miercuri, 20 martie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

13.3 C
Buzău
miercuri, 20 martie, 2019

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează...

După ce zilele trecute se apucase de respectabilitate, Dragnea Teleormăneanul s-a apucat...

În ziua protestului generat de lipsa de infrastructură, propaganda PSD anunță: “Autostrada Moldovei începe azi!”. Asta după ce, zilele trecute, Dragnea Teleormăneanul declarase că...

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST
  • SPECIAL

Românica mea / Bani fără număr din afacerile cu bătrâni

editorialul zilei

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează doar pronunțarea divorțului, cel mai probabil imediat după, dacă nu chiar înainte de europarlamentare. Alegeri la care ALDE va merge separat, ce-i aia lista comună,...

Afacerea cu bătrâni derulată de organizația “Aura 2010” a ajuns la DNA. Procurorii anticorupție au dat startul anchetei în acest dosar complex, în care se aduc acuzații grave asociației ce îi aparține Aurei Udrea, văduva  interlopului “Costel Frizerul”.

Afacerea “Aura 2010” a fost dată peste cap, la data de 3 mai 2017, când polițiști de investigare a criminalității economice, de la investigații criminale, împreună cu specialiști ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și ai Direcției de Sănătate Publică au descins în 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, pe care “Aura” le are din municipiu. Două persoane erau bănuite de comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, fals şi abuz în serviciu, care au fost aduse la sediul IPJ pentru audieri. Era vorba despre reprezentantul Asociației Aura 2010, Aura Udrea, și Adrian Ritzinger, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila.

Citește și: Un miliard și jumătate de euro în 29 de ani ori despre cum întreține Republica România o armată de „revoluționari” fabricată în laboratoarele loviturii de stat a lui Ion Iliescu

Actualmente, dosarul nu mai e nici la Parchet. Şi asta pentru că, spun cei de la IJP Brăila, faptele consemnate sunt de competența  procurorilor anticorupție, așa că dosarul a ajuns la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați.

Afaceri dubioase cu banii obținuți pentru îngrijirea bătrânilor

În luna mai 2017, timp de mai multe zile, centrele de îngrijire pe care organizația “Aura 2010”  le administra în Brăila au fost ținta unor verificări amănunțite ale procurorilor, polițiștilor de la criminalitate economică, inspectorilor de muncă şi celor de la Sănătate Publică. Şi o echipă de control de la Ministerul Muncii a venit special la Brăila, pentru verificări la Asociația Aura 2010. În ziua de 3 mai, polițiștii brăileni au efectuat mai multe percheziții, la toate centrele de îngrijire ale asociației, inclusiv la domiciliul mai multor persoane implicate în afacerea “Aura 2010”. Acuzațiile în dosar sunt de obținere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu.

Citește și: Șefii pesediști ai CJ Tulcea se pișă pe dreptul de proprietate al statului şi al agricultorilor privaţi din Deltă

Potrivit procurorilor, organizația ar fi solicitat și beneficiat de subvenții de la bugetul de stat folosindu-se de documente fictive. Mai mult, spun aceleași surse, în acest demers, Asociația ar fi beneficiat şi de sprijinul unui angajat al Agenţiei Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila. În subsidiar, controalele au vizat şi descoperirea cazurilor de muncă la negru în centrele de îngrijire, mascate sub umbrela voluntariatului.

Aura și Adrian au mai pus-o de un ban

În urma perchezițiilor efectuate, două persoane au fost aduse pe bază de mandat la audieri, fiind vorba despre reprezentantul Asociației Aura 2010, Aura Udrea, și Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila. 

“La data de 3 mai (n.r. – 2017), polițiști de investigare a criminalității economice, de la investigații criminale și arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu specialiști din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă și cei ai Direcției de Sănătate Publică Brăila au descins la 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, din municipiu. Două persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu, vor fi aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pentru audieri. Cercetările sunt efectuate sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila”, se arăta într-un comunicat al IPJ Brăila.

S-au pus în aplicare 10 mandate de aducere, în vederea probării activității infracționale a unor persoane bănuite de obținere ilegală de fonduri. Din probatoriul administrat a rezultat că: “în perioada 2013 – 2016, asociația în numele unor centre de îngrijire persoane vârstnice ar fi solicitat şi beneficiat de subvenții de la bugetul de stat, care trebuiau să fie utilizate în exclusivitate pentru serviciile de asistență socială. Aceasta ar fi obținut fondurile respective folosindu-se de documente fictive, dar şi de sprijinul unui angajat al unei instituții publice din domeniu. Pe lângă cele 2 mandate de aducere puse în aplicare inițial, pe parcursul cercetărilor, au mai fost emise şi puse în executare alte 8 mandate. De asemenea, polițiștii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”.

Fără număr

În afară de acuzațiile pe parte de infracționalitate economică, ar mai fi fost un aspect asupra căruia organele de control și-au îndreptat atenția: evaziunea fiscală prin muncă la negru. Asociația Aura 2010 lucra cu mai mulți voluntari, iar suspiciunea era aceea că, deși, oficial, oamenii respectivi ar presta muncă voluntară, în realitate ar fi fost plătiți la negru pentru activitatea prestată în centrele respective. De altfel, din echipa de control au făcut parte şi doi inspectori de muncă din partea ITM Brăila care au fost în verificări la “Casa Speranței” de pe șoseaua Dig Brăila – Galați. S-au luat tuturor lucrătorilor declarații și, surprinzător, o parte dintre voluntari au recunoscut că, de fapt, erau plătiți, evident la negru, pentru munca prestată în centrul respectiv.

Legat de acuzațiile privind voluntarii plătiți la negru, Aura Udrea a negat vehement.

În cadrul Asociației Aura 2010 funcționează mai multe centre private rezidențiale care acordă servicii de îngrijire și asistență inclusiv persoanelor vârstnice încadrate în grad de handicap, cu o capacitate totală de circa 400 de locuri. Cele mai multe, 135, erau disponibile în cadrul centrului de îngrijire și asistență pentru persoane cu handicap “Căminul Speranței” situat la ieșire din oraș pe șoseaua Dig Brăila – Galați. În 2016, Asociația a deschis pe strada Mircea cel Mare din cartierul Brăilița și un restaurant “Peștișorul de aur”.

“Aura 2010” şi-a pierdut acreditarea și unele spații

Asociația „Aura 2010” a rămas fără acreditare în urma controlului efectuat, în luna aprilie 2017, de către o echipă de control de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Cei de la București au constatat că erau spații de cazare inadecvate, personal insuficient, lipseau sălile de mese, nu exista o evidență a medicației administrate bolnavilor etc.

Mai mult, în toamna anului trecut, Asociația “Aura 2010” a pierdut un spațiu în care funcționa un cămin de bătrâni, din cauza datoriilor acumulate către Primăria Municipiului Brăila. Este vorba despre clădirea de pe Calea Galați, nr. 130, acolo unde a fost cândva Grădinița cu Program Prelungit nr. 8. Clădirea i-a fost încredințată direct Asociației “Aura 2010”, în octombrie 2014, pe o perioadă de 10 ani, fiindu-i impuse mai multe condiții. Organizația nu a achitat chiria pentru spațiul respectiv timp de mai multe luni consecutiv, iar contractul s-a reziliat.

Anterior, Primăria Brăila a mai reziliat un contract încheiat cu Asociația “Aura 2010”, pentru un imobil situat pe Șoseaua Baldovinești. Numai că în acest caz, cererea de reziliere a venit din partea reprezentanților asociației, care au motivat că nu pot obţine toate avizele necesare funcționării unui cămin, în termenul stabilit în contractul de închiriere încheiat în 2016.

În plus, ANAF a scos la licitație o parte din parcul auto al “Aura 2010”, prin intermediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila, fiind vorba despre un autoturism, un microbuz şi un autocar.

Rămâne de văzut acum cât va dura ancheta procurorilor anticorupție și ce măsuri se vor lua față de persoanele acuzate în acest dosar. Ori dacă dosarul se va „pierde” în hățișul obscur al intereselor de „partid și de stat” din municipiul Brăila.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

opinia zilei

După ce zilele trecute se apucase de respectabilitate, Dragnea Teleormăneanul s-a apucat fix ieri și de construit autostrăzi! Ce valoare au aceste cuvinte în...

În ziua protestului generat de lipsa de infrastructură, propaganda PSD anunță: “Autostrada Moldovei începe azi!”. Asta după ce, zilele trecute, Dragnea Teleormăneanul declarase că vrea candidați "respectabili" la europarlamentare, din partea formației pe care o conduce. Ei, da, iată-l punând piciorul în prag, cu tărie, pentru infrastructură și alegerile...

topul de azi

În „căruceru” lui Livache Pop. Cine este Aida Căruceru, deputata PSD care a distribuit pe Facebook o poză în care susține, în mod fals,...

Depulata, scuzați, deputata PSD Aida Căruceru, fidelă lui Liviu Dragnea, a distribuit pe Facebook o poză în care Klaus Iohannis apare alături de mai...

Marian Dragomir, făcut foc pe șefii de la București! Primarul din Brăila, către conducerea PSD: ”Mai terminați odată cu Legile Justiției!”

Primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir, a îndemnat conducerea centrală de la București să abandoneze subiectul Legilor Justiției, pentru că nu face bine partidului. Dragomir...

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează...

Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, a demisionat. Iacob fusese, ieri, sancționat disciplinar cu “avertisment” de ÎCCJ, dând astfel dreptate Inspecției Judiciare

Marius Iacob, procurorul-șef adjunct al DNA, a demisionat din funcție. Decizia acestuia vine după ce luni, 19 martie, ÎCCJ a dat dreptate Inspecției Judiciare...

Pădurile din Vrancea, în pericol: se taie mii de hectare, iar de plantare se ocupă „mama natură”

Pădurile din Vrancea, în pericol! Deși din județ au dispărut însumat, fie prin tăiere la ras, fie prin exploatarea obișnuită, peste 5.000 de hectare...

știri
SUD-EST

du-te la categorie

Promisiuni și vise pe ruinele cazinoului din Constanța. Clădirea nu a fost distrusă de războaie sau de...

În lumea civilizată, în orașele cu ieșire la mare, faleza este un loc minunat, o poveste frumoasă. La noi, la Constanța, faleza este o tristețe, sporită de impozanta clădire a cazinoului. Simbolul orașului a ajuns o ruină. În perioada dintre cele două războaie, cazinoul din Constanța era cel mai chic loc de la Marea Neagră. Baluri, spectacole, viață, aristocrați, jocuri de noroc, oameni bogați, un simbol al unei lumi demult dispărute. A fost la un pas să dispară din cauza conflictelor, dar a fost refăcut. Astăzi, cazinoul arată ca...

George Scupra, primarul orașului Ovidiu din Constanța, prezentat la summitul Partidului Popular European ca...

Primarul orașului Ovidiu, George Scupra, a fost dat exemplu în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, la summitul Partidului Popular European. La acest eveniment, George Scupra a reprezentat regiunea de sud-est a României, scrie ziarul constănțean CONSTANȚA 100%. Citește și: Compania de Apă Buzău: o schimbare cu aceeași putoare....

Compania de Apă Buzău, o schimbare cu aceeași putoare. După ce l-a lăsat pe...

Compania de Apă Buzău a anunțat zilele acestea majorarea tarifului pentru metrul cub de apă livrat la robinete. Managerul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, susține că majorările vor fi aplicate prin impunerea unui plan tarifar, odată cu implementarea unui nou proiect cu fonduri europene. Citește și: După ce zilele trecute...

Podul lui Tudose a pornit să treacă Dunărea. Bine ar fi să nu se...

Lucrările la Podul lui Tudose, cel mai mare pod din România, au fost demarate. Anunțul a fost făcut pe Facebook chiar de fostul prim-ministru Mihai Tudose. Acesta prezintă o fotografie realizată cu ajutorul unei drone. Ministerul Transporturilor a emis în 19 decembrie autorizația de începere a lucrărilor de construire la...

Buzău. Adela Petre, creatoarea de artă populară distinsă de UNESCO cu titlul de „Tezaur...

Doliu în lumea artiștilor populari. Creatoarea Adela Petre, care a fost distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu” a murit. Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, portul și vorba românească.  Citește și: Literatura buzoiană și ariditatea ei sau despre cum...

După ce a câștigat contractul pentru lucrările de proiectare și construire ale noului pod...

Scriam odată că, cel mai probabil, podul de 500 de milioane de euro de la Brăila, care ar urma să devină cea mai scumpă investiție a României din ultimii 27 de ani, nu o să se facă niciodată. Sau nu în timpul vieții noastre. Și nu spuneam asta, așa...

„Pe aici nu se trece”, în varianta PSD Buzău. Cortul Pro România pentru strângerea...

Cortul Pro România, amplasat în Piața Dorobanți din municipiul Buzău, unde se strâng semnături pentru alegerile europarlamentare, a fost vandalizat în acest weekend. Reprezentanții partidului au anunțat Poliția, care a demarat o serie de cercetări. Citește și: Alina Mungiu-Pippidi: Adina Florea e în conflict de interese pentru că a vrut...
miercuri, 20 martie, 2019
Vremurile sunt cum sunt, dar să vedem cum stăm cu vremea
Buzău
cer senin
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
48 %
0.9kmh
0 %
mie
12 °
joi
13 °
vin
18 °
sâm
16 °
Dum
20 °

weekend

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru...

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul...

redacția express sud-est

CONSTANTIN LUPU
Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi în primul rând pe tine. Abia apoi poți să cutezi la așa ceva.
COSMIN NEACȘU
Dacă dorim să continuăm a trăi aici, acasă, este nevoie de o schimbare de atitudine.
LUMINIȚA CÂMPEAN
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.
GEORGE LIXANDRU
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.
GHEORGHE ARGHIR
Să ai speranță, să îmbrățișezi o posibilitate după alta – cu siguranță asta îl caracterizează pe OM! E timpul să ieșim dintre dărâmăturile comunismului. E timpul să înfruntăm viața așa cum este ea!

la zi
EXPRESS

du-te la categorie

Constantin Mitulețu, noul șef al Autorității Electorale Permanente, propus de PSD, suspendă controalele la...

Noul președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, a decis suspendarea tuturor controalelor la partidele politice privind subvențiile primite de la bugetul statului în 2017 și 2018, invocând "nerespectarea prevederilor legale", a anunțat AEP. Constantin Mitulețu a fost numit în funcție la propunerea PSD, partid vizat de o anchetă...

CCR L-A „GRAȚIAT” PE DRAGNEA! Prin DECLARAREA protocoalelor secrete cu SRI ca fiind NECONSTITUȚIONALE,...

Decizie crucială luată ieri de Curtea Constituțională cu privire la protocoalele secrete încheiate între Parchetul general şi SRI: CCR consideră că protocoalele sunt neconstituționale! CCR deschide, practic, "Cutia Pandorei": dosare grele ar putea fi aruncate în aer, rămâne de văzut ce va conține motivarea Curții și ce va spune...

Augustin Lazăr a decis că dosarul Tel Drum rămâne la DNA. Miliția lui Dragnea,...

Procurorul General a decis miercuri că dosarul Tel Drum, inițiat de DNA urmează să fie instrumentat tot de procurorii anti-corupție, și nu de Secția specială pentru investigarea magistraților (SIIJ), care ceruse să îi fie transferat. Procurorul Adina Florea a solicitat de patru ori DNA transmiterea dosarului Tel Drum, în care...

Aprozarele lui Dragnea Teleormăneanul sau despre cum să sifonezi zeci de milioane de euro...

Reînființarea sistemului de magazine de stat de tip Aprozar este noua obsesie a lui Liviu Dragnea. Inspirat de președintele turc Erdogan, Dragnea trebuie să recunoască totuși că ideea nu este nouă pe plaiurile mioritice. Aprozarele lui Dragnea. Mai țineți minte Economatele, magazinele sociale cu prețuri mici din Sectorul 5, ale...

Joaca de-a Parlamentul! Bătaie de joc pe bugetul românilor: PSD și ALDE au mimat...

Bugetul a trecut de Parlament nemodificat. Șeful statului a cerut să fie refăcute calculele, deoarece guvernul nu ar avea atât de mulți bani. Miercuri, parlamentarii au votat să-i trimită președintelui Klaus Iohannis legea sub aceeași formă. Bătaie de joc în Parlament. PSD și ALDE au mimat dezbaterile pe bugetul pe 2019....

Interlopul Nuțu Cămătaru a scăpat de pușcărie. A beneficiat de legea PSD-ALDE privind recursul...

Condamnat la sfârșitul anului 2017 la cinci ani și cinci luni de închisoare, Nuțu Cămătaru a fost deja eliberat. Interlopul a beneficiat de legea recursului compensatoriu, susținută de ministrul Tudorel Toader și votată în Parlament de PSD-ALDE-UDMR. Interlopul Nuțu Cămătaru nici măcar nu s-a chinuit să-și găsească avocat. A avut...

reportajul zilei

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru...

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul...

Telefon:

+40 755 977 819

E-mail:

georgelixandru@live.com

miercuri, 20 martie, 2019

© EXPRESS SUD-EST. Toate drepturile rezervate