sâmbătă, 6 martie, 2021
6.8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Buzău Cezar Preda, arătat cu degetul într-un scandal european de corupție

Cezar Preda, arătat cu degetul într-un scandal european de corupție

Cezar Preda, arătat cu degetul într-un scandal european de corupție

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Comisia de anchetă privind acuzaţiile de corupţie care îi vizează pe actuali sau foşti membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a stabilit că există „o puternică suspiciune” faţă de mai mulţi dintre ei. Organismul independent de anchetă asupra acuzațiilor de corupţie în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi-a prezentat raportul întocmit după verificările efectuate pe parcursul unui an, cu referire la situaţia raportorilor APCE în Azerbaidjan. În documentul de 200 de pagini este menţionat şi deputatul PNL Cezar Preda, care a fost raportor al APCE în Azerbaidjan şi care ar fi avut un comportament neadecvat.      

Astfel, conform raportului comisiei de anchetă, făcut public duminică seară, și în care este menţionat şi deputatul PNL Cezar Preda, mai mulţi actuali şi foşti membri ai APCE sunt bănuiți că au fost „cumpăraţi” de autorităţile azere în schimbul votului lor, în ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunța situaţia deținuților politici din această fostă republică sovietică. Unora dintre aleşi li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopţi la hoteluri de lux din Baku.

Preşedintele APCE, Michele Nicoletti, a declarat că „parlamentarii implicaţi sunt invitați să-şi suspende activitatea cât timp o comisie le va examina situaţia caz cu caz”. Printre parlamentarii acuzaţi în raport se află Eduard Lintner, fost deputat german din partea Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, şi Karin Strenz, membră a CDU, dar retrasă din delegația germană la APCE.

Citește și: Tăriceanu, prins în lațul unui nou dosar de corupție. Comisioane de 20.000.000 de euro în afacerea reabilitării căii ferate București-Constanța

În documentul de 200 de pagini este menţionat şi deputatul PNL Cezar Preda, care a fost raportor al APCE în Azerbaidjian şi care ar fi avut un comportament neadecvat.      

După ce a fost acuzat că a încălcat codul de conduită a raportorilor APCE în timpul vizitelor sale oficiale în Azerbaidjan, deputatul PNL afirmă că nu a fost contactat de comisia de anchetă, aşa cum se susţine în raport, iar acuzaţiile au fost formulate pe baza unor zvonuri şi declaraţii neprobate.

Ce se spune în raport cu referire la Cezar Preda

Printre cei vizați se numără și liberalul Cezar Preda. „592. Cu referire la dl. Preda, Organismul de Anchetă nu a găsit dovezi directe că ar fi solicitat sau că ar fi fost subiectul unei influențe nepotrivite în calitate de co-raportor în Azerbaidjan, membru în Comitetul de Monitorizare. Acuzaţiile de corupţie şi conflict de interese formulate la adresa sa de dl. Ilgar Mammadov nu au fost susținute de alte dovezi în afară de faptul că ar exista o statuie a Preşedintelui Heydar Aliyev în Bucureşti. Acesta lucru nu are nicio relevanță în acuzaţiile la adresa dl. Preda.

Citește și: Prin Israel, spre Casa Albă! Șmecheria politicii unui găinar intrat, nu se știe cum, în politica mare

Totuşi, Organismul de Anchetă notează că mai mulţi martori şi-au exprimat opiniile şi îngrijorările cu privire la comportamentul neobișnuit al dl. Preda în vizitele acestuia în Azerbaidjan în calitate de co-raportor în cadrul Comitetului de Monitorizare. De exemplu, potrivit declarațiilor martorilor, a arătat un interes personal cu privire la ţară, invitându-şi chiar membrii familiei să-l însoțească în misiune; costurile şederii sale au fost acoperite într-o manieră neobișnuită; nu a fost activ în misiunea sa şi nu a participat la mai multe evenimente oficiale, deşi în acelaşi timp se deplasa prin ţară, în afara aranjamentelor oficiale de protocol ale APCE; comunitatea diplomatică din Baku a fost de părere că dl. Preda are interese de afaceri în această ţară (paragrafele 111-112).

Comisia de anchetă „a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiţi membri actuali şi foşti ai APCE s-au implicat în activităţi de corupere în favoarea Azerbaidjanului, în scandalul cunoscut sub numele de Caviargate”, se arată în comunicat.

Raportul făcut public duminică seară numără peste 200 de pagini

Raportul făcut public duminică seară numără peste 200 de pagini şi a fost elaborat de trei experţi, fostul judecător antiterorist francez Jean-Louis Bruguičre, britanicul Nicolas Bratza, fost preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi jurista suedeză Elisabet Fura. Publicarea raportului a intervenit în ajunul deschiderii sesiunii de primăvară a APCE, la care participă 324 de parlamentari din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, printre care şi cele 28 ale Uniunii Europene.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...