4.3 C
Buzău
joi, 21 februarie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST

Cum vrea Ionuț Pucheanu, primarul PSD al Galațiului, să distrugă Faleza Dunării, ruinând o expoziție de sculptură în aer liber unică în Europa

editorial

Ion Chiaburu, despre Dragnea Teleormăneanul și scandalul Kovesi. Mărturia unuia care pentru ei nu prea contează

Ion Chiaburu, așa-l știe lumea în Cislău, ca pe unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul lui Gică Boieru la care ei au tot fost slugi mai toată viața, chiar dacă numele de familie e Chiaburu... Trag mai...

Principală zonă de agrement a oraşului Galaţi, care este în acelaşi timp şi o expoziție de sculptură în aer liber unică în Europa, este vizată de un proiect pentru concesionarea unor terenuri pentru amplasarea de chioșcuri pentru comerţ şi un parc de distracții.

Ionuț Pucheanu, primarul PSD al Galațiului, este decis să umple cu chioșcuri comerciale zona de promenadă a Falezei Dunării, după ce, în ultimii 28 de ani au existat zeci de inițiative de acest fel, însă toate au fost respinse fie de arhitectul şef, fie Consiliul local, ori de autorităţile de mediu.

De data aceasta, Ionuț Pucheanu a „sărit” peste toate filtrele şi a decis să organizeze o nouă licitaţie (termenul de depunere a ofertelor a fost 15 iunie) pentru a concesiona în amintita zonă (unde, printre altele, există un muzeu în aer liber unic în Europa, cu sculpturi monumentale din metal) teren zece obiective. 

Potrivit anunțului de licitaţie, pe Faleză vor apărea două centre de închirieri bunuri recreaţionale (maşinuţe, trotinete etc), un parc de distracţii (tiribombe, carusele şi alte asemenea) şi şapte chioşcuri de dulciuri, sucuri, îngheţată şi alte produse alimentare.

Ionuț Pucheanu recunoaște că amintitele concesiuni au raţiuni financiare şi nu sunt pentru folosul miilor de oameni care vin zilnic să se relaxeze pe faleza Dunării (de altfel, la capetele zonei de agrement lungă de doi kilometri se află o mulţime de terase, restaurante şi magazine).

„Scopul atribuirii de licenţe de ocupare pentru aceste amplasamente îl reprezintă atragerea de noi venituri la bugetul local al municipiului Galaţi şi în vederea asigurării unor servicii complete pentru cetăţenii din municipiul Galaţi prin amplasarea de construcţii provizorii”, se arată în anunţul de licitaţie.

Citește și: Codul de procedură penală, adoptat pe repede înainte de Camera Deputaților. Adrian Mocanu, deputatul buzoian care se lăuda că el unifică dreapta la Buzău, a votat cu penalii!

Aceasta este a doua tentativă din acest an a lui Ionuț Pucheanu, primarul PSD al Galațiului, de a „îmbogăţi” Faleza cu chioşcuri. În urmă cu două luni, o încercare similară a fost anulată din cauza reacţiei furibunde a populaţiei pe internet. Oamenii taxau dur primăria pentru că a luat decizia fără să se consulte cu locuitorii oraşului şi atrăgeau atenţia că amplasarea de chioşcuri în zonă îngustează aleile de promenadă, acoperă vederea spre fluviu şi strică aspectul de muzeu al zonei verzi presărată cu zeci de sculpturi în metal realizate de artişti cu renume în Europa.

La acea vreme, Ionuț Pucheanu anunţa că va organiza o consultare publică în chestiune şi va cere şi acordul Consiliului Local, lucruri care nu s-au mai întâmplat, însă. Interesant este că procedura de concesiune încalcă flagrant restricţiile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal „Faleza Dunării Galaţi”, aprobat prin H.C.L. nr. 64 din 26.02.2015.

În amintitul document se prevede explicit că este interzisă amplasare de noi construcţii, definitive ori provizorii, în zona Falezei Inferioare (aleea pietonală şi spaţiul verde dintre bulevardul Marii Uniri şi malul Dunării). 

Motivul restricţiilor este legat de conservarea aspectului unic al zonei, dar şi de faptul că versantul Falezei (înalt între 30 şi 100 de metri) alunecă spre Dunăre cu între 1-5 centimetri pe an, având nevoie de măsuri speciale de consolidare. Deocamdată, autorităţile de la Galaţi nu au făcut nimic în acest sens, deşi au fost puse în gardă de experţi încă de acum zece ani.

Un muzeu unic în Europa

Muzeul în aer liber de pe Faleza Dunării este rezultatul unui demers artistic impresionat, Galaţiul fiind printre primele oraşe din România care au avut parte de o tabără de creaţie. În 1976, mai mulţi artişti, împreună cu autorităţile locale şi cu Uniunea Artiştilor Paltici, au îmbogăţit zestrea Galaţiului cu numeroase sculpturi monumentale, făcute din metal, ca un omagiu adus combinatului siderurgic din apropierea oraşului (pe atunci cel mai imporant obiectiv industrial al României). Acesta a fost un avantaj pentru Galaţi, deoarece achiziţionarea unor lucrări de artă modernă ar fi presupus costuri foarte mari.

Lucrările au început pe 1 august 1976, fiind în centrul atenţiei zece sculptori tineri (între timp consacraţi şi recunoscuţi la nivel mondial pentru valoarea lor; vi-i prezentăm împreună cu numele lucrării lor): Ingo Glass – „Septenarius”; Istvan Gergely – „Ecran”; Gheorge Turcu – „Narcis”; Vasilica Marinescu-Kasnovschi – „Ziua si Noaptea”; Elöd Kocsis – „Capriciile ielelor”; Alexandru Marchis – „Solid-fluid”; Silviu Catargiu – „Pasarea apelor”; Constantin Popovici -„Tentativa”; Bella Crişan – „Evoluţie” şi Nicolae Saptefraţi – „Fisiune”.  

De atunci au mai avut loc alte şase astfel de tabere, numărul lucrărilor ajungând la peste 40, unele dintre ele fiind amplasate şi în alte zone din oraş.  

„Lucrări de artă de cea mai recentă concepţie”

„Sculpturile metalice sunt compoziţii abstract-decorative de proporţii monumentale şi au fost fixate pe postamente de beton pentru a fi admirate nu doar de trecători, ci şi de cei care trec cu vapoarele pe Dunăre. Astfel, faleza a devenit atractivă, cu „o panoramă unică în peisajul fluvial, un punct-şoc de atracţie vizuală pentru bătrânul port, înnoit cu moderne construcţii, dar şi prin lucrări de artă de cea mai recentă concepţie”, spunea criticul de artă Mircea Grozdea.  

„Intervenţia estetică operată de grupul de artişti invitaţi la Galaţi pune în evidenţă continuitatea semnificativă dintre spaţiul citadin şi cel industrial, cărora monumentele li se adresează. Structurile spaţiale de pe faleză se afirmă în primul rând ca repere culturale complexe”, afirma Alexandra Titu.

Unele dintre cele mai frumoase lucrări sunt „Tată şi fiu” şi „Fructul soarelui”, ambele purtând semnătura sculptorului Gheorghe Apostu. Prima dintre lucrări veghează ca un totem al celor înghiţiţi de apele Dunării, în timp ce a doua lucrare oferă o imagine inedită, fiind alcătuită din spiţele unei roţi, susţinute de un ax de o perfectă verticalitate, prin înălţimea şi monumentalitatea ei.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

opinia zilei

Dosarul Kovesi, cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea. Ori despre miza unui război aproape pierdut de către gașca de penali din fruntea PSD

Dosarul Kovesi există fiindcă numele lui Dragnea apare în poziții deloc onorante în consistente dosare referitoare la fraudarea fondurilor europene. Se prea poate ca nu toți pesediștii să fie hoți, așa cum ne încredințează doamna Ecaterina Andronescu, însă mai mult ca sigur că Livică Teleormăneanul este. De vreo două luni...

topul de azi

știri
SUD-EST

du-te la categorie

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren, ce mergea pe ruta București - Vatra Dornei. Protagoniștii: doi studenți, născuți-crescuți în Calvini, între care exista o singură deosebire,...
joi, 21 februarie, 2019
Vremurile sunt cum sunt, dar să vedem cum stăm cu vremea
Buzău
nori împrăștiați
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
67 %
1.4kmh
44 %
joi
4 °
vin
6 °
sâm
-2 °
Dum
0 °
lun
1 °

weekend

Hai la bulivar, birjar, în Brăila. Locuri de vizitat în orașul fără salcâmi de la Dunăre

Brăila este unul dintre orașele în care îmi place să revin. Cauza principală cred că este Dunărea. De fiecare dată când ajung, caut să mă reped până acolo, să contemplu apa liniștită și soarele care se reflectă în valurile mici, ”ondulate”, cum scria pe vremuri un supliment de vacanță...

redacția express sud-est

CONSTANTIN LUPU
Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi în primul rând pe tine. Abia apoi poți să cutezi la așa ceva.
COSMIN NEACȘU
Dacă dorim să continuăm a trăi aici, acasă, este nevoie de o schimbare de atitudine.
LUMINIȚA CÂMPEAN
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.
GEORGE LIXANDRU
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.
GHEORGHE ARGHIR
Să ai speranță, să îmbrățișezi o posibilitate după alta – cu siguranță asta îl caracterizează pe OM! E timpul să ieșim dintre dărâmăturile comunismului. E timpul să înfruntăm viața așa cum este ea!

la zi
EXPRESS

du-te la categorie

Legile justiției, în pericol de a deveni legile penalilor! O nouă OUG, pregătită pe șest de Tudorel Toader, îi va da șefului Secției speciale...

O nouă Ordonanță de Urgență pentru Legile Justiției este pregătită de ministrul Tudorel Toader. Prin ordonanță, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline. Potrivit proiectului de Ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiției. Potrivit proiectului de OUG, Secția pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a șefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul...

reportajul zilei

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren,...

Telefon:

+40 755 977 819

E-mail:

georgelixandru@live.com

joi, 21 februarie, 2019

© EXPRESS SUD-EST | Toate drepturile rezervate