sâmbătă, 23 martie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

16.1 C
Buzău
sâmbătă, 23 martie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST
  • SPECIAL

Letea, șacalii și veterinarii

editorial

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează doar pronunțarea divorțului, cel mai probabil imediat după, dacă nu chiar înainte de europarlamentare. Alegeri la care ALDE va merge separat, ce-i aia lista comună, nimic, adio și n-am cuvinte, zice liderul alianței liberal-democrate, între noi fie vorba o construcție politică de tip struțo-cămilă! Dovadă...

Satul Letea, comuna C.A. Rosetti, din județul Tulcea, a fost prima localitate din România unde s-a făcut eutanasierea preventivă a porcilor. Așezarea de (foști) pescari este într-o sărăcie cumplită, greu de imaginat în zilele noastre: fără drumuri, fără apă potabilă, fără canalizare, fără medic, fără școală. Peste 90% din populația a plecat, iar nisipul este stăpânul locului.

Satul Letea, județul Tulcea, în colțul cel mai estic al României. Sfârșit de septembrie. Un vânt nervos şi rece duce valuri pe praf peste așezare, parcă pentru a le aminti celor 230 de locuitori că totul în jur este dominat de nisipul adus de Dunăre şi de Marea Neagră. Cât vezi cu ochii, întinderi de dune scunde, de smârcuri şi de pădure, în care vegetația firavă, chinuită, se luptă cu nisipul fin, într-un război pe viață şi pe moarte.

Dacă n-ar fi existat legendara pădure de la Letea (singura pădure subtropicală din România care crește pe grinduri de origine marină), probabil că n-ar fi știut nimeni că există şi un sat omonim. Nu de alta, dar acolo se ajunge foarte greu, după un drum pe apă care durează, de la Tulcea, peste trei ore (asta cu o barcă cu motor puternic).

Citește și: Prima reabilitare termică a unui bloc din sud-estul României, cu bani europeni, anchetată de DNA Galați

Până în sat nu ajunge nicio șosea, nu există niciun drum asfaltat sau pietruit, nu există pistă de aterizare pentru elicoptere. Oamenii se pot mișca doar într-o vastă rețea de canale dintre care ultimul, Magearu, pare pe cale să renunțe la bătălia cu uscatul, fiind puternic colmatat şi redus la dimensiunile unui râu oarecare pe care pot intra doar bărcile mici. Oamenii (cei mai mulți sunt de origine ucraineană sau rusă), în schimb, în ciuda asprimii locurilor, sunt calzi, primitori, dornici să povestească despre traiul lor complicat.

Șacali şi veterinari

Letea este prima localitate din România unde s-a făcut uciderea preventivă a porcilor din cauza epidemiei de pestă porcină africană.

Cam pe la începutul lui iunie 2018, în sat s-a dus vestea că unul dintre porcii lăsați să pască prin stufăriș, după obiceiul locului, murise, iar veterinarul venit de la Tulcea (în zonă nu există așa ceva, cale de 150 de kilometri) a bănuit că-i de vină pesta porcină africană. Imediat, în sat a sosit un „desant” de vreo 20 de veterinari – câți nu văzuseră localnicii în toată viața lor, la un loc – iar toți porcii din sat au fost omorâți şi îngropați pe un grind, lângă sat. „Toți porcii erau sănătoși. Eu n-am văzut niciun porc mort de boală, așa că nu pot să cred că totul este așa cum spun ei. Mi se pare o invenție, ca să cumpărăm carne de la magazin”, spune localnicul Costică Dumitru.

Citește și: Cumpăna, comuna cu o stradă care poartă nume de baron PSD

Însă nu doar veterinarii decimează animalele crescute cu greu (în zonă nu există nicio palmă de pământ, ci doar nisip alb-vânăt, fin şi neroditor) de sătenii de la Letea. O mare problemă sunt, de vreo 20 de ani, șacalii aurii. „Au venit două-trei haite, din Ucraina, pe Dunărea înghețată, dar acum sunt mii şi mănâncă tot: păsări sălbatice, faimoșii cai sălbatici, animalele domestice, mistreți. Cică pesta e adusă de mistreți. Care mistreți? Iau terminat șacalii de mult, iar noi nu avem voie să-i ucidem că sunt protejați”, spune Costică Dumitrov.

