,330
1,877
42,241
22,212
Singapore
58,255
29
58,152
74
Ghana
52,096
325
50,924
847
Afghanistan
47,641
1,865
37,485
8,291
Albania
41,302
870
20,974
19,458
El Salvador
39,718
1,153
36,286
2,279
Norway
37,801
354
27,414
10,033
Montenegro
37,467
522
26,414
10,531
Luxembourg
37,017
345
28,029
8,643
S. Korea
36,915
540
28,917
7,458
Australia
27,956
908
25,634
1,414
Finland
27,218
415
18,100
8,703
Sri Lanka
26,559
130
19,438
6,991
Cameroon
24,752
443
23,344
965
Uganda
21,898
206
9,117
12,575
Côte d'Ivoire
21,412
132
21,054
226
Latvia
19,993
242
1,849
17,902
Sudan
18,535
1,271
10,672
6,592
Zambia
17,857
364
17,145
348
Madagascar
17,513
255
16,657
601
Senegal
16,297
336
15,707
254
Mozambique
16,038
133
14,160
1,745
Angola
15,493
353
8,299
6,841
French Polynesia
15,107
79
4,842
10,186
Namibia
14,804
152
13,874
778
Estonia
14,500
126
8,919
5,455
DRC
13,281
337
11,753
1,191
Guinea
13,186
76
12,270
840
Maldives
13,143
47
12,199
897
Tajikistan
12,349
87
11,758
504
Cyprus
11,812
57
2,057
9,698
Botswana
11,531
34
8,978
2,519
French Guiana
11,334
71
9,995
1,268
Cabo Verde
10,996
108
10,496
392
Jamaica
10,987
260
6,730
3,997
Zimbabwe
10,547
281
8,802
1,464
Malta
10,320
149
8,120
2,051
Haiti
9,347
233
8,124
990
Gabon
9,254
60
9,106
88
Mauritania
9,181
182
7,812
1,187
Cuba
8,610
136
7,858
616
Guadeloupe
8,427
149
2,242
6,036
Syrian Arab Republic
8,233
437
3,811
3,985
Réunion
8,200
41
7,729
430
Bahamas
7,565
163
5,976
1,426
Belize
7,383
170
3,725
3,488
Andorra
6,955
77
6,130
748
Hong Kong
6,803
112
5,511
1,180
Trinidad and Tobago
6,735
121
5,884
730
Uruguay
6,731
80
4,826
1,825
Swaziland
6,480
122
6,066
292
Malawi
6,047
185
5,472
390
Rwanda
6,043
51
5,672
320
Nicaragua
5,838
161
4,225
1,452
Congo
5,774
94
4,988
692
Djibouti
5,690
61
5,592
37
Guyana
5,601
151
4,695
755
Martinique
5,520
41
98
5,381
Iceland
5,462
27
5,223
212
Suriname
5,322
117
5,205
0
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,159
85
5,023
51
Aruba
4,942
45
4,746
151
Mali
4,938
163
3,307
1,468
Central African Republic
4,918
63
1,924
2,931
Somalia
4,525
121
3,480
924
Thailand
4,072
60
3,848
164
Gambia
3,768
123
3,613
32
South Sudan
3,154
62
2,977
115
Burkina Faso
3,091
68
2,687
336
Benin
3,055
44
2,907
104
Togo
3,051
65
2,599
387
Curaçao
2,890
7
1,292
1,591
Guinea-Bissau
2,441
44
2,327
70
Sierra Leone
2,420
74
1,842
504
Yemen
2,267
627
1,534
106
Lesotho
2,150
44
1,278
828
New Zealand
2,078
25
1,994
59
San Marino
1,756
47
1,381
328
Niger
1,726
77
1,237
412
Chad
1,719
102
1,555
62
Liberia
1,676
83
1,358
235
Channel Islands
1,526
48
1,012
466
Vietnam
1,361
35
1,220
106
Liechtenstein
1,351
17
1,183
151
Sint Maarten
1,120
26
1,007
87
Gibraltar
1,042
5
969
68
Sao Tome and Principe
999
17
937
45
Mongolia
842
0
368
474
Turks and Caicos Islands
755
6
738
11
Saint Martin
717
12
641
64
Diamond Princess
712
13
699
0
Taiwan
693
7
574
112
Burundi
692
1
575
116
Papua New Guinea
671
7
597
67
Eritrea
632
0
508
124
Monaco
630
3
571
56
Comoros
615
7
590
18
Tanzania
509
21
183
305
Mauritius
508
10
465
33
Faroe Islands
505
0
500
5
Bhutan
424
0
387
37
Isle of Man
370
25
344
1
Cambodia
345
0
305
40
Cayman Islands
288
2
257
29
Barbados
284
7
257
20
Bermuda
278
9
216
53
Saint Lucia
262
2
141
119
Seychelles
184
0
168
16
Caribbean Netherlands
164
3
158
3
Brunei
151
3
146
2
St. Barth
147
1
105
41
Antigua and Barbuda
144
4
133
7
Saint Vincent and the Grenadines
87
0
80
7
Dominica
85
0
72
13
British Virgin Islands
72
1
71
0
Macao
46
0
46
0
Fiji
44
2
33
9
Grenada
41
0
39
2
Lao People's Democratic Republic
39
0
26
13
New Caledonia
35
0
32
3
Timor-Leste
31
0
30
1
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Falkland Islands (Malvinas)
17
0
15
2
Saint Pierre Miquelon
16
0
14
2
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
7
0
Anguilla
7
0
3
4
Marshall Islands
4
0
4
0
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
2
0
2
0
Vanuatu
1
0
1
0
Updated on 5 December 2020 12:53
- Advertisement -

EDITORIAL

Răul cel mai nimic. Ori despre cea mai ciudată, dar și penibilă campanie electorală și politicieni care își bagă țeava în orice zăcământ: de...

S-a încheiat poate cea mai ciudată, dar și penibilă campanie electorală din istoria României. Cum s-a ajuns, te întrebi, la o societate în care principiile fundamentale ale logicii nu mai funcționează dar, în schimb, povești în care se împletesc semnele demenței și formele cele mai stupide ale minciunii ajung să treacă drept silogisme de-o puritate aristotelică? În ce fel de...

TOPUL DE AZI