joi, 20 iunie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

27 C
Buzău
joi, 20 iunie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • OPINII

Tăriceanu, tot mai aproape de Klaus Iohannis şi tot mai departe de Dragnea

editorial

Ionel Banu lu’ Hașdeu și procesul intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o...

Pierderea de către Ionel Banu, directorul liceului Hașdeu din Buzău, a procesului intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o critica pe cântăreața libidinoasă a liceului, a scos de sub preșul Ministerului Învățământului un munte de gunoi cu damfuri pesediste. Pierderea acestui proces de către Banu nu poate fi trecută cu vederea și datorită condițiilor în care învățământul românesc...

Deși parteneri de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au avut mesaje total diferite după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, se pare că prăpastia dintre cei doi lideri este din ce în ce mai adâncă.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, toate partidele parlamentare, cu scopul de a încheia o înțelegere între formațiunile politice pe tema legislației penale.

„Am invitat toate partidele politice pentru a discuta despre Legile justiției, pentru că trebuie regândite, modernizate şi îmbunătățite. Obiectivul meu e să garantăm independența justiției. Eu cred că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiției, de o legiferare transparentă care să ducă la modernizarea reală a legislației în materie. Nu trebuie ignorate ca până acum avizele CSM. Pe partea politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua ciclul legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneția, acele recomandări trebuie şi ele luate foarte în serios pentru că sunt recomandări ale specialiștilor, gândite să ajuta România”, a declarat Klaus Iohannis înaintea întâlnirilor.

Citește și: Pupat Piața Independenței! Ecaterina Andronescu a bătut palma cu Dragnea: va fi noul ministru al Educației

Deși președintele  Klaus Iohannis a precizat de la început că „nu își dorește un pact cu PSD“, ci doar o înțelegere între partide pe care să o medieze, liderul social-democrat, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul discuțiilor, că nu este de acord cu un consens între partide, nefiind nevoie de reluarea procesului legislativ, de vreme ce OUG 92, “care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneția“, a ajuns la Parlament, acolo unde va intra în procedura parlamentară.

Citește și: Decebal Făgădău, primarul Constanței, refuză să spună numele firmei misterioase care s-a oferit să spoiască Cazinoul din Constanța

Totodată, şeful PSD a anunțat că i-a lăsat lui Klaus Iohannis un set de șapte întrebări, dar şi cele zece principii de guvernare ale PSD, şi a ținut să puncteze că, dacă își dorea, preşedintele putea juca rolul de mediator până acum. „Prefer să nu mă pronunț dacă a fost utilă întâlnirea asta sau nu, nu știu încă, îmi trebuie timp să mai analizez, mai ales că am mai picat în capcane de-a lungul timpului. Însă, cu tot respectul pentru instituția prezidențială, domnul președinte Iohannis putea să fie mediator până acum.

Nu noi am înflăcărat, nu noi am incitat, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea discuțiilor despre legile justiției. Doar că am rezistat la aceste presiuni, la aceste jigniri, la aceste atacuri violente atât din presă, şi nu numai, mergând în continuare pe atingerea obiectivelor, şi anume pentru a modifica legislația din justiție în sensul principiilor pe care le-am enunțat mai devreme“, a afirmat preşedintele Camerei Deputaților.

Tăriceanu, mai aproape de Iohannis

De partea cealaltă a coaliției de guvern are, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost de părere că între partidele politice ar fi utilă o discuție şi un consens în ceea ce privește Legile justiției. Acesta a precizat că atât timp cât drepturile cetățenilor vor fi puse în prim plan şi protocoalele secrete vor fi scoase la lumină, formațiunea politică pe care o conduce este dispusă să se așeze la o masă a negocierilor.

„Cred că e necesară o discuție între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor. Însă trebuie să începem cu considerarea necesității scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor şi evident cu tot ce au presupus ele, cu consecințele lor“, a declarat Tăriceanu după întâlnirea cu Klaus Iohannis.

Șeful Senatului a ținut să mai precizeze că la Ministerul Justiției trebuie să rămână un tehnocrat, care să garanteze independența justiției. Declarația liderului ALDE vine în contextul în care preşedintele i-a cerut demisia lui Tudorel Toader în urmă cu câteva zile, iar Liviu Dragnea a acuzat colegii de coaliție că „nu au respectat rugămințile de a nu mai avea intervenții pe tema ministrului Justiției“. Întrebat dacă partidul pe care îl conduce aderă la principiile PSD prezentate miercuri de Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să răspundă.

Consens în opoziție

După discuțiile cu pre ședințele Klaus Iohannis, principalele partide de Opoziție şi-au declarat public susținerea față de demersul lansat de şeful statului şi au anunțat că reluarea procesului legislativ în cazul Legilor justiției ar fi o soluție dezirabilă.

„PNL salută iniţiativa președintelui, în urma rapoartelor adoptate de Comisia de la Veneția care exprimă puncte de vedere extrem de critice şi recomandări foarte serioase. România este într-un punct de cotitură. Obsesia lui Dragnea de a scăpa de pușcărie şi obsesia ultrașilor din PSD de a controla justiția au făcut un rău imens României. Este momentul ca partidele care compun majoritatea parlamentară să abandoneze proiectul lui Dragnea. Cred că este momentul ca, pentru binele României, să ne așezăm la masă şi să facem legi care să fie susținute de societate“, a anunțat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Citește și: Militari dezertori pe raza de competență a regiunii de sud-est a României. Ultimul dezertor, de la Tulcea

Acesta a mai spus că un acord între partide este într-adevăr necesar, dar şi că liberalii au pregătit deja un proiect de lege care să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, alături de o serie de amendamente pe care le vor aduce la legile din Parlament.

Și liderul USR, Dan Barna, a fost de părere că medierea președintelui Klaus Iohannis pe tema legilor Justiției este binevenită, mai ales în contextul în care raportul Comisiei de la Veneția a fost unul „foarte negativ“. „I-am transmis președintelui că astăzi USR a depus un proiect de lege, la Camera Deputaților, pentru însușirea recomandărilor Comisiei de la Veneția. I-am cerut ca în cazul unei remanieri, să nu accepte nicio propunere de ministru al Justiției care să nu prezinte siguranța că va respecta recomandările Comisiei de la Veneția“, a declarat Barna.

În acord cu PNL şi USR s-a poziționat şi UDMR, Kelemen Hunor menționând la finalul consultărilor că este de acord cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, instituția fiind una care “trebuie luată în serios“.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

abonează-te gratuit la express sud-est

comentarii recente

topul de azi

Ca pesedistul nu-i niciunul! Tudor Nădrag, fostul șef al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, a absolvit două facultăți LA ZI, în timp ce era...

Am scris de nenumărate ori despre „deșteptăciunea” care i-a trăznit și i-a adunat pe ștabii ridicați peste noapte în și din PSD. Vai de mama lor! Absolvenți a câte trei, patru facultăți în același timp, la universități care abia se înființau ori tocmai în anul terminării studiilor susnumiților se desființau. Însă, deșteptăciune mai mare ca a fostului primar de la Hârșova, Tudor Nădrag, rar întâlnești! La sfârșitul lui 2018, la...

Cătălin Țibuleac, fostul șef al SRI Tulcea, numit de Dăncilă în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Scandal imens după publicarea deciziei în Monitorul...

Decizie controversată luată de premierul Viorica Dăncilă. Liderul Executivului a decis să îl numească pe Cătălin Țibuleac drept noul guvernator al Deltei Dunării, în locul lui Mălin Matei Mușetescu. Acesta este fostul șef al SRI Tulcea, funcție pe care a ocupat-o până la pensionarea din 2017. După aceea a ocupat funcția de președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Numirea lui Țibuleac a provocat un scandal de...

RĂZVAN AVRAM, UN FERMIER DN VRANCEA, VREA SĂ DEA LOVITURA! UN KILOGRAM DIN CARNEA ACESTOR ANIMALE COSTĂ 150 DE EURO!

AFACERE PROFITABILĂ! Răzvan Avram, un crescător de animale din Bordeasca Veche, Vrancea, spune că nu ar crește niciodată vaci sau oi pentru că piața este saturată. Prețul unui kilogram de carne din animalele pe care le crește costă între 100 și 150 de euro, iar mușchiulețul poate ajunge și la 300 de euro pe kilogram. Cu ce animale vrea să dea lovitura crescătorul? Citește și: Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova,...

Ionel Banu lu’ Hașdeu și procesul intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o...

Pierderea de către Ionel Banu, directorul liceului Hașdeu din Buzău, a procesului intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o critica pe cântăreața libidinoasă a liceului, a scos de sub preșul Ministerului Învățământului un munte de gunoi cu damfuri pesediste. Pierderea acestui proces de către Banu nu poate fi trecută cu vederea și datorită condițiilor în care învățământul românesc...

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, turist pe cheltuiala concetățenilor. Primare, banii înapoi!

