sâmbătă, 15 august, 2020
22 C
Buzău
sâmbătă, 15 august, 2020
22 C
Buzău
Ești aici EXPRESS SUD-EST Șendreni – o comună „europeană” cu doar cinci kilometri de drum asfaltat

Șendreni – o comună „europeană” cu doar cinci kilometri de drum asfaltat

TOPUL DE AZI

Brăești, comuna care coboară din cer. Despre cum să ai privilegiul de a fi izolat, fără a se înțelege, însă, prin izolare, înstrăinare

Brăești, Brătilești, Goidești, Ivănețu, Pârscovelu, Pinu și Ruginoasa. Toate sunt pe Valea Bălănesei și toate au ceva în comun:...

Campania preelectorală și pelicula ei de jeg românesc. Ori despre circul mic, ieftin, făcut cu ciocul mare şi bogat de candidați veniți acum în...

Cel care frapează, cel care face ca milioane de oameni să stea ca hipnotizați în fața televizorului, nu este...

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei...

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...

Adevărul despre cartierul Orizont din Buzău sau despre cum a pus laba PSD Buzău pe terenurile moșiei Mărăcineni, iar Boșco și „faliții” lui s-au...

Cât a fost Boșco primar, PSD Buzău și Primăria Buzău s-au specializat în „afaceri” care au produs bani buni...

ARTICOL SCRIS DE

Deşi se află la numai 11 kilometri distanţă de Galaţi şi este considerată zonă rezidenţială de către gălăţenii care au migrat masiv de la oraş la ţară, comuna Șendreni nu are decât 10 la sută dintre drumuri asfaltate, mai exact 5 dintre cei 50 de kilometri de şosea.

Citește și: Nehoiu, un loc peste mizerie | Cu toate că orașul buzoian a avut odată chiar și statut de zonă defavorizată, la Nehoiu înflorește în continuare doar șomajul, iar Primăria s-a transformat într-un fel de serviciu social care plătește pe bandă rulantă ajutoare

Situaţia pare destul de gravă la Șendreni, având în vedere că sunt comune mult mai îndepărtate de municipiu, care stau mult mai bine şi la utilităţi şi la infrastructură, însă primarul Paul Cristea susţine că toate acestea se întâmplă din cauza birocraţiei care încetineşte mult rezolvarea problemelor prioritare.

„Nu ne-am grăbit cu proiectele pentru asfaltare, întrucât am dorit să îngropăm în pământ toate ţevile de la reţelele de utilităţi, să facem canalizarea şi abia apoi să asfaltăm. De altfel, există o adresă prin care suntem înştiinţaţi că nu avem voie să facem investiţii legate de drumuri, până când nu se rezolvă problema utilităţilor, ca să nu ne apucăm apoi să spargem asfaltul pus, ca să băgăm ţevi şi să săpăm şanţuri”, explică Paul Cristea. 

Proiecte

În comuna râvnită pentru un loc de casă de foarte mulţi orăşeni cu stare, problema utilităţilor mai are de aşteptat până să fie rezolvată. Dacă mai bine de 90 la sută dintre locuitori au apă şi electricitate, pentru canalizare, abia din primăvară urmează să înceapă lucrările, iar pentru gaz, abia s-a întocmit studiul de fezabilitate.

ȘendreniÎnsă demersuri pentru asfaltare s-au făcut şi se mai fac. „Avem un proiect PNDL prin care urmează să asfaltăm 5 kilometri de drum. În acelaşi timp, am depus la Constanţa documentaţia pentru un proiect prin care vom putea asfalta încă 5 kilometri, însă  când vom prinde şi fonduri. Deocamdată, am fost declaraţi eligibili, dar nu am primit finanţare. Aşteptăm la următoarea rundă”, spune  edilul de la  Șendreni.