Populație cu 90% mai mică în numai 25 de ani

În anul 1992, la Letea trăiau aproape 2.700 de oameni (de vreo 12 ori mai mulți decât în prezent), iar în întreaga comună peste 6.000. Cei mai mulți erau angajați la Întreprinderea Piscicolă de la Tulcea şi făceau de toate: pescuiau, reparau scule de pescuit, reparau bărci, ba chiar tăiau stuf pentru marile fabrici de hârtie.

„Nu eram prea fericiți nici atunci – spune Costică Dumitrov. Bunăoară, pe acea vreme, ca să-ţi ridici o casă din pământ galben trebui să mergi la Crișan şi să aduci lutul necesar. Se mergea cu barca cu vâsle, câte patru ore la dus şi patru la întors. Trebuia să faci zeci de drumuri”.

Citește și: Marcel Ciolacu și șpaga de partid și de stat ori despre cum găsești la Buzău, pe orice stradă, partide cu ciolaci în coadă

La Letea viața e grea. Pauperă. Pământul rodește foarte puțin. Se poate cultiva o brumă de legume prin curte, pe mici suprafețe fertilizate cu gunoi de grajd. Pe câmp (în medie, o familie are cam două hectare de pământ) nu prea crește nimic: două-trei căruțe de știuleți la un hectar. De aceea, cea mai mare parte a pământului e islaz aspru, sărat, ca de margine de Sahara. „Cu cât costă lucrările, cumperi zece căruțe de porumb. Nu merită”, spune Costică Dumitrov.

Nici cu peștele nu-i tocmai o afacere. Localnicii ar putea prinde pește, dar cui să-l vândă? Cine să bată atâta amar de drum până la Letea, când se găsește pește – același pește în esenţă – mult mai aproape, la Murighiol, Crișan sau Mila 23? Înainte erau fabricile de conserve, dar toate s-au închis. La Sulina, la Tulcea şi la Galați sunt doar ruine.

Ruine de sat la preț de oraș

La ce sărăcie este la Letea, nu-i de mirare că oamenii au ales să plece. S-au mutat la Tulcea sau la Constanţa, iar de vreo zece ani alții au luat calea străinătății: Italia, Spania, Germania, Anglia, Franța. Acum, în sat, jumătate dintre case s-au dărâmat, iar din cele rămase, doar una din cinci mai este locuită.

Cei plecați nu mai dau semne că ar vrea să se întoarcă. La ce le-ar folosi? Din loc în loc, pe frontoanele cochetelor case tradiționale, acoperite cu stuf şi cu lemnăria vopsită în albastrul specific din Delta Dunării, este prinsă câte o bucată de placaj pe care scrie „De vânzare”. Am fost curioși cam cât ar costa o astfel de casă şi am aflat că prețul este de-a dreptul de oraș: între 30.000 şi 40.000 de euro.

„Sunt plecați de mult, au uitat că valoarea banilor e alta aici, la Letea. Satul nostru nu are asfalt, nu are drum de acces, nu are apă potabilă (N.R.: doar pe o uliță din cele trei ale așezării sunt fântâni cu apă bună, în rest din adâncuri izvorăște saramură), nu are canalizare, nu are medic, nu are veterinar. Nu are nimic”, spune, cu vizibilă amărăciune, Costică Dumitrov.

De altfel, la Letea se trăiește la limita supraviețuirii. Din pensie (poștașul vine cu barca, de două ori pe lună), din ajutoare sociale, din cele câteva locuri de muncă de la Rezervația Deltei şi de la Rezervația Letea şi din transportul cu căruța al turiștilor, prin pădure. „În vreo 20 de ani n-o să mai fie nimic aici. O să fie doar dunele de nisip, smârcurile şi vântul. Nu mai este de trai la Letea”, conchide localnicul.

