vineri, 26 februarie, 2021
10.3 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST LA ZI Cum se VINDECĂ boala de REFLUX GASTROESOFAGIAN

Cum se VINDECĂ boala de REFLUX GASTROESOFAGIAN

Cum se VINDECĂ boala de REFLUX GASTROESOFAGIAN

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Boala de reflux gastroesofagian se produce prin trecerea conținutului acid al stomacului în esofag, cu iritarea în timp a mucoasei sensibile a acestuia. Afecțiunea este cauzată de închiderea deficitară a sfincterului esofagian inferior, în mod normal acesta fiind deschis doar pentru un scurt interval, în timpul înghițirii, pentru a permite trecerea alimentelor în stomac. Dacă se menține deschis mai multă vreme, devine posibilă trecerea conținutului gastric din stomac în esofag, manifestată prin senzație de arsură dureroasă retrosternală (pe mijlocul pieptului), apărută la scurt timp după masă, gust acru în gura, salivație excesivă, dificultăți de înghițire etc.

În primul rând, în boala de reflux gastroesofagian, trebuie luate câteva simple măsuri, care constă în menținerea unei greutăți normale, evitarea hainelor strâmte în jurul taliei, renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool. Mesele trebuie să fie mai mici, consumate încet, în liniște și 3 ore după masă nu trebuie să se stea culcat, întins.

Sunt mai multe alimente care trebuie evitate, printre care prăjelile și grăsimile, sucul de roşii, citricele și sucul de citrice, ceapa, usturoiul, menta, ciocolata, băuturile cu cofeină, dar fiecare bolnav va trebui să depisteze singur, în timp, alimentele care îi fac rău și să le evite. Un efect benefic îl are ridicarea capului patului cu 15-20 de cm, fie punând ceva sub picioarele patului, fie sub saltea. Simpla ridicare pe perne nu are efectul scontat, căci se urmărește ridicarea capului și a toracelui, nu doar a capului, pentru prevenirea arsurilor dureroase.

Citește și: O echipă de profesori din Galaţi a realizat un parizer complet sănătos

Primele medicamente la care se recurge în boala de reflux gastroesofagian sunt antiacidele. Atenție, acestea neutralizează doar aciditatea gastrică, NU scad secreția acidă și nici nu vindecă mucoasa esofagiană. Au un efect rapid, dar de scurtă durată – cam o oră -, limitat la perioada cât rămân în stomac. Se prezintă sub diverse forme (tablete, pulberi, suspensii apoase) și se administrează la o oră după masă. Ele se pot folosi singure sau ulterior asociate cu medicamentele care scad secreția acidă. Există și medicamente care combină un antiacid cu o substanță care, ajunsă în stomac, formează o peliculă, o barieră care acoperă conținutul stomacului și împiedică trecerea sa în esofag, dar acestea nu sunt folosite în stadiile inițiale de boală.

Citește și: 25 la sută din populația României poate rămâne fără asistență sanitară

Daca efectul antiacidelor nu este suficient, se apelează la medicamentele care reduc secreția acidă: blocantele receptorilor H2 și inhibitorii de pompă protonică. În formele ușoare se folosesc medicamente din grupa blocantelor receptorilor H2. Cele mai folosite dintre acestea sunt: cimetidina, ranitidina, famotidina și nizatidina. Ele se administrează cu o jumătate de ora înainte de masă și seara la culcare. Pot determina reacții adverse ca dureri de cap, amețeală, constipație, diaree, greață, vărsături. Se administrează cu prudenta în bolile hepatice și renale cronice. Inhibitorii de pompă protonică au un efect mai puternic, putând reduce cu 90% secreția gastrică acidă, permițând vindecarea mucoasei esofagiene iritate. Cele mai folosite medicamente sunt omeprazolul , lansoprazolul, esomeprazolul, pantoprazolul, rabeprazolul. Ele se administrează cu o oră înainte de masă. Sunt în general bine tolerate, având puţine reacții adverse ca dureri de cap, diaree, constipație, balonare, dureri abdominale, dar pot creste riscul de osteoporoză.

În cazurile care nu răspund la tratament se pot folosi medicamente prokinetice, de tipul metoclopramid. Acesta ajuta închiderea sfincterului esofagian inferior și golirea mai rapidă a stomacului. Se administrează cu o jumătate de oră înainte de masă și seara la culcare, însă pe durată limitată, de maxim trei luni, din cauza efectelor adverse (amețeala, somnolența, oboseala, mişcări necontrolate are membrelor, feței, limbii).

Dacă nici o variantă terapeutică medicamentoasă nu dă rezultate în boala de reflux gastroesofagian, se recurge la rezolvarea afecțiunii pe cale chirurgicală.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -