joi, 20 iunie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

27 C
Buzău
joi, 20 iunie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST
  • SPECIAL

Letea, șacalii și veterinarii

editorial

Ionel Banu lu’ Hașdeu și procesul intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o...

Pierderea de către Ionel Banu, directorul liceului Hașdeu din Buzău, a procesului intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o critica pe cântăreața libidinoasă a liceului, a scos de sub preșul Ministerului Învățământului un munte de gunoi cu damfuri pesediste. Pierderea acestui proces de către Banu nu poate fi trecută cu vederea și datorită condițiilor în care învățământul românesc...

Satul Letea, comuna C.A. Rosetti, din județul Tulcea, a fost prima localitate din România unde s-a făcut eutanasierea preventivă a porcilor. Așezarea de (foști) pescari este într-o sărăcie cumplită, greu de imaginat în zilele noastre: fără drumuri, fără apă potabilă, fără canalizare, fără medic, fără școală. Peste 90% din populația a plecat, iar nisipul este stăpânul locului.

Satul Letea, județul Tulcea, în colțul cel mai estic al României. Sfârșit de septembrie. Un vânt nervos şi rece duce valuri pe praf peste așezare, parcă pentru a le aminti celor 230 de locuitori că totul în jur este dominat de nisipul adus de Dunăre şi de Marea Neagră. Cât vezi cu ochii, întinderi de dune scunde, de smârcuri şi de pădure, în care vegetația firavă, chinuită, se luptă cu nisipul fin, într-un război pe viață şi pe moarte.

Dacă n-ar fi existat legendara pădure de la Letea (singura pădure subtropicală din România care crește pe grinduri de origine marină), probabil că n-ar fi știut nimeni că există şi un sat omonim. Nu de alta, dar acolo se ajunge foarte greu, după un drum pe apă care durează, de la Tulcea, peste trei ore (asta cu o barcă cu motor puternic).

Citește și: Prima reabilitare termică a unui bloc din sud-estul României, cu bani europeni, anchetată de DNA Galați

Până în sat nu ajunge nicio șosea, nu există niciun drum asfaltat sau pietruit, nu există pistă de aterizare pentru elicoptere. Oamenii se pot mișca doar într-o vastă rețea de canale dintre care ultimul, Magearu, pare pe cale să renunțe la bătălia cu uscatul, fiind puternic colmatat şi redus la dimensiunile unui râu oarecare pe care pot intra doar bărcile mici. Oamenii (cei mai mulți sunt de origine ucraineană sau rusă), în schimb, în ciuda asprimii locurilor, sunt calzi, primitori, dornici să povestească despre traiul lor complicat.

Șacali şi veterinari

Letea este prima localitate din România unde s-a făcut uciderea preventivă a porcilor din cauza epidemiei de pestă porcină africană.

Cam pe la începutul lui iunie 2018, în sat s-a dus vestea că unul dintre porcii lăsați să pască prin stufăriș, după obiceiul locului, murise, iar veterinarul venit de la Tulcea (în zonă nu există așa ceva, cale de 150 de kilometri) a bănuit că-i de vină pesta porcină africană. Imediat, în sat a sosit un „desant” de vreo 20 de veterinari – câți nu văzuseră localnicii în toată viața lor, la un loc – iar toți porcii din sat au fost omorâți şi îngropați pe un grind, lângă sat. „Toți porcii erau sănătoși. Eu n-am văzut niciun porc mort de boală, așa că nu pot să cred că totul este așa cum spun ei. Mi se pare o invenție, ca să cumpărăm carne de la magazin”, spune localnicul Costică Dumitru.

Citește și: Cumpăna, comuna cu o stradă care poartă nume de baron PSD

Însă nu doar veterinarii decimează animalele crescute cu greu (în zonă nu există nicio palmă de pământ, ci doar nisip alb-vânăt, fin şi neroditor) de sătenii de la Letea. O mare problemă sunt, de vreo 20 de ani, șacalii aurii. „Au venit două-trei haite, din Ucraina, pe Dunărea înghețată, dar acum sunt mii şi mănâncă tot: păsări sălbatice, faimoșii cai sălbatici, animalele domestice, mistreți. Cică pesta e adusă de mistreți. Care mistreți? Iau terminat șacalii de mult, iar noi nu avem voie să-i ucidem că sunt protejați”, spune Costică Dumitrov.

Populație cu 90% mai mică în numai 25 de ani

În anul 1992, la Letea trăiau aproape 2.700 de oameni (de vreo 12 ori mai mulți decât în prezent), iar în întreaga comună peste 6.000. Cei mai mulți erau angajați la Întreprinderea Piscicolă de la Tulcea şi făceau de toate: pescuiau, reparau scule de pescuit, reparau bărci, ba chiar tăiau stuf pentru marile fabrici de hârtie.