LETEA, GALERIE FOTO

Această prezentare necesită JavaScript.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

opinia zilei

După ce zilele trecute se apucase de respectabilitate, Dragnea Teleormăneanul s-a apucat fix ieri și de construit autostrăzi! Ce valoare au aceste cuvinte în...

În ziua protestului generat de lipsa de infrastructură, propaganda PSD anunță: “Autostrada Moldovei începe azi!”. Asta după ce, zilele trecute, Dragnea Teleormăneanul declarase că vrea candidați "respectabili" la europarlamentare, din partea formației pe care o conduce. Ei, da, iată-l punând piciorul în prag, cu tărie, pentru infrastructură și alegerile europarlamentare de al căror test ne apropiem. Dar ce valoare mai pot avea aceste cuvințele în gura profetului urcat ca...

topul de azi

Mirela Furtună, liderul PSD al Regiunii de Sud-Est, și-a văzut visul cu… lovelele lui Teodorescu, baronul Deltei. Este deputat, are un copil din flori...

Conform unui eseu trimis pentru obținerea unei burse (foto jos), Mirela Furtună își dorea de mică să devină parlamentar, apoi europarlamentar. Iată că primul pas l-a reușit. Depulata, scuzați, deputata Mirela Furtună este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare şi al Facultăților de Litere şi Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. Tot la Constanţa a urmat şi un master în cadrul Facultății de Istorie şi Ştiinţe Politice....

Muzica, maestre: PSD și ALDE Buzău nu mai sunt, de multă vreme, în relații cordiale! La Toma la poartă e o mâță moartă

Este război în toată regula între primarul pesedist Constantin Toma și tăricenii din ALDE Buzău. Miercuri, viceprimarul Andrei Neder s-a trezit cu ușa biroului încuiată, lăsat fără mașină, secretară şi sarcini de serviciu. Vicele a fost mutat disciplinar într-un birou dosit, spune primarul, pentru a putea dormi în continuare, așa cum a făcut-o în ultimii ani. Tensiunile dintre viceprimarul municipiului Buzău, Andrei Neder (ALDE Buzău), şi primarul Constantin Toma sunt...

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează doar pronunțarea divorțului, cel mai probabil imediat după, dacă nu chiar înainte de europarlamentare. Alegeri la care ALDE va merge separat, ce-i aia lista comună, nimic, adio și n-am cuvinte, zice liderul alianței liberal-democrate, între noi fie vorba o construcție politică de tip struțo-cămilă! Dovadă...

În „căruceru” lui Livache Pop. Cine este Aida Căruceru, deputata PSD care a distribuit pe Facebook o poză în care susține, în mod fals,...

Depulata, scuzați, deputata PSD Aida Căruceru, fidelă lui Liviu Dragnea, a distribuit pe Facebook o poză în care Klaus Iohannis apare alături de mai mulți turiști, printre care şi un bărbat cu barbă, făcând aluzie că acesta ar fi Ştefan Mandachi, suceveanul care a inițiat protestul „15 minute” pentru a reclama lipsa autostrăzilor. „#ŞîEi“, a scris Aida Căruceru pe Facebook. Cine este Aiduța? Nu ați auzit de ea. Nici...

Popa Mădălin Iscru din Tulcea și „minunile” PSD! Popa face bani grei din proiectele de dezvoltare ale primăriilor din județele Românicăi. Rețeta este de-a...

Un fost butic, fără angajați și fără cifră de afaceri, a fost transformat, în doar câteva luni,  într-unul dintre cei mai importanți prestatori de servicii de proiectare și construcții pentru cei interesați să obțină fonduri bugetare. Firma are sediul în județul Tulcea și este patronată de un preot, Mădălin Iscru, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării pe vremea ministrului Paul Stănescu. Hercinic SRL a încheiat asemenea contracte cu zeci, poate sute...
GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

anchete

Oancea, comuna în care PSD Galați a „naționalizat“ două bălți. Ori despre cum nesocotesc autoritățile gălățene două sentințe definitive și irevocabile ale Tribunalului Galați...

