duminică, 7 martie, 2021
6.6 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST SPECIAL Anchete Românica mea / Bani fără număr din afacerile cu bătrâni. Afacerea cu...

Românica mea / Bani fără număr din afacerile cu bătrâni. Afacerea cu bătrâni derulată de organizația “Aura 2010” a ajuns,în sfârșit, la DNA

Românica mea / Bani fără număr din afacerile cu bătrâni. Afacerea cu bătrâni derulată de organizația “Aura 2010” a ajuns,în sfârșit, la DNA

NEWS

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Afacerea cu bătrâni derulată de organizația “Aura 2010” a ajuns la DNA. Procurorii anticorupție au dat startul anchetei în acest dosar complex, în care se aduc acuzații grave asociației ce îi aparține Aurei Udrea, văduva  interlopului “Costel Frizerul”.

Afacerea “Aura 2010” a fost dată peste cap, la data de 3 mai 2017, când polițiști de investigare a criminalității economice, de la investigații criminale, împreună cu specialiști ai Inspectoratului Teritorial de Muncă și ai Direcției de Sănătate Publică au descins în 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, pe care “Aura” le are din municipiu. Două persoane erau bănuite de comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, fals şi abuz în serviciu, care au fost aduse la sediul IPJ pentru audieri. Era vorba despre reprezentantul Asociației Aura 2010, Aura Udrea, și Adrian Ritzinger, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila.

Citește și: Un miliard și jumătate de euro în 29 de ani ori despre cum întreține Republica România o armată de „revoluționari” fabricată în laboratoarele loviturii de stat a lui Ion Iliescu

Actualmente, dosarul nu mai e nici la Parchet. Şi asta pentru că, spun cei de la IJP Brăila, faptele consemnate sunt de competența  procurorilor anticorupție, așa că dosarul a ajuns la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați.

Afaceri dubioase cu banii obținuți pentru îngrijirea bătrânilor

În luna mai 2017, timp de mai multe zile, centrele de îngrijire pe care organizația “Aura 2010”  le administra în Brăila au fost ținta unor verificări amănunțite ale procurorilor, polițiștilor de la criminalitate economică, inspectorilor de muncă şi celor de la Sănătate Publică. Şi o echipă de control de la Ministerul Muncii a venit special la Brăila, pentru verificări la Asociația Aura 2010. În ziua de 3 mai, polițiștii brăileni au efectuat mai multe percheziții, la toate centrele de îngrijire ale asociației, inclusiv la domiciliul mai multor persoane implicate în afacerea “Aura 2010”. Acuzațiile în dosar sunt de obținere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu.

Citește și: Șefii pesediști ai CJ Tulcea se pișă pe dreptul de proprietate al statului şi al agricultorilor privaţi din Deltă

Potrivit procurorilor, organizația ar fi solicitat și beneficiat de subvenții de la bugetul de stat folosindu-se de documente fictive. Mai mult, spun aceleași surse, în acest demers, Asociația ar fi beneficiat şi de sprijinul unui angajat al Agenţiei Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Brăila. În subsidiar, controalele au vizat şi descoperirea cazurilor de muncă la negru în centrele de îngrijire, mascate sub umbrela voluntariatului.

Aura și Adrian au mai pus-o de un ban

În urma perchezițiilor efectuate, două persoane au fost aduse pe bază de mandat la audieri, fiind vorba despre reprezentantul Asociației Aura 2010, Aura Udrea, și Adrian Ritzinger, directorul AJPIS Brăila. 

“La data de 3 mai (n.r. – 2017), polițiști de investigare a criminalității economice, de la investigații criminale și arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu specialiști din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă și cei ai Direcției de Sănătate Publică Brăila au descins la 13 centre de îngrijire persoane vârstnice, din municipiu. Două persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, fals, uz de fals şi abuz în serviciu, vor fi aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila pentru audieri. Cercetările sunt efectuate sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila”, se arăta într-un comunicat al IPJ Brăila.

S-au pus în aplicare 10 mandate de aducere, în vederea probării activității infracționale a unor persoane bănuite de obținere ilegală de fonduri. Din probatoriul administrat a rezultat că: “în perioada 2013 – 2016, asociația în numele unor centre de îngrijire persoane vârstnice ar fi solicitat şi beneficiat de subvenții de la bugetul de stat, care trebuiau să fie utilizate în exclusivitate pentru serviciile de asistență socială. Aceasta ar fi obținut fondurile respective folosindu-se de documente fictive, dar şi de sprijinul unui angajat al unei instituții publice din domeniu. Pe lângă cele 2 mandate de aducere puse în aplicare inițial, pe parcursul cercetărilor, au mai fost emise şi puse în executare alte 8 mandate. De asemenea, polițiștii au ridicat mai multe documente şi înscrisuri, în vederea continuării cercetărilor”.

Fără număr pentru Aura 2010

În afară de acuzațiile pe parte de infracționalitate economică, ar mai fi fost un aspect asupra căruia organele de control și-au îndreptat atenția: evaziunea fiscală prin muncă la negru. Asociația Aura 2010 lucra cu mai mulți voluntari, iar suspiciunea era aceea că, deși, oficial, oamenii respectivi ar presta muncă voluntară, în realitate ar fi fost plătiți la negru pentru activitatea prestată în centrele respective. De altfel, din echipa de control au făcut parte şi doi inspectori de muncă din partea ITM Brăila care au fost în verificări la “Casa Speranței” de pe șoseaua Dig Brăila – Galați. S-au luat tuturor lucrătorilor declarații și, surprinzător, o parte dintre voluntari au recunoscut că, de fapt, erau plătiți, evident la negru, pentru munca prestată în centrul respectiv.

Legat de acuzațiile privind voluntarii plătiți la negru, Aura Udrea a negat vehement.

În cadrul Asociației Aura 2010 funcționează mai multe centre private rezidențiale care acordă servicii de îngrijire și asistență inclusiv persoanelor vârstnice încadrate în grad de handicap, cu o capacitate totală de circa 400 de locuri. Cele mai multe, 135, erau disponibile în cadrul centrului de îngrijire și asistență pentru persoane cu handicap “Căminul Speranței” situat la ieșire din oraș pe șoseaua Dig Brăila – Galați. În 2016, Asociația a deschis pe strada Mircea cel Mare din cartierul Brăilița și un restaurant “Peștișorul de aur”.

“Aura 2010” şi-a pierdut acreditarea și unele spații

Asociația „Aura 2010” a rămas fără acreditare în urma controlului efectuat, în luna aprilie 2017, de către o echipă de control de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Cei de la București au constatat că erau spații de cazare inadecvate, personal insuficient, lipseau sălile de mese, nu exista o evidență a medicației administrate bolnavilor etc.

Mai mult, în toamna anului trecut, Asociația “Aura 2010” a pierdut un spațiu în care funcționa un cămin de bătrâni, din cauza datoriilor acumulate către Primăria Municipiului Brăila. Este vorba despre clădirea de pe Calea Galați, nr. 130, acolo unde a fost cândva Grădinița cu Program Prelungit nr. 8. Clădirea i-a fost încredințată direct Asociației “Aura 2010”, în octombrie 2014, pe o perioadă de 10 ani, fiindu-i impuse mai multe condiții. Organizația nu a achitat chiria pentru spațiul respectiv timp de mai multe luni consecutiv, iar contractul s-a reziliat.

Anterior, Primăria Brăila a mai reziliat un contract încheiat cu Asociația “Aura 2010”, pentru un imobil situat pe Șoseaua Baldovinești. Numai că în acest caz, cererea de reziliere a venit din partea reprezentanților asociației, care au motivat că nu pot obţine toate avizele necesare funcționării unui cămin, în termenul stabilit în contractul de închiriere încheiat în 2016.

În plus, ANAF a scos la licitație o parte din parcul auto al “Aura 2010”, prin intermediul Administrației Județene a Finanțelor Publice Brăila, fiind vorba despre un autoturism, un microbuz şi un autocar.

Rămâne de văzut acum cât va dura ancheta procurorilor anticorupție și ce măsuri se vor lua față de persoanele acuzate în acest dosar. Ori dacă dosarul se va „pierde” în hățișul obscur al intereselor de „partid și de stat” din municipiul Brăila.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...