sâmbătă, 6 martie, 2021
3.6 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Dezvăluiri ROMÂNIA lu′ PeSDe / Câți bani ne scot din buzunar pentru mici...

ROMÂNIA lu′ PeSDe / Câți bani ne scot din buzunar pentru mici și bere „serbările” localităților românești

ROMÂNIA lu′ PeSDe / Câți bani ne scot din buzunar pentru mici și bere „serbările” localităților românești

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

ROMÂNIA lu′ PeSDe. Suntem codași la aproape tot ce ține de un nivel de trai și de civilizație, dar inaugurăm, cu mare fast, toalete de fete în școli și scări de incendiu în grădinițe, stăm cu wc-urile în curte, mergem pe drumuri pline de gropi, dar adormim într-o plăcere de moment. Festivalurile din România, organizate din bani publici, ne-au costat, anul trecut, cel puțin 120 de milioane de euro. Iar 2017 a fost un an banal, fără alegeri și fără importanță istorică, dar în care suma pe care am dat-o pe distracție ar fi suficientă cât să construim trei spitale. Sau vreo 10.000 de toalete în școli. În 2018, doar sărbătorirea Centenarului ne costă 150 de milioane de euro.

Festivaluri există pretutindeni în lume și, de multe ori, sunt implicate și autoritățile locale. Nu spunem că organizarea lor este o greșeală. Spunem doar că, la noi, raportul dintre civilizație, educație și petreceri este nedrept. În ROMÂNIA lu′ PeSDe, vedem cum problemele rămân, dar petrecerea continuă. Mai zgomotos, mai des și mai scump.

La ce ajută, dincolo de distracție, i-am întrebat chiar pe primarii care dau banii. Așa am aflat că scopul lor nu este educarea electoratului, ci doar amăgirea lui. Ne păcălesc cu un foc de artificii, cu un mic și o bere. Ne mint aproape lunar că viața nu-i atât de rea că n-avem spitale decente, școli la nivel european, drumuri care să ne ducă în siguranță. În definitiv, aleșii ne vând scump și din ce în ce mai des câte o iluzie a binelui.

Citește și: Șefii pesediști ai județului Tulcea se pișă pe dreptul de proprietate al statului şi al agricultorilor privaţi din Deltă

ROMÂNIA lu′ PeSDe a ajuns să ne coste mult, poate prea mult. Nu pretindem că avem suma reală. Banii fără număr, recunoaștem, ne-au depășit. 120 de milioane de euro reprezintă doar suma de start, cea dată din pixul președinților de consilii județene și de primarii orașelor mari, fără a pune la socoteală și primăriile de comună sau cele ale orașelor mai mici. Practic, un bulgăre de zăpadă care, la final, ar putea fi de vreo două-trei ori mai mare.

Iar banii sunt, de multe ori, ascunși prin hotărâri de consilii locale și județene, prin licitații cu titlu vag sau mascați prin fonduri nerambursabile sub pretextul de „bani pentru cultură și tineret”. La solicitări, instituțiile au răspuns, de cele mai multe ori, la fel de vag și de incomplet.

Cele 120 de milioane de euro din 2017 cresc proporțional cu importanța istorică în 2018. În anul Centenarului, Guvernul a alocat 150 de milioane de euro doar pentru petrecerile de 100 de ani.

Moldova, capitala săracă în ROMÂNIA lu′ PeSDe

În iarnă, de Ziua Micii Uniri, am văzut pentru prima dată oameni care se revoltă împotriva festivalurilor. Ieșenii și-au strigat, în plină sărbătoare națională, adevăratele nevoi: autostrăzi și spitale. Iar Iașiul este, totuși, un oraș mult mai dezvoltat decât altele din țară. Așa că ne-am uitat mai la stânga, înspre Piatra Neamț, unde primarul a inaugurat, în ianuarie, o toaletă de fete, la o școală, cu tăiere de panglică. De wc-ul pentru băieți n-au mai fost bani. Au fost, însă, bani pentru petreceri, căci în 2017, aproape 600.000 de lei s-au dus pe diferite evenimente. Cea mai scumpă petrecere a fost cu ocazia aniversării orașului – 190.000 de lei.

ROMÂNIA lu′ PeSDe – primarul din Piatra Neamț a inaugurat o toaletă de fete

Execuția bugetară de la finalul anului trecut arată că banii dați de primar pentru „cultură și recreere” (aproape 900.000 de lei) sunt aproape la fel de mulți ca cei pentru educație (1,3 milioane de lei) și mult mai mulți decât cei pentru sănătate (160.000 lei).

ROMÂNIA lu′ PeSDe – Cătălin Hurdubae a inaugurat o scară de incendiu într-o grădiniță

Episodul pare tras la xerox, câteva luni mai târziu și câteva sute de kilometri mai la sud. Tot în Moldova, un alt primar, Tecuci de data asta, a inaugurat, cu aceeași tăiere de panglică, o scară de incendiu într-o grădiniță. Cătălin Hurdubae a dat vina tot pe organizatori, spunând că el nu știa că inaugurarea va fi atât de fastuoasă.

„Oltenii și restu′ lumii”

Comisia Națională de Prognoză a dat Oltenia drept cea mai săracă regiune din țară. Aproape 70% dintre oamenii din județul Olt au wc-ul în curte. Mai mulți decât în Vaslui, chiar dacă pare greu de crezut. Și mai grav, 59 de școli din Olt au toaleta tot afară.

Statisticile sunt irelevante și făcute greșit, spun edilii, după care se ascund în spatele promisiunilor de partid.

Totuși, anvergura extraordinară a costat, anul trecut, 3,65 milioane de lei din bugetele Primăriei Slatina și al Consiliului Județean Olt.

Doar ca să trecem în revistă, primarul Slatinei a dat 380.000 de lei pentru Ziua Unirii, alți 210.000 de lei pentru Zilele Slatinei, 226.800 de lei pentru Crăciun, 220.000 de lei pentru Revelion. Patriotismul se măsoară și în festivaluri, așa că oltenii au unul numai al lor: „Oltenii și restu′ lumii” a costat 160.500 de lei.

„Un festival de o anvergură extraordinară. E o tradiție mai veche, cu pașaport de oltean, se oprește circulația la Podul Olt, se dă pașaport de oltean la toți care trec peste pod cu autoturismele, să dă și un praz, un praz de oltean”, s-a lăudat vicepreședintele CJ Olt.

ROMÂNIA lu′ PeSDe în Teleorman

În 2017, iluzia binelui i-a costat pe cei din Alexandria cam un milion de lei. Aproape la fel de mult ca investițiile în educație (1,4 milioane de lei), dacă ne uităm în buget. La nivelul întregului județ, paradoxul continuă: învățământul a primit 20 de milioane de lei, în timp ce cultura, 12 milioane de lei (dintre care 4 milioane s-au dus către instituțiile de spectacole).

Dovadă stă agenda culturală, căci primarul Alexandriei și președintele Consiliului Județean au ajuns să finanțeze tot felul de serbări, de la Ziua Unirii, Ziua Mărțișorului și Ziua Femeii, Ziua Veteranilor, Ziua Absolventului, Ziua cea mai lungă, Zilele Orașului, Ziua Națională, până la concursul de frumusețe „Miss Alexandria”. Nu știm cât a costat, dar știm cum arată frumusețea în Teleorman. Cine știe de unde răsare viitorul prim-ministru.

ROMÂNIA lu′ PeSDe pe litoral

Radu Mazăre a fugit, dar petrecerile din Constanța, în ROMÂNIA lu′ PeSDe, au continuat. Așa se face că pe Festivalul Berii s-au dus 450.000 de lei, iar pe Sărbătoarea Recoltei și a Vinului Dobrogean – 952.000 de lei. Festivalul Iernii le-a scos constănțenilor din buget 1,6 milioane de lei, iar Revelionul – aproape 600.000 de lei. Un total de la Primărie de peste 9 milioane de lei și încă 4 milioane de lei de la Consiliul Județean.

În zonele danubiene, pescuitul e la loc de cinste și se tratează ca atare. În Galați, Festivalul Scrumbiei a costat 130.000 de lei, iar Festivalul Fir Întins – aproape 300.000 de lei. S-au distrat gălățenii și gratis, de Oktoberfest, pentru prima dată, iar primăria a anunțat, cu mândrie, marele succes al evenimentului – 130.000 de gălățeni au băut 100.000 de litri de bere. Într-un an, bugetul Galațiului s-a dus cam așa: 2,2 milioane de lei pe dezvoltarea învățământului și tot cam atât (2 milioane de lei) pe petreceri.

Muzica bună la Tulcea s-a marcat printr-un festival care s-a numit chiar așa: Festivalul de Muzică Bună. Și a costat 125.000 de lei.

București, capitala de lux a petrecerilor

În țara ROMÂNIA lu′ PeSDe, am observat, fără să ne mirăm, că Bucureștiul plătește cel mai mult pentru petreceri. Numai că nu ne dăduserăm seama exact cât de mult, căci la final am dat de o sumă gigantică. 150 de milioane de euro, dintre care 90 de milioane de euro au fost vărsați instituțiilor de spectacole. De cinci ori cât toată țara, practic.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...