marți, 2 martie, 2021
7.6 C
Buzău

Grațierea, singurul „program” de guvernare coerent al celor două tabere din PSD

EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri Grațierea, singurul „program” de guvernare coerent al celor două tabere din PSD

Grațierea, singurul „program” de guvernare coerent al celor două tabere din PSD

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Disputa din interiorul PSD se oprește brusc doar atunci când vine vorba de aprobarea unui act normativ privind amnistia şi grațierea. Atât Liviu Dragnea, cât și adversarii săi le promit social-democraților că vor face acest pas.

Diferențele dintre cele două tabere par să fie mai degrabă de formă și nu de fond. Președintele PSD Liviu Dragnea ar dori ca amnistia ori grațierea să fie rapidă, prin ordonanță de urgență în timp ce adversarii săi vorbesc de o lege aprobată de Parlament.

Problema este intens dezbătută, după ce atât primarul Capitalei Gabriela Firea, cât și un grup de nemulțumiți strânși în jurul vicepremierului Paul Stănescu și al liderului PSD Giurgiu Niculae Bădălău au contestat maniera în care Liviu Dragnea conduce PSD. Ei l-au criticat pe Dragnea pentru faptul că ia deciziile în cadru restrâns și a generat mai multe scandaluri, care au dus la scăderea partidului în sondaje.

Citește și: Viitorul lui Liviu Dragnea se decide azi! PSD, însă, rămâne tot la mâna penalilor

În aceste condiții, susținătorii lui Liviu Dragnea îi acuză pe adversarii șefului PSD că vor să blocheze amnistia și grațierea. ”Eu vreau să discut, dacă o să fiu invitat în Comitetul Executiv, să întreb care sunt interesele acestui grup de oameni care o apără pe doamna Firea în momentul în care prejudiciază imaginea partidului nostru şi în momentul în care dânsa spune că este împotriva amnistiei şi grațierii”, a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Miza dezbaterii

De cealaltă parte a baricadei, Gabriela Firea susține că a dorit doar să se asigure că se va proceda legal. ”O ordonanță de Urgență nu ar fi corectă din punct de vedere juridic. Dacă este nevoie şi se prevede şi în Constituție de amnistie şi grațiere aceasta trebuie să fie reprezentate de un proiect sută la sută legal, sustenabil, consolidat, care să nu pună în pericol nici pe cei care au avizat şi felul în care au avizat şi nici țara”, a spus Firea.

Citește și: Famiglia PSD și referendumul. Ce se ascunde în spatele acestei manipulări ordinare

Un răspuns a venit și din partea vicepreședintelui PSD, Adrian Țuțuianu, unul dintre contestatarii lui Liviu Dragnea. ”Şi amnistia şi grațierea sunt acte de clemență pe care statul civilizat le face în orice țară. Cele două trebuie date prin lege adoptată de Parlament”, a susținut Țuțuianu.

Asigurările date de ambele tabere sunt cruciale pentru disputa internă din interiorul PSD. Liderii social-democrați din teritoriu cer conducerii centrale să aprobe un act normativ în acest sens. Dragnea promite grațierea și la fel procedează și adversarii săi. Însă, mai nou, adversarii lui Dragnea le spun oamenilor din teritoriu că planul ar fi facilitat tocmai de retragerea actualului șef al PSD. ”Un act normativ prind grațierea și amnistia nu poate fi aprobat atâta timp cât Dragnea este șeful PSD, pentru că se va face imediat legătura cu dorința sa de a scăpa de dosare”, este versiunea lansată de adversarii lui Dragnea în interiorul PSD, potrivit unor surse din partid.

Ordonanță sau lege

Varianta ordonanței de urgență, dorită de Liviu Dragnea, depinde de premierul Viorica Dăncilă, la care șeful PSD a făcut trimitere atunci când a fost întrebat cum va fi tranșat subiectul. ”Ăsta e Guvernul României, trebuie să-şi asume ceva, sa vină cu o propunere sau să propună Parlamentului, lucrurile nu pot rămâne așa”, a afirmat Dragnea. ”Am dat un termen în viața asta, să fim în viață. Da, în termen rezonabil”, a explicat Dragnea. În schimb, Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiției nu se află niciun proiect pe această problemă. Or, în mod normal un proiect al Guvernului pe această temă trebuie pregătit de Ministerul Justiției.

Citește și: Dorin Cristea, profesorul care a fost dat afară de doi miniștri, a fost repus iarăși în funcția de șef al Inspectoratului Școlar Vrancea

Pe de altă parte, Florin Iordache (PSD) a recunoscut că un proiect privind grațierea se află la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Însă, procedura parlamentară este riscantă pentru Liviu Dragnea, ținând cont de situația delicată din Legislativ. Și aceasta pentru că neînțelegerile din PSD au efecte și asupra majorității parlamentare. Faptul a fost vizibil chiar la votul privind moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne Carmen Dan.

Moțiunea a picat mai mult din cauza slăbiciunii Opoziției și nu ca efect al mobilizării PSD. Deși PSD și ALDE au 168 de deputați, doar 149 au votat împotriva moțiunii. 16 parlamentari PSD au lipsit de la vot, fapt fără precedent pentru un partid, în general, disciplinat. Au lipsit și parlamentarii UDMR, de obicei fideli coaliției de guvernare. A fost un prim semnal că pentru PSD va fi greu să adune 165 de voturi, majoritatea necesară în Camera Deputaților pentru a aproba un proiect de lege. În plus, odată votat proiectul de lege, acesta poate fi contestat la Curtea Constituțională.

Filialele din Ardeal vor Comitet Executiv

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a anunțat, sâmbătă, la finalul unei ședințe cu liderii organizațiilor PSD din Transilvania, că filialele din Ardeal îi solicită președintelui formațiunii, Liviu Dragnea, convocarea unei ședințe a CExN pentru „a clarifica eventualele nemulțumiri” din partid.

Potrivit acestuia, organizațiile județene PSD din Ardeal susțin „fără rezerve” Guvernul. „Susținem fără rezerve Guvernul PSD-ALDE şi aplicarea în continuare a Programului de Guvernare. Toate atacurile şi disensiunile publice între membrii PSD cu funcții de conducere de la București trebuie să înceteze rapid pentru a ne concentra pe rezultatele guvernării şi pentru a ne putea ține de cuvântul dat românilor în 2016.

Cerem președintelui Liviu Dragnea convocarea în cel mai scurt timp posibil a unei ședințe (sau a câte ședințe este nevoie) a Comitetului Executiv Național pentru a clarifica eventualele nemulțumiri a unor colegi. PSD este un partid democratic unde fiecare are dreptul să își exprime liber punctul de vedere dar ne dorim să auzim nemulțumirile în cadrul ședințelor statutare ale partidului şi nu în mass media”, a precizat Zetea.

Anterior,  Zetea a declarat că „nimeni nu va achiesa” în partid la ideea schimbări a liderului formațiunii, Liviu Dragnea, atâta vreme cât nu există o „alternativă conturată” şi că, personal, el nu vede „astăzi” această alternativă în PSD.

Mesajul lui Paul Stănescu

Vicepremierul Paul Stănescu, președinte al PSD Olt, a declarat că în partid există opinii şi personalități diferite, însă obiectivul rămâne realizarea programului de guvernare, iar în situația în care ar trebui să aleagă între un coleg, o persoană, un prieten şi PSD, ar alege PSD. ”Eu am spus de partid, persoanele sunt efemere, toți suntem efemeri şi, mai ales în anumite funcții, nimeni nu e bătut în cuie într-o anumită funcții”, a spus vicepremierul Stănescu.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...