Citește și: Cumpăna, comuna cu o stradă care poartă nume de baron PSD. Consiliul local al comunei constănțene a decis ca numele unei străzi din localitate să poarte numele lui Felix Stroe, cel mai puternic om din județul Constanța

Acesta susţine că grila pentru eligibilitatea proiectelor de genul acesta ar fi prost întocmită şi în dezavantajul comunei pe care o conduce şi care, în ultima vreme, stă foarte bine la capitolul creşterea populaţiei. „La acest proiect s-a luat în calcul numărul locuitorilor înregistraţi la recensământul din 2011, când aveam 3.100 de persoane, şi nu numărul existent în momentul documentaţiei,  adică 4.700 de locuitori, plus alţi 2.000 – 3.000 de oameni care nu au mutaţie pe Șendreni, deşi locuiesc aici. Ceea ce nu-i normal”, a mai  adăugat Paul Cristea.

Se rezolvă problema câinilor: un ONG care-i eutanasiază

De la Paul Cristea aflăm că una dintre problemele cu care se confruntă este numărul mare al  maidanezilor greu de controlat: „Am încercat să facem un padoc al nostru, dar proiectul nu a  fost votat de către consilierii locali. În 2017 am făcut un proiect tehnic pentru padocul care ar fi adunat 100 de câini. Apoi n-am mai refăcut documentaţia, pentru că am luat legătura cu ceilalţi primari din jurul Galaţiului şi am aflat că tot s-ar strânge, câinii fără stăpân sunt aduşi şi din alte părţi şi lăsaţi la noi.”

Citește și: Berca, comuna pâclei şi a asistaților sociali ori despre cum a falimentat localitatea buzoiană care avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, de cum a intrat în „morișca” nemiloasă a afacerilor de partid și de stat

Primarul Şendreniului mai susţine că o altă soluţie ar fi înfiinţarea unei asociaţii între comunele din jurul Galaţiului, cu sprijinul primăriei din municipiu, pentru construirea unui padoc cu câteva mii de locuri, suficient pentru rezolvarea problemei.

Însă, până la înfiinţarea asociaţiei, edilul a găsit şi o altă soluţie: un parteneriat cu un ONG de pe lângă Bucureşti: „Sunt doctori veterinari oamenii care au venit cu soluţia. Facem un parteneriat, prin care ei se obligă să adune câinii de pe străzi, îi microcipează şi, dacă nu sunt adoptaţi în termen de 18 zile, sunt eutanasiaţi. E legal, iar eu trebuie să duc la îndeplinire legea”,  se apără Paul Cristea.

Doar taxa la salubrizare a crescut

ȘendreniPentru comuna Șendreni, în 2018, nu s-au majorat taxele şi impozitele, cu excepţia celei de salubrizare. „Aici am fost nevoiţi să cerem bani în plus, pentru că au crescut salariile minime. Gestionarea gunoiului a fost o problemă până când ne-am făcut propria societate de salubrizare. Acum avem propriile utilaje. două maşini de gunoi, un tractor cu remorcă, un buldoexcavator cu remorcă. De asemenea, am făcut nişte coşuri speciale pentru colectarea selectivă. Dacă nu colectăm selectiv măcar 25 la sută din cantitatea de gunoi, suntem penalizaţi”, spune primarul.

Am găsit, într-adevăr, în comună nişte coşuri din sârmă, unde colectarea selectivă se face la grămadă, plastic şi hârtie la un loc, brambureala la vedere creând şi un aspect neplăcut pentru cei care trec prin zona respectivă.

O comună cu peste 4.000 de hecare

Comuna Șendreni este situată în partea de sud a judeţului Galaţi, la 11 kilometri distanţă de municipiul Galaţi şi 30 de kilometri distanţă de municipiul Brăila, şi face parte din regiunea de dezvoltare Sud-Est a României. În componenţa sa intră satele Șendreni, Movileni şi Şerbeştii Vechi. Comuna este străbătută de Drumul Naţional 25 şi are o suprafaţă de 4.734 de hectare, dintre care 176 de hectare se află în intravilan.

Comuna va avea gaze, dar nu se ştie când (sic!)

Una dintre durerile locuitorilor din Șendreni este lipsa reţelei de gaze. Deşi se fac demersuri, lucrurile se mişcă foarte încet, prin urmare primarul Paul Cristea nu ne-a putut da un termen pentru când oamenii se vor putea bucura de această utilitate.

