Primul feribot electric construit în România, la Brăila, a fost lansat la apă

Primul feribot electric construit în România a fost lansat la apă la șantierul naval Vard din Brăila. Până la sfârșitul lunii, la bordul navei urmează să fie realizate finisaje și instalate o serie de echipamente. Feribotul are o lungime de 134 de metri și o lățime de 20,7 metri. Acesta poate transporta maximum 550 de oameni și până la 180 de autoturisme.

Feribotul electric a fost realizat la Brăila în proporție de 85 la sută – corp navă, motorizare, echipamentul hidraulic de „stocare” a maşinilor, echipamentele primare, scrie Adevărul. Restul echipamentelor de comandă și navigație urmează să fie instalate la șantierul naval Vard din Brevik, Norvegia.

Beneficiarul contractului a cărui valoare nu a fost făcută publică este firma norvegiană „Torghatten Nord AS”. Feribotul va fi însă concesionat de Ministerul Transporturilor din Norvegia și va asigura curse prin fiordurile acestei țări nordice.

Citește și: Cum își recompensează PSD-ALDE votanții / Peste 58 de milioane de lei, suma totală plătită de statul român în luna aprilie pentru ajutor social

Potrivit oficialilor norvegieni, construirea feribotului electric a avut ca scop încurajarea transportului naval nepoluant și dezvoltarea turismului. Nava realizată la șantierul din Brăila este echipată cu propulsie electrică. Asta înseamnă că va folosi energia stocată într-un set de baterii ce pot fi încărcate de la o stație fixă din zona de operare, notează sursa citată.

De asemenea, feribotul poate produce, la nevoie, electricitate, cu ajutorul unor generatoare Diesel montate la bord. Nava are o propulsie neconvențională ce îi permite să parcurgă rute care nu depășesc 55 de minute ca durată, fără a porni generatoarele Diesel.

Specialiștii susțin că feribotul poate transporta maximum 550 persoane (pasageri şi echipaj) şi 180 de maşini standard. Într-o altă variantă de încărcare, pe punţi pot fi urcate 18 TIR-uri, caz în care ar mai avea loc încă alte 50 de automobile.

Feribotul va fi „botezat” în Norvegia, unde va primi numele „Flatoy” care înseamnă „insula plată”, în limba norvegiană.

0 Comments

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register