joi, 4 martie, 2021
15 C
Buzău

Caelia: o afacere neștiută a fugarului Radu Mazăre. Paradisul imobiliar al milionarilor

EXPRESS SUD-EST SPECIAL Anchete Caelia: o afacere neștiută a...

Caelia: o afacere neștiută a fugarului Radu Mazăre. Paradisul imobiliar al milionarilor

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

33 dintre cei mai bogați politicieni și oameni de afaceri sunt sau au fost rezidenții Caelia Residence, un complex imobiliar de lux din Constanța, construit în urma unei oferte de nerefuzat. În urmă cu 12 ani, Radu Mazăre i-a dat unui om de afaceri o bucată de plajă, la pachet cu avizele necesare construirii unui imobil exclusivist. Omul de afaceri s-a ales cu milioane de euro, iar Mazăre cu un nou dosar penal.

Inaugurarea afacerii Caelia

 

Complexul Caelia Residence din stațiunea Mamaia

În anul 2006, afaceristul Viorel Păunescu vinde Hotelul Rex către familia Adamescu, în schimbul a 10 milioane de euro. Cu banii obținuți pe monumentul istoric, Păunescu se mută 10 metri mai la sud unde ridică un complex rezidențial gigant direct pe plajă, pe care îl numește Caelia Residence. L-a construit pe o bucată de plajă de 4353 de metri pătrați cumpărată de la primărie. Procurorii DNA spun că Radu Mazăre a vândut terenul mult prea ieftin, așa că fostul primar s-a ales cu un nou dosar penal pentru abuz în serviciu. Radu Mazăre, fugit în Madagascar și arestat în lipsă, a declarat public că nu el a evaluat parcela de plajă și că nici nu știa cui o vinde.

La un an după ce a cumpărat terenul, Păunescu a obținut și o autorizație de construire pentru un hotel de cinci stele. S-a gândit mai bine și după încă un an, în 2008, a obținut de la primăria aceluiași Radu Mazăre aprobarea pentru o clădire de 11 etaje, care este, de fapt, parcarea multietajată automatizată a Complexului Caelia.

Citește și: Radu Mazăre și afacerea salubrizării la Constanța ori legăturile de milioane de euro dintre Florian Walter și Eduard Martin

În anul 2011, Mazăre și Păunescu au încheiat aventura imobiliară, înconjurați de parteneri de afaceri și celebrități. În momentul inaugurării complexului Caelia, Viorel Păunescu considera că investiția de 19 milioane de euro, care i-a adus rapid un profit de câteva milioane de euro, este, de fapt, un ”cadou” pe care el îl face turismului românesc, domeniu în care Păunescu a derulat afaceri prospere timp de aproape jumătate de veac.

De la evenimentul fastuos nu a lipsit Radu Mazăre, care a venit la volanul unei mașini de teren. La inaugurare au participat, printre alții, și Ionuț Barbu, partener de afaceri cu Elan Schwartzenberg, și căruia Primăria Constanța condusă de Mazăre i-a acordat monopolul afișajului stradal din oraș, omul de afaceri constănțean Gheorghe Bosânceanu, proprietarul Șantierului Naval Constanța, investitorul în turism Mohammad Murad, Ovidiu Lipan Țăndărică, dar și celebrități din lumea sportului – Victor Pițurcă, Mitică Dragomir, Mircea Sandu, Raluca Sandu. La doar câteva zile de la inaugurarea complexului Caelia, Raluca Sandu a inaugurat, la rândul său, o investiție de 300.000 de euro constând într-un beach-bar de fițe amenajat chiar în fața complexului de lux. Radu Mazăre n-a lipsit nici de la acest eveniment.

Istoricul penal al lui Radu Mazăre

Radu Mazăre este trimis în judecată în 4 spețe penale și suspect sau inculpat în alte 4 dosare. Unul dintre acestea este dosarul 236/P/2016, prin care DNA îl acuză pe Mazăre de abuz în serviciu. DNA susține că Mazăre a vândut la preț subevaluat exact terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence.

În 30 decembrie 2017, Radu Mazăre a fost căutat de polițiștii constănțeni pentru că fostul primar nu s-a prezentat la sediul IPJ Constanța, conform clauzelor controlului judiciar pe care îl are instituit în alte dosare penale. După ce a fost căutat de polițiști, Mazăre a anunțat presa, avocații și abia apoi Poliția că se află în Madagascar – de unde nu are de gând să se mai întoarcă până când justiția ”nu va fi reală”.

Citește și: Primarul Făgădău, urmărit penal de DNA, alături de „fratele” său de primărie, Radu Mazăre

Într-o scrisoare trimisă a doua zi ”autorităților interesate”, prin intermediul avocaților, Mazăre și-a enumerat cele patru dosare în care este trimis în judecată și a făcut publice și celelalte patru dosare în care este suspect sau inculpat. Astfel, fostul primar al Constanței a dezvăluit că este acuzat de vânzarea subevaluată a terenului pe care a fost construit complexul Caelia: ”Sunt acuzat că aş fi vândut domeniul public al statului – respectiv plaja – la un preţ subevaluat. Pe terenul respectiv s-a ridicat ulterior imobilul Caelia Residence (…). Precizez că C.L. a vândut în perioada mandatelor mele peste 1.500 de terenuri pe baza procedurii standard. Mi se pot face 1.500 de dosare identice pe aceiaşi (sic!) reţetă!!!”. Mazăre susține că, ”la data vânzării” nu cunoștea beneficiarul investiției sau evaluatorul și că nu a intervenit niciodată în timpul procedurii și tranzacției terenului.

Citește și: De ce a ales Radu Mazăre Madagascar

Însă, în cel mai recent dosar penal, din 4 decembrie 2017, Radu Mazăre este acuzat de complicitate la abuz în serviciu pentru eliberarea unui certificat de urbanism aferent unui alt complex rezidențial de lux din Mamaia. În anul 2013, în stațiune a fost inaugurat Riviera Residence, construit tot pe plajă, lipit de complexul Caelia Residence, și care aparține omului de afaceri Florin Cârstocea, prin societatea RHC City Crown.

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, succesorul lui la Primăria Constanța, sunt acuzați de procurorii DNA, în acest caz, de complicitate la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, pentru că au emis o nouă autorizație de construire pentru complexul Riviera Residence, după ce prima autorizație fusese anulată de Tribunalul Constanța printr-o decizie definitivă și irevocabilă. Judecătorii au constatat că prin construirea imobilului este încălcată legea care nu permite construirea imobilelor definitive pe nisip, la mai puțin de 100 de metri de mare.

La 10 ianuarie 2018, judecătorii au admis cererea DNA prin care procurorii au cerut ca pe numele lui Radu Mazăre să fie emis un mandat de arestare în lipsă. În prezent, Radu Mazăre este dat în urmărire națională și internațională.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...