marți, 25 februarie, 2020

Ai un pont? Sună-ne acum! Suntem tot timpul pe fază!

+40 755 977 819

3.7 C
Buzău
marți, 25 februarie, 2020

Guvernul Orban a căzut, trăiască anticipatele! Analfabetul Ciolacu, pe cai mari în PSD, ajutat de blatul cu liberalii. Cine câștigă și cine pierde dacă...

Guvernul Orban a căzut! Nu este o surpriză, însă, cu doar câteva ore înaintea votului la moțiunea de cenzură de miercuri, toate datele, informațiile...

Roșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4 miliarde de dolari statului român şi ar...

Roșia Montană e „salvată” de ea însăși. Prin decizia guvernului Orban de a înscrie comunitatea pe lista pentru antecamera UNESCO se pune practic capăt...
DEZVĂLUIRI Augustin Lazăr, procurorul general al României, pus pe făraș de PSD

Augustin Lazăr, procurorul general al României, pus pe făraș de PSD

Roșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4...

Roșia Montană e „salvată” de ea însăși. Prin decizia guvernului Orban de a înscrie comunitatea pe lista pentru antecamera...

Cutremure serioase în Vrancea și Marea Neagră! Când se preconizează că va veni următorul seism uriaș în...

Anii 2000 au adus câteva cutremure serioase în zona Vrancea, dar și în Marea Neagră! Chiar și azi noapte...

Marcel Ciolacu, impostorul de la vârful PSD. Conform certificatului utilizat de Ciolacu, în Buzău a existat revoluție....

Când a devenit Marcel Ciolacu luptător cu rol determinant în evenimentele din decembrie 1989? În decembrie 1989? Sau puțin...

TOPUL DE AZI

Barajul Siriu, o catastrofă din ce în ce mai iminentă. Ori despre un eventual Dam Vajont românesc și nesimțirea celor care conduc destinele acestei țări

Conform unui scenariu privind o eventuală catastrofă produsă la Barajul Siriu, la o ruptură a barajului cu o breșă...
GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

Se poate observa lesne acelaşi tipar, precum cel folosit în cazul Laurei Codruţa Kövesi: linşaj mediatic, evaluare, urmată de revocare. Deocamdată, în cazul procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşat doar linşajul mediatic, ministrul Tudorel Toader aruncând presei  informația despre o evaluare la un anume moment potrivit.

Procurorul general Augustin Lazăr este unul dintre şefii magistraţilor din ţara noastră care au luat întotdeauna atitudine atunci când clasa politică şi guvernul s-au amestecat în activitatea puterii judecătoreşti şi sistemului judiciar.

Atitudinea procurorului general şi declaraţiile sale împotriva modului în care coaliţia majoritară PSD-ALDE a ales să modifice legile justiţiei şi legis-laţia penală, precum şi împotriva modului în care a fost cerută şi obţinută revocarea Laurei Codruţa Koövesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au creat nemulţumire în rândurile social-democraţilor. Liderii acestora pare că au dat ordin pe unitate ca asupra procurorului general să fie declanşat linşajul mediatic despre care vorbea, în urmă cu o săptămână, judecătorul Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citește și: PSD și Statul. Degeaba

Cristina Tarcea a spus: “Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la ÎCCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării”.

Ieri au fost publicate articole de presă care se referă la averea personală a lui Augustin Lazăr şi la câţi bani a cheltuit ca şef al Ministerului Public, ca linşaj mediatic declanşat de presa de casă a coaliţiei PSD-ALDE. În acest context, ministrul justiţiei Tudorel Toader a făcut câteva declaraţii referitoare la procurorul general.

Citește și: Drumul de fier Braşov-Buzău, visul neîmplinit al unei căi ferate care trebuia să lege Transilvania de Muntenia

“Sigur că, de-a lungul timpului, cred că a trecut un an şi ceva, a avut poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare, nu pe frecvenţa mea (…). Când spunea, spre exemplu, la CSM, a acreditat ideea faptului că evaluarea pe care am făcut-o eu, în baza căreia am declanşat procedura de revocare (n.r. – a fostului procuror-şef al DNA), ar fi nelegală pentru că un regulament al CSM prevede o altă metodologie. (…) Chiar atunci eram unul lângă altul în CSM şi l-am întrebat dacă afirmaţia este documentată sau nu. În sfârşit, nu conta răs-punsul, că oricum avea parti-pris-urile domniei sale. (…) Vă dau un răs-puns de principiu, general valabil: la oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării. Mă repet: la fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării”, a declarat Toader.

Ca şi cum finalul declaraţiei de mai sus nu era lămuritor, ministrul Tudorel Toader a reiterat ideea, ieri dimineaţă, spunând că nu a demarat procedura de evaluare a procurorului general, însă aceasta se va face la momentul potrivit.

“E la timpul viitor, întrebarea dumneavoastră rămâne fără obiect. Când se va pune problema, vă voi explica, aşa cum am făcut şi cu alte ocazii”, a spus Tudorel Toader.

Citește și: Românica mea

Referitor la sintagma “momentul potrivit”, ministrul justiţiei nu a putut oferi nicio explicaţie pentru că, probabil, încă nu ştie când i se va cere, din punct de vedere politic, evaluarea lui Augustin Lazăr şi, eventual, revocarea sa din funcţia de procuror general.

Probabil din cauză că abia s-au stins reacţiile de pe plan extern privind revocarea lui Kövesi, iar liderii coaliţiei PSD-ALDE aşteaptă momentul ca oficialii de la Bruxelles şi de la Veneţia să uite ce s-a întâmplat în prima jumătate a anului.

Sau ministrul justiţiei aşteaptă un semn ca acela de la începutul anului transmis prin mesajul: “Tudorele, fă ceva!”.

Numai că semnul a fost dat deja, de către autorul mesajului de la începutul lunii februarie: Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD.

Ştefănescu a declarat, ieri: “Eu cred că va face această evaluare. Tudorel Toader are tot sprijinul coaliţiei PSD-ALDE să aplice legea şi să ia decizii profesioniste, cum a fost cea cu candidaţii DNA. Decizia lui a fost foar-te bună, firească, de om specializat. Dacă vrea să facă şi o evaluare despre procurorul general, să o facă. Eu am spus de două ori că Lazăr trebuie revocat pentru două declaraţii extrem de periculoase pe care le-a făcut de-a lungul istoriei. (…) Am cerut public să îşi dea demisia. Aştept evaluarea”.

  • Augustin Lazăr: “Procurorii convocaţi la comisii parlamentare de către inculpaţi de rang înalt”

Dar ce a declanşat această “cruciadă” social-democrată împotriva procurorului general Augustin Lazăr?

Vă prezentăm o parte dintre declaraţiile făcute de şeful Parchetului General de-a lungul ultimelor 12 luni.

În data de 8 decembrie 2017, Augus-tin Lazăr declara: “Noi suntem îngrijoraţi şi societatea civilă este îngrijorată. (…) În tot cursul anului 2017, Minis-terul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice. Am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hărţuiţi prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale». Dar acolo cine îi convoacă? Nişte inculpaţi de rang înalt, care vor ca discuţiile să aibă loc în alt mediu, în afară de cel judiciar. Procurorii sunt invitaţi să dea seamă într-un mediu care nu e judiciar. Am folosit această expresie pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi prin atacuri media şi alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul şi care într-o manieră subtilă, dar dubioasă, a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”.

Declaraţia de mai sus a fost făcută în contextul în care comisia parlamentară de anchetă privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din anul 2009 a convocat-o în două rânduri pe şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, ca să explice de ce a fost în vila lui Gabriel Oprea imediat după închiderea urnelor.

În legătură cu acest subiect, Curtea Constituţională, condusă de fostul social-democrat Valer Dorneanu, a dat o decizie prin care stabileşte, pentru viitor, obligativitatea oricărui cetăţean de a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă. Pe baza acestei decizii, Inspecţia Judiciară a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în privinţa refuzului şefei DNA de a se prezenta la comisie, iar CSM a decis că nu are de ce să o sancţioneze disciplinar pe Laura Codruţa Kovesi.

  • Procurorul general nu a fost de acord cu revocarea lui Kövesi

Procurorul general Augustin Lazăr a fost unul dintre membrii CSM care a avizat negativ cererea formulată de ministrul Tudorel Toader privind revocarea Laurei Codruţa Kövesi. Reamintim că în acest caz revocarea s-a făcut fără să existe un aviz pozitiv de la CSM. Imediat după revocarea din 9 iulie, Augustin Lazăr a declarat: “Trebuie să vă spun că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii şi ele trebuie puse în executare. Procurorii sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia care s-a generat, dar această îngrijorare nu-i împiedică să-şi exercite în continuare rolul pe care îl au pentru apărarea ordinii de drept, rolul lor constituţional. Este o situaţie sensibilă pe care o vedem în jurul nostru şi nu trebuie să o descriu eu. (…) Ceea ce se reproşează public acum activităţii DNA nu e în niciun caz incisivitatea şi anchetele pe care le face. Sunt destui care să facă anchete. Trebuie să fie şi procurori care să asigure echilibrul, să ia nişte măsuri înţelepte în acest moment sensibil”.

Mai mult, deşi Secţia de Procurori din cadrul CSM stabilise ca, după revocare, Laura Codruţa Kövesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, Augustin Lazăr a decis că fosta şefă a DNA îşi va putea exercita mai bine atribuţiile în cadrul Parchetului General, la Serviciul de Îndrumare şi Control, unde se ocupă de strategia anticorupţie.

Probabil că gestul lui Augustin Lazăr a fost considerat drept unul de frondă de către Tudorel Toader şi de către liderii coaliţiei PSD-ALDE, care au decis că este cazul să ia atitudine împotriva procurorului general.