„Nu eram prea fericiți nici atunci – spune Costică Dumitrov. Bunăoară, pe acea vreme, ca să-ţi ridici o casă din pământ galben trebui să mergi la Crișan şi să aduci lutul necesar. Se mergea cu barca cu vâsle, câte patru ore la dus şi patru la întors. Trebuia să faci zeci de drumuri”.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum găsești la Buzău, pe orice stradă, partide cu ciolaci în coadă

La Letea viața e grea. Pauperă. Pământul rodește foarte puțin. Se poate cultiva o brumă de legume prin curte, pe mici suprafețe fertilizate cu gunoi de grajd. Pe câmp (în medie, o familie are cam două hectare de pământ) nu prea crește nimic: două-trei căruțe de știuleți la un hectar. De aceea, cea mai mare parte a pământului e islaz aspru, sărat, ca de margine de Sahara. „Cu cât costă lucrările, cumperi zece căruțe de porumb. Nu merită”, spune Costică Dumitrov.

Nici cu peștele nu-i tocmai o afacere. Localnicii ar putea prinde pește, dar cui să-l vândă? Cine să bată atâta amar de drum până la Letea, când se găsește pește – același pește în esenţă – mult mai aproape, la Murighiol, Crișan sau Mila 23? Înainte erau fabricile de conserve, dar toate s-au închis. La Sulina, la Tulcea şi la Galați sunt doar ruine.

Ruine de sat la preț de oraș

La ce sărăcie este la Letea, nu-i de mirare că oamenii au ales să plece. S-au mutat la Tulcea sau la Constanţa, iar de vreo zece ani alții au luat calea străinătății: Italia, Spania, Germania, Anglia, Franța. Acum, în sat, jumătate dintre case s-au dărâmat, iar din cele rămase, doar una din cinci mai este locuită.

Cei plecați nu mai dau semne că ar vrea să se întoarcă. La ce le-ar folosi? Din loc în loc, pe frontoanele cochetelor case tradiționale, acoperite cu stuf şi cu lemnăria vopsită în albastrul specific din Delta Dunării, este prinsă câte o bucată de placaj pe care scrie „De vânzare”. Am fost curioși cam cât ar costa o astfel de casă şi am aflat că prețul este de-a dreptul de oraș: între 30.000 şi 40.000 de euro.

„Sunt plecați de mult, au uitat că valoarea banilor e alta aici, la Letea. Satul nostru nu are asfalt, nu are drum de acces, nu are apă potabilă (N.R.: doar pe o uliță din cele trei ale așezării sunt fântâni cu apă bună, în rest din adâncuri izvorăște saramură), nu are canalizare, nu are medic, nu are veterinar. Nu are nimic”, spune, cu vizibilă amărăciune, Costică Dumitrov.

De altfel, la Letea se trăiește la limita supraviețuirii. Din pensie (poștașul vine cu barca, de două ori pe lună), din ajutoare sociale, din cele câteva locuri de muncă de la Rezervația Deltei şi de la Rezervația Letea şi din transportul cu căruța al turiștilor, prin pădure. „În vreo 20 de ani n-o să mai fie nimic aici. O să fie doar dunele de nisip, smârcurile şi vântul. Nu mai este de trai la Letea”, conchide localnicul.

LETEA, GALERIE FOTO

Această prezentare necesită JavaScript.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

abonează-te gratuit la express sud-est

comentarii recente

topul de azi

Ca pesedistul nu-i niciunul! Tudor Nădrag, fostul șef al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, a absolvit două facultăți LA ZI, în timp ce era...

Am scris de nenumărate ori despre „deșteptăciunea” care i-a trăznit și i-a adunat pe ștabii ridicați peste noapte în și din PSD. Vai de mama lor! Absolvenți a câte trei, patru facultăți în același timp, la universități care abia se înființau ori tocmai în anul terminării studiilor susnumiților se desființau. Însă, deșteptăciune mai mare ca a fostului primar de la Hârșova, Tudor Nădrag, rar întâlnești! La sfârșitul lui 2018, la...

Cătălin Țibuleac, fostul șef al SRI Tulcea, numit de Dăncilă în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Scandal imens după publicarea deciziei în Monitorul...

Decizie controversată luată de premierul Viorica Dăncilă. Liderul Executivului a decis să îl numească pe Cătălin Țibuleac drept noul guvernator al Deltei Dunării, în locul lui Mălin Matei Mușetescu. Acesta este fostul șef al SRI Tulcea, funcție pe care a ocupat-o până la pensionarea din 2017. După aceea a ocupat funcția de președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Numirea lui Țibuleac a provocat un scandal de...

RĂZVAN AVRAM, UN FERMIER DN VRANCEA, VREA SĂ DEA LOVITURA! UN KILOGRAM DIN CARNEA ACESTOR ANIMALE COSTĂ 150 DE EURO!

AFACERE PROFITABILĂ! Răzvan Avram, un crescător de animale din Bordeasca Veche, Vrancea, spune că nu ar crește niciodată vaci sau oi pentru că piața este saturată. Prețul unui kilogram de carne din animalele pe care le crește costă între 100 și 150 de euro, iar mușchiulețul poate ajunge și la 300 de euro pe kilogram. Cu ce animale vrea să dea lovitura crescătorul? Citește și: Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova,...

Ionel Banu lu’ Hașdeu și procesul intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o...

