luni, 8 martie, 2021
6.7 C
Buzău
EXPRESS SUD-EST OPINII PSD vrea să fure și ce a mai rămas. MAREA DESCENTRALIZARE a...

PSD vrea să fure și ce a mai rămas. MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea dă comorile României pe mâna baronilor locali

PSD vrea să fure și ce a mai rămas. MAREA DESCENTRALIZARE a lui Dragnea dă comorile României pe mâna baronilor locali

NEWS

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Guvernul Dăncilă scoate de la sertar marea descentralizare propusă de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013 şi blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi, că legea pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat atunci răspunderea era, în ansamblu, neconstituţională. Conform unei astfel de strategii de descentralizare, centrele de agrement, plajele, agențiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile județene, adică vor ajunge la îndemâna baronilor locali. Liviu Dragnea i-a amenințat cu sancțiuni pe miniștrii care se opun proiectului.

Mai multe direcții vor trece din componența ministerelor în cea a consiliilor județene în domenii precum mediu, turism, agricultură, cultură, sănătate, educație, tineret și sport, potrivit Strategiei de descentralizare, elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Odată cu transferul acestor atribuții, Guvernul va transfera și resursele umane, financiare și materiale necesare desfășurării respectivelor acțiuni, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor, în pericol

Prin „marea descentralizare” a lui Dragnea, una dintre mize devine patrimoniul Ministerului Tineretului și Sporturilor. Astfel, către administrația locală ar urma să fie transferate centrele de agrement de la nivelul județelor. Potrivit site-ului MTS, în România există 61 de astfel de centre de agremenent. Două dintre ele se află în județul Constanța.

Citește și: Despre cum îl întinerește gelul pesedist pe Călin Popescu Tăriceanu

Astfel, „New Paradise” Eforie Sud are capacitate de cazare de 448 de locuri și asigură locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, sală de şedinţe, sală de dans, aparate de fitness în aer liber, acces la internet, discotecă în aer liber. Centrul de agrement „2 Mai” are 200 de locuri, iar ca dotări suplimentare: locuri de joacă pentru copii, sală de şedinţe, acces la internet, teren de sport, teren de minigolf, discotecă în aer liber, sală de mese cu 120 de locuri.

În Prahova, MTS are trei centre de agrement – o vilă cu 27 de locuri în Sinaia, o vilă cu 74 de locuri în Bușteni, o vilă cu 17 locuri în Cheia. În Tulcea, MTS are un centru de agrement cu 220 de locuri și o tabără la Babadag cu 50 de locuri. Ar urma să fie transferate și casele de cultură, cluburile sau bazele sportive.

Șefi peste plaje și pescuit

Unul dintre ministerele care ar putea pierde din atribuții este cel al Mediului. Astfel, consiliile județene ar urma să preia competențele de realizare a lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor turistice. De altfel, și turismul va fi gestionat tot de consiliile județene care ar urma să aibă în subordine instituții care se ocupă de emiterea brevetelor, autorizarea, avizarea şi clasificarea în turism, competențe exercitate în prezent de către Autoritatea Naţională pentru Turism. 

Citește și: Confesiunile unui politician român de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu, partea a doua

În domeniul agriculturii, consiliile județene ar putea controla domenii de impact, cum ar fi pescuitul. Proiectul include pe lista obiectivelor care ar putea fi transferate filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Potrivit site-ului ANPA, fiecare filială județeană are contracte pentru mai multe zone de pescuit recreativ. De exemplu, în Vrancea, județ condus de Marian Oprișan, există nouă astfel de zone – pe Siret, la Doaga, la Zăbala mijlocie, la Zăbala inferioară, Năruja, Șușița, Zăbrăuț, Cascada Putnei, Râmnicu Sărat. Aceeași soartă o pot avea și direcțiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului București, dar și oficiile de studii pedologice şi agrochimice judeţene.

Baronii PSDșefi și peste patrimoniul cultural

Președinții consiliilor județene vor deveni șefi și peste patrimoniul cultural. Vor fi trecute de la Ministerul Culturii la nivelul judeţelor atribuţiile de implementare a politicilor naţionale şi reglementărilor, competențele exercitate de Direcțiile județene pentru cultură și patrimoniul național. Este vorba, printre altele,  de avizarea concesionării, dării în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică sau închirierii clădirilor monument istoric, avizarea intervenţiilor asupra monumentelor istorice de clasă B (de interes local). De asemenea, se vor ocupa de avizarea documentaţiilor de urbanism pentru instituirea, delimitarea şi reglementarea construirii zonelor de protecţie a monumentelor istorice de clasă B.