Șendreni„Am făcut studiul de fezabilitate, iar acum trebuie să obţinem viza pentru certificatul de urbanism. După aceea, trimitem la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) documentaţia, unde în urma unui calcul privind eficienţa economică, ni se va da un răspuns dacă suntem eligibili sau nu. Apoi, Ministerul Energiei va scoate lucrarea la  licitaţie, deci e cale lungă, nu ştim exact când se va materializa acest proiect. Avem două variante: prima ar fi ca operatorul să facă singur întreaga lucrare, iar a doua ar fi ca şi Primăria să suporte costurile săpăturilor. Noi suntem pregătiţi pentru ambele”, spune Paul Cristea. 

Citește și: Tecuci, orașul cu viteză de melc sau de ce nu vrea varianta ocolitoare a Tecuciului ca să-i fie tăiată ”pamblica” de inaugurare

Acesta spune că reţeaua de gaze va fi introdusă întâi în Șendreni, deoarece între acest sat şi Movileni şi Şerbeşti există în jur de 2-3 kilometri în care nu ar fi niciun consumator, astfel costurile crescând foarte mult.

„Întâi facem la Șendreni şi apoi extindem din venituri proprii. Proiectul e făcut pentru consumul pe întreaga comună. Sunt termene mari de la un demers la altul. Sperăm ca şi guvernul să mai reducă din birocraţie”,  mai spune edilul de la Şendreni.    

Vor avea însă canalizare

O altă utilitate de care duc lipsă locuitorii din comună, dar pe care o vor avea însă în cursul acestui an este canalizarea. „Suntem din 2008 membri fondatori ai Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Apă-Canal. S-a semnat deja contractul pentru reţeaua de canalizare. Urmează să înceapă lucrările în martie, cel târziu iunie, reţeaua acoperind toată comuna”, declară Paul Cristea.

Locuitorii din Șendreni stau foarte bine la capitolul apă potabilă, unde acoperirea este de aproape 100 la sută, dar şi la energie electrică, unde mai sunt doar câteva străzi neracordate.

Citește și: Cine este Adrian Mocanu, deputatul care dă pe votanții săi atât cât valorează: o sacoșă, două cu pungi de mălai și sticle de ulei de rapiță. Ori despre cum a ajuns Mocănel la al treilea mandat în care zice că ne reprezintă, dar votează legi împotriva noastră

„E vorba de cartierele noi, de vreo şase străzi în total. Aici avem o problemă. Nu toţi cei care au construit au făcut demersurile să cedeze străzile  la  Primărie. Pentru patru străzi, unde s-a făcut acest lucru, avem documentaţia gata pentru a o  depune la Electrica. Mai sunt încă două străzi unde lucrurile merg mai încet, iar noi nu putem face investiţii pe nişte terenuri care nu sunt ale Primăriei, pentru că am putea fi învinuiţi de deturnare de fonduri. Cetăţenii trebuie să  fie conştienţi că este în interesul lor să cedeze străzile la  Primărie, pentru că urmează şi canalizarea şi asfaltarea străzilor şi nici aceste lucrări nu pot fi realizate pe domenii private cu bani de la Consiliul local”, a mai precizat primarul.

Se caută medic de familie pentru Movileni

În 2006, a fost construit un nou sediu pentru dispensar în centrul comunei, cu două puncte de lucru în satele componente. Până la începutul acestui an, existau în comună doi medici de familie, unul la Şendreni şi unul la  Movileni. Deşi s-ar crede că o comună precum aceasta,  aflată la o navetă de 11 kilometri numai de Galaţi, ar trebui să  fie atractivă pentru medicii de familie, realitatea e, de fapt, alta.

„În prezent, căutăm medic pentru Movileni. Cel care a fost până  acum a considerat că este nerentabil să aibă doar 100 de persoane pe listă şi s-a retras. Foarte mulţi dintre locuitorii Movileniului sunt înscrişi la medici de familie la Galaţi”, spune Paul Cristea.

În Șendreni există şi un cabinet stomatologic şi două farmacii. A mai existat o farmacie şi în Şerbeştii Vechi, dar a fost închisă, fiind considerată nerentabilă.

Peste jumătate dintre elevi, „picaţi” la matematică la Evaluare

În comună funcţionează o singură şcoală cu clase I-VIII şi trei grădiniţe, câte una în fiecare sat component. La şcoală, elevii sunt aduşi cu două microbuze care sunt suficiente pentru transportul tuturor elevilor care vin din Şerbeşti şi Movileni.