Pierderea de către Ionel Banu, directorul liceului Hașdeu din Buzău, a procesului intentat de Andrei Alexandru Voicu, elevul care a primit nota doi la purtare pentru îndrăzneala de a o critica pe cântăreața libidinoasă a liceului, a scos de sub preșul Ministerului Învățământului un munte de gunoi cu damfuri pesediste. Pierderea acestui proces de către Banu nu poate fi trecută cu vederea și datorită condițiilor în care învățământul românesc...

Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova, turist pe cheltuiala concetățenilor. Primare, banii înapoi!

În urmă cu un an, în mai 2018, primarul ALDE al orașului Hârșova, Viorel Ionescu, savura niscaiva whisky pe la Chicago, pe banii hârșovenilor, alături de o distinsă companie formată, printre alții, de fratele de suferință Vasile Pavăl, primarul pesedist al municipiului Vaslui, și Nicolae Barbu, primarul municipiului Giurgiu. Deplasarea oficială în SUA și Canada a avut loc la invitația făcută de președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Sorin...

Cătălin Țibuleac, fostul șef al SRI Tulcea, numit de Dăncilă în funcția de guvernator al Deltei Dunării....

Decizie controversată luată de premierul Viorica Dăncilă. Liderul Executivului a decis să îl numească pe Cătălin Țibuleac drept noul guvernator al Deltei Dunării, în locul lui Mălin Matei Mușetescu. Acesta este fostul șef al SRI Tulcea, funcție pe care a ocupat-o până la pensionarea din 2017. După aceea a ocupat funcția de președinte al Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Numirea lui Țibuleac...

Andrei Bodean, procurorul care l-a trimis la închisoare pe Nicușor Constantinescu și care a instrumentat un dosar al lui...

Șeful DNA Constanța, Andrei Bodean, care a instrumentat dosare în care au fost trimiși în judecată fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, a fost pus sub învinuire luni de Secția de anchetare a magistraților pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă...

Barajul Siriu, Prefectura Buzău și comunicatele de presă. Despre un „perpetuum mobile” de tocat bani, inventat de Consiliul Județean...

Ploile continuă să facă prăpăd în județul Buzău. Mai multe drumuri au fost rupte de viituri, între care Drumul Județean 203 K, la Lopătari, zeci de gospodării au fost inundate iar un cioban a fost la un pas să fie luat de apă, cu animalele sale. Sâmbăta trecută, o...

Plaja din Sfântu Gheorghe, înțesată cu pancarte cu „Accesul interzis“. Ce explicație are Administrația Deltei Dunării

Pe plaja din Sfântu Gheorghe au apărut pancarte prin care se anunță că accesul este interzis. Reprezentanții Biosferei Delta Dunării spun că oamenii vor putea să se bucure în continuare de accesul de zona sălbatică, însă se urmărește limitarea suprafeței care este invadată de turiști. Citește și: Primăria Constanța închiriază...

Primăria Constanța închiriază o suprafață de 5.000 metri pătrați din lacul Siutghiol pentru sporturi nautice

Primăria municipiului Constanţa vrea să închirieze cuveta lacului Siutghiol şi a luciului de apă aferent, în suprafață de aproximativ 5.000 metri pătrați pentru desfășurarea de activități recreative şi agrement nautic. Citește și: CULTURA URII. SINGURA CONSTANTĂ A POLITICII ȘI SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI Primăria Constanţa organizează la data de 7 iunie licitație publică...

Marcel Ciolacu, secretar general al PSD, în locul lui Ștefănescu Mitralieră. Stănescu, propus pentru funcția de președinte executiv /...

Ședința conducerii PSD în care liderii discută despre strategia partidului după eșecul de la europarlamentare și după încarcerarea lui Liviu Dragnea a început. Social-democrații vorbesc deja pe voci diferite. Câțiva lideri vor ieșirea de la guvernare, însă nucleul dur al partidului încearcă să strângă rândurile. Viorica Dăncilă îi are...

ALDE Claudiu Voicu, „viitorul primar” de la Pătârlagele, se plânge că a luat țeapă: Adrian de la ALDE Buzău...

Dezamăgire cruntă pentru „viitorul primar” de la Pătârlagele după ce a sperat că în sfârșit va demonstra ce poate mușchii lui (sâc!) în materie de alegători fără busolă în drum spre secția de votare. „Deputatul Adrian Mocanu m-a convins că ALDE e cel mai tare din parcare și mi-a promis...

opinia zilei

O VICTORIE CA O ÎNFRÂNGERE. De ce a pierdut PNL votul în majoritatea orașelor românești, iar alianța USR-PLUS a câștigat un procent uluitor la...

Alegerile viitoare, în mod sigur, nu vor mai beneficia de un referendum al lui Iohannis care să fie locomotiva unui vot anti PSD, și, pe cale de consecință, nici nu va mai exista o prezență masivă la vot care să scoată din pălărie niște bilețele norocoase pentru PNL, USR și PLUS. Astfel, dacă victoria de azi nu va fi fructificată cu luciditate, fără agende personale ale liderilor din opoziție,...

dezvăluiri
Express sud-est