Există și domenii care sunt în suspensie. În sănătate, de pildă, strategia doar prevede că ministerul de resort va realiza o analiză privind transferul unor atribuții. 

2014 : Primă încercare ratată

Un proiect al descentralizării a fost propus de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013, pe vremea când actualul vicepremier era ministru al Dezvoltării Regionale. Guvernul Victor Ponta și-a angajat răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Legea a fost blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi că legea era neconstituţională.

De ce a intervenit Dragnea

Pe baza acestei strategii, ministerele vizate ar fi trebuit să realizeze un inventar al bunurilor transferabile, să elaboreze analize de impact, să finalizeze proiectele de legi sectoriale. Toate aceste date urmau să fie strânse într-un singur proiect de lege, care urma să fie transmis Parlamentului. Tocmai aici lucrurile s-au blocat, pentru că miniștrii vizați nu s-au grăbit să renunțe la atribuții și la baza materială.

Din acest motiv, Dragnea s-a dus la finalul săptămânii trecute la Guvern, pentru o discuție cu miniștrii implicați în descentralizare, cerând urgentarea măsurilor pentru acest proces. Înainte de întâlnire, Dragnea a fost la Focșani, unde a defilat alături de președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan (care conduce și Uniunea Națională a Consiliilor Județene), la inagurarea unui bazin de înot. Prilej pentru un mesaj tăios adresat miniștrilor care întârzie descentralizarea.

Dragnea i-a amenințat cu sancțiuni pe miniștrii care se opun proiectului

„Ăsta nu este Guvern alandala. Este un Guvern care pune în practică un program de guvernare. Discuţia nu va fi complicată. Eu nu sunt un om dur, dar sunt riguros şi exigent. Şi nu mă pot uita în ochii dumneavoastră când o să îmi spuneţi peste doi ani de zile dacă mai vin aici să înot puţin, că frate, ai zis ceva în 2016 şi pentru aia te-am votat, printre altele descentralizarea. Şi eu să spun că nu am putut pentru că nu au vrut miniştrii”, a comentat Liviu Dragnea.

De asemenea, președintele PSD i-a amenințat cu demiterea pe miniștrii care nu vor accepta „marea descentralizare”. Cine nu acceptă, nu mai pot rămâne în arcul guvernamental.

„Eu nu mai accept ca după atâta timp toţi funcţionarii din ministerele respective să le pună în faţă nişte materiale care să fie de fapt un şir întreg de argumente de cum şi de ce nu trebuie făcut. Şi, atunci, ei au două variante foarte simple: ori susţin în continuare programul de guvernare şi dau drumul la descentralizarea sectorială pe fiecare minister pe care îl conduc, ori dacă nu îşi asumă programul, nu mai pot sta în Guvern”, a explicat Dragnea.   

REFUZ

Șefii de CJ  nu vor și „cartofii fierbinți“

Prin „marea descentralizare”, baronii locali vor să preia în administrare doar obiectivele profitabile, nu și cele în care ar trebui doar să bage bani pentru a asigura un serviciu social. Este cazul secțiilor de cale ferată de interes local (“neinteroperabile”, în limbaj feroviar), care în multe state ale Uniunii Europene sunt întreținute de autoritățile locale, care accesează fonduri europene atât pentru infrastructură, cât și pentru material rulant. În România, căile ferate sunt gestionate fie de compania de stat CFR SA, fie închiriate către operatori privați. Cele care nu prezintă interes nici pentru stat, nici pentru privat sunt închise, când ele ar putea fi preluate de autoritățile locale, pe modelul drumurilor județene. 

George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e să fie, nicio criză nu ne mai afectează de mult, ne-am obișnuit să tot primim, pentru voturile noastre, de doi bani speranță, să trecem suferind prin fiecare iarnă,  învățând din suferințe prin primăvară, memorând suferințele vara şi schimbându-le cu altele, mai noi sau mai vechi, toamna. Citește și: Primăria municipiului Buzău lansează jocul „Găsește Tomalăul“ Iarna stă...