sâmbătă, 6 martie, 2021
3.1 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST POLITICĂ Politici și penali Dragnea și groaza de pușcărie ori despre cum distruge liderul PSD justiția...

Dragnea și groaza de pușcărie ori despre cum distruge liderul PSD justiția pentru a scăpa de pârnaie

Dragnea și groaza de pușcărie ori despre cum distruge liderul PSD justiția pentru a scăpa de pârnaie

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Magistrații instanței supreme au stabilit, pentru 3 decembrie, următorul termen pentru dosarul DGASPC, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ai şi 6 luni de închisoare cu executare. Procesul a fost amânat luna trecută pe chichița că liderul PSD nu-și angajase apărător, iar ieri pentru că apărătorii angajați au cerut timp să studieze motivele de apel.

Toate aceste amânări din ultimele luni din dosarul DGASPC demonstrează cursa contra-cronometru în care s-a angajat Dragnea pentru a evita pușcăria. Liderul PSD a modificat Legile Justiției şi Codurile penale, a uneltit ordonanțe de urgență pentru a scăpa de judecători incomozi şi a dat în judecată Instanța Supremă. 

Citește și: Războiul lui Dragnea abia a început. Indiferent de deznodământ, PSD și România vor pierde irecuperabil

Președintele PSD Liviu Dragnea a luat prin învăluire Justiția cu intenția de a scăpa de problemele penale care l-au adus la un pas de închisoare. EXPRESS SUD-EST face o scurtă recapitulare a tuturor bătăliilor pe care le-a demarat Liviu Dragnea în Parlament, Guvern, Curtea Supremă şi Curtea Constituțională, sperând că, într-un final, va rămâne în libertate.

Vrea judecători maleabili

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională pe motiv că Înalta Curte nu respectă o lege modificată de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. Legea cu pricina explică, cu hibe, modul în care se formează completele de cinci judecători de la Curtea Supremă. Asta, pentru că unul dintre aceste complete îl va judeca definitiv pe Liviu Dragnea, în dosarul în care a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, iar Dragnea se teme că sentința va fi din nou în defavoarea sa. Drept urmare, încearcă să schimbe componența completului cu ajutorul Vioricăi Dăncilă şi al CCR.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum s-a confirmat la Buzău, existența, pe o anumită stradă, a unor partide cu ciolaci în coadă

Pe lângă sesizarea pe care Guvernul a trimis-o la CCR, Liviu Dragnea a dat în judecată Înalta Curte de Casație şi Justiție în judecată cerând suspendarea, iar ulterior anularea hotărârii prin care s-a format completul de cinci judecători care vor hotărî soarta sa.

Codurile penale, modificate pentru Dragnea

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat în 18 iunie de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, fiind contestat la CCR atât de PNL şi USR, cât şi de președintele Klaus Iohannis. Printre cele mai scandaloase modificări impuse de noul text legislativ se numără impunerea unei perioade limită de doar șase luni de la săvârșirea infracțiunii în care să se poate efectua un denunț, informarea în scris a inculpatului, de către procuror, în cel mult zece zile de la încetarea măsurii de supraveghere tehnică, dar şi condiționarea arestării preventive de prezentarea unor probe sau indicii temeinice.

Citește și: Delta Dunării. Sărbătoarea bucătăriei de odinioară

Iar în Codul penal, mai multe modificări îl scapă şi pe liderul social-democrat Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi șase luni pentru abuz în serviciu. Potrivit noii legi, un funcționar poate fi acuzat de abuz în serviciu numai dacă a obținut „pentru sine, soț, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material patrimonial şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie”. Așadar, noua formă a textului legislativ lasă loc pentru șpăgi prin interpuși, care nu intră în categoria rudelor. Iar Liviu Dragnea este judecat pentru un abuz în serviciu comis în beneficiul PSD, deci ar scăpa de incriminare în nouă formă.

Piedici pentru interceptări telefonice

Camera Deputaților a adoptat luna trecută, în calitate de for decizional, o inițiativă legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae care prevede că operatorii de telefonie sunt obligați să comunice persoanelor interceptate, în termen de maximum 60 de zile, de către cine şi în ce scop sunt supravegheate. Mai exact, operatorul va trebui să transmită la cerere informații despre cine a solicitat interceptarea, pe ce motiv şi pentru ce perioadă. Proiectul a fost contestat de opoziție, aceasta votând în unanimitate împotriva lui, pe motiv că legea va favoriza persoanele care au încălcat legea, permițându-le astfel să afle dacă au avut convorbiri interceptate.

Mii de dosare penale, în pericol

Ordonanța de urgență 6/2006 a fo st adoptată de Guvernul Cioloş în urmă cu doi ani, după decizia CCR care a decuplat DNA de SRI. Practic, prin OUG 6, Guvernul a stabilit modul în care procurorii vor beneficia de tehnica SRI în ceea ce privește interceptările telefonice. Orice ordonanță de urgență ajunge automat în Parlament, unde trebuie să fie adoptată, modificată sau respinsă printr-o lege. În 2016, PSD, cu toate că avea majoritate în Parlament, a lăsat ordonanța la sertar. Acum, când tema

protocoalelor a izbucnit, Dragnea a cerut ca OUG 6 să fie respinsă prin lege. Însă, mai mult de atât, liderul PSD ar vrea ca efectele ordonanței să fie abrogate retroactiv, cu scopul de a mai omorî din dosarele penale.

Astfel, Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader ca Ministerul Justiției să emită un punct de vedere pe baza căruia Parlamentul nu doar să respingă prin lege OUG 6, ci să influențeze şi cursul anchetelor, astfel încât probele obținute de procurori pe baza OUG 6 să fie anulate. Toader a refuzat, pe motiv că „e opera Parlamentului“ să legifereze, nu a Guvernului, ceea ce a dus la încercarea disperată a liderului PSD de a-l remania, tentativă eșuată însă până acum.

Respingerea acestei ordonanțe îl ajută pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum, aflat încă în ancheta DNA, unde există interceptări telefonice realizate prin intermediul SRI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...