joi, 26 noiembrie, 2020
4 C
Buzău
joi, 26 noiembrie, 2020
4 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST Raportul MCV arată că România nu are ce căuta la președinția Consiliului...

Raportul MCV arată că România nu are ce căuta la președinția Consiliului UE. Cele 8 recomandări suplimentare

Must Read

Pensiile speciale și vladțepeșistii poporului. Despre cum să dai pe la nasul prostimii cu un pic de damf de anticorupție și să încasezi...

Nu trebuie să te fi uitat foarte atent la demisiile amalgamate din parlament pentru a sesiza șmechereala slinoasă cu...

Adrian Zoican, candidatul PNL la Primăria Buzău, împiedicat să intre la urne din cauza termometrului / Ce temperatură avea candidatul liberal

Accesul în secția de votare a candidatului PNL la Primăria Buzău, medicul Adrian Zoican, a fost restricționat din cauza...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul jegos pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Raportul MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) pentru România este extrem de critic la adresa Guvernului şi Parlamentului. Principalul capăt de acuzare: atacurile la justiție. Ca urmare, Comisia Europeană ne cere să suspendăm „imediat” punerea în aplicare a legilor justiției. „Suspendați imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf”, ne mai cere Bruxelles-ul.

Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație şi Justiție susține că ultimul raport MCV este cel mai dur dintre cele pe care le-a primit România în istoria recentă, după unul similar în 2012. „El subliniază regresul României în privința îndeplinirii condiționalităților sub care am fost primiți în 2007 în Uniunea Europeană. Pentru prima dată de atunci Bulgaria trece în fața României“, subliniază asociația.

În același timp, conducerea Parchetului General a anunțat că a luat act de recomandările Comisiei Europene, din raportul MCV, menționând că punctul de vedere al comisiei este similar cu cel al instituției conduse de Augustin Lazăr.

„Având în vedere îngrijorările reținute de Comisia Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce privește sistemul judiciar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, domnul Augustin Lazăr, reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuțiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în Raportul MCV”, transmite Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Ce spune raportul

Executivul comunitar arată că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2017 (cele referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate şi Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) şi adăugă alte recomandări extrem de dure.

„Raportul Comisiei din ianuarie 2017 a făcut un bilanț al progresului general înregistrat în ultimii zece ani şi a identificat 12 recomandări specifice, care ar ajuta România să avanseze spre îndeplinirea tuturor criteriilor de referință ale MCV. O primă evaluare din luna noiembrie a anului trecut a arătat că, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește o serie de recomandări, ritmul general al reformei în cursul anului 2017 a fost blocat, iar provocările legate de independența judiciară au reprezentat o sursă perseverentă de îngrijorare”, a arătat prim-vicepreședintele Frans Timmermans.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția şi GRECO.

„Intrarea în vigoare a legilor justiției modificate, presiunea exercitată asupra independenței judiciare în general şi asupra Direcției Naționale Anticorupție în special şi a altor măsuri care subminează lupta împotriva corupției au inversat sau au pus în discuție ireversibilitatea progresului, în special în Puncte de referință Unu şi Trei (…) Pentru remedierea situației sunt recomandate următoarele măsuri:

Legile justiției

  • Suspendați imediat punerea în aplicare a legilor justiției şi a ordonanțelor de urgență ulterioare.
  • Revizuirea legilor justiției, ținând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV, Comisia de la Veneția şi GRECO.

Numiri / concedieri în cadrul sistemului judiciar

  • Suspendați imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf.
  • Relansarea procesului de numire a unui procuror șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție şi cu un mandat clar de a continua desfășurarea anchetei profesionale şi neparticipante a corupției.
  • Consiliul Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară pentru conducerea Inspecției Judiciare şi în termen de trei luni să numească, prin concurs, o nouă echipă de conducere în Inspecție.
  • Respectarea opiniilor negative ale Consiliului Superior cu privire la numiri sau concedieri ale procurorilor în funcții de conducere, până când un nou cadru legislativ nu este în vigoare în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

Coduri penale

  • înghețarea procesului de implementare a modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală.
  • Revizuirea Codului penal şi a Codului de procedură penală, ținând pe deplin seama de necesitatea compatibilității cu legislația UE şi cu obligațiile internaționale privind dispozițiile privind corupția, recomandările din cadrul MCV şi avizul Comisiei de la Veneția.

Comisia va continua să urmărească îndeaproape şi va evalua situația înainte de sfârșitul mandatului acestei comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a pune din nou la cale procesul de reformă şi pentru a relua calea către încheierea MCV, astfel cum este prevăzut în raportul din ianuarie 2017”, arată raportul Comisiei Europene.

MCV. 1 ianuarie 2017

Reamintim că pe 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit Mecanismul de cooperare şi verificare pentru a evalua progresele înregistrate de angajamentele asumate de România în domeniile reformei judiciare şi luptei împotriva corupției.

Începând cu anul 2007, Comisia a prezentat periodic progresele înregistrate în aceste domenii în rapoarte scrise adresate Parlamentului European şi Consiliului. Rapoartele au beneficiat de contacte cu statele membre, societatea civilă, organizații internaționale, experți independenți şi o varietate de alte surse.

Anul 2017 a făcut un bilanț de 10 ani de la MCV, cu o prezentare generală a realizărilor şi a provocărilor rămase, şi a stabilit pașii esențiali necesari pentru atingerea obiectivelor MCV. Comisia a formulat 12 recomandări care, dacă s-ar îndeplini, ar putea fi considerate ca fiind suficiente pentru a închide MCV, cu excepția cazului în care alte evoluții ar schimba în mod clar progresul înregistrat. Raportul din ianuarie a subliniat, de asemenea, că viteza procesului va depinde de cât de repede va fi capabil să îndeplinească recomandările într-un mod ireversibil.

Care sunt cele 12 recomandări date la începutul anului trecut

Recomandarea 1: Punerea în practică a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția.

Recomandarea 2: Asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari, care este în curs de elaborare în Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituții şi se precizează clar că parlamentarii şi procesul parlamentar trebuie să respecte independența sistemului judiciar. Un cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri.

Recomandarea 3: Faza actuală a reformei Codului penal şi a Codului de procedură penală ale României ar trebui încheiată, iar Parlamentul ar trebui să își pună în practică planurile de adoptare a modificărilor prezentate de Guvern în 2016, după consultarea cu autoritățile judiciare. Ministrul justiției, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casație şi Justiție ar trebui să finalizeze un plan de acțiune pentru a asigura că noul termen pentru punerea în aplicare a prevederilor restante ale Codului de Procedură Civilă poate fi respectat.

Citește și: FELIX STROE îl pupă în fund pe Liviu Dragnea: “Gabriela Firea este o persoană însetată de răzbunare”

Recomandarea 4: În vederea îmbunătățirii în continuare a transparenței şi a predictibilității procesului legislativ, precum şi pentru a consolida garanțiile interne în materie de ireversibilitate, Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparența totală şi să țină seama în mod corespunzător de consultările cu autoritățile relevante şi cu părțile interesate în cadrul procesului decizional şi în activitatea legislativă legate de Codul penal şi de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum şi de Codul civil şi Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional pusă în practică de Guvern în 2016.

Recomandarea 5: Guvernul ar trebui să pună în practică un plan de acțiune corespunzător pentru a remedia chestiunea executării hotărârilor judecătorești şi a aplicării de către administrația publică a jurisprudenței generate de instanțele judecătorești, inclusiv un mecanism care să furnizeze statistici fiabile care să permită monitorizarea pe viitor. Ar trebui, totodată, elaborat un sistem de monitorizare internă care să implice Consiliul Superior al Magistraturii şi Curtea de Conturi pentru a se asigura punerea corectă în aplicare a planului de acțiune.

Recomandarea 6: Conducerea strategică a sistemului judiciar, respectiv ministrul justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Justiție şi Casație şi procurorul-general, ar trebui să asigure punerea în aplicare a planului de acțiune astfel cum a fost adoptat şi să pună în practică o raportare publică periodică cu privire la punerea în aplicare a acestuia, inclusiv soluții la problemele reprezentate de numărul redus de grefieri, volumul de muncă excesiv şi întârzierile în redactarea motivărilor hotărârilor.

Citește și: Livică Dragnea, valiza și raportul MCV. Și să ne mai mirăm de ce este la modă hitul „Suprimat sunt, Doamne, suprimat”… 

Recomandarea 7: Noul Consiliu Superior al Magistraturii ar trebui să elaboreze un program colectiv pentru mandatul său, care să includă măsuri de promovare a transparenței şi a responsabilizării. Acest program ar trebui să includă o strategie orientată către exterior, cu reuniuni deschise periodice cu adunările judecătorilor şi procurorilor la toate nivelurile, precum şi cu societatea civilă şi cu organizațiile profesionale, şi să organizeze discutarea rapoartelor anuale în cadrul adunărilor generale ale instanțelor şi ale parchetelor.

Recomandarea 8: Asigurarea intrării în funcțiune a sistemului PREVENT. Agenția Națională de Integritate şi Agenția Națională pentru Achiziții Publice ar trebui să introducă practica de a întocmi rapoarte cu privire la verificările ex ante pe care le efectuează în cazul procedurilor de achiziții publice şi rapoarte cu privire la acțiunile pe care le întreprind în urma acestor verificări, inclusiv în cazul verificărilor ex post, precum şi rapoarte cu privire la cazurile de conflict de interese descoperite, şi să organizeze dezbateri publice la care să răspundă Guvernul, autoritățile locale, sistemul judiciar şi societatea civilă.

Recomandarea 9: Parlamentul ar trebui să dea dovadă de transparență în procesul său decizional cu privire la acțiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive şi irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese şi averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi.

Citește și: Manole Merchea, un lingău la cur(tea) regelui PSD

Recomandarea 10: Adoptarea unor criterii obiective pentru luarea şi motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea şi urmărirea penală a infracțiunilor de corupție. De asemenea, Guvernul ar putea avea în vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea miniștrilor la perioada mandatului. Aceste măsuri ar putea fi luate cu ajutorul Comisiei de la Veneția şi al GRECO21. Parlamentul ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitările de ridicare a imunității şi ar putea organiza o dezbatere publică astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii şi societatea civilă să poată reacționa.

Recomandarea 11: Continuarea punerii în aplicare a Strategiei naționale anticorupție, cu respectarea termenelor stabilite de Guvern în august 2016. Ministrul justiției ar trebui să instituie un sistem de raportare cu privire la punerea în aplicare a Strategiei naționale anticorupție (inclusiv cu privire la statisticile referitoare la incidentele de integritate din administrația publică, detalii privind procedurile disciplinare şi sancțiunile şi informații referitoare la măsurile structurale aplicate în domeniile vulnerabile).

Recomandarea 12: Asigurarea faptului că Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate este operațională pe deplin şi efectiv, astfel încât să poată publica primul raport anual cu informații statistice fiabile privind confiscarea de bunuri provenite din săvârșirea de infracțiuni. Agenția ar trebui să instituie un sistem de raportare periodică cu privire la dezvoltarea capacității sale administrative, la rezultatele obținute în confiscarea şi la gestionarea bunurilor provenite din săvârșirea de infracțiuni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
13,145,225
268,364
7,808,815
5,068,046
India
9,269,861
135,296
8,680,739
453,826
Brazil
6,166,898
170,799
5,512,847
483,252
Russia
2,187,990
38,062
1,685,492
464,436
France
2,170,097
50,618
156,552
1,962,927
Spain
1,622,632
44,037
0
1,578,595
UK
1,557,007
56,533
0
1,500,474
Italy
1,480,874
52,028
637,149
791,697
Argentina
1,390,388
37,714
1,217,284
135,390
Colombia
1,270,991
35,860
1,174,959
60,172
Mexico
1,070,487
103,597
798,037
168,853
Germany
986,666
15,417
676,100
295,149
Peru
954,459
35,727
884,747
33,985
Poland
941,112
15,568
494,869
430,675
Iran
908,346
46,689
633,275
228,382
South Africa
775,502
21,201
716,444
37,857
Ukraine
677,189
11,717
317,395
348,077
Belgium
564,967
16,077
36,569
512,321
Iraq
544,670
12,125
474,376
58,169
Chile
544,092
15,138
520,180
8,774
Indonesia
516,753
16,352
433,649
66,752
Czechia
507,549
7,633
417,657
82,259
Netherlands
503,123
9,184
0
493,939
Turkey
467,730
12,840
385,480
69,410
Bangladesh
456,438
6,524
371,453
78,461
Romania
449,349
10,712
323,514
115,123
Philippines
424,297
8,242
387,266
28,789
Pakistan
386,198
7,843
334,392
43,963
Saudi Arabia
356,389
5,840
345,215
5,334
Canada
347,466
11,710
277,232
58,524
Morocco
336,506
5,539
284,496
46,471
Israel
332,420
2,827
320,078
9,515
Switzerland
313,978
4,451
218,900
90,627
Portugal
274,011
4,127
189,356
80,528
Austria
260,512
2,667
189,059
68,786
Sweden
236,355
6,622
0
229,733
Nepal
227,640
1,412
209,435
16,793
Jordan
198,021
2,442
131,181
64,398
Hungary
192,047
4,229
49,616
138,202
Ecuador
187,230
13,288
164,009
9,933
UAE
162,662
563
151,044
11,055
Panama
158,532
3,002
139,356
16,174
Serbia
148,214
1,366
31,536
115,312
Bolivia
144,276
8,933
120,209
15,134
Kuwait
141,547
872
134,750
5,925
Dominican Republic
139,396
2,315
113,263
23,818
Qatar
138,066
237
135,198
2,631
Japan
135,400
2,001
114,725
18,674
Costa Rica
134,520
1,674
82,611
50,235
Bulgaria
133,060
3,367
42,620
87,073
Armenia
130,870
2,068
103,055
25,747
Belarus
130,012
1,128
108,769
20,115
Kazakhstan
128,400
1,990
114,821
11,589
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Lebanon
120,341
950
71,236
48,155
Guatemala
119,989
4,107
108,854
7,028
Georgia
118,690
1,124
98,781
18,785
Croatia
115,626
1,552
92,349
21,725
Egypt
114,107
6,585
102,201
5,321
Ethiopia
107,109
1,664
66,574
38,871
Honduras
106,116
2,888
47,006
56,222
Azerbaijan
106,101
1,256
68,572
36,273
Slovakia
101,257
749
56,378
44,130
Moldova
101,203
2,209
83,789
15,205
Venezuela
100,817
880
95,669
4,268
Greece
97,288
1,902
9,989
85,397
Tunisia
91,307
2,983
66,459
21,865
China
86,490
4,634
81,550
306
Bahrain
86,185
341
84,335
1,509
Myanmar
85,205
1,846
64,645
18,714
Bosnia
84,252
2,480
48,780
32,992
Libyan Arab Jamahiriya
80,407
1,140
51,585
27,682
Kenya
80,102
1,427
53,526
25,149
Paraguay
78,878
1,691
56,025
21,162
Palestine
78,493
680
61,241
16,572
Algeria
78,025
2,329
50,712
24,984
Denmark
75,395
811
59,250
15,334
Uzbekistan
72,289
606
69,477
2,206
Ireland
71,187
2,033
23,364
45,790
Kyrgyzstan
71,171
1,251
62,544
7,376
Slovenia
71,073
1,245
49,654
20,174
Nigeria
66,805
1,169
62,493
3,143
Malaysia
60,752
348
49,056
11,348
Singapore
58,195
28
58,091
76
Macedonia
57,451
1,600
34,970
20,881
Lithuania
53,757
