joi, 25 februarie, 2021
15.9 C
Buzău
More
  EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Galați Viitor incert pentru fostul Sidex, emblema județului Galați

  Viitor incert pentru fostul Sidex, emblema județului Galați

  Viitor incert pentru fostul Sidex, emblema județului Galați

  NEWS

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  Grupul ArcelorMittal, proprietarul fostului Sidex, este pregătit să renunțe la combinatul gălățean, prin vânzare sau închidere, pentru a putea achiziționa o fabrică cu o producție de patru ori mai mare din Italia. Spiritele s-au încins, iar săptămâna aceasta este așteptată o decizie finală.

  Peste combinatul siderurgic ArcelorMittal din Galaţi, fostul Sidex, cel mai mare din sud-estul Europei, au apărut nori negri. Încă din toamna anului trecut, când a fost anunţată achiziţia fabricii Ilva, din Italia, asupra combinatului din Galaţi planau scenarii sumbre. Acum, ele s-au adeverit şi ArcelorMittal, care mai deţine 3 combinate în România (Hunedoara, Iaşi şi Roman), a pus unitatea de Galaţi pe lista activelor la care ar putea renunţa pentru a putea prelua fabrica italiană.

  Citește și: Tăriceanu, prins în lațul unui nou dosar de corupție. Comisioane de 20.000.000 de euro în afacerea reabilitării căii ferate București-Constanța

  Comisia Europeană a cerut ArcelorMittal să renunţe la mai multe active deţinute, pentru a nu ajunge în situaţia de poziţie dominantă pe piaţă şi a intra sub sfera Legii Concurenţei. „Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia; ArcelorMittal Galaţi, România; ArcelorMittal Skopje, Macedonia; ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă; ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg; Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle, Blegia; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia“, se precizează într-un comunicat oficial al ArcelorMittal. O decizie finală a Comisiei Europene urmează să fie luată până pe 23 mai 2018.

  De precizat, grupul indiano-luxemburghez nu intenţionează să părăsească de tot România. El îşi va păstra fabricile din Hunedoara (laminate şi profile), Iaşi şi Roman (material tubular).

  Panică printre siderurgişti

  Anunţul că ArcelorMittal se pregăteşte să scape de fabrică nu a picat deloc bine pentru gălăţeni. Siderurgiştii nu ştiu ce se va alege de cele 6.000 de familii care depind direct de combinat, plus de alte mii de pe orizontală. „Noi considerăm un abuz acţiunea grupului ArcelorMittal de a ceda unitatea de la Galaţi“, a declarat secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, citat de cotidianul local Viaţa Liberă.

  Citește și: PSD și PNL, stipendii nesimțite de la stat

  Acesta a spus că sindicatul a făcut demersuri la nivel local, naţional şi internaţional, solicitând întâlniri cu prim-ministrul Viorica Dăncilă şi cu Direcţia de concurenţă din cadrul Comisiei Europene. „Este o problemă crucială şi, din punct de vedere economic, vânzarea combinatului de la Galaţi ar fi o catastrofă pentru sudul Moldovei şi pentru România. Se riscă pierderea celor 6.000 de locuri de muncă de pe platforma fostului combinat Sidex şi a altor câteva mii pe orizontală“, a mai spus Vasile Crişan. Acesta a detaliat, pentru Capital, de unde vine pericolul. „Noi suntem acum dependenţi 100% de materia primă cocs ce vine de la ArcelorMittal Polonia. Dacă ArcelorMittal pleacă de la Galaţi, cine ne garantează nouă că fluxul de cocs va continua“, afirmă sindicalistul.

  Întrebat de ce Polonia este singura sursă sigură şi de ce cocsul n-ar putea fi cumpărat, de un viitor proprietar, din altă sursă, poate chiar din Est, Ucraina, Rusia, Crişan a afirmat: „Nu vrem să auzim de Rusia şi Ucraina. Nu au nicio legătură cu UE“. La Guvern, mai precis la Ministerul Economiei, problema Galaţiului are ecou. Unul modest, dar are. Pentru Capital, reprezentanţii instituţiei au precizat că ministrul Dănuţ Andruşcă „a cerut o informare referitoare la stadiul monitorizării postprivatizare în ceea ce priveşte fostul Sidex“. Instituţia care se va ocupa de această monitorizare este AAAS, fosta AVAS. Deocamdată autorităţile nu au anunţat dacă au în vedere un plan similar celui de la Șantierul Naval din Mangalia.

  George Lixandru
  George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
  Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

  Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

  Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

  PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

  Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

  TOPUL DE AZI

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisement -