joi, 25 februarie, 2021
10.5 C
Buzău
More
  EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Buzău Cislău, comuna abonată la fonduri europene. O poveste de succes într-un județ...

  Cislău, comuna abonată la fonduri europene. O poveste de succes într-un județ plin de șomeri: taxe și impozite – ioc, bani europeni în loc

  Cislău, comuna abonată la fonduri europene. O poveste de succes într-un județ plin de șomeri: taxe și impozite – ioc, bani europeni în loc

  NEWS

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  O comună din Buzău a găsit rețeta succesului pentru dezvoltare, în condițiile în care județul e unul sărac, în top pentru numărul mare de șomeri. Totuși, Primăria Cislău a reușit să atragă milioane de euro din fonduri europene.

  Într-un județ sufocat de sărăcie, un primar a găsit rețeta succesului. Comuna Cislău a devenit astfel una de top, cu pretenții de oraș.

  Cislău: taxe și impozite – ioc, bani europeni în loc

  Cislău
  Dumitru Mitroiu, primarul Cislăului

  Cum încasările din taxele şi impozitele locale la Cislău sunt foarte mici, iar sumele venite de la Guvern ori Consiliul Judeţean Buzău – insuficiente, primarul comunei, Dumitru Mitroiu, şi-a concentrat activitatea pe proiecte europene.

  „Sărăcia ne-a împins de la spate în primul rând, apoi faptul că îmi respect cetăţenii care m-au pus în această funcţie. Ştiu, e mult mai uşor să primeşti bani de la CJ sau prin hotărâre de Guvern decât să faci un proiect european şi să fii verificat până la ultimul bănuț, dar noi am ales această cale“, ne explică primarul de la Cislău.

  De multe ori, îşi fac singuri proiectele

  Deşi pare complicat şi multe primării din România aleg să apeleze la ajutorul firmelor de consultanță pentru întocmirea acestor proiecte, la Cislău toate documentele sunt făcute de angajații primăriei.  În felul acesta, primăria economisește banii care i-ar cheltui pentru plata acestor servicii şi, în plus, are siguranţa că proiectul este făcut aşa cum trebuie pentru a fi declarat eligibil.

  Cislău
  Monumentul Eroilor Cislău (Statuia lui Neacșu)

  „O singură dată am făcut un proiect cu o firmă de consultanță şi a picat. Aceste proiecte le-am făcut întotdeauna cu colegii din primărie şi de la CJ. Eu nu cred că este grea întocmirea unui proiect european, greu e să-l duci până la capăt. Am avut 18 proiecte cu finanţare europeană, la niciunul dintre ele nu am dat un leu penalizare înapoi. Am respectat întocmai ghidurile, instrucțiunile şi ceea ce ne-a cerut finanțatorul“, mai spune Dumitru Mitroiu.

  Citește și: Pătârlagele, comuna cu buletin de oraș ori despre cum plătesc pătârlăgenii taxe de oraș, însă duc o viaţă ca la ţară

  Nu a fost uşor în primii ani, fiindcă localnicii au înţeles mai greu cum stă treaba cu aceste proiecte europene, dar în timp lucrurile s-au reglat.

  „Am lăsat în urmă alte probleme ale comunei, iar locuitorii strigau şi ne reproșau la timpul respectiv. Am ţinut şedinţă şi le-am explicat: «Domnilor, este mai uşor să faci iluminatul publice, cel mai greu e să faci un proiect şi să faci drumurile». Şi le-am făcut“, spune primarul.

  În prezent toate drumurile din comuna Cislău sunt pietruite, iar până în anul 2020, Primăria speră ca drumurile să fie asfaltate în procent de 98 la sută. În acest sens, comuna Cislău a depus proiectul de asfaltare a drumului „Cislău – Buda Crăciunești” în valoare de câteva milioane de euro, care deocamdată este în evaluare.

  Apa noastră cea de toate zilele

  Racordarea la o reţea de apă potabilă a fost primul deziderat al primarului. Ştia că fără acest lucru locuitorii n-ar fi simţit o îmbunătăţire a gradului lor de confort. A urmat crearea unei staţii de transfer gunoi menajer.

  „Am început, spre sfârşitul anului 1996, un program SAPARD prin care localitatea beneficiază de apă potabilă pe o reţea de distribuţie de 36 km, cu fosă septică şi două bazine de aducţiune. Imediat după aceea am trecut la o staţie transfer gunoi menajer, pentru ca locuitorii să nu mai arunce gunoaiele în albia râului Buzău sau a Bâscei. Am colaborat cu primarii din jur şi am făcut împreună această staţie pentru 7 localităţi, la nişte preţuri deosebite pentru locuitorii lor. Înainte, când veneau apele mari, comuna era inundată de peturi şi de tot felul de mizerii. Acum avem şi canalizare, şi staţie de epurare a apei.“

  Salub Eco Cislău colectează până și gunoiul orașului învecinat Pătârlagele

  Salub Eco Cislău

  Citește și: Cine este Oana Lovin, apriga contestatară a sparanghelului de la recentele proteste din Piața Victoriei. Noaptea – videochatistă care se mângâie live pe bani, stimulând dorințele sexuale ale unor dereglați, ziua – pioasă și smiorcăind până-n chiloți după familia tradițională

  De-a lungul anilor, Primăria Cislău a implementat cu succes 18 proiecte europene, iar suma totală adusă în comunitate este de zeci de milioane de euro. Cu aceşti bani, primăria şi-a pus la punct serviciul de salubritate, iar acum gunoiul menajer este ridicat de maşina propriei staţii transfer gunoi menajer de la pubelele puse la dispoziţia localnicilor şi dus la depozitul ecologic al judeţului, astfel că se percepe o taxă de 7 lei de gospodărie, şi nu 9 lei de fiecare membru de familie cum ar fi fost în cazul în care serviciul era realizat de o firmă privată.

  Ba, mai mult, asigură și colectarea gunoiului menajer al orașului învecinat Pătârlagele. De asemenea, au şi un serviciu pentru situaţii de urgență modern prin intermediul unui proiect european transfrontalier reușind să achiziționeze utilaje pentru intervenții, un buldoexcavator şi un ATV echipat pentru stingerea incendiilor.

  Herghelia de cai pur sânge englez

  Alte proiecte implementate cu succes sunt modernizarea unor drumuri şi înfiinţarea unui centru ce informare turistică, mai ales că zona este una faimoasă pentru caii de rasă care cresc aici.

  Cislău
  Herghelia Cislău

  Cum în localitate ființează o herghelie de cai pur sânge englez (unicat în ţară, după cum se laudă edilul) extrem de valoroasă, oful primarului este că nu există măcar un hipodrom la nivel de ţară, dacă nu la nivelul comunei Cislău!

  „Avem un număr de 220 de cai pur sânge englez, cai de sport, însă, din păcate, în momentul acesta nu există un hipodrom la nivel de ţară. Noi am prins în strategia de dezvoltare construirea unui hipodrom chiar aici, în comună, dar sigur va fi greu de aprobat aşa ceva. În îngrijirea cailor avem angrenaţi 60 de lucrători, consăteni de-ai noştri. Oricum, herghelia reprezintă un punct de interes turistic. Pe de altă parte, chiar am stat de vorbă cu directorul hergheliei să încercăm, prin rotație, ca majoritatea copiilor de la şcoala Cislău să meargă să călărească şi, în felul acestea, să atragem cât mai mulţi copii, părinţi, bunici.”

  O altă provocare pentru primar o reprezintă crearea unor pensiuni turistice, fiindcă de frumuseți naturale nu duce lipsă zona – slavă Domnului!

  Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

  Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

  Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

  TOPUL DE AZI

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisement -