duminică, 28 februarie, 2021
5.8 C
Buzău

Guvernele noastre și datul după perdea ori despre cum dă fiecare zăpadă peste cap România, iar guvernanții se piaptănă

EXPRESS SUD-EST OPINII Guvernele noastre și datul după perdea ori despre cum dă fiecare zăpadă...

Guvernele noastre și datul după perdea ori despre cum dă fiecare zăpadă peste cap România, iar guvernanții se piaptănă

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Singura zăpadă căzută în această iarnă a dat peste cap sud-estul României. Nici cantitativ şi nici ca viteză a vântului, episodul meteorologic trecut sub cod portocaliu nu se înscrie între extremele climatice, cel puțin de când se fac înregistrări. Dar iarna, cum tocmai spuneam, nu una excesivă ori nespecifică climatului temperat continental, a creat aceleași probleme ca acum un an, ca în urmă cu doi, patru sau 10 ani: a troienit șoselele paralizând circulația, a viscolit și a izolat sate de restul României. Și, la fel ca de fiecare dată, în timpul sau după înzăpezire, a reapărut eterna discuție a perdelelor forestiere de protecție.

Memoria colectivă reține că, pe vreme de zăpadă, acestea „își făceau treaba“ foarte bine: protejau drumurile, așezările, rețineau zăpada pe câmp, creând în același timp microclimate zonale care, natural, contribuiau la o altă dispersie a ariilor de precipitații, în teritorii altminteri expuse secetei.

Când, de ce şi de cine au fost ele defrișate, cu siguranță ne aducem aminte: înainte de ’89 pentru a crește suprafața agricolă – sarcină de partid, iar după, multe din cele scăpate au căzut pradă securilor mânuite de țăranii proaspăt reîmproprietăriți. Grave greșeli, alături de multe altele, cu consecințe uneori greu de imaginat: bătrâni care abia ies acum din case prin nămeți de 3 metri, localități izolate, imense suprafețe agricole lipsite de mult așteptata zăpadă, miliarde de lei cheltuiți pentru deszăpeziri şi câte altele.

Citește și: Se anunță ger! Temperaturile vor coborî până la -12 grade Celsius

Situații ce obligă, evident, la constituirea de comandamente care, după „evaluarea situației“, iau şi reiau în discuție beneficiile perdelelor forestiere de protecție, atât de aprins încât mai să-ți vină să crezi că încep plantările de-a doua zi. Asemeni perioadelor cu secetă când se aprind spiritele privind irigațiile.

Fiecare ministru delegat pentru Ape și Păduri, anunță în fiecare an că există nu știu câte milioane de lei pentru a nu știu câta etapă din programul de realizare a perdelelor de protecție pe circa „n” km de autostrăzi şi drumuri naționale ori județene, dintr-un necesar de 1.700 km incluși în nu știu care proiect. Să presupunem că în sfârșit se va întâmpla ceva de acum încolo. Dar un astfel de program nu rezolvă decât o mică parte a problemelor. Satele din Vrancea, Buzău, Brăila, Galați, Constanţa şi Tulcea rămân în continuare vulnerabile.

Citește și: Ilie Năstase va deveni cetățean de onoare al județului Buzău. De ce? Cică, ar fi stat un minut în gara Ghergheasa, de lângă Râmnic

Așa că nu pot să nu mă întreb şi să întreb ce au făcut şi, mai ales, ce fac primarii, primăriile, consiliile locale şi județene în acest sens? Câți bani au accesat din „n” fonduri de dezvoltare, fonduri europene, sume care aveau această destinație? Nu mare lucru, de vreme ce încă ne trezim sub munți de zăpadă și paralizați de ger și viscol! În mediul rural se construiesc terenuri de sport cu nocturnă, drumuri asfaltate în câmp sau păduri, parcuri în zone pline de verdeață de la mama natură, centre culturale unde nu se întâmplă nimic, poate doar o nuntă sau vreo înmormântare şi sedii de primării unde poți întoarce TIR-ul.

Nu zic, vor fi fiind şi astfel de obiective necesare. Dar până la ele gândesc că poate ar fi trebuit să ne protejăm localitățile, oamenii şi apoi să investim în realizarea obiectivelor de genul celor la care făceam referire. Şi poate s-ar putea face acest lucru mai gospodărește, fără acele studii de oportunitate, pre şi fezabilitate, ori proiecte de execuție, tocătoare de bani, etape uneori mai scumpe decât investiția în sine. Poate acestea ar trebui înfăptuite de către oamenii locului, din banii lor şi pentru ei. Oameni care, cu siguranță se întreabă după atâtea rele pricinuite de viscol şi zăpadă: „facem sau nu perdele de protecție“?

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP