sâmbătă, 6 martie, 2021
3.1 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Constanța Cazinoul din Constanţa, reînsuflețit, marți seară | VIDEO

Cazinoul din Constanţa, reînsuflețit, marți seară | VIDEO

Cazinoul din Constanţa, reînsuflețit, marți seară | VIDEO

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Cazinoul din Constanţa a fost reînsuflețit, marți seară, printr-un spectacol auditiv şi de lumini, parte a proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, pentru a atrage astfel atenția asupra unor monumente arhitecturale care au fost abandonate sau uitate.

„Este vorba de un proiect finanțat de Ministerul Culturii în cadrul proiectului Centenar. Ne plimbăm prin șase orașe, am avut șase clădiri în București şi este şi Cazinoul din Constanţa în seara asta. Urmează Muzeul Unirii din Iași, Memorialul de la Sighet, Casa lui Ştefan Cicio Pop de la Arad şi Catedrala Încoronării de la Alba Iulia”, a declarat Eugen Lumezianu, preşedintele Asociației pentru Educația prin Artă, realizator al proiectului.

El a spus că prin acest proiect se dorește tragerea unui semnal de alarmă, pentru că „sunt niște clădiri care se deteriorează pe zi ce trece şi nimeni nu face nimic în legătură cu asta”.

Cazinoul din Constanţa și a lui poveste au făcut show marți seară, începând cu ora 19.30,  timp de 15 minute, feeria repetându-se de cinci ori de-a lungul serii. Spectacolul de lumini, special conceput, a fost însoțit şi de un spectacol auditiv, în care au fost spuse, prin intermediul vocii actorului Șerban Pavlu, poveștile neștiute ale Cazinoului.

Citește și: Pensiile speciale pentru primari și președinții de consilii județene sunt neconstituționale! Decizie de ultimă oră a CCR

„Am ales un fond sonor, sunt compoziții Adrian Enescu, adaptate după muzica de Bach şi cântate de Zoli Toth Project. Avem şi o poveste, rostită de Șerban Pavlu, care spune în câteva minute istoria cazinoului. (…) Am încercat să arătăm că nu e doar o clădire de care s-a uitat, ci este ceva care poată să fie încă viu şi să arate ipostaze de ce a fost cazinoul, spital militar, restaurant”, a declarat şi Alin Popa, designerul de lumini al proiectului.

Accesul publicului a fost gratuit, iar cei care nu au putut asista la eveniment l-au putut vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă şi cea a proiectului „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”.

Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată monument de arhitectură care face parte din patrimoniul cultural național şi este inclusă în Lista Monumentelor Istorice.

Citește și: Iohannis, „acest infractor Dragnea” și fake news-ul

Cazinoul din Constanţa are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât şi în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor, – 1947, restaurant, înainte şi după Revoluție, sau când a fost abandonat, în 2011. Atunci, firma cu care Primăria Constanţa încheiase un contract pentru concesionarea cazinoului pe o perioadă de 49 de ani şi care anunțase că va investi aproximativ 15 milioane de euro în reabilitarea şi modernizarea acestuia, nu şi-a putut duce planul la bun sfârșit, iar consilierii locali au votat încetarea contractului de concesiune.

Apoi, în acelaşi an, s-a votat un proiect de hotărâre privind vânzarea cazinoului. Proiectul avea să fie retras însă chiar de inițiatorul său, Radu Mazăre, primarul anunțând că va face un sondaj în rândul constănțenilor pentru a afla poziția acestora privind Cazinoul, urmând să ia ulterior o decizie. Două săptămâni mai târziu, edilul a anunțat că au fost trimise adrese către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi către Ministerul Culturii pentru a se vedea dacă acestea sunt interesate de preluarea Cazinoului, pentru administrare şi reparații.

Începând din 2011, clădirea-monument istoric a fost pasată între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) – pe vremea Elenei Udrea, Primăria Constanţa – sub Radu Mazăre, apoi iar la MDRT, prin Compania Națională de Investiții, şi din nou la Primăria Constanţa, Radu Mazăre intenționând din nou să-l vândă şi renunțând încă o dată.

Citește și: Dragnea și groaza de pușcărie ori despre cum distruge liderul PSD justiția pentru a scăpa de pârnaie

Apoi, în februarie 2013, Radu Mazăre a prezentat o altă modalitate de reabilitare a cazinoului, cu fonduri europene, dar, după un an, edilul spunea că nu va mai fi reabilitat Cazinoul din Constanţa cu fonduri europene şi anunța, din nou, că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea lui. Numai că mai târziu în acelaşi an el anunța iarăși predarea Cazinoului Constanţa către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, pentru a-l repara prin Compania Națională de Investiții.

O lună mai târziu, vicepremierul de atunci Liviu Dragnea a venit la Constanţa, însoțit de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-o vizită de lucru organizată cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale. El anunța atunci că Executivul va aloca aproximativ 40 de milioane de lei pentru refacerea Cazinoului din Constanţa, lucrările, ce trebuia să înceapă în 2015, urmând să fie definitivate în aproximativ doi ani.

În prezent, Cazinoul din Constanţa (teren + construcție) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Națională de Investiții care are deja alocați banii în acest sens, însă nu a reușit sa adjudece proiectarea şi execuția lucrărilor de reamenajare.

Citește și: Războiul lui Dragnea abia a început. Indiferent de deznodământ, PSD și România vor pierde irecuperabil

O serie de lucrări de punere în siguranță a Cazinoului au demarat pe 22 octombrie, fiind realizate într-un parteneriat încheiat între municipiul Constanţa şi o companie privată care va suporta integral toate costurile. Activitatea se va desfășura în regim de urgenţă, astfel încât până pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, Cazinoul din Constanţa să fie pus în siguranță.

Proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” este unul amplu, demarat în București pe 29 octombrie. S-a desfășurat în mai multe spații cu o adevărată importanță istorică în ultimii ani, precum Ateneul Român, Muzeul George Enescu, Palatul Regal etc, iar după Constanţa, proiectul va continua evidențiind clădiri din Iași, Sighet, Arad şi Alba Iulia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...