Comuna Cislău sărbătorește cu fast 1 Decembrie. Petrecere cu ceai cald, cântece și torțe

Ziua Națională a României va fi sărbătorită cu ceai cald, cântece și stegulețe în comuna Cislău, dar și cu o paradă militară și un spectacol folcloric.

1 Decembrie de anul acesta, în care se sărbătorește Centenarul Marii Uniri, va fi unul ieșit din comun în comuna Cislău, comparativ cu anii precedenți. Autoritățile locale vor organiza manifestații pe tot parcursul zilei, de la paradă militară și depuneri de coroane și până la un spectacol folcloric cu invitați speciali.

O paradă militară spectaculoasă va deschide sărbătoarea, apoi preoții din comună vor oficia o slujbă chiar în fața monumentului eroilor din localitate. Se vor depune coroane, iar programul artistic, organizat de elevi, va fi orientat către autenticitatea românească, transformând momentul într-o scenă veritabilă.

Citește și: Guvernele noastre și datul după perdea ori despre cum dă fiecare zăpadă peste cap România, iar guvernanții se piaptănă

„Vom oferi populației o fasole cu ciolan, așa cum este datina. Avem un buget de câteva mii de lei pe care nu-l vom depăși cu nici un bănuț”, a declarat pentru EXPRESS SUD-EST primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroiu. În partea a doua a zilei, manifestațiile dedicate Zilei Naționale a României se vor muta la Căminul Cultural din comuna Cislău, unde localnicii vor putea urmări un spectacol folcloric.

Autoritățile din comuna Cislău vor să încheie cu fast sărbătoarea, militarii Unității Militare Cislău defilând, spre seară, cu torțe, caii celebrei herghelii de la Cislău nelipsind, la rândul lor, din peisajul de sărbătoare.

Citește și: Ilie Năstase va deveni cetățean de onoare al județului Buzău. De ce? Cică, ar fi stat un minut în gara Ghergheasa, de lângă Râmnic

Străveche vatră de istorie, Cislăul s-a aflat la răscrucea unor importante drumuri comerciale, a avut un rol însemnat din punct de vedere economic, social – politic și cultural în ansamblul istoriei naționale. Cislăul a fost în același timp ținut de confluență, deoarece s-a situat din punct de vedere geografic și istoric într-un nod de trecere pentru strămoșii noștri din Transilvania mai ales către Muntenia, dar și dinspre Moldova spre Țara Românească.

Împrejurimile au fost locuite încă din timpuri străvechi. În anul 1959, pe când săpa la fundația propriei case, cetățeanul Constantin Necula a descoperit un mormânt de inhumație având ca inventar arheologic o sabie cu circa 200 săgeți din bronz în trei muchii, parte componentă a Subcarpaților Buzăului. Prima atestare documentară a comunei Cislău îl reprezintă hrisovul emis la 12 septembrie 1523.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Scroll Up