duminică, 28 februarie, 2021
3.3 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Galați Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului, acuzat de corupție din cauza costurilor exorbitante pentru...

Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului, acuzat de corupție din cauza costurilor exorbitante pentru ridicarea unui banal soclu pe faleza Dunării

Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului, acuzat de corupție din cauza costurilor exorbitante pentru ridicarea unui banal soclu pe faleza Dunării

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Construirea unui soclu pentru lucrarea „Omagiu lui Brâncuși“ (aparținând cunoscutului sculptor german Ewerdt Hilgemann), care zace de 27 de ani în bălăriile de pe faleza Dunării din Galați, a declanșat un adevărat scandal politic, cu acuzații de corupție vizându-l pe primarul Ionuț Pucheanu.

Acuzațiile care-l vizează pe primarul Ionuț Pucheanu au pornit în clipa în care devizul de lucrări al construcției a fost făcut public, iar consilierii locali PMP au văzut că primăria urmează să plătească pentru lucrări suma exorbitantă de 197.000 de lei.

Conform devizului postat pe internet de consiliera Oana Iurescu, operațiunile de construire a soclului, a fundației, a pavajelor şi de montaj a lucrării artistice costă 41.000 de lei, restul fiind cheltuieli adiacente. Astfel, proiectarea soclului a ajuns să coste 63.665 de lei, la care se adaugă peste 11.000 de lei pentru expertize şi studii. În total, cele două costuri înseamnă dublu față de lucrarea propriu-zisă, cu tot cu materiale şi manoperă.

Citește și: VIDEO / Closete publice la Constanța de 150.000 de euro. Cum s-a ajuns la această sumă

Şi sistemul de iluminat al lucrării artistice (în fapt patru reflectoare care se găsesc în comerț cu 600-700 de lei bucata) cotă 21.200 lei. Tot primăria plătește şi pentru organizarea de șantier (2.300 de lei), dar şi dobânda de 1.000 de lei la creditul pe care firma contractantă (ATU Consulting SRL, aleasă prin încredințare directă) ar urma să îl ia pentru a începe treaba.

Suma de 48.640 de lei este prevăzută pentru restaurarea lucrării artistice, care este formată din mai multe prisme din metal (ca niște containere din tablă), prelucrate prin metoda imploziei şi sudate între ele. Acestea au diametrul de 1,5 metri şi o înălțime totală de 12 metri. Conform situației de lucrări, este nevoie de curățarea de rugină şi de vopsirea unei suprafețe de 80 de metri pătrați, costul operațiunii fiind de 608 lei pe metrul pătrat, adică apropiat de cel al ridicării unei construcții din cărămidă şi beton.

Citește și: Organizațiile PSD din sud-estul României, în fruntea contestatarilor lui DRAGNEA. Harta nemulțumiților

Deputatul PMP Cătălin Cristache l-a acuzat pe primarul Ionuț Pucheanu (PSD), într-o postare pe pagina oficială de Facebook, dar şi printr-un comunicat, că este autorul unor fapte de corupție, respectiv de trafic de influență şi deturnare de fonduri.

„Realitatea este însă că avem de-a face cu o ticăloșie. Practic, de la cei 39.000 de lei despre care s-a vorbit inițial, primarul pesedist Ionuț Pucheanu a umflat nota de plată de cinci ori, ținând-o puțin sub pragul pentru care ar fi nevoit să facă licitație. Şi pentru că este sub acest prag, vrea să facă încredințare directă către firma ATU Consulting SRL, al cărui patron este tatăl celui mai bun prieten al lui Pucheanu”, a declarat Cristache.

Primarul Ionuț Pucheanu, a declarat că acuzațiile la adresa lui sunt nefondate şi că achiziția s-a făcut cu respectarea tuturor procedurilor legale.

Trebuie spus că, deși lucrarea lui Ewerdt Hilgemann (80 de ani) seamănă cu un morman de fier vechi (deceniile în care a fost abandonată şi-au spus cuvântul în ceea ce o privește), ea ar putea avea o valoare artistică foarte mare. Lucrări similare aparținând sculptorului german sunt expuse la loc de cinste în mai multe mari orașe din întreaga lume, cum ar fi New York, Amsterdam, Haga, Berlin sau Rotterdam.

Tehnica preferată a lui Ewerdt Hilgemann (care a donat orașului Galați lucrarea „Omagiu lui Brâncuși” – o „Coloană a Infinitului” reinterpretată –  în urmă cu aproape trei decenii, după o tabără de sculptură în metal organizată aici) este implozia. El construiește cuburi din tablă pe care le înfierbântă şi apoi le răcește brusc, provocând colapsarea pereților în cele mai bizare forme.

Devize pentru lucrarea de artă foarte scumpă de la Galaţi

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.