sâmbătă, 23 martie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

16.1 C
Buzău
sâmbătă, 23 martie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • LA ZI
  • OPINII
  • POLITICĂ

PSD vrea să fure și ce a mai rămas. MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea dă comorile României pe mâna baronilor locali

editorial

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează doar pronunțarea divorțului, cel mai probabil imediat după, dacă nu chiar înainte de europarlamentare. Alegeri la care ALDE va merge separat, ce-i aia lista comună, nimic, adio și n-am cuvinte, zice liderul alianței liberal-democrate, între noi fie vorba o construcție politică de tip struțo-cămilă! Dovadă...

Guvernul Dăncilă scoate de la sertar marea descentralizare propusă de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013 şi blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi, că legea pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat atunci răspunderea era, în ansamblu, neconstituţională. Conform unei astfel de strategii de descentralizare, centrele de agrement, plajele, agențiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile județene, adică vor ajunge la îndemâna baronilor locali. Liviu Dragnea i-a amenințat cu sancțiuni pe miniștrii care se opun proiectului.

Mai multe direcții vor trece din componența ministerelor în cea a consiliilor județene în domenii precum mediu, turism, agricultură, cultură, sănătate, educație, tineret și sport, potrivit Strategiei de descentralizare, elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Odată cu transferul acestor atribuții, Guvernul va transfera și resursele umane, financiare și materiale necesare desfășurării respectivelor acțiuni, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor, în pericol

Prin „marea descentralizare” a lui Dragnea, una dintre mize devine patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor. Astfel, către administrația locală ar urma să fie transferate centrele de agrement de la nivelul județelor. Potrivit site-ului MTS, în România există 61 de astfel de centre de agremenent. Două dintre ele se află în județul Constanța.

Citește și: Despre cum îl întinerește gelul pesedist pe Călin Popescu Tăriceanu

Astfel, „New Paradise” Eforie Sud are capacitate de cazare de 448 de locuri și asigură locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, sală de şedinţe, sală de dans, aparate de fitness în aer liber, acces la internet, discotecă în aer liber. Centrul de agrement „2 Mai” are 200 de locuri, iar ca dotări suplimentare: locuri de joacă pentru copii, sală de şedinţe, acces la internet, teren de sport, teren de minigolf, discotecă în aer liber, sală de mese cu 120 de locuri.

În Prahova, MTS are trei centre de agrement – o vilă cu 27 de locuri în Sinaia, o vilă cu 74 de locuri în Bușteni, o vilă cu 17 locuri în Cheia. În Tulcea, MTS are un centru de agrement cu 220 de locuri și o tabără la Babadag cu 50 de locuri. Ar urma să fie transferate și casele de cultură, cluburile sau bazele sportive.

Șefi peste plaje și pescuit

Unul dintre ministerele care ar putea pierde din atribuții este cel al Mediului. Astfel, consiliile județene ar urma să preia competențele de realizare a lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor turistice. De altfel, și turismul va fi gestionat tot de consiliile județene care ar urma să aibă în subordine instituții care se ocupă de emiterea brevetelor, autorizarea, avizarea şi clasificarea în turism, competențe exercitate în prezent de către Autoritatea Naţională pentru Turism. 

Citește și: Confesiunile unui politician român de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu, partea a doua

În domeniul agriculturii, consiliile județene ar putea controla domenii de impact, cum ar fi pescuitul. Proiectul include pe lista obiectivelor care ar putea fi transferate filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Potrivit site-ului ANPA, fiecare filială județeană are contracte pentru mai multe zone de pescuit recreativ. De exemplu, în Vrancea, județ condus de Marian Oprișan, există nouă astfel de zone – pe Siret, la Doaga, la Zăbala mijlocie, la Zăbala inferioară, Năruja, Șușița, Zăbrăuț, Cascada Putnei, Râmnicu Sărat. Aceeași soartă o pot avea și direcțiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului București, dar și oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene.

Baronii PSDșefi și peste patrimoniul cultural

Președinții consiliilor județene vor deveni șefi și peste patrimoniul cultural. Vor fi trecute de la Ministerul Culturii la nivelul judeţelor atribuţiile de implementare a politicilor naţionale şi reglementărilor, competențele exercitate de Direcțiile județene pentru cultură și patrimoniul național. Este vorba, printre altele,  de avizarea concesionării, dării în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric, avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice de clasă B (de interes local). De asemenea, se vor ocupa de avizarea documentaţiilor de urbanism pentru instituirea, delimitarea şi reglementarea construirii zonelor de protecţie a monumentelor istorice de clasă B.

Există și domenii care sunt în suspensie. În sănătate, de pildă, strategia doar prevede că ministerul de resort va realiza o analiză privind transferul unor atribuții. 

2014 : Primă încercare ratată

Un proiect al descentralizării a fost propus de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013, pe vremea când actualul vicepremier era ministru al Dezvoltării Regionale. Guvernul Victor Ponta și-a angajat răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Legea a fost blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi că legea era neconstituţională.

De ce a intervenit Dragnea

Pe baza acestei strategii, ministerele vizate ar fi trebuit să realizeze un inventar al bunurilor transferabile, să elaboreze analize de impact, să finalizeze proiectele de legi sectoriale. Toate aceste date urmau să fie strânse într-un singur proiect de lege, care urma să fie transmis Parlamentului. Tocmai aici lucrurile s-au blocat, pentru că miniștrii vizați nu s-au grăbit să renunțe la atribuții și la baza materială.

Din acest motiv, Dragnea s-a dus la finalul săptămânii trecute la Guvern, pentru o discuție cu miniștrii implicați în descentralizare, cerând urgentarea măsurilor pentru acest proces. Înainte de întâlnire, Dragnea a fost la Focșani, unde a defilat alături de președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan (care conduce și Uniunea Națională a Consiliilor Județene), la inagurarea unui bazin de înot. Prilej pentru un mesaj tăios adresat miniștrilor care întârzie descentralizarea.

Dragnea i-a amenințat cu sancțiuni pe miniștrii care se opun proiectului

„Ăsta nu este Guvern alandala. Este un Guvern care pune în practică un program de guvernare. Discuţia nu va fi complicată. Eu nu sunt un om dur, dar sunt riguros şi exigent. Şi nu mă pot uita în ochii dumneavoastră când o să îmi spuneţi peste doi ani de zile dacă mai vin aici să înot puţin, că frate, ai zis ceva în 2016 şi pentru aia te-am votat, printre altele descentralizarea. Şi eu să spun că nu am putut pentru că nu au vrut miniştrii”, a comentat Liviu Dragnea.

De asemenea, președintele PSD i-a amenințat cu demiterea pe miniștrii care nu vor accepta „marea descentralizare”. Cine nu acceptă, nu mai pot rămâne în arcul guvernamental.

„Eu nu mai accept ca după atâta timp toţi funcţionarii din ministerele respective să le pună în faţă nişte materiale care să fie de fapt un şir întreg de argumente de cum şi de ce nu trebuie făcut. Şi, atunci, ei au două variante foarte simple: ori susţin în continuare programul de guvernare şi dau drumul la descentralizarea sectorială pe fiecare minister pe care îl conduc, ori dacă nu îşi asumă programul, nu mai pot sta în Guvern”, a explicat Dragnea.   

REFUZ

Șefii de CJ  nu vor și „cartofii fierbinți“

Prin „marea descentralizare”, baronii locali vor să preia în administrare doar obiectivele profitabile, nu și cele în care ar trebui doar să bage bani pentru a asigura un serviciu social. Este cazul secțiilor de cale ferată de interes local (“neinteroperabile”, în limbaj feroviar), care în multe state ale Uniunii Europene sunt întreținute de autoritățile locale, care accesează fonduri europene atât pentru infrastructură, cât și pentru material rulant. În România, căile ferate sunt gestionate fie de compania de stat CFR SA, fie închiriate către operatori privați. Cele care nu prezintă interes nici pentru stat, nici pentru privat sunt închise, când ele ar putea fi preluate de autoritățile locale, pe modelul drumurilor județene. 

opinia zilei

După ce zilele trecute se apucase de respectabilitate, Dragnea Teleormăneanul s-a apucat fix ieri și de construit autostrăzi! Ce valoare au aceste cuvinte în...

În ziua protestului generat de lipsa de infrastructură, propaganda PSD anunță: “Autostrada Moldovei începe azi!”. Asta după ce, zilele trecute, Dragnea Teleormăneanul declarase că vrea candidați "respectabili" la europarlamentare, din partea formației pe care o conduce. Ei, da, iată-l punând piciorul în prag, cu tărie, pentru infrastructură și alegerile europarlamentare de al căror test ne apropiem. Dar ce valoare mai pot avea aceste cuvințele în gura profetului urcat ca...

topul de azi

Mirela Furtună, liderul PSD al Regiunii de Sud-Est, și-a văzut visul cu… lovelele lui Teodorescu, baronul Deltei. Este deputat, are un copil din flori...

Conform unui eseu trimis pentru obținerea unei burse (foto jos), Mirela Furtună își dorea de mică să devină parlamentar, apoi europarlamentar. Iată că primul pas l-a reușit. Depulata, scuzați, deputata Mirela Furtună este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare şi al Facultăților de Litere şi Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. Tot la Constanţa a urmat şi un master în cadrul Facultății de Istorie şi Ştiinţe Politice....

Muzica, maestre: PSD și ALDE Buzău nu mai sunt, de multă vreme, în relații cordiale! La Toma la poartă e o mâță moartă

Este război în toată regula între primarul pesedist Constantin Toma și tăricenii din ALDE Buzău. Miercuri, viceprimarul Andrei Neder s-a trezit cu ușa biroului încuiată, lăsat fără mașină, secretară şi sarcini de serviciu. Vicele a fost mutat disciplinar într-un birou dosit, spune primarul, pentru a putea dormi în continuare, așa cum a făcut-o în ultimii ani. Tensiunile dintre viceprimarul municipiului Buzău, Andrei Neder (ALDE Buzău), şi primarul Constantin Toma sunt...

Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce...

Povestea de iubire dintre Calin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea e fumată, gata, între cei doi s-a produs deja o separație în fapt! Urmează doar pronunțarea divorțului, cel mai probabil imediat după, dacă nu chiar înainte de europarlamentare. Alegeri la care ALDE va merge separat, ce-i aia lista comună, nimic, adio și n-am cuvinte, zice liderul alianței liberal-democrate, între noi fie vorba o construcție politică de tip struțo-cămilă! Dovadă...

În „căruceru” lui Livache Pop. Cine este Aida Căruceru, deputata PSD care a distribuit pe Facebook o poză în care susține, în mod fals,...

Depulata, scuzați, deputata PSD Aida Căruceru, fidelă lui Liviu Dragnea, a distribuit pe Facebook o poză în care Klaus Iohannis apare alături de mai mulți turiști, printre care şi un bărbat cu barbă, făcând aluzie că acesta ar fi Ştefan Mandachi, suceveanul care a inițiat protestul „15 minute” pentru a reclama lipsa autostrăzilor. „#ŞîEi“, a scris Aida Căruceru pe Facebook. Cine este Aiduța? Nu ați auzit de ea. Nici...

Popa Mădălin Iscru din Tulcea și „minunile” PSD! Popa face bani grei din proiectele de dezvoltare ale primăriilor din județele Românicăi. Rețeta este de-a...

Un fost butic, fără angajați și fără cifră de afaceri, a fost transformat, în doar câteva luni,  într-unul dintre cei mai importanți prestatori de servicii de proiectare și construcții pentru cei interesați să obțină fonduri bugetare. Firma are sediul în județul Tulcea și este patronată de un preot, Mădălin Iscru, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării pe vremea ministrului Paul Stănescu. Hercinic SRL a încheiat asemenea contracte cu zeci, poate sute...
GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

anchete

Oancea, comuna în care PSD Galați a „naționalizat“ două bălți. Ori despre cum nesocotesc autoritățile gălățene două sentințe definitive și irevocabile ale Tribunalului Galați...

Instanțele gălățene au obligat Comisia de Fond Funciar de la Prefectura Galați să elibereze titlurile de proprietate localnicilor din comuna Oancea, dar operațiunea e blocată de faptul că bălțile sunt de ani buni în proprietatea unor mahări din PSD Galați: Alexandru Sântion, directorul APIA Galați și Marius Necula, fost subprefect și prefect al județului. La 70 de ani de la naționalizarea din 1948 și colectivizarea din anii ’50, sătenilor din...

dezvăluiri
Express sud-est

reportajul zilei

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice. O minune ascunsă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru...

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu...

Muzica, maestre: PSD și ALDE Buzău nu mai sunt, de multă vreme, în relații cordiale! La Toma...

Este război în toată regula între primarul pesedist Constantin Toma și tăricenii din ALDE Buzău. Miercuri, viceprimarul Andrei Neder s-a trezit cu ușa biroului încuiată, lăsat fără mașină, secretară şi sarcini de serviciu. Vicele a fost mutat disciplinar într-un birou dosit, spune primarul, pentru a putea dormi în continuare, așa cum a făcut-o în ultimii ani. Tensiunile dintre viceprimarul municipiului Buzău, Andrei Neder (ALDE Buzău),...

Marian Dragomir, făcut foc pe șefii de la București! Primarul din Brăila, către conducerea PSD: ”Mai terminați odată cu...

Primarul PSD al Brăilei, Marian Dragomir, a îndemnat conducerea centrală de la București să abandoneze subiectul Legilor Justiției, pentru că nu face bine partidului. Dragomir a făcut declarația în cadrul conferinței județene, în aplauzele sălii, informează Libertatea. Citește și: PSD refuză alegerile pentru primari în două tururi. Ce lideri de partide...

Compania Națională de Investiții va construi un nou sediu pentru Tribunalul Vrancea, s-a lăudat azi, la Focșani, Tudorel Toader....

Compania Națională de Investiții va construi un nou sediu pentru Tribunalul Vrancea, pe terenul de 11.000 mp aflat pe strada Lupeni din Focșani. Anunțul a fost făcut la Focșani de ministrul (in)Justiției Tudorel Bubonel Toader, care spune că proiectul va prinde viață curând, Compania Națională de Investiții trecându-l printre...

Compania de Apă Buzău, o schimbare cu aceeași putoare. După ce l-a lăsat pe TESCARU fără Companie pe motiv...

Compania de Apă Buzău a anunțat zilele acestea majorarea tarifului pentru metrul cub de apă livrat la robinete. Managerul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, susține că majorările vor fi aplicate prin impunerea unui plan tarifar, odată cu implementarea unui nou proiect cu fonduri europene. Citește și: După ce zilele trecute...

Podul lui Tudose a pornit să treacă Dunărea. Bine ar fi să nu se înece ca pesedistul la mal

Lucrările la Podul lui Tudose, cel mai mare pod din România, au fost demarate. Anunțul a fost făcut pe Facebook chiar de fostul prim-ministru Mihai Tudose. Acesta prezintă o fotografie realizată cu ajutorul unei drone. Ministerul Transporturilor a emis în 19 decembrie autorizația de începere a lucrărilor de construire la...

Buzău. Adela Petre, creatoarea de artă populară distinsă de UNESCO cu titlul de „Tezaur Uman Viu”, a murit la...

Doliu în lumea artiștilor populari. Creatoarea Adela Petre, care a fost distinsă cu titlul de „Tezaur Uman Viu” a murit. Avea 89 de ani și era recunoscută în întreaga lume pentru modul în care promova cultura, portul și vorba românească.  Citește și: Literatura buzoiană și ariditatea ei sau despre cum...
sâmbătă, 23 martie, 2019
Buzău
nori împrăștiați
16.1 ° C
16.1 °
16.1 °
41 %
2.7kmh
44 %
sâm
15 °
Dum
17 °
lun
20 °
mar
14 °
mie
7 °

weekend

un hohot de râs
oameni pamflet

caricatură de politician