miercuri, 3 martie, 2021
4.8 C
Buzău

Președintele ALDE Brăila, senatorul MIHAI RUSE a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi fals intelectual

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Brăila Președintele ALDE Brăila, senatorul MIHAI RUSE a fost trimis în judecată...

Președintele ALDE Brăila, senatorul MIHAI RUSE a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi fals intelectual

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Mihai Ruse, senator ALDE, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi fals intelectual. Ruse a fost primar al comunei brăilene Măxineni din 1996 până în 2012, perioadă în care anchetatorii susțin că a comis mai multe fapte penale.

Senatorul Mihai Ruse a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi fals intelectual. Dosarul a fost deja înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, pe 11 septembrie 2018 urmând să aibă loc primul termen de judecată în camera preliminară a procesului.

Procurorii îl acuză pe Mihai Ruse că s-a împroprietărit ilegal cu 35 de hectare de teren agricol de la fostul IAS Măxineni, iar apoi a luat în arendă 40 de hectare de teren de la primăria pe care o conducea la acel moment, pentru care nu a plătit redevența. Senatorul precizase într-o declarație depusă anterior la primărie că nu a luat terenuri în arendă.

Citește și: Guvernul Dăncilă interzice construcția de hidrocentrale

Anchetatorii au descoperit că senatorul a încheiat mai multe contracte de arendare în perioada cât a condus primăria din Măxineni, cu scopul de a obține ilegal subvenții de la stat. ”În perioada martie 2009 – mai 2011, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de primar al comunei Măxineni, județul Brăila, inculpatul a încheiat trei contracte de arendare a unor terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unității administrativ-teritoriale. Prin actele îndeplinite, inculpatul şi-a asigurat foloase patrimoniale, constând în sumele obținute reprezentând subvenții din partea Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Brăila”, menționează procurorul de caz în rechizitoriu.

Procurorii au stabilit că Mihai Ruse ar fi efectuat mai multe schimburi de terenuri în numele primăriei pe care o conducea, ce i-au profitat în final doar lui prin obținerea de foloase financiare din arendarea suprafețelor de teren.

Citește și: „LEGENDELE CISLĂULUI” – DE LA AMINTIRILE CU BĂSESCU, LA CELE CU PETRE EMANOIL NEAGU

”La data de 27.03.2009, Primăria comunei Măxineni, reprezentată de inculpatul Ruse Mihai, a încheiat cu o societate din Galați înscrisul intitulat “Acord de schimb temporar”, document înregistrat la Primăria comunei Măxineni , prin care părțile au efectuat un schimb de terenuri agricole. Conform înscrisului încheiat pe o perioadă de 5 ani, unitatea administrativ – teritorială preia un teren agricol în suprafață de 11,2 ha, proprietatea S.C. (…) SRL Galați, situat pe raza comunei Măxineni şi acordă la schimb un teren agricol în suprafață de 11,34 ha, situat pe raza comunei Scorțaru Nou, județul Brăila.

Ulterior, la data de 30.03.2009, între Primăria comunei Măxineni şi inculpatul Ruse Mihai, primarul comunei, a fost încheiat contractul de arendare, obiectul contractului constituindu-l tocmai suprafața de 11,2 ha  care a fost preluată de unitatea administrativ – teritorială de la S.C. (…) S.R.L. Din partea Primăriei Măxineni, la rubrica “arendator”, contractul a fost semnat de  (…) din cadrul instituției, din dispoziția inculpatului Ruse Mihai, iar plata arendei s-a stabilit la nivelul de 400 kg grâu/ha/an (produse, produse şi bani sau numai bani).

Citește și: Nunți de Aur în comuna Cislău, din județul Buzău

Ulterior, prin actul adițional la contractul de arendă, semnat de inculpatul Ruse Mihai la rubrica “arendaș”, iar din partea Primăriei Măxineni, semnat de (…) s-a convenit rezilierea contractului, prin acordul celor două părți. Potrivit adresei Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Brăila (A.P.I.A), inculpatul Ruse Mihai a depus în campania din anul 2009 cerere unică de plată pe suprafața de 43,27 ha ce conținea şi suprafața de 11,2 ha, dobândită în baza contractului de arendă înregistrat la Primăria Comunei Măxineni.

Urmare cererii depuse, Agenția a emis Decizia de plată în avans pentru suma totală de 9.063 lei, din care suma de 2.345 lei s-a acordat conform contractului de arendă”, susțin reprezentanții Parchetului General.

Anchetatorii au stabilit că senatorul a încheiat, în perioada martie 2009 – mai 2011, când era  primar al comunei Măxineni, trei contracte de arendare a unor terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unității administrative, fiind în conflict de interese şi obținând ilegal 42.508 de lei. Procurorii au descoperit şi că cele trei contracte de arendă nu figurau ca înregistrate la primăria Măxineni, astfel că l-au pus sub acuzare pe Mihai Ruse şi pentru fals intelectual. 

“Fapta inculpatului Ruse Mihai, constând în aceea că, la data de 18.05.2012, cu prilejul întocmirii adresei înregistrate la Primăria comunei a atestat, în mod nereal, că nu a luat în arendă terenuri agricole de la Primăria comunei Măxineni, deși încheiase cu această unitate administrativ-teritorială contractul de arendă, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals intelectual. Analizând activitatea derulată de inculpatul Ruse Mihai prin prisma dispozițiilor legale incidente şi a materialului de urmărire penală administrat în cauză, apreciez că aceasta se circumscrie infracțiunii de conflict de interese”, a precizat procurorul de caz în actul de inculpare.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...