sâmbătă, 27 februarie, 2021
12.7 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST POLITICĂ Politici și penali Penalii din DSV Teleorman au ținut la secret pesta porcină din județ....

Penalii din DSV Teleorman au ținut la secret pesta porcină din județ. Să nu fie „dezavantajată” ferma familiei Dragnea de la Salcia

Penalii din DSV Teleorman au ținut la secret pesta porcină din județ. Să nu fie „dezavantajată” ferma familiei Dragnea de la Salcia

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Primul caz de pestă porcină africană din județul Teleorman a fost ținut la secret timp de două săptămâni de șeful Direcției Sanitar Veterinare Teleorman, Iulian Ianculescu, deși legislația europeană și națională îi obligă să raporteze imediat toate cazurile suspecte, scrie Newsweek România.

Directorul DSV Teleorman, Iulian Ianculescu, a spus că nu a raportat cazul pentru a nu crea un „dezavantaj la județ”. Ce înseamnă, însă, „dezavantaj la județ”, Iulian Ianculescu nu a vrut să explice. Cert este că gripa porcină africană a lovit din nou într-un sat din Teleorman. 

Nu s-a dat alerta de suspiciune

Pe 28 septembrie 2018, la marginea pădurii Slobozia Mândra, din Teleorman, s-au descoperit două cadavre de porci domestici. „Unul dintre cadavre era aproape proaspăt. Celălalt era mâncat, era schelet.Resturi de cadavru. Cel mâncat era infectat”, a declarat Iulian Ianculescu. Tot directorul DSV a menționat că „în momentul în care s-au recoltat probele, pe 28, cadavrul integru era perfect sănătos. 

Celălalt cadavru era aruncat la zece metri, pe undeva prin bălării. Au zis să recolteze probe pentru siguranță. Medicii nu au considerat că este cazul să îl trimitem pe suspiciune.”

Citește și: Publicațiile din Buzău au scos la vânzare rugăciuni și icoane cu primarul Constantin Toma. „Nimeni n-a făcut ce a făcut el. Pentru noi e un sfânt!“

Cum era evident că leșul porcului fusese mâncat de alte animale, Direcția Sanitar Veterinară Teleorman trebuia să transmită urgent alerta de suspiciune, apoi cadavrele celor doi porci să fie incinerate. Cel puțin așa scrie în „Manualul Operațional pentru Intervenția în Focarele de Pestă Porcină Africană”.

Directorul Iulian Ianculescu a declarat pentru Newsweek România că suspiciunea trebuie anunțată, dacă există suspiciuni. Medicii de la fața locului au considerat că (porcii – n.r.) nu au modificări anatomo-patologice. Nu se știe cine a mâncat din el pentru că era în stare de putrefacție. Probele au fost trimise imediat, rezultatul a fost primit după 15 zile.” 

„Făceam un dezavantaj la județ”

Iulian Ianculescu nu are ce să își reproșeze. „Nu am ținut cazul secret. Sincer! În ziua în care s-au găsit cadavrele respective, s-au îngropat și s-a dezinfectat zona. Pentru faptul că nu a apărut pesta porcină până la această dată, înseamnă că măsurile luate au fost eficiente”, a declarat Iulian Ianculescu pentru Newsweek România.

Citește și: DNA Constanța va rămâne doar cu procurorul-șef, conform ordonanței bufonului justiției române Tudorel Toader

Întrebat de ce nu a dat alerta de suspiciune, Ianculescu a spus că nu vrea să intre în amănunte. Totuși, a găsit o scuză: „Făceam un dezavantaj la județ dacă aveam vreo suspiciune. S-a confirmat pe un porc, pe resturi de cadavru, care nu știu dacă este al județului Teleorman. Nu are origine, nici proprietar, nici crotalie. Este un lucru atipic. Făceam un dezavantaj pentru că se răspândea foarte repede în gospodăriile populației”. 

Directorul Ianculescu nu a spus dacă se răspândea vestea sau virusul. Dacă ar fi transmis alerta imediat, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) ar fi verificat cu prioritate probele transmise de la Teleorman. Așa, însă, probele au fost prelucrate după 15 de zile de la data transmiteri acestora.

Virusul a ajuns în comuna Scrioaștea 

Autoritățile județene din Teleorman au intrat în alertă după ce s-a confirmat un nou caz de pestă porcină africană. În ultimele zile mai mulți purcei au murit în curtea unui localnic din satul Cucuieți, din comuna teleormăneană Scrioștea. 

Cum a acționat Direcția Sanitar Veterinară Teleorman în acest caz? Probele au fost trimise la IDSA în cursul zilei de ieri, iar rezultatul a fost primit noaptea târziu. Adică în doar câteva ore. „Da, avem un caz de pestă porcină africană confirmată într-o gospodărie din satul Cucuieți. Faptul că a murit un porc… deja noi avem o suspiciune. Dar noi când ne ducem la persoana respectivă luăm probe, îngropăm cadavrul. Am dezinfectat gospodăria respectivă, am pus la poartă dezinfector și am impus restricții. Nu are nici o legătură cu cel de la Slobozia. Au fost trimise două probe ieri și am primit rezultatele noapte târziu. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială. Ce am găsit, încă doi porci, i-am ucis și îngropat”, a mai spus Iulian Ianculescu. 

[qk_slider_caption cat_ids=”20,10,11,13,12″]

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -