Iohannis a ratat să fie erou

  • Pe de altă parte, un lucru bun ar fi că fără înfierarea „statului paralel“ și a tandemului Kovesi-Iohannis, PSD ar putea să rămână fără obiectul muncii și din spatele perdelei de fum să iasă la iveală cealaltă temă majoră pe care se tot screme s-o îngroape: butaforia creșterii salariilor.

Odată cu revocarea Laurei Kovesi, dezavantajele lui Iohannis personal sunt extrem de multe. Publicul anti-PSD este cuprins de dezamăgire. Și încă ce dezamăgire! De la primele ore de după anunțul lui purtătoarei cu vorba a lui Iohannis, mii de oameni și-au manifestat decepția. Ar fi fost un electorat în creștere, după cum arată sondajele de opinie, pe care PSD (și nu opoziția) reușește să-l mențină permanent în priză.

Citește și: Lumea lui (Z)Dragnea

Astfel, greșeala majoră a președintelui Iohannis este că nu s-a poziționat drept jucător, așa cum îl poziționase inconștient PSD,  și după ce își ostilizase susținătorii prin acceptarea fără crâcnire a Cabinetului Dăncilă, exact pe subiectul la care aceștia rezonează din plin: anticorupția și Kovesi.

Chiar dacă ar fi împins lucrurile spre suspendarea președintelui (așa cum se prefigura în ultimele zile, deși bănuiesc că era vorba doar de o stratagemă), Dragnea avea o problemă: era obligat să-l transforme pe Iohannis în inamicul numărul 1, să declanșeze campania mediatică împotriva acestuia, să-l confrunte la scenă deschisă. Altfel, ar fi ieșit înfrânt fără drept de apel în fața lui Iohannis și ar fi fost perceput ca atare de opinia publică, mai ales după atâta tevatură.

Și până acum președintele a fost acuzat că patronează „statul paralel“ și „abuzurile“ lui, vocea cea mai sonoră fiind a lui Tăriceanu, dar era de așteptat ca în viitor campania de demonizare să se fixeze în special pe șeful statului, cu Dragnea vârf de lance. Rezultatul? Tema corupției, a luptei cu justiția, cu Kovesi, cu DNA și cu tot ce mișcă în zona asta ar fi devenit principala temă a viitoarei campanii. Era un teren pe care PSD nu e avantajat, iar Dragnea cu atât mai puțin, în special dacă va candida: poate cel mult să-și conserve propriul electorat, ceea ce nu este însă suficient în perspectiva alegerilor.

Pe de altă parte, un lucru bun ar fi că fără înfierarea „statului paralel“ și a tandemului Kovesi-Iohannis, PSD ar putea să rămână fără obiectul muncii și din spatele perdelei de fum să iasă la iveală cealaltă temă majoră pe care se tot screme s-o îngroape: butaforia creșterii salariilor.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Scroll Up