marți, 24 noiembrie, 2020
8 C
Buzău
marți, 24 noiembrie, 2020
8 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST PSD vrea să fure și ce a mai rămas. MAREA DESCENTRALIZARE a...

PSD vrea să fure și ce a mai rămas. MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea dă comorile României pe mâna baronilor locali

NEWS

Adrian Zoican, candidatul PNL la Primăria Buzău, împiedicat să intre la urne din cauza termometrului / Ce temperatură avea candidatul liberal

Accesul în secția de votare a candidatului PNL la Primăria Buzău, medicul Adrian Zoican, a fost restricționat din cauza unei erori a termometrului cu care era măsurată temperatura alegătorilor. Acesta a fost nevoit să aștepte duminică ca să își poată exercita dreptul la vot,...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul jegos pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia...

PNL, învins umilitor la Buzău. Blatul pe care „liberalii” buzoieni îl fac de ani de zile cu PSD-ul lui Ciolacu, i-a adus acestuia victoria atât de necesară pentru a rămâne la conducerea PSD. Citește și: Rețeta candidatului comun PNL și USR PLUS a funcționat și...

Rețeta candidatului comun PNL și USR PLUS a funcționat și pentru debarcarea lui Marian Oprișan. Cine este Oprișan și ce-a făcut în ultimii 20...

Marian Oprișan a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, pe care o deținea de aproape 20 de ani. În locul său a câștigat șefia consiliului județean candidatul comun al PNL și USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, acesta fiind ales prin vot direct, prevedere...

Guvernul Dăncilă scoate de la sertar marea descentralizare propusă de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013 şi blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi, că legea pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat atunci răspunderea era, în ansamblu, neconstituţională. Conform unei astfel de strategii de descentralizare, centrele de agrement, plajele, agențiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile județene, adică vor ajunge la îndemâna baronilor locali. Liviu Dragnea i-a amenințat cu sancțiuni pe miniștrii care se opun proiectului.

Mai multe direcții vor trece din componența ministerelor în cea a consiliilor județene în domenii precum mediu, turism, agricultură, cultură, sănătate, educație, tineret și sport, potrivit Strategiei de descentralizare, elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Odată cu transferul acestor atribuții, Guvernul va transfera și resursele umane, financiare și materiale necesare desfășurării respectivelor acțiuni, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor, în pericol

Prin „marea descentralizare” a lui Dragnea, una dintre mize devine patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor. Astfel, către administrația locală ar urma să fie transferate centrele de agrement de la nivelul județelor. Potrivit site-ului MTS, în România există 61 de astfel de centre de agremenent. Două dintre ele se află în județul Constanța.

Citește și: Despre cum îl întinerește gelul pesedist pe Călin Popescu Tăriceanu

Astfel, „New Paradise” Eforie Sud are capacitate de cazare de 448 de locuri și asigură locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, sală de şedinţe, sală de dans, aparate de fitness în aer liber, acces la internet, discotecă în aer liber. Centrul de agrement „2 Mai” are 200 de locuri, iar ca dotări suplimentare: locuri de joacă pentru copii, sală de şedinţe, acces la internet, teren de sport, teren de minigolf, discotecă în aer liber, sală de mese cu 120 de locuri.

În Prahova, MTS are trei centre de agrement – o vilă cu 27 de locuri în Sinaia, o vilă cu 74 de locuri în Bușteni, o vilă cu 17 locuri în Cheia. În Tulcea, MTS are un centru de agrement cu 220 de locuri și o tabără la Babadag cu 50 de locuri. Ar urma să fie transferate și casele de cultură, cluburile sau bazele sportive.

Șefi peste plaje și pescuit

Unul dintre ministerele care ar putea pierde din atribuții este cel al Mediului. Astfel, consiliile județene ar urma să preia competențele de realizare a lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor turistice. De altfel, și turismul va fi gestionat tot de consiliile județene care ar urma să aibă în subordine instituții care se ocupă de emiterea brevetelor, autorizarea, avizarea şi clasificarea în turism, competențe exercitate în prezent de către Autoritatea Naţională pentru Turism. 

Citește și: Confesiunile unui politician român de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu, partea a doua

În domeniul agriculturii, consiliile județene ar putea controla domenii de impact, cum ar fi pescuitul. Proiectul include pe lista obiectivelor care ar putea fi transferate filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Potrivit site-ului ANPA, fiecare filială județeană are contracte pentru mai multe zone de pescuit recreativ. De exemplu, în Vrancea, județ condus de Marian Oprișan, există nouă astfel de zone – pe Siret, la Doaga, la Zăbala mijlocie, la Zăbala inferioară, Năruja, Șușița, Zăbrăuț, Cascada Putnei, Râmnicu Sărat. Aceeași soartă o pot avea și direcțiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului București, dar și oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene.

Baronii PSDșefi și peste patrimoniul cultural

Președinții consiliilor județene vor deveni șefi și peste patrimoniul cultural. Vor fi trecute de la Ministerul Culturii la nivelul judeţelor atribuţiile de implementare a politicilor naţionale şi reglementărilor, competențele exercitate de Direcțiile județene pentru cultură și patrimoniul național. Este vorba, printre altele,  de avizarea concesionării, dării în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric, avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice de clasă B (de interes local). De asemenea, se vor ocupa de avizarea documentaţiilor de urbanism pentru instituirea, delimitarea şi reglementarea construirii zonelor de protecţie a monumentelor istorice de clasă B.

Există și domenii care sunt în suspensie. În sănătate, de pildă, strategia doar prevede că ministerul de resort va realiza o analiză privind transferul unor atribuții. 

2014 : Primă încercare ratată

Un proiect al descentralizării a fost propus de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013, pe vremea când actualul vicepremier era ministru al Dezvoltării Regionale. Guvernul Victor Ponta și-a angajat răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Legea a fost blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi că legea era neconstituţională.

De ce a intervenit Dragnea

Pe baza acestei strategii, ministerele vizate ar fi trebuit să realizeze un inventar al bunurilor transferabile, să elaboreze analize de impact, să finalizeze proiectele de legi sectoriale. Toate aceste date urmau să fie strânse într-un singur proiect de lege, care urma să fie transmis Parlamentului. Tocmai aici lucrurile s-au blocat, pentru că miniștrii vizați nu s-au grăbit să renunțe la atribuții și la baza materială.

Din acest motiv, Dragnea s-a dus la finalul săptămânii trecute la Guvern, pentru o discuție cu miniștrii implicați în descentralizare, cerând urgentarea măsurilor pentru acest proces. Înainte de întâlnire, Dragnea a fost la Focșani, unde a defilat alături de președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan (care conduce și Uniunea Națională a Consiliilor Județene), la inagurarea unui bazin de înot. Prilej pentru un mesaj tăios adresat miniștrilor care întârzie descentralizarea.

Dragnea i-a amenințat cu sancțiuni pe miniștrii care se opun proiectului

„Ăsta nu este Guvern alandala. Este un Guvern care pune în practică un program de guvernare. Discuţia nu va fi complicată. Eu nu sunt un om dur, dar sunt riguros şi exigent. Şi nu mă pot uita în ochii dumneavoastră când o să îmi spuneţi peste doi ani de zile dacă mai vin aici să înot puţin, că frate, ai zis ceva în 2016 şi pentru aia te-am votat, printre altele descentralizarea. Şi eu să spun că nu am putut pentru că nu au vrut miniştrii”, a comentat Liviu Dragnea.

De asemenea, președintele PSD i-a amenințat cu demiterea pe miniștrii care nu vor accepta „marea descentralizare”. Cine nu acceptă, nu mai pot rămâne în arcul guvernamental.

„Eu nu mai accept ca după atâta timp toţi funcţionarii din ministerele respective să le pună în faţă nişte materiale care să fie de fapt un şir întreg de argumente de cum şi de ce nu trebuie făcut. Şi, atunci, ei au două variante foarte simple: ori susţin în continuare programul de guvernare şi dau drumul la descentralizarea sectorială pe fiecare minister pe care îl conduc, ori dacă nu îşi asumă programul, nu mai pot sta în Guvern”, a explicat Dragnea.   

REFUZ

Șefii de CJ  nu vor și „cartofii fierbinți“

Prin „marea descentralizare”, baronii locali vor să preia în administrare doar obiectivele profitabile, nu și cele în care ar trebui doar să bage bani pentru a asigura un serviciu social. Este cazul secțiilor de cale ferată de interes local (“neinteroperabile”, în limbaj feroviar), care în multe state ale Uniunii Europene sunt întreținute de autoritățile locale, care accesează fonduri europene atât pentru infrastructură, cât și pentru material rulant. În România, căile ferate sunt gestionate fie de compania de stat CFR SA, fie închiriate către operatori privați. Cele care nu prezintă interes nici pentru stat, nici pentru privat sunt închise, când ele ar putea fi preluate de autoritățile locale, pe modelul drumurilor județene. 

Statistici Covid-19

Country/Region
Confirmed cases
Deaths
Recovered
Active cases
USA
12,786,174
263,899
7,553,556
4,968,719
India
9,193,982
134,383
8,618,445
441,154
Brazil
6,088,004
169,541
5,445,095
473,368
France
2,144,660
49,232
152,592
1,942,836
Russia
2,138,828
37,031
1,634,671
467,126
Spain
1,606,905
43,131
0
1,563,774
UK
1,527,495
55,230
0
1,472,265
Italy
1,431,795
50,453
584,493
796,849
Argentina
1,374,631
37,122
1,203,800
133,709
Colombia
1,254,979
35,479
1,158,897
60,603
Mexico
1,049,358
101,926
784,693
162,739
Germany
951,324
14,695
636,700
299,929
Peru
950,557
35,641
880,645
34,271
Poland
909,066
14,314
454,717
440,035
Iran
880,542
45,738
617,715
217,089
South Africa
769,759
20,968
711,195
37,596
Ukraine
647,976
11,263
299,358
337,355
Belgium
559,902
15,755
36,044
508,103
Chile
543,087
15,131
518,834
9,122
Iraq
539,749
12,031
469,784
57,934
Indonesia
506,302
16,111
425,313
64,878
Czechia
496,638
7,360
405,982
83,296
Netherlands
493,744
9,035
0
484,709
Turkey
453,535
12,511
377,891
63,133
Bangladesh
451,990
6,448
366,877
78,665
Romania
430,605
10,373
304,188
116,044
Philippines
421,722
8,185
386,792
26,745
Pakistan
379,883
7,744
331,760
40,379
Saudi Arabia
355,741
5,811
344,311
5,619
Canada
337,555
11,521
269,199
56,835
Israel
330,495
2,818
318,773
8,904
Morocco
327,528
5,396
275,158
46,974
Switzerland
304,593
4,277
211,500
88,816
Portugal
268,721
4,056
184,233
80,432
Austria
254,710
2,577
182,620
69,513
Sweden
225,560
6,500
0
219,060
Nepal
224,078
1,361
204,858
17,859
Jordan
192,996
2,380
125,433
65,183
Ecuador
185,944
13,225
164,009
8,710
Hungary
181,881
4,008
44,020
133,853
UAE
161,365
559
150,261
10,545
Panama
155,658
2,973
137,004
15,681
Bolivia
144,034
8,916
119,548
15,570
Kuwait
140,795
870
133,407
6,518
Dominican Republic
139,111
2,313
113,134
23,664
Qatar
137,642
236
134,698
2,708
Japan
133,929
1,989
113,340
18,600
Serbia
133,029
1,274
31,536
100,219
Costa Rica
132,295
1,641
81,336
49,318
Armenia
127,522
2,002
98,944
26,576
Belarus
126,953
1,112
105,835
20,006
Kazakhstan
126,860
1,945
113,646
11,269
Bulgaria
124,966
3,069
38,226
83,671
Oman
122,579
1,391
113,856
7,332
Guatemala
119,349
4,099
108,338
6,912
Lebanon
117,517
911
69,079
47,527
Egypt
113,381
6,560
101,981
4,840
Georgia
111,818
1,051
92,215
18,552
Croatia
108,014
1,445
87,408
19,161
Ethiopia
106,203
1,651
65,839
38,713
Honduras
105,211
2,869
46,616
55,726
Venezuela
100,143
873
94,985
4,285
Azerbaijan
98,927
1,194
65,734
31,999
Moldova
98,418
2,169
80,882
15,367
Slovakia
97,493
709
50,738
46,046
Greece
93,006
1,714
9,989
81,303
Tunisia
89,196
2,862
63,846
22,488
China
86,464
4,634
81,508
322
Bahrain
85,886
339
84,017
1,530
Myanmar
82,236
1,784
60,965
19,487
Bosnia
81,739
2,394
47,525
31,820
Libyan Arab Jamahiriya
79,180
1,110
50,304
27,766
Kenya
78,512
1,409
52,709
24,394
Paraguay
77,072
1,665
55,046
20,361
Algeria
75,867
2,294
49,421
24,152
Palestine
75,007
656
60,009
14,342
Denmark
73,021
797
57,075
15,149
Uzbekistan
71,920
604
69,118
2,198
Ireland
70,711
2,023
23,364
45,324
Kyrgyzstan
70,366
1,241
61,593
7,532
Slovenia
67,080
1,156
45,587
20,337
Nigeria
66,439
1,168
62,241
3,030
Malaysia
58,847
341
44,153
14,353
Singapore
58,183
28
58,071
84
Macedonia
55,127
1,546
32,894
20,687
Ghana
50,941
323
49,599
1,019
Lithuania
49,393
409
11,595
37,389
Afghanistan
45,280
1,712
36,122
7,446
El Salvador
37,884
1,086
34,595
2,203
Albania
34,300
735
16,666
16,899
Norway
33,431
314
20,956
12,161
Montenegro
31,618
444
20,031
11,143
S. Korea
31,353
510
26,722
4,121
Luxembourg
31,111
273
22,004
8,834
Australia
27,847
907
25,534
1,406
Cameroon
23,842
435
22,177
1,230
Finland
22,289
384
15,300
6,605
Côte d'Ivoire
21,148
131
20,819
198
Sri Lanka
20,795
90
14,962
5,743
Uganda
18,165
181
8,675
9,309
Zambia
17,466
357
16,707
402
Madagascar
17,341
251
16,657
433
Sudan
16,431
1,202
9,854
5,375
Senegal
15,908
331
15,527
50
Mozambique
15,231
127
13,408
1,696
Angola
14,634
337
7,351
6,946
Namibia
13,938
145
13,272
521
Latvia
13,693
175
1,651
11,867
French Polynesia
13,286
68
4,842
8,376
Guinea
12,863
75
11,877
911
Maldives
12,758
46
11,615
1,097
DRC
12,310
331
11,433
546
Tajikistan
11,971
86
11,355
530
French Guiana
11,042
70
9,995
977
Jamaica
10,422
243
5,572
4,607
Cabo Verde
10,302
104
9,791
407
Estonia
10,159
94
6,014
4,051
Botswana
9,992
31
7,692
2,269
Zimbabwe
9,308
273
8,288
747
Haiti
9,224
232
7,886
1,106
Gabon
9,150
59
8,999
92
Malta
9,137
117
6,938
2,082
Cyprus
8,947
44
2,055
6,848
Guadeloupe
8,225
144
2,242
5,839
Mauritania
8,167
169
7,609
389
Cuba
7,950
133
7,428
389
Réunion
7,689
35
6,660
994
Bahamas
7,431
163
5,652
1,616
Syrian Arab Republic
7,295
380
3,155
3,760
Trinidad and Tobago
6,475
115
5,622
738
Andorra
6,304
76
5,405
823
Swaziland
6,233
120
5,869
244
Malawi
6,009
185
5,443
381
Hong Kong
5,782
108
5,274
400
Rwanda
5,726
47
5,197
482
Nicaragua
5,725
159
4,225
1,341
Djibouti
5,669
61
5,569
39
Congo
5,632
93
4,988
551
Iceland
5,298
26
5,086
186
Suriname
5,297
116
5,173
8
Belize
5,249
120
2,877
2,252
Guyana
5,154
146
4,034
974
Equatorial Guinea
5,137
85
5,005
47
Mayotte
5,122
49
2,964
2,109
Central African Republic
4,911
63
1,924
2,924
Uruguay
4,763
71
3,764
928
Aruba
4,737
45
4,607
85
Martinique
4,732
37
98
4,597
Somalia
4,445
113
3,412
920
Mali
4,326
146
3,044
1,136
Thailand
3,922
60
3,772
90
Gambia
3,726
123
3,582
21
South Sudan
3,069
61
2,938
70
Benin
2,916
43
2,579
294
Togo
2,854
64
2,274
516
Burkina Faso
2,754
68
2,552
134
Guinea-Bissau
2,422
43
2,309
70
Sierra Leone
2,406
74
1,828
504
Yemen
2,114
609
1,467
38
Lesotho
2,092
44
1,277
771
New Zealand
2,031
25
1,953
53
Curaçao
1,773
3
1,031
739
Chad
1,648
101
1,476
71
Liberia
1,551
82
1,331
138
San Marino
1,428
44
1,149
235
Niger
1,381
70
1,166
145
Vietnam
1,316
35
1,153
128
Liechtenstein
1,158
13
952
193
Channel Islands
1,094
48
887
159
Sint Maarten
1,012
25
900
87
Sao Tome and Principe
981
17
926
38
Gibraltar
981
5
885
91
Turks and Caicos Islands
746
6
700
40
Diamond Princess
712
13
659
40
Saint Martin
690
12
598
80
Mongolia
672
0
342
330
Burundi
664
1
575
88
Papua New Guinea
630
7
588
35
Taiwan
618
7
549
62
Comoros
596
7
572
17
Monaco
583
3
518
62
Eritrea
558
0
473
85
Tanzania
509
21
183
305
Faroe Islands
500
0
498
2
Mauritius
494
10
433
51
Bhutan
386
0
363
23
Isle of Man
369
25
332
12
Cambodia
306
0
296
10
Cayman Islands
265
2
245
18
Barbados
260
7
241
12
Bermuda
227
9
200
18
Saint Lucia
223
2
106
115
Seychelles
166
0
159
7
Caribbean Netherlands
161
3
155
3
Brunei
150
3
145
2
Antigua and Barbuda
139
4
128
7
St. Barth
127
0
94
33
Saint Vincent and the Grenadines
84
0
78
6
Dominica
77
0
63
14
British Virgin Islands
71
1
70
0
Macao
46
0
46
0
Grenada
41
0
30
11
Lao People's Democratic Republic
39
0
24
15
Fiji
35
2
33
0
New Caledonia
32
0
32
0
Timor-Leste
30
0
30
0
Holy See (Vatican City State)
27
0
15
12
Saint Kitts and Nevis
20
0
19
1
Greenland
18
0
18
0
Solomon Islands
16
0
5
11
Saint Pierre Miquelon
16
0
12
4
Falkland Islands (Malvinas)
16
0
13
3
Montserrat
13
1
12
0
Western Sahara
10
1
8
1
MS Zaandam
9
2
0
7
Marshall Islands
4
0
1
3
Anguilla
4
0
3
1
Wallis and Futuna
2
0
1
1
Samoa
1
0
0
1
Vanuatu
1
0
0
1
Updated on 24 November 2020 17:54

TOPUL DE AZI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.