luni, 1 martie, 2021
5.6 C
Buzău

În România, un copil fuge la fiecare două zile de-acasă

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Galați În România, un copil fuge la fiecare două zile de-acasă

În România, un copil fuge la fiecare două zile de-acasă

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

La Galaţi, 164 de copii au fost declaraţi oficial dispăruţi anul trecut, ceea ce înseamnă că pentru căutarea, găsirea şi readucerea lor au fost implicate autorităţile. Partea fericită a situaţiei este că dispariţiile au fost plecări voluntare, şi nu sechestrări sau răpiri, care să pună în pericol grav şi iminent viaţa sau sănătatea „protagoniştilor”.

Vârsta adolescenţei aduce cu sine numeroase probleme, una dintre ele fiind, de departe, tendinţa către căutarea unei independenţe greşit înţeleasă. Fuga, dispariţia, asocierea cu grupuri dubioase sau pur şi simplu ruperea de mediul familial pentru găsirea cine ştie cărui beneficiu real sau închipuit constituie un fenomen.

Citește și: Regiunea de Sud-Est a României marchează o creştere alarmantă a ratei mortalităţii infantile

Fetele fug ca să se mărite sau să îşi caute alesul, iar băieţii, să hoinărească, ori să se distreze. Majoritatea copiilor care îşi fac pierdută urma provin din mediul instituţional, dar sunt destui minori care fug din familii, ca să nu le dea socoteală părinţilor pentru notele proaste ori pentru vreo obrăznicie.

„Majoritatea lucrărilor înregistrate care au avut ca obiect copii dispăruţi au făcut referire la plecări voluntare repetate ale aceloraşi persoane, cu precădere din centre de plasament sau case de tip familial (80 la sută din total). Situaţia lor a fost clarificată la scurt timp după semnalarea dispariţiei, însă probabilitatea repetării comportamentului este una destul de ridicată”, precizează cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Fetele, la măritiş, băieţii, la distracţie

Motivele care îi determină pe teribilişti să îşi facă pierdută urmă, chiar în rânduri repetate, pot varia, dar sunt şi unele comune, care nu ţin cont nici de sex, nici de apartenenţa la o familie sau la o instituţie de ocrotire. Statisticile arată că fetele fug de cele mai multe ori ca să se căsătorească, ori să trăiască în concubinaj cu persoane neagreate de părinţi sau ocrotitorii legali, în timp că băieţii pleacă în lume ca să se plimbe, ori ca să se distreze cu prietenii. O motivaţie comună este şi situaţia şcolară, care atunci când „scârţâie” poate constitui o circumstanţă care să determine dispariţia minorului, dar şi teama de a fi abuzat fizic ori emoţional, dublată de dorinţa de a-şi câştiga singur existenţa.

Secretul găsirii rapide a dispăruților

Indiferent dacă avem de-a face cu un copil care pleacă din obişnuinţă sau cu unul aflat în premieră într-o astfel de situaţie, trebuie avut în vedere că primele ore de la dispariţie sunt esenţiale pentru găsirea rapidă. Astfel, din sesizarea făcută la poliţie nu trebuie să lipsească numele, adresa, numărul de telefon şi calitatea celui care face sesizarea, numele, apelativul, porecla, vârsta şi semnalmentele copilului, eventualele probleme de ordin medical, cât mai multe date despre circumstanţele în care s-a produs dispariţia şi orice suspiciune privind o eventuală stare de pericol în care s-ar putea afla copilul şi care ar putea fi relevantă în clarificarea situaţiei. (Sursa: viata-libera.ro)

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP