sâmbătă, 6 martie, 2021
4.9 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST OPINII PSD a pus ochii și pe bruma de bani care vine din...

PSD a pus ochii și pe bruma de bani care vine din diaspora!

PSD a pus ochii și pe bruma de bani care vine din diaspora!

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

În loc să se ocupe de miliardele de euro care ies din țară, parlamentarii PSD au pus ochii pe bruma de bani pe care o câștigă bieții români muncind pe brânci în țările din vest. Și dacă ne-am fi așteptat ca o nouă lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, mai ales că vechea lege era din 2002, an din care lucrurile au mai evoluat, să stârnească interes și să fie aspru amendată pentru a combate pe bune dimensiunile acestui fenomen în România, rămânem afiș să aflăm că noile reglementări sunt introduse, culmea, și pentru bruma de bani pe care o câștigă românii din diaspora și care este trimisă, pentru supraviețuire, celor de acasă.

Astfel, ce șochează este că noul proiect aflat în dezbatere publică stabilește o limită de declarare și verificare la 10.000 euro, dar într-un singur loc cifra aceasta se modifică la 1.000 euro: acolo unde se vorbește despre remiterile românilor din diaspora.

Cine trebuie să raporteze, cine este sancționat

Cum se va face raportarea sumelor de bani trimise în țară și ce sancțiuni sunt prevăzute pentru abateri? La Capitolul III scrie așa: „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro“.

Citește și: Se închide Podul de la Mărăcineni. Legătura dinspre Muntenia spre Moldova se va face pe un pod de pontoane

Cum se face raportarea? În continuarea Art. 7, mai sus amintit, se prezintă procedura: „Raportul pentru tranzacţiile prevăzute la alin. (1), (3) și (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacţiei, iar raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii declaraţiei“.

Referitor la raportarea datelor despre identitatea entităților care trimit sume de bani, aflăm din capitolul cu titlul „Măsuri de cunoaștere a clientelei“: „Entităţile raportoare prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. i), sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 euro“.

Sancțiuni mari pentru românii din diaspora care „greșesc”

Încălcarea prevederilor noii legi, dacă va ajunge să fie adoptată, ar atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravenţională, administrativă sau penală.

Citește și: Despre cum îl întinerește gelul pesedist pe Călin Popescu Tăriceanu

Valoarea sancțiunilor pentru persoanele fizice: „Contravențiile prevăzute la alin. (1), lit. a), d) şi f), se sancționează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei, contravențiile prevăzute la alin. (1), lit. b), se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 20.000 lei la 120.000 lei, iar contravenţiile prevăzute la alin. (1), lit. c), e) şi g), se sancționează cu avertisment sau amendă de la 10.000 lei la 90.000 lei“. Așadar, sunt mari!

Valoarea sancțiunilor pentru persoanele juridice: „Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează cu avertisment sau cu amendă prevăzută la alin. (2), ale cărei limite superioare se majorează până la 10% din veniturile totale declarate în ultimele 12 luni încheiate. Sancțiunile şi măsurile pot fi aplicate membrilor organului de conducere şi altor persoane fizice care sunt responsabile de încălcarea legii“.

Documentele europene se referă la 10.000 euro, nu la 1.000!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, prins și el în vârtejul declarațiilor, a afirmat zilele trecute că proiectul care stabilește ca românii din diaspora să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în țară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună. Și inițiatorii noii legi pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor au invocat chiar în propunerea lor nevoia respectării normelor europene, indicând Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului privind controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din Comunitate. Se dovedește însă că nevoia transpunerii documentelor europene este din nou folosită abuziv la București.

În Regulament scrie foarte clar: „Orice persoană fizică ce intră sau iese din Comunitate și transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult declară această sumă autorităților competente din statul membru prin care intră sau iese din Comunitate, în conformitate cu prezentul regulament“. Mai mult, Regulamentul precizează că nu e nevoie ca autoritățile să se încurce în mărunțiș: „Pentru ca acțiunea autorităților să se concentreze asupra mișcărilor semnificative de numerar, numai mișcările de cel puțin 10.000 euro ar trebui să fie supuse unei astfel de obligații“.

Avertismentul opoziției

„De acum încolo, dacă trimiţi bani în România, orice sumă peste 1.000 euro trebuie justificată cu documente, de tine sau de cei care primesc bani. În caz contrar, Liviu Dragnea, gaşca lui din Teleorman şi instituţiile pe care le patronează îţi vor confisca aceşti bani. Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiţi bani în ţară sau dacă mai trimiţi bani în ţară. Şi ai grijă, anunţă-i şi pe cei de acasă şi anunţă toţi românii, ca să ştie şi ei ce li se pregăteşte în ţară“, a anunţat liberalul Florin Cîţu, președintele Comisiei economice din Senat, într-o postare, sâmbătă, pe Facebook.

S-a ajuns la fundul sacului bugetar?

„Autoritațile din România au privit mereu cu lăcomie înspre banii câştigați prin sacrificii enorme de către românii din diaspora. Parte din aceste venituri reprezintă de fapt suma cu care se susține în mod realist economia țării. Iată că guvernanții nu se dezmint nici de această dată și emit pe bandă rulantă normative ce vor avea mai mult ca sigur drept consecință o reducere a remitențelor din afară.

Cu siguranță că cei care lucrează în condiții grele şi de multe ori poate chiar la negru vor fi primii afectați. Întrebarea este: de ce acum? Nu cumva din punct de vedere financiar s-a ajuns la fundul sacului și se caută cu disperare resurse alternative? Sau faptul că acești bani câştigați cu multă trudă și sudoare nu pot fi sifonați de sistemul dovedit corupt deranjează? Oricum, este încă o încercare disperată de a controla banii românilor din diaspora“, ne-a declarat Gabriel Pârjolea, fost consilier local în Italia.

Sugestie din Spania

„Înainte de a ne interesa câți bani trimit în țară românii din diaspora, referitor la Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, dacă tot avem în România prețuri europene la alimentele de bază, atunci să fie și venituri salariale minime pe măsură. În acest sens, pentru ca mulți români din țară să nu mai aștepte sprijinul celor plecați la muncă în străinătate, ar fi bine să reușească cei care muncesc în România să se întrețină singuri sau să aibă acces la un loc de muncă potrivit pregătirii“, se arată într-un articol publicat de ziarul El Rumano din Spania.

Serviciu nou de informații. Financiare

Legea nouă definește inclusiv subordonarea activității instituției, încercându-se transformarea în „unitate de informaţii financiare a României“, în directa subordonare a premierului. În prezent, legea în vigoare spune că Oficiul funcţionează ca organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria Prim-Ministrului. După intrarea în vigoare a legii, Oficiul se transformă astfel: „Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor este unitatea de informaţii financiare a României, de tip administrativ, cu sediul în municipiul Bucureşti, ce funcţionează ca organ de specialitate cu personalitate juridică, structură unică, independentă şi autonomă operațional/funcțional, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului“.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...