Citește și: Florin Iordache şi „Filiera Libaneză“. Interesul direct al deputatului PSD de Olt pentru amnistia şi grațierea care i-ar scăpa finul de închisoare

„Instituţiile de învăţământ au tot ceea ce le trebuie, cu excepţia Grădiniţei din Șendreni, unde am aplicat pentru un proiect ca să facem o scară de incendiu, pentru a putea primi avizele de la ISU. Tot la această grădiniţă sunt alocate şi cele două clase pregătitoare, întrucât mobilierul trebuie să fie adecvat vârstei lor”, spune Paul Cristea.

Deşi primarul se laudă cu faptul că şcolii nu-i lipseşte nimic, totuşi mai bine dintre elevii care au susţinut Evaluarea Naţională în vara lui 2017 nu au reuşit să obţină măcar cinci la matematică, spre deosebire de limba română unde a promovat toţi. Dintre cei 16 elevi care s-au prezentat la examen, nouă au avut la matematică note între 2,50 şi 4,70, ceea ce ar trebui să  fie un semnal de alarmă pentru o comună aflată atât de aproape de Galaţi. Sunt sate mult mai dezavantajate din puntul de vedere al aşezării geografice, care au aproape toţi elevii promovaţi.

Statul „vămuiește” excedentul bugetar

Comuna Șendreni este una dintre cele mai bogate din judeţ. Aşa se face că, în 2016, excedentul bugetar a fost de trei milioane de lei. „Conform noului cod fiscal, statul nu mai înapoiază în anul următor toată suma, ci opreşte 50 la sută din ea, acest lucru întâmplându-se peste tot acolo unde există excedent bugetar din cotele defalcate din TVA. Aşa se face că, din cele trei milioane, vom primi înapoi doar 1,5 milioane de lei”, spune primarul. (Sursa: viatalibera.ro)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

ARTICOL SCRIS DE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

  1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
  2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul. Aceștia pot fi criticați, însă, pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

Harta cazurilor de coronavirus din fiecare țară. Graficul îmbolnăvirilor. Statistici

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
5,488,949
171,867
2,876,904
2,440,178
Brazil
3,278,895
106,571
2,384,302
788,022
India
2,565,755
49,641
1,843,756
672,358
Russia
917,884
15,617
729,411
172,856
South Africa
579,140
11,556
461,734
105,850
Peru
516,296
25,856
354,232
136,208
Mexico
511,369
55,908
345,653
109,808
Colombia
445,111
14,492
261,296
169,323
Chile
382,111
10,340
355,037
16,734
Spain
358,843
28,617
0
330,226
Iran
341,070
19,492
295,630
25,948
UK
317,379
41,361
0
276,018
Saudi Arabia
297,315
3,369
264,487
29,459
Pakistan
288,047
6,162
265,624
16,261
Argentina
282,437
5,565
205,697
71,175
Bangladesh
274,525
3,625
157,635
113,265
Italy
252,809
35,234
203,326
14,249
Turkey
246,861
5,934
228,980
11,947
Germany
223,981
9,289
202,550
12,142
France
212,211
30,406
83,848
97,957
Iraq
172,583
5,785
122,700
44,098
Philippines
157,918
2,600
72,209
83,109
Indonesia
137,468
6,071
91,321
40,076
Canada
121,652
9,020
107,942
4,690
Qatar
114,809
192
111,505
3,112
Kazakhstan
102,287
1,269
80,716
20,302
Ecuador
99,409
6,030
79,176
14,203
Bolivia
97,950
3,939
34,723
59,288
Egypt
96,220
5,124
57,858
33,238
Israel
91,080
665
66,965
23,450
Ukraine
89,719
2,044
47,430
40,245
China
84,808
4,634
79,519
655
Dominican Republic
84,488
1,409
49,539
33,540
Sweden
84,294
5,783
0
78,511
Oman
82,924
562
77,550
4,812
Panama
79,402
1,734
52,886
24,782
Belgium
77,113
9,924
17,941
49,248
Kuwait
75,697
498
67,519
7,680
Romania
69,374
2,954
32,334
34,086
Belarus
69,308
603
66,452
2,253
UAE
64,102
361
57,571
6,170
Netherlands
62,495
6,169
0
56,326
Guatemala
62,313
2,355
50,183
9,775
Poland
56,090
1,869
38,853
15,368
Singapore
55,661
27
51,049
4,585
Portugal
53,981
1,775
39,585
12,621
Japan
52,217
1,073
37,479
13,665
Honduras
49,467
1,548
7,128
40,791
Nigeria
48,445
973
35,998
11,474
Bahrain
46,052
169
42,469
3,414
Ghana
42,210
231
40,147
1,832
Kyrgyzstan
41,645
1,493
33,951
6,201
Armenia
41,495
817
34,484
6,194
Morocco
39,241
611
27,644
10,986
Switzerland
37,924
1,991
32,900
3,033
Algeria
37,664
1,351
26,308
10,005
Afghanistan
37,550
1,369
27,166
9,015
Uzbekistan
34,251
223
28,661
5,367
Azerbaijan
34,107
506
31,697
1,904
Venezuela
31,381
266
21,580
9,535
Moldova
29,905
895
20,908
8,102
Kenya
29,849
472
15,970
13,407
Serbia
29,471
670
26,440
2,361
Ethiopia
27,242
492
11,660
15,090
Ireland
26,995
1,774
23,364
1,857
Costa Rica
26,931
281
8,785
17,865
Nepal
26,019
102
17,201
8,716
Austria
23,179
728
20,627
1,824
Australia
23,035
379
13,634
9,022
El Salvador
22,619
603
10,618
11,398
Czechia
19,693
394
13,731
5,568
Cameroon
18,469
401
15,320
2,748
Côte d'Ivoire
16,935
108
13,721
3,106
Palestine
16,153
108
9,388
6,657
Bosnia
15,801
471
9,619
5,711
Denmark
15,483
621
13,275
1,587
S. Korea
15,039
305
13,901
833
Bulgaria
14,243
492
9,114
4,637
Madagascar
13,724
166
12,232
1,326
Macedonia
12,653
539
9,123
2,991
Sudan
12,211
796
6,340
5,075
Senegal
12,032
251
7,637
4,144
Norway
9,934
261
8,857
816
DRC
9,605
238
8,512
855
Zambia
9,186
260
8,065
861
Malaysia
9,175
125
8,831
219
Paraguay
9,022
108
5,657
3,257
French Guiana
8,549
53
7,841
655
Guinea
8,260
50
7,177
1,033
Gabon
8,225
51
6,277
1,897
Lebanon
8,045
94
2,551
5,400
Tajikistan
8,029
64
6,815
1,150
Haiti
7,831
196
5,235
2,400
Finland
7,720
333
7,050
337
Luxembourg
7,405
122
6,500
783
Libyan Arab Jamahiriya
7,327
139
848
6,340
Albania
7,117
219
3,695
3,203
Mauritania
6,676
157
5,889
630
Greece
6,632
223
3,804
2,605
Croatia
6,420
165
5,193
1,062
Maldives
5,572
22
3,010
2,540
Djibouti
5,367
59
5,181
127
Zimbabwe
5,072
128
1,998
2,946
Malawi
4,988
156
2,576
2,256
Hungary
4,877
607
3,606
664
Equatorial Guinea
4,821
83
2,182
2,556
Central African Republic
4,652