Instanțele gălățene au obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați să elibereze titlurile de proprietate localnicilor din comuna Oancea, dar operațiunea e blocată de faptul că bălțile sunt de ani buni în proprietatea unor mahări din PSD Galați: Alexandru Sântion, directorul APIA Galați și Marius Necula, fost subprefect și prefect al județului. La 70 de ani de la naționalizarea din 1948 și colectivizarea din anii ’50, sătenilor din...

dezvăluiri
Express sud-est

reportajul zilei

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru...

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu...

Muzica, maestre: PSD și ALDE Buzău nu mai sunt, de multă vreme, în relații cordiale! La Toma...

Este război în toată regula între primarul pesedist Constantin Toma și tăricenii din ALDE Buzău. Miercuri, viceprimarul Andrei Neder s-a trezit cu ușa biroului încuiată, lăsat fără mașină, secretară şi sarcini de serviciu. Vicele a fost mutat disciplinar într-un birou dosit, spune primarul, pentru a putea dormi în continuare, așa cum a făcut-o în ultimii ani. Tensiunile dintre viceprimarul municipiului Buzău, Andrei Neder (ALDE Buzău),...

Marian Dragomir, făcut foc pe șefii de la București! Primarul din Brăila, către conducerea PSD: ”Mai terminați odată cu...

Primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir, a îndemnat conducerea centrală de la București să abandoneze subiectul Legilor Justiției, pentru că nu face bine partidului. Dragomir a făcut declarația în cadrul conferinței județene, în aplauzele sălii, informează Libertatea. Citește și: PSD refuză alegerile pentru primari în două tururi. Ce lideri de partide...

Compania Națională de Investiții va construi un nou sediu pentru Tribunalul Vrancea, s-a lăudat azi, la Focșani, Tudorel Toader....

Compania Națională de Investiții va construi un nou sediu pentru Tribunalul Vrancea, pe terenul de 11.000 mp aflat pe strada Lupeni din Focșani. Anunțul a fost făcut la Focșani de ministrul (in)Justiției Tudorel Bubonel Toader, care spune că proiectul va prinde viață curând, Compania Națională de Investiții trecându-l printre...

Compania de Apă Buzău, o schimbare cu aceeași putoare. După ce l-a lăsat pe TESCARU fără Companie pe motiv...

Compania de Apă Buzău a anunțat zilele acestea majorarea tarifului pentru metrul cub de apă livrat la robinete. Managerul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, susține că majorările vor fi aplicate prin impunerea unui plan tarifar, odată cu implementarea unui nou proiect cu fonduri europene. Citește și: După ce zilele trecute...

Podul lui Tudose a pornit să treacă Dunărea. Bine ar fi să nu se înece ca pesedistul la mal

Lucrările la Podul lui Tudose, cel mai mare pod din România, au fost demarate. Anunțul a fost făcut pe Facebook chiar de fostul prim-ministru Mihai Tudose. Acesta prezintă o fotografie realizată cu ajutorul unei drone. Ministerul Transporturilor a emis în 19 decembrie autorizația de începere a lucrărilor de construire la...

Buzău. Adela Petre, creatoarea de artă populară distinsă de UNESCO cu titlul de „Tezaur Uman Viu”, a murit la...

Doliu în lumea artiștilor populari. Creatoarea Adela Petre, care a fost distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu” a murit. Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, portul și vorba românească.  Citește și: Literatura buzoiană și ariditatea ei sau despre cum...
sâmbătă, 23 martie, 2019
Buzău
nori împrăștiați
16.1 ° C
16.1 °
16.1 °
41 %
2.7kmh
44 %
sâm
15 °
Dum
17 °
lun
20 °
mar
14 °
mie
7 °

weekend

un hohot de râs
oameni pamflet

caricatură de politician