449
12,655
40,653
Ghana
51,225
323
50,127
775
Afghanistan
45,716
1,737
36,232
7,747
El Salvador
37,884
1,098
34,595
2,191
Albania
34,944
743
17,031
17,170
Norway
34,268
316
20,956
12,996
Montenegro
32,808
459
21,229
11,120
S. Korea
32,318
515
26,950
4,853
Luxembourg
32,100
288
22,630
9,182
Australia
27,867
907
25,565
1,395
Cameroon
23,915
437
22,177
1,301
Finland
23,148
388
16,800
5,960
Sri Lanka
21,811
96
15,816
5,899
Côte d'Ivoire
21,168
131
20,843
194
Uganda
18,890
191
8,832
9,867
Zambia
17,535
357
16,755
423
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,649
1,210
9,908
5,531
Senegal
15,960
331
15,558
71
Mozambique
15,302
128
13,459
1,715
Latvia
15,171
188
1,719
13,264
Angola
14,821
340
7,517
6,964
Namibia
14,006
145
13,339
522
French Polynesia
13,783
70
4,842
8,871
Guinea
12,949
76
11,922
951
Maldives
12,854
46
11,681
1,127
DRC
12,365
331
11,433
601
Tajikistan
12,044
86
11,437
521
French Guiana
11,116
70
9,995
1,051
Estonia
10,955
99
6,497
4,359
Cabo Verde
10,526
104
9,900
522
Jamaica
10,488
247
5,623
4,618
Botswana
9,992
31
7,692
2,269
Zimbabwe
9,508
274
8,336
898
Cyprus
9,453
47
2,055
7,351
Malta
9,405
125
7,165
2,115
Haiti
9,248
232
7,916
1,100
Gabon
9,173
59
9,016
98
Guadeloupe
8,344
149
2,242
5,953
Mauritania
8,246
171
7,646
429
Cuba
8,026
133
7,470
423
Réunion
7,836
39
6,660
1,137
Bahamas
7,469
163
5,733
1,573
Syrian Arab Republic
7,459
391
3,271
3,797
Trinidad and Tobago
6,503
116
5,655
732
Andorra
6,428
76
5,542
810
Swaziland
6,272
120
5,901
251
Malawi
6,018
185
5,450
383
Hong Kong
5,948
108
5,300
540
Nicaragua
5,784
160
4,225
1,399
Rwanda
5,779
47
5,317
415
Djibouti
5,670
61
5,575
34
Congo
5,632
93
4,988
551
Belize
5,423
129
2,986
2,308
Martinique
5,413
40
98
5,275
Iceland
5,312
26
5,110
176
Suriname
5,305
117
5,184
4
Guyana
5,236
147
4,242
847
Mayotte
5,181
49
2,964
2,168
Equatorial Guinea
5,137
85
5,005
47
Uruguay
4,988
73
3,923
992
Central African Republic
4,911
63
1,924
2,924
Aruba
4,778
45
4,632
101
Mali
4,461
148
3,060
1,253
Somalia
4,445
113
3,412
920
Thailand
3,942
60
3,788
94
Gambia
3,727
123
3,587
17
South Sudan
3,073
61
2,938
74
Benin
2,974
43
2,579
352
Togo
2,889
64
2,320
505
Burkina Faso
2,777
68
2,567
142
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,408
74
1,829
505
Yemen
2,124
611
1,474
39
Lesotho
2,109
44
1,278
787
New Zealand
2,040
25
1,955
60
Curaçao
1,929
3
1,057
869
Chad
1,655
101
1,494
60
Liberia
1,578
83
1,340
155
San Marino
1,492
44
1,221
227
Niger
1,419
70
1,170
179
Vietnam
1,331
35
1,166
130
Liechtenstein
1,208
14
1,010
184
Channel Islands
1,147
48
960
139
Sint Maarten
1,036
25
919
92
Gibraltar
991
5
903
83
Sao Tome and Principe
982
17
926
39
Turks and Caicos Islands
746
6
700
40
Diamond Princess
712
13
659
40
Mongolia
712
0
345
367
Saint Martin
690
12
598
80
Burundi
673
1
575
97
Papua New Guinea
645
7
588
50
Taiwan
625
7
555
63
Comoros
607
7
579
21
Monaco
594
3
530
61
Eritrea
558
0
473
85
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
500
0
498
2
Mauritius
497
10
440
47
Bhutan
386
0
367
19
Isle of Man
369
25
338
6
Cambodia
307
0
298
9
Cayman Islands
269
2
249
18
Barbados
263
7
243
13
Bermuda
239
9
205
25
Saint Lucia
235
2
109
124
Seychelles
166
0
159
7
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
140
4
129
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
84
0
78
6
Dominica
77
0
63
14
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
38
2
33
3
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
22
0
19
3
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
17
0
5
12
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
3
0
1
2
Samoa
1
0
0
1
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 26 November 2020 16:23
- Advertisement -

EDITORIAL

EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.