sâmbătă, 6 martie, 2021
9.8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI Social Cât îi va costa pe români înscrierea copilului în clasa I

Cât îi va costa pe români înscrierea copilului în clasa I

Cât îi va costa pe români înscrierea copilului în clasa I

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Începutul anului școlar vine cu stres atât pentru părinți cât și pentru elevii de clasa întâi: părinții trebuie să facă față costurilor pentru a-și trimite odraslele la școală, iar copii trebuie să se maturizeze mai mult.

Dintotdeauna, începerea anului școlar a reprezentat o încărcătură în plus pentru bugetul familiei. Picodi.com  a decis să analizeze cheltuielile pe care le fac părinții pentru a-și trimite copilul la școală în clasa întâi atât în România, cât și în alte 36 de țări din lume, unde anul școlar începe în lunile august-septembrie.

În cadrul analizei, au fost luate în calcul articole școlare de bază pe care ar trebui să le aibă cu sine orice copil de clasa întâi. Nu au fost luate în calcul prețurile încălțămintei și ale uniformelor școlare, pentru că acestea, de obicei, variază în funcție de deciziile interne ale fiecărei școli și nici cele ale manualelor.

Citește și: Mihai Tudose se întoarce! „Firea are dreptate, spune adevărul”

Ghiozdanul trebuie să fie suficient de mare și încăpător pentru cărți, caiete, penar, cutiuță pentru mâncare și o sticlă cu apă. Din prețurile magazinelor online reiese că, un astfel de ghiozdan costă în jur de 55 lei. O sumă asemănătoare, căci 43 lei, trebuie cheltuiți la articolele pentru scris și papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră și linie.

La școală au loc și orele de educație plastică, la care vor fi de folos foarfecile, lipiciul, hârtia colorată, tot felul de acuarele, creioane, markere și plastilină. Pentru toate acestea, vom plăti în jur de 74 lei.

Citește și: Adina Florea, propunerea lui Bubonel Toader la DNA: Nu știu să fi apărut numele meu în vreun dosar

Pentru o bună dezvoltare a copiilor, în școală nu pot lipsi orele de educație fizică. Îmbrăcămintea pentru sport, pentru un copil de clasa întâi, este, de obicei, compusă dintr-o pereche de pantaloni lungi sau scurți, încălțăminte de sport și câteva tricouri albe. Se pare că aceasta reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinții. Prețul unui trening obișnuit pentru sport este de peste 78 lei. Însumând totul, suma pe care trebuie să o cheltuie părinții unui copil de clasa întâi, în anul 2018, este de 250 lei.

Românul cheltuie peste 13% din salariul său la începerea anului școlar. Cum arată situația în alte țări?

Începutul de an școlar de anul acesta, reprezintă 13% dintr-un salariu lunar obișnuit din România, care este de 1871 lei net. Privind rezultatul nemților, care oferă 4,7% din salariul său mediu lunar, pentru articolele școlare, ne putem gândi la faptul că, articolele școlare în România, nu fac parte din categoria celor mai ieftine.

Asemănător stăm și în comparație cu slovacii, care cheltuie în jur de 10% din salariul mediu lunar, cu ocazia începutului de an școlar. Lucrurile încep să surâdă pentru români, abia când începem să ne comparăm cu rușii, care cheltuie 18% din salariul mediu lunar pentru acest eveniment și ucrainienii, cu ai lor 25%.

Mergând mai departe, costul articolelor școlare pare să-i ardă pe moldoveni, care cheltuie 36% din salariul mediu lunar la început de an școlar și nigerieni, care sunt nevoiți să dea din salariul lor chiar 54%. În schimb, în țări precum Suedia, Canada, Franța, SUA, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, indicatorul acesta nu depășește 4%.

Metodologie

Datele au fost prezentate pe baza prețurilor actuale ale magazinelor online din 36 de țări ale lumii. Coșul de cumpărături pe care îl vom analiza cuprinde 27 de poziții: a ghiozdanului, articolelor pentru scris și de papetărie și a îmbrăcămintei pentru educație fizică. Pentru calcularea unei medii a prețului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preț mic și mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...