Focare de pestă porcină africană evoluează în cinci localități și o gospodărie aflată la câțiva kilometri distanță de municipiul Tulcea și sunt monitorizate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea.
Suspiciunile de pestă porcină africană au fost confirmate de analizele de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti (IDSA). Prin urmare, specialiști din mai multe județe oferă sprijin în combaterea virusului.
Citește și: Cum vrea Ionuț Pucheanu, primarul PSD al Galațiului, să distrugă Faleza Dunării, ruinând o expoziție de sculptură în aer liber unică în Europa
”Avem noi suspiciuni aproape în fiecare zi. Echipele pe care le avem caută să reducă pe cât posibil difuzarea bolii în alte exploataţii şi în judeţ. (…) La Tulcea, am identificat virusul PPA şi într-o căpuşă, iar căpuşa a fost trimisă pentru noi analize la IDSA. Căpuşa este o insectă hematofagă, trebuie evitată atât în preajma animalelor, cât şi a omului, fapt pentru care se impune efectuarea dezinsecţiilor riguroase, cu substanţe adecvate”, a precizat directorul DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, pentru AGERPRES.
Primele focare pestă porcină au apărut în judeţul Tulcea în urmă cu circa două săptămâni, după ce, în ultimii doi ani, zeci de asemenea focare au fost confirmate în Ucraina şi Republica Moldova și au provocat pierderi semnificative în efectivele de porcine.
Ca măsuri de prevenție, DSVSA Tulcea a instalat covoare dezinfectante în apropierea localităţilor în care au apărut suspiciunile de PPA, dar şi la pasagerele care transportă călători în Delta Dunării. De asemenea, au fost instituite filtre, astfel încât niciun porc viu sau produs din carne de porc nu mai poate fi transportat dintr-o zonă afectată, transmite AGERPRES.