duminică, 28 februarie, 2021
5.8 C
Buzău

Florin Iordache şi „Filiera Libaneză“. Interesul direct al deputatului PSD de Olt pentru amnistia şi grațierea care i-ar scăpa finul de închisoare

EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Florin Iordache şi „Filiera Libaneză“. Interesul direct al deputatului PSD de Olt...

Florin Iordache şi „Filiera Libaneză“. Interesul direct al deputatului PSD de Olt pentru amnistia şi grațierea care i-ar scăpa finul de închisoare

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, devenit celebru pentru episodul „altă întrebare“ şi pentru faptul că, miercuri, a arătat semne obscene în plenul Parlamentului, are un trecut întunecat, presa locală semnalând strânse legături cu omul de afaceri Henri Saouma, supranumit Rico, de origine libaneză, condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, scrie Realitateadeolt.net.

Sursa citată dezvăluie că unul dintre motivele pentru care Florin Iordache a dat Ordonanța 13, atunci când era ministrul al Justiției, este că printre beneficiarii măsurilor se numără şi finul său, Henri Saouma, zis Rico, om de afaceri de origine libaneză, acesta fiind condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare cu suspendare pentru devalizarea societății Zahărul Corabia.

Omul de afaceri libanez Henri Saouma, zis Rico, finul lui Florin Iordache

Libanezul şi-a dezvoltat un imperiu financiar în Caracal, cu susținerea şi sub oblăduirea directă a deputatului Iordache, Saouma şi alţi oameni de afaceri din Orientul Apropiat mutându-şi afacerile în Olt, odată cu intrarea fostului ministrul al Justiției în Parlament.

FILMUL AFACERII

În urmă doi ani, Rico şi alţi 13 dintre inculpaţi au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj, în dosarul privind evaziunea fiscală de la societatea „Zahărul” Corabia, la pedepse de închisoare cu executare care însumează peste 120 de ani. Decizia a fost atacată de inculpaţi cu apel, iar dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel Craiova.

Rico şi ceilalți inculpaţi din Dosarul „Zahărul“ Corabia au fost găsiți vinovați că au înființat 24 de societăți comerciale prin intermediul cărora au derulat activități comerciale ilicite, folosindu-se de faptul că achizițiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA.

Gruparea a fost destructurată, pe 5 noiembrie 2012, când polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locații – locuințe şi sedii de societăți comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, Ilfov şi București, aparținând suspecților.

Citește și: „Mătușa Tamara” și MUTILAREA legilor JUSTIȚIEI sau despre Florin Iordache, DONAȚIILE de sute de mii de EURO, tunurile IMOBILIARE și AVERILE primite de la părinți cu niște biete pensii de stat

Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecții au înființat, în Bulgaria şi Ungaria, mai multe societăți comerciale în numele cărora erau efectuate achiziții intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăți comerciale, controlate tot de membri grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăți, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realității.

Pe 6 noiembrie 2012, nu mai puțin de 14 persoane au fost reținute în acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurențiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma. Toți cei 14 au fost arestați preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, cu toții au fost eliberați, majoritatea fiind plasați sub control judiciar de instanțele craiovene.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în cauză şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpaţi, dar şi a altora care nu au fost reținuți la momentul destructurării grupării, sub acuzația de evaziune fiscală, în total fiind inculpate 18 persoane în acest dosar de amploare. Gruparea a fost acuzată de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea plății taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.

Citește și: Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, despre vânătoarea la care a participat alături de Dragnea: „E o chestie privată, ce treabă am eu? Eu am participat la zeci de partide de vânătoare”

Magistrații Tribunalului Dolj au dispus pedepse de închisoare cu executare care, însumate, depășesc 120 de ani. Cinci dintre inculpaţi au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare cu executare: Felician Popa, Andrei Dumitru, Ana Popa, Adrian Popa, Ion Laurențiu Chiriac.

Pedepse de șapte ani au primit următorii: Costinel Carșin, Costinel Moandă, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Gabriela Duinea, Iulian Cezar Jipescu.

La șase ani de închisoare au fost condamnaţi următorii: Daniela Popescu, Rabie Abdalla. Câte cinci ani de închisoare au primit Alexandru Adelin Maria şi Dumitru Cristian Udrescu.

Henri Saouma, zis Rico, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, dar şi la pedeapsa complementară constând în decăderea din dreptul de a fi administrator al unei societăți comerciale, pe o perioadă de cinci ani.

Două dintre inculpate, Alina Maria State şi Victoria Butaru, au fost achitate de instanță.

Citește și: Șerban Nicolae și șpaga sub formă de împrumut. O persoană misterioasă l-ar fi „împrumutat” pe senatorul PSD pentru a-și plăti o datorie de 120.000 de lei către RA-APPS, după ce a stat ilegal într-un imobil

Potrivit gazetanoua.ro, Henri Saouma, care este finul deputatului de Olt Florin Iordache, nu e implicat doar în acest gen de matrapazlâcuri. De-a lungul vremii, el a pus mâna pe mai multe terenuri din Caracal, având de partea sa aliați de nădejde, precum fostul primar al urbei, Gheorghe Anghel.

Prietenia dintre Florin Iordache şi Rico este veche, potrivit sursei citate, pecetluită prin înrudirea celor doi ca naș şi fin. Povestea lor începe în urmă cu peste un deceniu, atunci când un grup de arabi a descins pentru prima oară în Caracal. Nimeni nu ar putea spune cu certitudine cum şi de ce au ajuns libanezii tocmai în acest oraș, după ani şi ani de afaceri în București. Coincidență sau nu, tocmai atunci Florin Iordache era ales pentru prima oară ca, iar surse locale spun că el i-ar fi adus pe arabi aici. Asta după ce libanezii au înființat şi lichidat mai multe firme în Capitală. Firmele se ocupaseră cu comerțul, schimbându-şi extrem de des adresele şi acționarii.

Pe Henri Saouma (născut în 1971, la Beirut) îl găsim pentru prima oară în România în 1994, ca acționar în firma Etoile Com SRL. Evident că, o dată ajuns în Caracal, el i-a fost prezentat primarului de atunci  Gheorghe Anghel şi el trimis în judecată într-un dosar de corupți şi condamnat, în primă instanță, în alte două.

Legătură porcească

Printre primele acțiuni ale libanezului în Caracal s-a numărat şi implicarea acestuia în afacerea SUINPROD, complexul de creștere şi îngrășare a porcilor falimentat de șmecherii postdecembriști şi vândut pe mai nimic în comparație cu ceea ce a reprezentat cândva această unitate economică pentru județul Olt.

Ei bine, după ce Primăria Caracal s-a retras, în mod dubios, de la masa credală formată în cadrul falimentului SUINPROD, deși avea o sumă importantă de recuperat de la societatea falită, libanezul Saouma şi compatrioții săi cu care se însoțise ca parteneri de afaceri în Caracal prind, şi ei, o halcă din cadavrul economic de la marginea orașului, punând mâna pe câteva hale ale fostei crescătorii de porci. Cât au scos din vânzarea acestora, pe bucățele, doar ei şi romii care au încărcat sute de căruţe şi zeci de camioane cu fier şi cărămizi știu.

Presa vremii scria că, sub protecția lui Florin Iordache, vânzarea halelor cumpărate la un preț derizoriu a însemnat, în parte, o țeapă trasă clienților romi. Câțiva dintre aceștia, simțindu-se înșelați, au început să facă valuri.

Ei s-au lovit însă de un zid atunci când au încercat să-şi arate supărarea instituțiilor abilitate ale statului: Iordache era deputat în Parlamentul României, prietenul şi colegul său de partid Gheorghe Anghel era primarul orașului, iar soția lui Iordache – președinte al Judecătoriei Caracal. Romii au rămas atunci cu buza umflată.

Afacerile înfloritoare și nevoia de amnistie și grațiere

De atunci, afacerile lui Rico au înflorit an de an la Caracal: SC Monte Verde SRL (specializată în activități de comerț), SC Monte Verde Group SRL (prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor), SC Monte Verde Distribution SRL (comerț cu ridicata al fructelor şi legumelor) şi SC Spartan Pază şi Protecție SRL.

Potrivit surselor realitateadeolt.net, unul dintre motivele pentru care Florin Iordache a dat Ordonanța 13, atunci când era ministrul al Justiției, este că printre beneficiarii măsurilor se numără şi amicul său, Henri Saouma. Şi în prezent, Iordache susține fățiș „nevoia“ unei astfel de ordonanțe şi este unul dintre cei mai mari critici ai raportului MCV şi ai rezoluției adoptate de Parlamentul European, care critică modificările adoptate în domeniul Justiției.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP