Fuga de pușcărie. De ce se grăbește Liviu Dragnea cu amnistia și grațierea. Explicațiile lui Cristian Pîrvulescu

Cristian Pîrvulescu

Graba lui Liviu Dragnea pentru adoptarea unui proiect privind amnistia şi grațierea are legătură cu „un acord de principiu” în privința relației dintre autoritățile de la Bruxelles și țara care preia președinția Consiliului UE, spune politologul Cristian Pîrvulescu.

Există un acord de principiu că, pe perioada președinției, un stat nu este atacat. Dar asta, cu condiția să autoritățile statului respectiv să respecte regulile jocului. Iar statul de drept este o regulă a jocului esențială. Cred că singurul motiv care ar să justifice graba domnului Dragnea ar fi că riscurile ca o astfel de legislație să fie adoptată în timpul președinției Consiliului UE ar putea duce la premiera extraordinară: un stat care are președinția va fi criticat pentru atacuri împotriva statului de drept și libertății judecătorilor” a explicat Cristian Pîrvulescu.

România preia președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2019

„Presiunea asupra domnului Dragnea nu mai este atât de mare după decizia Curții de Apel București de vineri, când practic s-a anulat tragerea la sorți a completelor de cinci de la Înalta Curte. Domnia sa a câștigat câteva luni bune. După 1 decembrie se pot întâmpla foarte multe lucruri. Domnul Dragnea intenționează să atace deciziile care au fost luate împotriva sa în justiție, în funcție de răspunsul pe care îl va da CCR la sesizările Guvernului”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Citește și: Obștile sătești, cea mai strălucită formă de democrație rurală a țăranilor vrânceni

„Dacă Dragnea introduce această discuție în CExN. Atunci și reușește să convingă membrii să-l susțină. Contestatarii, în mare măsură, și-au dat demisia. cei care nu și-au dat demisia au fost demiși. Domnul Dragnea poate oricând obține un rezultat în CExN, asta nu înseamnă că și în Guvern. Pentru că mai rămâne o problemă esențială, care planează deasupra întregii discuții și anume problema legalității”, a adăugat politologul.

Citește și: Nehoiu – de la teroristul Omar Hayssam, la primarul Ionuț Milea ori despre cum a ajuns o bijuterie a județului Buzău la mâna unor găști de penali

Liviu Dragnea a obținut în instanţă suspendarea hotărârii prin care a fost desemnat completul de 5 judecători de la Înalta Curte, completul care urma să judece procesul angajărilor fictive. Hotărârea nu este definitivă, dar efectul acestei decizii a Curții de Apel București este că toate procesele de la instanța supremă vor fi suspendate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Scroll Up