În urmă cu un an, în mai 2018, primarul ALDE al orașului Hârșova, Viorel Ionescu, savura niscaiva whisky pe la Chicago, pe banii hârșovenilor, alături de o distinsă companie formată, printre alții, de fratele de suferință Vasile Pavăl, primarul pesedist al municipiului Vaslui, și Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu. Deplasarea oficială în SUA și Canada a avut loc la invitația făcută de președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Sorin...

Cătălin Țibuleac, fostul șef al SRI Tulcea, numit de Dăncilă în funcția de guvernator al Deltei Dunării....

Decizie controversată luată de premierul Viorica Dăncilă. Liderul Executivului a decis să îl numească pe Cătălin Țibuleac drept noul guvernator al Deltei Dunării, în locul lui Mălin Matei Mușetescu. Acesta este fostul șef al SRI Tulcea, funcție pe care a ocupat-o până la pensionarea din 2017. După aceea a ocupat funcția de președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Numirea lui Țibuleac...

Andrei Bodean, procurorul care l-a trimis la închisoare pe Nicușor Constantinescu și care a instrumentat un dosar al lui...

Șeful DNA Constanța, Andrei Bodean, care a instrumentat dosare în care au fost trimiși în judecată fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, a fost pus sub învinuire luni de Secția de anchetare a magistraților pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă...

Barajul Siriu, Prefectura Buzău și comunicatele de presă. Despre un „perpetuum mobile” de tocat bani, inventat de Consiliul Județean...

Ploile continuă să facă prăpăd în județul Buzău. Mai multe drumuri au fost rupte de viituri, între care Drumul Județean 203 K, la Lopătari, zeci de gospodării au fost inundate iar un cioban a fost la un pas să fie luat de apă, cu animalele sale. Sâmbăta trecută, o...

Plaja din Sfântu Gheorghe, înțesată cu pancarte cu „Accesul interzis“. Ce explicație are Administrația Deltei Dunării

Pe plaja din Sfântu Gheorghe au apărut pancarte prin care se anunță că accesul este interzis. Reprezentanții Biosferei Delta Dunării spun că oamenii vor putea să se bucure în continuare de accesul de zona sălbatică, însă se urmărește limitarea suprafeței care este invadată de turiști. Citește și: Primăria Constanța închiriază...

Primăria Constanța închiriază o suprafață de 5.000 metri pătrați din lacul Siutghiol pentru sporturi nautice

Primăria municipiului Constanţa vrea să închirieze cuveta lacului Siutghiol şi a luciului de apă aferent, în suprafață de aproximativ 5.000 metri pătrați pentru desfășurarea de activități recreative şi agrement nautic. Citește și: CULTURA URII. SINGURA CONSTANTĂ A POLITICII ȘI SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI Primăria Constanţa organizează la data de 7 iunie licitație publică...

Marcel Ciolacu, secretar general al PSD, în locul lui Ștefănescu Mitralieră. Stănescu, propus pentru funcția de președinte executiv /...

Ședința conducerii PSD în care liderii discută despre strategia partidului după eșecul de la europarlamentare și după încarcerarea lui Liviu Dragnea a început. Social-democrații vorbesc deja pe voci diferite. Câțiva lideri vor ieșirea de la guvernare, însă nucleul dur al partidului încearcă să strângă rândurile. Viorica Dăncilă îi are...

ALDE Claudiu Voicu, „viitorul primar” de la Pătârlagele, se plânge că a luat țeapă: Adrian de la ALDE Buzău...

Dezamăgire cruntă pentru „viitorul primar” de la Pătârlagele după ce a sperat că în sfârșit va demonstra ce poate mușchii lui (sâc!) în materie de alegători fără busolă în drum spre secția de votare. „Deputatul Adrian Mocanu m-a convins că ALDE e cel mai tare din parcare și mi-a promis...

opinia zilei

O VICTORIE CA O ÎNFRÂNGERE. De ce a pierdut PNL votul în majoritatea orașelor românești, iar alianța USR-PLUS a câștigat un procent uluitor la...

Alegerile viitoare, în mod sigur, nu vor mai beneficia de un referendum al lui Iohannis care să fie locomotiva unui vot anti PSD, și, pe cale de consecință, nici nu va mai exista o prezență masivă la vot care să scoată din pălărie niște bilețele norocoase pentru PNL, USR și PLUS. Astfel, dacă victoria de azi nu va fi fructificată cu luciditate, fără agende personale ale liderilor din opoziție,...

dezvăluiri
Express sud-est