duminică, 28 februarie, 2021
8.9 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri THE GODFATHER. DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre imperiul Tel Drum ori despre cum crește,...

THE GODFATHER. DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre imperiul Tel Drum ori despre cum crește, sub nasul „statului paralel”, telemormanul de bani al famigliei Dragnea

THE GODFATHER. DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre imperiul Tel Drum ori despre cum crește, sub nasul „statului paralel”, telemormanul de bani al famigliei Dragnea

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Săptămâna trecută, magistrații Înaltei Curți de Casație şi Justiție au menținut sechestrul instituit pe averea lui Liviu Dragnea, în dosarul în care societatea Tel Drum SA este anchetată în legătură cu fraudarea a peste 20 milioane euro, proveniți din fondurile europene.

Dosarul penal a fost deschis la solicitarea Oficiului european de Luptă Antifraudă (OLAF), care susține în adresa trimisă la sfârșitul lunii septembrie 2016 către Direcția Națională Anticorupție, referitor la două proiecte derulate de Tel Drum SA – drumul județean 701 (de la limita cu județul Dâmbovița, pe direcția Gratia-Poieni-Siliștea-Scurtu Mare-Slăvești-Ciolănești-Zâmbreasca-Dobrotești) şi drumul județean 506 (Cervenia-Vitănești-Băbăița), că a găsit dovezi care sugerează coliziunea dintre beneficiarul fondurilor, funcționari publici şi contractant, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurilor de achiziție.

Unele dintre aceste documente au fost folosite la susținerea cererii depuse de beneficiar la Autoritatea de Management şi au dus la plata a 21 de milioane de euro din fondurile UE, bani pe care țara noastră a fost nevoită să îi returneze către Comisia de la Bruxelles.

Citește și: În Primăria Focșani se trăiește „periculos”! Angajații primesc un spor de 10% de condiții vătămătoare, la care se adaugă și altele care pot suplimenta veniturile cu până la 50%

Maria Văsîi, avocatul lui Liviu Dragnea, a declarat la sediul Înaltei Curți: „Zilele acestea am primit un răspuns oficial de la OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea, ca atare toată argumentația procurorilor este una lipsită de fundament, de vreme ce OLAF ne confirmă în scris că niciodată domnul Dragnea nu a fost investigat şi ca atare nu au fost depistate fraude în legătură cu activitatea dumnealui. Rapoartele OLAF au prezentat o investigație legată de lucrările de reabilitare la două drumuri județene din Teleorman. În acea investigație subiect erau alte persoane şi nu domnul Dragnea. Nu avem niciun reproș care să îl privească pe domnul Dragnea”.

Argumentele Mariei Văsîi nu au fost suficiente pentru judecătorii ÎCCJ, care au menținut sechestrul. Motivele pentru care ei au dat această sentință vor fi redactate ulterior.

Probabil că ele nu se vor referi şi la legăturile pe care familia liderului PSD le are cu Tel Drum. Iar printre acestea nu se numără prietenia care îl leagă pe Liviu Dragnea de administratorul firmei Tel Drum, ci relațiile de afaceri pe care Valentin Ștefan Dragnea, fiul șefului PSD, le-a avut şi poate le mai are cu societatea respectivă.

Acționar majoritar în cinci societăți, cu profit net considerabil

Dragnea jr. nu este străin de societatea ale cărei contracte cu statul, pe bani europeni, au fost verificate de către inspectorii OLAF. Valentin Dragnea este acționarul majoritar în cinci societăți comerciale: Ferma Salcia SA (fosta Romcip SA), Nutrelo Group SA (fosta Zooveg 2010), Gransiloz SRL, S&P Investment Management SRL şi Bucharest Residence SRL (înființată în 2018).

El a mai deținut şi Briza Dunării Events SRL din Alexandria, societate pe care a cedat-o lui Mădălin Ioniță, fostul șofer al lui Liviu Drag-nea, pe vremea când actualul șef al PSD era prefect al județului Teleorman, între anii 1996-2000. Ioniță a preluat firma şi a reușit să obțină de la Consiliul Local Turnu Măgurele un teren în suprafață de 700 mp, pe malul Dunării, pentru extinderea afacerii inițiată de fiul lui Dragnea.

Dintre cele cinci firme în care este acționar majoritar fiul lui Liviu Dragnea, liderul PSD, două au sediul în aceeași localitate: comuna Lița din județul Teleorman. Tot în Lița se află un sediu al societății Tel Drum SA, sediu în care în anul 2010 a funcționat şi asociația proprietarilor de terenuri Danubius 2010, care a încredințat direct cinci fonduri de vânătoare aferente terenurilor agricole aflate în proprietate, către Asociația Vânătorilor Turris (același nume ca hotelul deținut de Liviu Dragnea în Turnu Măgurele), asociație de care nu ar fi deloc străin președintele de atunci al Consiliului Județean Teleorman, actual șef al PSD.

Citește și: BOMBA DIMINEȚII! PENALII DIN PSD-ALDE VOR SĂ DEA AZI O NOUĂ OUG PE LEGILE JUSTIȚIEI

Astfel, comuna Lița a devenit una dintre localitățile cele mai prospere din județul Teleorman, din punct de vedere al derulării afacerilor. Pentru că afacerile lui Valentin Dragnea nu merg, ci duduie de-a dreptul. Cifra totală de afaceri a celor trei firme pe care juniorul Dragnea le are în localitatea Lița se ridica la un moment dat la 20 de milioane de euro. Dacă analizăm rezultatul financiar numai al unei singure firme, vă puteți da seama de dimensiunea imperiului teleormănean al familiei Dragnea.

Astfel, societatea Nutrelo Group SA, care a devenit asociat şi la Bucharest Residence SRL, a declarat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 17.818.377 lei şi un profit net de 5.036.836 lei. Obiectul de activitate al societății este cultivarea cerealelor (exclusiv orez).

Gransiloz SRL, o altă societate deținută de fiul lui Liviu Dragnea, a plătit, în decembrie 2017, pentru cei trei asociați, dintre care cel majoritar este Valentin Ștefan, dividende în valoare de 6,9 milioane lei, cu mențiunea că sumele au fost plătite pentru anii 2015 şi 2016.

Legăturile lui Valentin Dragnea cu firma Tel Drum

Două dintre cele cinci societăți ale lui Valentin Dragnea au avut şi poate mai au legături directe cu controversata firmă Tel Drum din dosarul penal instrumentat la sesizarea inspectorilor OLAF.

În Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 7984 din 19.04.2018, la poziția 123 a tabelului preliminar al creanțelor pe care diferite persoane juridice şi persoane fizice le au față de societatea Tel Drum SA, apare Libra Internet Bank, cu o creanță în valoare de 1.358.847,64 lei. Despre această creanță, administratorul judiciar a menționat în tabel: „este înscrisă sub condiția suspensivă a neachitării la scadență a creditului curent, dobânzilor şi comisioanelor de administrație curente de către împrumutatul Gransiloz SRL față de creditorul Libra Internet Bank”.

Citește și: Letea, șacalii și veterinarii

Cu alte cuvinte, firma fiului lui Liviu Dragnea s-a împrumutat la bancă, iar Tel Drum SA a garantat împrumutul. Cum Gransiloz SRL nu a achitat împrumutul, banca s-a îndreptat către persoana juridică ce a garantat creditul acordat. Legătura dintre familia Drag-nea şi societatea Tel Drum este mai mult decât evidentă prin prisma acestei însemnări din tabelul de creanțe.

Pentru a întări această legătură, la poziția 73 din cadrul aceluiași tabel apare şi firma de porci a lui Valentin Dragnea: Ferma Salcia SA, cu o creanță față de Tel Drum în valoare de 3.938.579,55 lei. Față de pretențiile crescătoriei de porci, administratorul judiciar al Tel Drum a menționat în tabelul de creanțe: „creanța inițială, de 3.169.419,91 lei, stabilită pe plata facturilor emise şi neîncasate anterior datei de 5 martie 2015 a fost respinsă ca fiind prescrisă. Restul creanței, în valoare de 656.111,64 lei, a fost înscrisă sub condiția dovedirii prestării efective a serviciilor, respectiv livrarea mărfii”.

Ce o fi livrat firma lui Dragnea jr. către Tel Drum SA? Carcase de porci sau alte produse din carnea suinelor crescute în ferma din Salcia? În orice caz, cantitatea trimisă către Tel Drum a fost imensă, ținând cont de valoarea totală inițială a facturilor emise: 3.169.419,91 lei.

Dosare de negăsit

Ar mai fi ceva de menționat în legătură cu asociația Danubiana 2010 care își desfășura activitatea în același sediu pe care Tel Drum îl avea în localitatea teleormăneană Lița. Referitor la încredințarea directă a celor cinci fonduri de vânătoare către AJVPS Turris, există două dosare: unul civil, demarat de Asociația Județeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Teleorman, care a contestat încredințarea directă, şi unul penal privind falsurile din declarațiile care au precedat încredințarea celor cinci fonduri de vânătoare.

Dosarul civil a fost suspendat de instanțele din Teleorman, din cauza existenței cauzei penale.

Dosarul penal a fost deschis în anul 2011 de Inspectoratul Județean de Poliţie Teleorman, care a constatat că există suficiente elemente care s-ar încadra în comiterea unor infracțiuni de fals cu privire la acele fonduri de vânătoare date asociației constituite de prietenii lui Liviu Dragnea. Dosarul penal a ajuns ulterior la DNA, care în 2013 l-a retrimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, iar procurorii din Alexandria l-au trimis în 2014 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele.

Pentru a afla ce s-a mai întâmplat cu cele două dosare, atât cel civil, cât şi cel penal, am căutat pe site-ul Judecătoriei Turnu Măgurele, cât şi pe site-ul Tribunalului Teleorman. Menționăm că nu există nicio informație despre dosarele respective pe site-urile celor două instanțe şi nici pe cel al Judecătoriei Alexandria. Să înțelegem că dosarul penal a fost clasat? În regulă, dar ce s-a întâmplat cu cel civil, cu contestarea încredințării directe formulate de AJVPS Teleorman? Pentru că nu există nicio mențiune referitor la retragerea acțiunii.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP