joi, 25 februarie, 2021
11.6 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Tulcea Dumitru Bărbieru, proprietarul fermei DAB Zootehnica din localitatea Jijila, Tulcea, acuză statul...

Dumitru Bărbieru, proprietarul fermei DAB Zootehnica din localitatea Jijila, Tulcea, acuză statul că îi ține porcii în carantină și nu-i poate vinde

Dumitru Bărbieru, proprietarul fermei DAB Zootehnica din localitatea Jijila, Tulcea, acuză statul că îi ține porcii în carantină și nu-i poate vinde

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Dumitru Bărbieru, un crescător de porci din județul Tulcea, acuză Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) că îi ține sub carantină ferma, în mod nejustificat, deși porcii săi nu sunt contaminați cu pesta porcină africană (PPA).

Dumitru Bărbieru, proprietarul fermei DAB Zootehnica din localitatea Jijila, jud. Tulcea, reclamă Guvernului și Ministerului Agriculturii că Direcția Sanitară Veterinară Tulcea, din subordinea ANSVSA, îi interzice – spun el – în mod abuziv abatorizarea și livrarea porcilor pe piețe, în contextul crizei pestei porcine africane din România.

Fermierul Dumitru Bărbieru susține că în 21 iunie 2018 a primit răspuns, printr-o adresă oficială, de la DSV Tulcea, potrivit căreia ferma sa de 1.800 de porci, nu era atunci în zonele de restricție pentru combaterea PPA și că nu s-a aflat până în data de 26 iunie. Cu toate astea, i s-a interzis să livreze porci.

Citește și: EFECTELE VIOLENȚELOR DE LA PROTESTUL DIASPOREI: PSD-iștilor le este FRICĂ să impună OUG pe amnistie și grațiere!

Aflată sub supraveghere privind PPA, în 20 iulie, ferma a cerut derogare la 30 de zile de supraveghere, pentru a livra porci, dar DSV Tulcea a prelungit supravegherea la 40 de zile.

În 2 august 2018, autoritatea a luat decizia de a plasa ferma sub supraveghere sub suspiciunea de pestă porcină africană, suspiciune care două zile mai târziu avea să fie infirmată, printr-un buletin de analiză efectuat la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – mai susține fermierul Dumitru Bărbieru, nemulțumit că i-a fost sigilată ferma.

El spune că ANSVSA poate, dar nu dorește, să autorizeze ieșirea porcilor din fermă și transportarea lor la un abator desemnat de autoritate. Această posibilitate este prevăzută de directiva europeană CE 60/2002, în cazurile în care nu se confirmă infestarea cu PPA la 40 de zile de carantină și totodată este pusă în pericol bunăstarea animalelor.

Fermierul spune că ferma sa a ajuns la limită, pentru că porcii au crescut la 130 de kg fiecare și nu mai au loc în spațiile respective după normele europene de bunpstare a animalelor, nu mai au furaje sificiente și au început să dezvolte canibalism.

Citește și: Constanța a devenit cea mai mare piață rezidențială din sud-estul României

În perioada 1 ianuarie – 10 august 2018, au fost confirmate în România 645 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 județe, a comunicat ANSVSA, citată de Mediafax.

„Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a limita extinderea bolii”, precizează ANSVSA.

Potrivit Autorității, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.

Citește și: Violențele Jandarmeriei Române și soțul doamnei Carmen Iohannis

PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 35 de focare, confirmate în:

– Județul Satu Mare – 9 în gospodăriile populației și 10 cazuri la porcii mistreți

– Județul Bihor – 26 în gospodăriile populației și un caz la mistreț

– Județul Sălaj – 2 cazuri la mistreț.

În zona de Sud-Est a României, au fost înregistrate 610 focare de PPA, după cum urmează:

– Județul Tulcea – 494 de focare, dintre care 489 în gospodăriile populației, 3 în exploatații comerciale, 2 la SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale), unul la SC PIGCOM, într-o exploatație de tip A și 17 cazuri la porci mistreți

– Județul Brăila – 23 în gopodăriile populației

– Județul Constanța – 29 în gospodăriile populației

– Judeţul Ialomiţa – 62 în gospodăriile populației

– Judeţul Galați – 2 în gospodăriile populației.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, se mai arată în comunicat.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană „nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -