luni, 1 martie, 2021
5.8 C
Buzău

De ce nu infirmă Iohannis declarațiile lui Mihai Fifor, agentul Rusiei din fruntea ministerului Apărării

EXPRESS SUD-EST OPINII De ce nu infirmă Iohannis declarațiile lui Mihai Fifor, agentul Rusiei din...

De ce nu infirmă Iohannis declarațiile lui Mihai Fifor, agentul Rusiei din fruntea ministerului Apărării

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

E inexplicabil de ce șeful statului nu se grăbește să facă o declarație fermă care să infirme cele spuse de Mihai Fifor.

Mihai Fifor a primit deja mulțumiri din partea Ambasadei Ruse la București pentru “adevărul spontan” pe care l-a spus atunci când s-a lăudat cu securitatea fără fisură de care dispune România. Una dintre fisuri este însă chiar ministrul Apărării, care din ignoranță vorbește despre lucruri care îi depășesc competențele. Mihai Fifor a vrut să demonstreze că România nu se teme de Rusia și că țara are suficiente capabilități militare pentru a respinge intimidările pe care le orchestrează Moscova. Ministrul a enunțat la repezeală armele de care dispune România, spunând inclusiv că la Deveselu, acolo unde se află scutul antirachetă montat de americani, s-ar afla rachete balistice. Scutul nu este încă activ și nu poate funcționa fără radarul de mari dimensiuni din Polonia, a cărui dare în folosință a fost amânată cu un an.

Citește și: Poate fi inculpat Iohannis pentru înaltă trădare ori este încă o inepție prezentată drept adevăr de către penalul Dragnea?

În plus rușii au vorbit încă de la început despre scutul găzduit de România ca despre o armă sofisticată care nu este destinată doar apărării și care la o adică ar putea purta încărcături nucleare. NATO care include scutul în sistemul de apărare al Europei de Est a negat cu vehemență astfel de alegații. Vladimir Putin a insistat însă în ultimii ani asupra pericolului care vine dinspre România și oficialii ruși au tot spus că SUA ar putea declanșa asupra Rusiei un atac nuclear din România.

Rachetele balistice menționate de ministrul român al Apărării pot fi într-adevăr purtătoare de încărcătură nucleară și sunt gândite să țintească până la 5000 de kilometri, dar ele nu există la Deveselu.

Mihai Fifor nu se afla într-o conferință de presă atunci când a confundat un scut defensiv cu unul ofensiv, ci într-o discuție prietenească la Antena 3, unde interlocutorul său a trecut peste acest amănunt fără să-l bage în seamă. Între timp ministrul și-a luat vorba înapoi, fără să accepte că a fost o gafă, ci doar “o eroare de interpretare”.  Fifor venise la televizor să facă pe grozavul cu noile rachete Patriot pe care le va plăti în septembrie și cu avioanele britanice care au gonit de mai multe ori avioanele rusești de luptă din apropierea granițelor României de la Marea Neagră. Să ne explice că rușii ne provoacă “destul de des”, dar că americanii și NATO sunt gata să ne apere.

Citește și: Famiglia Dragnea și pesta. Romcip Salcia, firma lui Valentin Dragnea, a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă!

Tot Aliații vor trebui să scoată castanele aruncate în foc de Fifor, mai ales după ce Pavel Alekseenko, secretar I la Ambasada Rusă de la București a scris pe Facebook că declarația ministrului Apărării “este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată la adresa securității Federației Ruse”.

Poate că, în virtutea Parteneriatului Strategic, SUA îi va cere de-acum înainte României să vină în funcții atât de sensibile cu oameni bine pregătiți, nu cu politicieni care se transformă spontan în agenți proruși.

Cine își asumă responsabilitatea pentru gafa lui Fifor? Liviu Dragnea, prim-ministra, Viorica Dăncilă, președintele Klaus Iohannis? E inexplicabil de ce șeful statului nu se grăbește să facă o declarație fermă care să infirme cele spuse de ministrul Apărării

În 2015, când premierul de-atunci Victor Ponta îl propusese pe Mihai Fifor să fie ministru al Transporturilor, Klaus Iohannis l-a respins, precizând că “nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”. Doi ani mai târziu, domnul Iohannis l-a considerat apt pe Fifor să preia un minister mult mai complicat și i-a semnat decretul de instalare în funcție fără niciun comentariu. Fost director muzeului Oltenia, cu un doctorat în antropologie, Fifor a urmat la fel ca mulți jurnaliști și politicieni Colegiului Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român. Cele două instituții oferă cursuri de scurtă durată, pe care mulți membri de partid le fac, pentru a înlocui experiența și specializarea necesare în funcțiile cheie pe care le țintesc.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP