sâmbătă, 6 martie, 2021
6.8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST POLITICĂ Politici și penali Guvernul Dăncilă se împrumută de la copii! Programul guvernamental „gROwth – Contul...

Guvernul Dăncilă se împrumută de la copii! Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” este o altă găselniță a PSD în goana sa disperată pentru a face rost de bani

Guvernul Dăncilă se împrumută de la copii! Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” este o altă găselniță a PSD în goana sa disperată pentru a face rost de bani

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Părinții copiilor care nu au împlinit încă 18 ani pot depune bani în contul individual de economii Junior Centenar, în cadrul programului guvernamental gROwth, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență dezbătut de Guvernul Dăncilă în ședința de vineri de la Alba Iulia. Conform actului normativ, începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, ceea ce înseamnă că reprezintă un împrumut acordat statului în condițiile costurilor din ce în ce mai mari de finanțare atât de pe piața internă, cât și externă.

„Se aprobă Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, care are ca obiect înființarea unui cont special de economisire sub forma de depozit, denumit în continuare: cont individual de economii Junior Centenar”, se spune la articolul 1 din proiectul de lege aprobat de guvernul Dăncilă. Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este cetățean român; nu a împlinit vârsta de 18 ani. Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.

Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar şi condițiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

În contul individual de economii Junior Centenar se pot depune, de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând sume de bani în lei, prin virament, mandat poștal prin oficiile Poștei Române sau în numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului. Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacții, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancțiunea nulității actelor respective.

Citește și: Guvernele noastre și datul după perdea ori despre cum dă fiecare zăpadă peste cap România, iar guvernanții se piaptănă

Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani. Prima de stat se plătește în contul individual de economii Junior Centenar, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărui nivel se stabilește la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani. Dobânda se va asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie şi Prognoză, al cărei președinte are calitatea de ordonator terțiar de credite.

Citește și: Fuga de pușcărie. De ce se grăbește Liviu Dragnea cu amnistia și grațierea. Explicațiile lui Cristian Pîrvulescu

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepția următoarelor situații: în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicații; în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie; în cazul decesului titularului contului.

La împlinirea vârstei de 18 ani sau în situațiile excepționale, titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al titularului contului, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.  De la data împlinirii vârstei de 18 ani titularul contului nu mai beneficiază de condițiile din Programul guvernamental. Pentru operațiunile derulate prin contul individual de economii Junior Centenar, Trezoreria Statului nu percepe comisioane.

Prima de stat se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului şi se suportă din bugetul anual aprobat potrivit legii pentru Comisia Națională de Strategie şi Prognoză. În baza datelor transmise de Ministerul Finanțelor Publice, Comisia Națională de Strategie şi Prognoză fundamentează cuantumul sumelor necesare plății primelor de stat pentru anii de economisire şi a dobânzilor. Prima de stat, cumulată pentru anii în care s-au efectuat depuneri, împreună cu dobânzile, se virează în contul individual de economii Junior Centenar, în termen de 15 zile lucrătoare de la data scadenței depozitului.

Citește și: Ilie Năstase va deveni cetățean de onoare al județului Buzău. De ce? Cică, ar fi stat un minut în gara Ghergheasa, de lângă Râmnic

Modalitatea de acordare a primei de stat şi a sumelor anuale plătite, procedura de deschidere, funcționare şi de utilizare a conturilor individuale de economii Junior Centenar la unitățile Trezoreriei Statului, modalitatea de retragere a sumelor în situații excepționale, precum şi metodologia de calcul şi modalitatea de acordare a dobânzilor aferente disponibilităților păstrate în conturile de depozit, se aprobă prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, ministrului muncii şi justiției sociale şi al președintelui Comisiei Naționale de Strategie şi Prognoză, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgenţă.

În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice şi private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale. Virarea se efectuează în luna decembrie a fiecărui an, pe baza situațiilor certificate şi transmise de către autoritatea tutelară la Ministerul Muncii şi Justiției Sociale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...