sâmbătă, 27 februarie, 2021
12.7 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Constanța Delfinariul Constanța are din nou lei de mare. Sam, Inuk şi Kali...

Delfinariul Constanța are din nou lei de mare. Sam, Inuk şi Kali vor da spectacole de 1 Mai

Delfinariul Constanța are din nou lei de mare. Sam, Inuk şi Kali vor da spectacole de 1 Mai

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

După îndelungi căutări și pregătiri, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, în cadrul căruia funcționează Delfinariul Constanța, au sosit trei noi lei de mare. Este vorba despre lei de mare californieni, specie mai blândă decât cea din care făceau parte Johnny și Lorry. Acest lucru este explicabil dacă ne gândim că provin de pe coaste marine foarte populate, prezența umană dându-le acestor animale o foarte mare acceptabilitate față de semenii noștri.

În urmă cu un an și jumătate, Delfinariul Constanța rămânea și fără ultimul leu de mare – Johnny, care a părăsit lumea spectacolului la vârsta de 21 de ani, un record pentru specia lui. După intense căutări și tratative, la Constanța au fost aduși trei noi lei de mare – un mascul și două femele. Sam, Inuk şi Kali sunt în perioada de acomodare cu noul loc, dar cu puțin noroc și multă răbdare din partea dresorilor, de 1 Mai vor începe să se arate publicului.

În noiembrie 2016, Johnny, un leu de mare de Patagonia, o specie care trăiește pe niște coaste putin populate și, în consecință,  având un comportament mai reticent față de vizitatori, a murit din cauza unor tumori. Asta după ce partenera sa, Lory, îl părăsise în urmă cu doi ani, din cauza acelorași probleme.

Citește și: Cum să prostești un popor. Dragnea a găsit vinovații pentru inflaţia care macină veniturile românilor!

Ștabii de la Delfinariul Constanța au căutat să îi înlocuiască, dar legislația din domeniu a devenit tot mai restrictivă. Animalele pentru circuri și grădini zoologice se pot achiziționa doar dintre cele născute și crescute în captivitate, iar spațiul pentru ele trebuia să îndeplinească anumite standarde. Ulterior, s-a interzis deținerea de animale în scop de dresură pentru spectacole de circ, acest lucru fiind permis doar în scop didactic.

După îndelungi căutări și pregătiri, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, în cadrul căruia funcționează Delfinariul Constanța, au sosit trei noi lei de mare. Este vorba despre lei de mare californieni, specie mai blândă decât cea din care făceau parte Johnny și Lorry. Acest lucru este explicabil dacă ne gândim că provin de pe coaste marine foarte populate, prezența umană dându-le acestor animale o foarte mare acceptabilitate față de semenii noștri.

Citește și: Dosar penal în cazul poligrafului… mincinos de la Buzău

Cei trei lei de mare au fost cazați în bazinul vechi al delfinilor, în care se dădeau reprezentații pe timpul iernii, până să se modernizeze celălalt bazin.

“Bazinul este dincolo de standardele europene, este foarte bun, a fost obligatoriu acest pas pe care l-am facut anul trecut și sistemul de filtrare e, de asemenea, corespunzător cerințelor acestor animale. Avem un bazin mic în care animalul se separa pe timpul clorinării“, a declarat dr. Adrian Bîlbă, directorul CMSN Constanța.

Puntea dresorilor, care era abrazivă, a fost netezită pentru ca leii de mare să alunece ușor pe ea, a fost adăugat un mic bazin pentru carantină, iar pereții au fost pavați cu piatră de culoare maro închis, care imită decorul din mediul lor natural, stâncile californiene.

Cele trei mamifere au sosit pe rând la Delfinariul Constanța, dar imediat cum au fost reunite în același bazin a început joaca și hârjoneala.

Momentan, până când cele două femele de cinci ani și masculul de nouă ani se vor obișnui cu noii dresori, sunt supravegheați de curatorul lor, un belgian de la parcul marin din Atena.

„Kali și Inuk lucrează de ceva vreme împreună, dar cu masculul Sam s-au văzut prima dată acum două zile. Îi lăsăm să socializeze, încet-încet și apoi începem antrenamentele. Ei au mai fost în alte delfinarii din Italia, Ungaria și Germania. Sunt animale instruite, femelele ceva mai mult decât masculul, pentru că masculul a stat într-o gradină zoologică până acum, unde nu făcea mare lucru. Se pricepe la lucrul cu oamenii, dar mai are de învățat“, a spus Robert Gojceta, curatorul mamiferelor.

În funcție de cum se vor adapta la noua casă și cu noii dresori, se vor stabili și primele spectacole cu publicul, cei de la Delfinariul Constanța sperând ca acest lucru să se întâmple la începutul lunii mai.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...

ARTICOLE DE TOP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisement -