joi, 25 februarie, 2021
14.7 C
Buzău
More
  EXPRESS SUD-EST OPINII Tăriceanu, tot mai aproape de Klaus Iohannis şi tot mai departe de...

  Tăriceanu, tot mai aproape de Klaus Iohannis şi tot mai departe de Dragnea

  Tăriceanu, tot mai aproape de Klaus Iohannis şi tot mai departe de Dragnea

  NEWS

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  Deși parteneri de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au avut mesaje total diferite după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, se pare că prăpastia dintre cei doi lideri este din ce în ce mai adâncă.

  Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, toate partidele parlamentare, cu scopul de a încheia o înțelegere între formațiunile politice pe tema legislației penale.

  „Am invitat toate partidele politice pentru a discuta despre Legile justiției, pentru că trebuie regândite, modernizate şi îmbunătățite. Obiectivul meu e să garantăm independența justiției. Eu cred că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiției, de o legiferare transparentă care să ducă la modernizarea reală a legislației în materie. Nu trebuie ignorate ca până acum avizele CSM. Pe partea politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua ciclul legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneția, acele recomandări trebuie şi ele luate foarte în serios pentru că sunt recomandări ale specialiștilor, gândite să ajuta România”, a declarat Klaus Iohannis înaintea întâlnirilor.

  Citește și: Pupat Piața Independenței! Ecaterina Andronescu a bătut palma cu Dragnea: va fi noul ministru al Educației

  Deși președintele  Klaus Iohannis a precizat de la început că „nu își dorește un pact cu PSD“, ci doar o înțelegere între partide pe care să o medieze, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul discuțiilor, că nu este de acord cu un consens între partide, nefiind nevoie de reluarea procesului legislativ, de vreme ce OUG 92, “care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneția“, a ajuns la Parlament, acolo unde va intra în procedura parlamentară.

  Citește și: Decebal Făgădău, primarul Constanței, refuză să spună numele firmei misterioase care s-a oferit să spoiască Cazinoul din Constanța

  Totodată, şeful PSD a anunțat că i-a lăsat lui Klaus Iohannis un set de șapte întrebări, dar şi cele zece principii de guvernare ale PSD, şi a ținut să puncteze că, dacă își dorea, preşedintele putea juca rolul de mediator până acum. „Prefer să nu mă pronunț dacă a fost utilă întâlnirea asta sau nu, nu știu încă, îmi trebuie timp să mai analizez, mai ales că am mai picat în capcane de-a lungul timpului. Însă, cu tot respectul pentru instituția prezidențială, domnul președinte Iohannis putea să fie mediator până acum.

  Nu noi am înflăcărat, nu noi am incitat, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea discuțiilor despre legile justiției. Doar că am rezistat la aceste presiuni, la aceste jigniri, la aceste atacuri violente atât din presă, şi nu numai, mergând în continuare pe atingerea obiectivelor, şi anume pentru a modifica legislația din justiție în sensul principiilor pe care le-am enunțat mai devreme“, a afirmat preşedintele Camerei Deputaților.

  Tăriceanu, mai aproape de Iohannis

  De partea cealaltă a coaliției de guvern are, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost de părere că între partidele politice ar fi utilă o discuție şi un consens în ceea ce privește Legile justiției. Acesta a precizat că atât timp cât drepturile cetățenilor vor fi puse în prim plan şi protocoalele secrete vor fi scoase la lumină, formațiunea politică pe care o conduce este dispusă să se așeze la o masă a negocierilor.

  „Cred că e necesară o discuție între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor. Însă trebuie să începem cu considerarea necesității scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor şi evident cu tot ce au presupus ele, cu consecințele lor“, a declarat Tăriceanu după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

  Șeful Senatului a ținut să mai precizeze că la Ministerul Justiției trebuie să rămână un tehnocrat, care să garanteze independența justiției. Declarația liderului ALDE vine în contextul în care preşedintele i-a cerut demisia lui Tudorel Toader în urmă cu câteva zile, iar Liviu Dragnea a acuzat colegii de coaliție că „nu au respectat rugămințile de a nu mai avea intervenții pe tema ministrului Justiției“. Întrebat dacă partidul pe care îl conduce aderă la principiile PSD prezentate miercuri de Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să răspundă.

  Consens în opoziție

  După discuțiile cu pre ședințele Klaus Iohannis, principalele partide de Opoziție şi-au declarat public susținerea față de demersul lansat de şeful statului şi au anunțat că reluarea procesului legislativ în cazul Legilor justiției ar fi o soluție dezirabilă.

  „PNL salută iniţiativa președintelui, în urma rapoartelor adoptate de Comisia de la Veneția care exprimă puncte de vedere extrem de critice şi recomandări foarte serioase. România este într-un punct de cotitură. Obsesia lui Dragnea de a scăpa de pușcărie şi obsesia ultrașilor din PSD de a controla justiția au făcut un rău imens României. Este momentul ca partidele care compun majoritatea parlamentară să abandoneze proiectul lui Dragnea. Cred că este momentul ca, pentru binele României, să ne așezăm la masă şi să facem legi care să fie susținute de societate“, a anunțat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

  Citește și: Militari dezertori pe raza de competență a regiunii de sud-est a României. Ultimul dezertor, de la Tulcea

  Acesta a mai spus că un acord între partide este într-adevăr necesar, dar şi că liberalii au pregătit deja un proiect de lege care să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, alături de o serie de amendamente pe care le vor aduce la legile din Parlament.

  Și liderul USR, Dan Barna, a fost de părere că medierea președintelui Klaus Iohannis pe tema legilor Justiției este binevenită, mai ales în contextul în care raportul Comisiei de la Veneția a fost unul „foarte negativ“. „I-am transmis președintelui că astăzi USR a depus un proiect de lege, la Camera Deputaților, pentru însușirea recomandărilor Comisiei de la Veneția. I-am cerut ca în cazul unei remanieri, să nu accepte nicio propunere de ministru al Justiției care să nu prezinte siguranța că va respecta recomandările Comisiei de la Veneția“, a declarat Barna.

  În acord cu PNL şi USR s-a poziționat şi UDMR, Kelemen Hunor menționând la finalul consultărilor că este de acord cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, instituția fiind una care “trebuie luată în serios“.

  Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

  Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

  Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

  TOPUL DE AZI

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisement -