duminică, 7 martie, 2021
6.6 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Tulcea Delta Dunării. Sărbătoarea bucătăriei de odinioară

Delta Dunării. Sărbătoarea bucătăriei de odinioară

Delta Dunării. Sărbătoarea bucătăriei de odinioară

NEWS

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Lipovenii și ucrainenii din Delta Dunării au preparat weekend-ul acesta, mâncăruri care au dezvăluit gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei – Delta Dunării. Evenimentul a avut loc în cadrul programului anual Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA.

Povestea satelor din Delta Dunării a fost îmbogățită cu demonstrații care pun în valoare instrumentarul piscicol și instrumentarul casnic specific oricărei gospodării arhaice din sate precum Letea, Mila 23, Caraorman sau Crișan.

Povestea preparatelor

1. Pește afumat la afumătoarea construită din stuf

Valentin Agache, pescar din Mila 23

Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo 2 zile la vânt. 

Citește și: Primăria Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“. Dacă îl găsești, primești un calorifer plin cu apă fierbinte!

Când îl punem la afumat  îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăți şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi pe baltă – salcia uscată.

2. Malasolcă ca la ucrainenii din Letea, județul Tulcea

Vanea Pocora, pescar din satul Letea

Curățăm peștele de mațe, dar nu şi de solzi, îl tăiem pe șira spinării, de la cap, până la coadă, să îl putem deschide ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile  cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăți şi îl punem la desărat.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum s-a confirmat la Buzău, existența, pe o anumită stradă, a unor partide cu ciolaci în coadă

După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peștele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte ușor. Așezăm peștele pe platou alături de cartofii fierți în coajă şi servim totul cu mujdei.

3. Crap prăjit la plitka (plită)

 Gheorghe Ivanov, ucrainean pescar din satul Letea, județul Tulcea

Se curăță  peștele prins (crap, caras, lin,, roșioară),  se taie felii subțiri,  se dă sare potrivit apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjește în ulei. Noi la colibă pe baltă dar  și acasă îl mâncăm  cu mujdei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...