  • Augustin Lazăr, apărătorul independenţei justiţiei

Liderii coaliţiei PSD-ALDE probabil că s-au simţit deranjaţi şi de declaraţiile făcute de procurorul general după mitingul din 9 iunie, din Piaţa Victoriei, referitoare la ceea ce au spus Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Carmen Dan şi Gabriela Firea social-democraţilor care au participat la eveniment. Cei patru au atacat public decizia completului de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din 8 iunie, prin care şeful PSD a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman.

Referitor la acest miting, Augustin Lazăr a spus: “Sunt un magistrat al Ministerului Public de peste 30 de ani. Nu am mai văzut niciodată, şi de aceea vă rog să priviţi cu foarte multă seriozitate, o adunare publică să fie convocată pentru a identifica justiţia cu un inamic, cu un stat paralel ilegal. Nu am mai auzit o ameninţare a distrugerii acestui presupus inamic. Prin urmare, zic eu, ar trebui să arătăm colegilor, să dăm un semnal. Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant, a înţeles ceea ce se întâmplă şi ei (magis-traţii – n.r.) vor să ştie: ei vor munci liniştiţi sub această cupolă ocrotitoare a garantului sau ei trebuie să fie foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor să nu le cadă cărămizi de undeva din şantierul de construcţii?”.

Totodată, Augustin Lazăr a criticat modificările aprobate în Parlament de coaliţia PSD-ALDE la legile justiţiei şi la legislaţia penală, fapt care se pare că i-a nemulţumit profund pe liderii politici ai celor două partide.

Se poate observa lesne acelaşi tipar, precum cel folosit în cazul Laurei Codruţa Kövesi: linşaj mediatic, evaluare, urmată de revocare.

Deocamdată, în cazul procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşat doar linşajul mediatic, ministrul Tudorel Toader aruncând presei  informația despre o evaluare la un anume moment potrivit.

Ți-a plăcut articolul? Scrie un comentariu!

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

marți, 25 februarie, 2020
Buzău
câțiva nori
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
60 %
4.3kmh
11 %
mar
13 °
mie
17 °
joi
14 °
vin
11 °
sâm
11 °

EDITORIAL

Guvernul Orban a căzut, trăiască anticipatele! Analfabetul Ciolacu, pe cai mari în PSD, ajutat de blatul cu liberalii. Cine câștigă și cine pierde dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate

Guvernul Orban a căzut! Nu este o surpriză, însă, cu doar câteva ore înaintea votului la moțiunea de cenzură de miercuri, toate datele, informațiile și gesticulația politică arătau că există premisele căderii Guvernului Orban. PSD-ului îi lipsea un singur vot, iar dacă Pro România intra în joc – ceea ce s-a și întâmplat în final - șansele moțiunii creșteau...

NEWS

Pătârlagele, pași mari către statutul său din acte. Schimbarea la față. Șantierele şi proiectele lui Ion Gherghiceanu. Ce-au lăsat în urmă foștii primari din...

Trec prin Pătârlagele destul de des, dar scriu foarte rar despre acest orășel sărac, fără locuri de muncă, cu o geografie generoasă, dar neexploatată....

Guvernul Orban a căzut, trăiască anticipatele! Analfabetul Ciolacu, pe cai mari în PSD, ajutat de blatul cu liberalii. Cine câștigă și cine pierde dacă...

Guvernul Orban a căzut! Nu este o surpriză, însă, cu doar câteva ore înaintea votului la moțiunea de cenzură de miercuri, toate datele, informațiile...

Guvernul Orban a picat! Să sperăm că și circarii din Parlament își vor face bagajele cât de curând

Guvernul Orban a picat după ce moțiunea de cenzura depusă de PSD a fost votată azi în Parlament. După atacuri la persoană, discursuri dănciliste...

Roșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4 miliarde de dolari statului român şi ar...

Roșia Montană e „salvată” de ea însăși. Prin decizia guvernului Orban de a înscrie comunitatea pe lista pentru antecamera UNESCO se pune practic capăt...

Pecheziții la un club de noapte din Caracal unde mai multe minore erau forțate să se prostitueze. 15 persoane vor fi audiate la sediul...

Opt percheziții au loc în această dimineață în Argeș și Olt la suspecți bănuiți că au racolat minore și le-au forțat să se prostitueze...

un hohot de râs
oameni pamflet

Contribuția ta lunară poate face diferența pe termen lung. Donează 2 euro lunar prin SMS la 8844 cu textul SALVEZ.

S-ar putea să-ți placă și:
EXPRESS SUD-EST

ÎMPREUNĂ CONSTRUIM JURNALISMUL DE CARE ROMÂNIA ARE NEVOIE!

Ai citit acest articol deoarece niște ziariști idealiști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. EXPRESS SUD-EST este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Ne poți susține.

Într-o zonă controlată la sânge de PSD, o presă independentă nu poate supraviețui decât cu sprijinul dumneavoastră. Pentru cine dorește să susțină acest proiect, un "LIKE" nu credem că o să coste prea mult. ARĂTAȚI LUMII CĂ VĂ PASĂ!