marți, 2 martie, 2021
7.6 C
Buzău

Gafele DNA în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. De ce a scăpat Mazăre de închisoare

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Constanța Gafele DNA în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. De ce a scăpat Mazăre...

Gafele DNA în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. De ce a scăpat Mazăre de închisoare

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Curtea de Apel București a dat publicității, ieri, la mai bine de un an de la pronunțarea deciziei pe fond, motivele pentru care Radu Mazăre scapă de închisoare în Dosarul retrocedărilor ilegale a plajelor din Constanța.  

Fostul edil al Constanței a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, pe data de 10 iulie 2017, în celebrul dosar al retrocedărilor ilegale  în care Mazăre şi mai bine de 40 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru presupuse retrocedări ilegale în municipiul Constanţa. Radu Mazăre are cea mai mare pedeapsă pronunţată în acest proces: alţi opt inculpaţi au fost condamnaţi cu suspendare, iar 38 au fost achitaţi.

Judecătoarea Cornelia Dăescu şi-a motivat decizia într-un amplu document, de aproape 200 de pagini.

Citește și: Guvernul Dăncilă este VINOVATUL pentru propagarea pestei porcine! Șeful ANSVSA a oprit medicii veterinari sa facă inspecția animalelor din gospodarii

În esenţă, magistratul reţine că retrocedările în cauză s-au realizat într-o manieră discutabilă din punct de vedere moral, nu penal.

„Curtea apreciază că încheierea, în prezenta cauză, a unor acte juridice speculative – contractele de cesiune de drepturi litigioase, contracte de vânzare/cumpărare – cu conotații morale interpretabile (profitând de situația financiară, de sănătatea precară), dar reglementate de Codul civil, nu dovedește existența unor fapte penale şi a vinovăției inculpaților implicați în acest tip de activități comerciale”, se arată în motivarea deciziei.

DNA nu şi-a făcut „temele”

În plus, judecătoarea reţine că domeniul public al statului, așa cum a fost el atestat, „nu este afectat de nici un imobil retrocedat în cele cinci cazuri de operare…(prezentate în rechizitoriu – n.r.)”.

„Poziționarea greșită a imobilelor în raportul de constatare este datorată în principal nestudierii schițelor anexă la procesele verbale de punere în posesie, a formei, dimensiunilor şi vecinătăților din documentațiile cadastrale (…) de către specialistul DNA”, se mai arată în documentul citat.

Citește și: Augustin Lazăr, procurorul general al României, pus pe făraș de PSD

„Rechizitoriul se bazează aproape în exclusivitate pe raportul de constatare, iar vinovăția majorității inculpaților este stabilită de procuror în urma unei analize pe text a tuturor acțiunilor în raport de cele stabilite de raportul de constatare, fără ca acestea să fie coroborate cu vreo altă probă care să dea consistență susținerilor”, a apreciat instanța.

În data de 7 iulie 2017, în ultimul cuvânt, Radu Mazăre a declarat că după 12 ani de proces el nici acum nu înțelege acuzațiile. Fostul edil a susținut că în cazul retrocedărilor a apelat la 6-7 experți. „Dumneavoastră ați binevoit să apelați la un expert, pentru că aveți altă meserie. La fel şi eu. Ca să nu fim acuzați, am apelat şi noi la evaluatori. (…) În ceea ce privește notificările…pot să îl întreb şi eu pe Racu (n.r. – unul dintre inculpaţi): ce e ăla un generator naval? Că el nu știe, nu e de profesie. Păi, eu de unde să știu de succesiuni?! Tot așa şi cu actul notarial: mă uit la el…şi îi iau așa!(…) Doamna Președinte, mă consider nevinovat şi vă solicit…vă rog să ne achitaţi!”, a spus Radu Mazăre în fața instanței.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...