La vânătoare de trufe în munții Buzăului / Prin zăpezi feerice, în căutarea „comorii” de 100.000 de euro

0
635

Ești gata pentru o vânătoare de trufe prin pădurile înzăpezite din Munții Buzăului? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit. Cazează-te vineri într-una din camerele din casele țărănești renovate de pe Valea Buzăului, bea un ceai aromat în fața sobei (sau pe verandă) şi sâmbătă, în zori, pornește în căutarea celor mai prețuite ciuperci din lume.

În România, culegerea trufelor nu are nici un fel de tradiție. Chiar şi așa, în jur de 1000 de oameni cutreieră zilnic pădurile patriei în căutarea ciupercilor atât de prețioase. Unele trufe se vând şi cu 100.000 de euro bucata. De regulă, un soi superior costă 3.000 de euro kilogramul. Trufele de calitate inferioară însă pot fi cumpărate începând cu prețul de 150 de euro pe kilogram. Considerate drept delicatesa supremă în Occident, consumul şi culesul trufelor la noi în ţară sunt abia la început. Primii culegători de trufe au apărut în urmă cu 15 ani, iar de atunci deja s-a format o mică industrie. În prezent sunt aproximativ 1.000 de persoane care se ocupă de asta, în toată țara. Dar nu există o tradiţie în acest sens.

În secolul XIX, în județul Harghita, în jurul Ciucului, a fost o încercare de a se căuta trufe, dar slăbuță. După ce a venit perioada socialistă-comunistă, nu s-a mai pus problema. Produsele de lux nu au mai fost agreate. Or, trufa, în mod categoric, este un produs de lux. Altfel, trebuie să ai un câine special dresat pentru depistarea trufelor şi să poți recunoaște habitatul în care acestea cresc. Trufele trebuie căutate în păduri de foioase, în special stejar. Solul trebuie să fie unul calcaros. Dacă aveți aceste condiții, un câine bun şi puțin noroc, o să găsiți şi trufele.

Câine contra porc în vânătoare de trufe

 

Câinele din rasa Lagoto Romagnolo este prezentat, deseori, drept unicul capabil să depisteze cu succes trufa matură, care valorează atât de mult. Tocmai de aceea un astfel de câine poate fi vândut şi cu 10.000 de euro sau mai mult. Evident, însă, că sunt şi exagerări la mijloc. E ca un fel de marketing. Rasa Lagoto Romagnolo are câini foarte buni la căutarea de trufe, dar mai sunt şi alte rase care sunt la fel de bune precum Labradorul, Bracul german sau altele.

Citește și: Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Dacă îl găsești, primești un calorifer plin cu apă fierbinte!

Oricum, câinele este esențial în depistarea trufelor fără să fii nevoit să sapi o pădure întreagă după ele. Prețul variază în funcție de vârstă, experiență şi nu este stabilit decât după ce a fost testat de potențialul proprietar pe teren. Fiind vorba de mii de euro, câinele poate fi achiziționat în rate care sunt plătite fie în bani, fie în trufe. De ce se folosesc însă câinii şi nu porcii, așa cum s-a pomenit din moși-strămoși? Deoarece, căutarea cu ajutorul porcilor ține mai mult de folclor. În Franța erau folosiți acum o sută de ani, însă azi nu mai vezi acest lucru decât la expoziții şi demonstrații. Imaginați-vă cum ar fi să te plimbi prin pădure cu un porc de 100 de kilograme…

România are trufe mediocre

 

Totuși, condițiile întâlnite la noi nu favorizează dezvoltarea soiurilor superioare. Trufele sunt un soi de ciuperci de diferite specii. În România, în proporţie de 90% întâlnim trufa de vară. Aceasta este o trufă de calitate inferioară spre mediocră, o trufă ieftină, adică undeva între 20 şi 150 de euro kilogramul. Spre comparație, trufele găsite în nordul Italiei – trufele albe – costă cam 2.000 – 3.000 de euro kilogramul. Acestea sunt trufele despre care mai citim uneori că au costat şi 100.000 de euro bucata, însă trebuie menționat că este vorba de licitaţii în scopuri caritabile şi nu este prețul real al pieţei.

Citește și: Constantin Guguianu, un securist al PSD Vrancea, a postat un trucaj cu preşedintele Iohannis în haine naziste. Consilierul, după ce a fost taxat de internauți: „Nu înţeleg comentariile astea docte”

Pe de altă parte, în Franţa există o altă specie de trufă, trufa neagră, care are de asemenea o valoare mare, în jur de 700 – 800 de euro kilogramul. Comparativ cu aceste specii din Occident, ale noastre formează o specie ieftină, de calitate net inferioară. Iar în ceea ce privește consumul de trufe în România, momentan nu se poate vorbi decât de „degustări”, deoarece nu există o cultură a consumului în România, o tradiţie în acest sens. Abia de câțiva ani, în special în București, au apărut şi restaurante care servesc trufe,  astfel încât majoritatea trufelor pleacă la export.

Hobby cu iz de afacere

Se spune că te poți îmbogăți peste noapte căutând trufe, dar nu este chiar aşa. Este nevoie de timp îndelungat. Să ieși pe teren, să găsești locurile unde cresc aceste trufe, să găsești o cantitate suficient de mare de trufe, pentru că o simplă bucată de trufă nu are valoare comercială. Ca să ajungi aici îți trebuie trei, patru ani. Abia atunci poți să obții un venit din care să trăiești şi să susții o afacere. Dar în niciun caz nu este o activitate din care te îmbogățești peste noapte. Mai degrabă este o pasiune. De altfel, toate afacerile încep de la o pasiune, în primul rând. Dacă nu există pasiune, nu poți să ai noroc şi succes. Iar vorbele astea sunt valabile şi în cazul trufelor!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.