61
1,728
2,863
Hong Kong
4,407
68
3,488
851
Nicaragua
4,115
128
2,913
1,074
Montenegro
3,930
73
2,752
1,105
Congo
3,745
60
1,625
2,060
Namibia
3,726
31
848
2,847
Swaziland
3,670
68
1,991
1,611
Thailand
3,376
58
3,193
125
Somalia
3,250
93
2,268
889
Cuba
3,229
88
2,547
594
Cabo Verde
3,136
33
2,254
849
Mayotte
3,119
39
2,940
140
Sri Lanka
2,888
11
2,666
211
Slovakia
2,855
31
1,969
855
Suriname
2,838
41
1,894
903
Mozambique
2,708
19
1,075
1,614
Mali
2,597
125
1,979
493
South Sudan
2,482
47
1,175
1,260
Slovenia
2,401
129
2,042
230
Lithuania
2,386
81
1,704
601
Rwanda
2,293
8
1,604
681
Estonia
2,184
63
1,976
145
Guinea-Bissau
2,088
29
1,015
1,044
Benin
2,014
38
1,681
295
Iceland
1,999
10
1,870
119
Sierra Leone
1,947
69
1,502
376
Tunisia
1,903
53
1,320
530
Yemen
1,858
528
1,009
321
Angola
1,852
86
584
1,182
Gambia
1,689
54
347
1,288
New Zealand
1,609
22
1,531
56
Syrian Arab Republic
1,515
58
403
1,054
Uganda
1,434
13
1,142
279
Uruguay
1,421
38
1,182
201
Malta
1,348
9
782
557
Jordan
1,339
11
1,229
99
Georgia
1,321
17
1,088
216
Cyprus
1,318
20
870
428
Latvia
1,315
32
1,078
205
Liberia
1,252
82
738
432
Burkina Faso
1,240
54
1,006
180
Botswana
1,214
3
120
1,091
Niger
1,165
69
1,077
19
Togo
1,124
26
806
292
Bahamas
1,119
17
138
964
Jamaica
1,082
14
761
307
Andorra
989
53
863
73
Aruba
973
4
114
855
Chad
951
76
862
13
Vietnam
950
23
447
480
Lesotho
903
25
271
607
Sao Tome and Principe
885
15
809
61
Réunion
776
5
657
114
Diamond Princess
712
13
651
48
San Marino
699
42
657
0
Guyana
649
22
306
321
Channel Islands
607
47
545
15
Tanzania
509
21
183
305
Taiwan
482
7
450
25
Trinidad and Tobago
474
10
139
325
Guadeloupe
446
14
289
143
Burundi
412
1
315
96
Comoros
403
7
379
17
Belize
388
3
35
350
Myanmar
374
6
322
46
Faroe Islands
370
0
225
145
Mauritius
345
10
334
1
Martinique
336
16
98
222
Isle of Man
336
24
312
0
Mongolia
298
0
272
26
Eritrea
285
0
248
37
Turks and Caicos Islands
274
2
54
218
Cambodia
273
0
229
44
Papua New Guinea
271
3
78
190
Sint Maarten
269
17
102
150
Gibraltar
209
0
190
19
Cayman Islands
203
1
202
0
French Polynesia
166
0
64
102
Bermuda
159
9
145
5
Barbados
148
7
119
22
Monaco
146
4
114
28
Brunei
142
3
138
1
Bhutan
133
0
102
31
Seychelles
127
0
126
1
Saint Martin
109
4
49
56
Antigua and Barbuda
93
3
83
7
Liechtenstein
91
1
87
3
Saint Vincent and the Grenadines
57
0
55
2
Macao
46
0
46
0
Curaçao
33
1
31
1
Fiji
28
1
20
7
Timor-Leste
25
0
24
1
Saint Lucia
25
0
25
0
Grenada
24
0
23
1
New Caledonia
23
0
22
1
Lao People's Democratic Republic
22
0
19
3
Dominica
18
0
18
0
Saint Kitts and Nevis
17
0
17
0
Greenland
14
0
14
0
Caribbean Netherlands
13
0
7
6
St. Barth
13
0
9
4
Falkland Islands (Malvinas)
13
0
13
0
Montserrat
13
1
12
0
Holy See (Vatican City State)
12
0
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
British Virgin Islands
9
1
7
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Saint Pierre Miquelon
4
0
1
3
Anguilla
3
0
3
0
Updated on 15 August 2020 19:08
- Advertisement -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Advertisement -

EDITORIAL

Campania preelectorală și pelicula ei de jeg românesc. Ori despre circul mic, ieftin, făcut cu ciocul mare şi bogat de candidați veniți acum în...

Cel care frapează, cel care face ca milioane de oameni să stea ca hipnotizați în fața televizorului, nu este dialogul electoral, ci circul mic, ieftin, făcut cu ciocul mare şi bogat, cu candidați veniți acum în fața alegătorilor cu programe năucitoare, cu aranjamente negate vehement până mai ieri, dar bătute în cuie azi, ca un semn al divinului lor dispreț față de noi, nu știi cine mai este de stânga, cine mai este de dreapta, cât despre centru, centru-stânga,...

TOPUL DE AZI