duminică, 28 februarie, 2021
5.8 C
Buzău

Un nou război mocnește între Galați şi Brăila: cel turistic

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Brăila Un nou război mocnește între Galați şi Brăila: cel turistic

Un nou război mocnește între Galați şi Brăila: cel turistic

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

În ultimii 15 ani nicio cursă de pasageri nu a mai plecat din cele două porturi dunărene, motiv pentru care autorităţile de la Galaţi au decis să organizeze mici-croaziere ocazionale cu nave închiriate. În replică, CJ Brăila a anunţat că va cumpăra o navă care să aibă curse permanente pe fluviu.

Rivalitatea dintre oraşele Galaţi şi Brăila este arhicunoscută în România, fiind de-a lungul timpului un izvor de bancuri, dar şi de „ciocniri” juridice, politice, militare, interlope, tehnologice şi chiar, mai nou, turistice. În ultimii ani, principala rivalitate dintre cele două mari aşezări urbane aflate la numai 12 kilometri distanţă s-a mutat însă în zona navală.

Cele două şantiere navale din zonă (Damen Galaţi şi Vard Brăila) au reuşit să devină, ca urmare a infuziei de capital olandez şi, respectiv, norvegian, repere ale industriei româneşti. 

Nu mai puţin de 98% din producţia de nave a celor două şantiere – care, însumată,  se apropie de o jumătate de miliard de euro anual – se vinde în afara României, făcând din zonă unul dintre cei mai importanți poli de export de tehnologie ai ţării.

Șantierul naval de la Galaţi este în prezent unul dintre cei mai importanți fabricanți de nave specializate din lume, dovadă stând ultimele contracte finalizate, care au presupus construirea de nave pentru cercetare, comunicații şi industria energiei verzi, beneficiare fiind companii transnaționale de prim-rang sau guvernele unor state.

La șantierul „Vard” Brăila accentul se pune tot pe tehnologie, cel mai spectaculos contract fiind cel pentru construirea unui feriboat cu propulsie 100% electrică, o premieră naţională în domeniul naval. Feriboatul va realiza curse în zona fiordurilor norvegiene.

Galaţi şi Brăila: război privind dezvoltarea potențialului turistic la Dunării

Mai nou, autorităţile din Galaţi şi Brăila au început să se măsoare şi într-un aspect colateral al navalisticii: dezvoltarea potențialului turistic la Dunării.  După ce, timp de 15 ani, din porturile celor două oraşe nu a mai plecat nicio cursă de pasageri (trecerea cu bacul n-o socotim aici), în vara lui 2017 Primăria Galaţi a decis ca, ocazional, să ofere locuitorilor oraşului mini-croaziere gratuite, cu nave închiriate. Evenimentul, organizat în premieră de Ziua Marinei, s-a dovedit un succes, mii de oameni urcând pe navele puse la dispoziţie.

Brăilenii nu se lasă însă mai prejos. Primarul orașului Brăila, Marian Dragomir, ne-a confirmat că a depus un dosar complet de finanțare europeană, care a şi trecut de primele etape, fiind declarat eligibil, prin care municipalitatea va cumpăra o navă de pasageri care va asigura zilnic curse de pasageri pe Dunăre, pentru grupuri organizate. Nava va avea o capacitate de 25 de persoane şi va fi folosită pentru vizitarea ariilor protejate din apropierea Brăilei.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP