4.3 C
Buzău
joi, 21 februarie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • ȘTIRI SUD-EST
  • SPECIAL

Confesiunile unui politician român de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu, partea a doua

editorial

Ion Chiaburu, despre Dragnea Teleormăneanul și scandalul Kovesi. Mărturia unuia care pentru ei nu prea contează

Ion Chiaburu, așa-l știe lumea în Cislău, ca pe unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul lui Gică Boieru la care ei au tot fost slugi mai toată viața, chiar dacă numele de familie e Chiaburu... Trag mai...

Continuare a discuției de săptămâna trecută cu senatorul Dorin Bădulescu: despre viața de fiecare zi, care a inundat sfera politică, despre faptul că politica trebuie să răspundă problemelor țării și prezentului. Că și politicianul, și alegătorul său trebuie să înţeleagă sensul lumii pe care o trăiesc.

Prima parte a interviului cu senatorul Dorin Bădulescu poate fi accesată aici.

„O situație românească”

Express Sud-Est: Să mai vorbim despre România…

Senatorul Dorin Bădulescu: Ce vrei, să mai vorbim despre România? România e o țară dereglată, cum să spun, într-o lume care și ea este dereglată. Noi am avut neșansa să pierdem anii buni ai Occidentului și am intrat și noi în lume când aceasta era dereglată. Ce dă asta? O situație românească.

Bine, România a fost mereu o țară neorânduită. Apoi, nu ne găsim pe noi înșine. Nu ne găsim drumul. Dacă lipsește ceva evident în România e spiritul de organizare. De aici admirația noastră pentru nemți, ori nu degeaba: revin în forță acum. De unde era uitat Carol I, de unde primarul Sibiului, înainte de a deveni președinte, nu era băgat în seamă, iată-i acum reveniți în mentalul colectiv ori invocați pentru originile lor.

Express Sud-Est: Cum de noi putem fura și să fie țara fără fund?

Senatorul Dorin Bădulescu: Păi, e țară fără conștiință publică.

„Alegătorii și-au pierdut idealul”

Express Sud-Est: Cum de ne plac dictatorii?

Senatorul Dorin Bădulescu: Tendințele paternaliste ale conducătorilor nu sunt contrabalansate de o conștiință civică a românului. Dacă românul îi permite conducătorului să fie dictator e chestie de tradiție. Priviți Franța. Acolo indiferent cine vrea, imediat e contrat de zeci de mii de oameni în stradă.

Citește și: PSD ne-a adus în pragul celui mai mare deficit bugetar de la criză încoace

Politicienii români sunt în mare parte nişte mari mincinoși. Mint, dar nu cred că ei s-au născut cu minciuna. Ei s-au născut ca toţi ceilalţi, cu un ideal, cu o dorință de ideal, dar au văzut că pentru a câștiga alegerile trebuie să mintă, trebuie să promită ceea ce ştiu că nu se vor ţine de cuvânt şi aşa încet – încet încep să creadă în minciuna lor şi după aceea când sunt aleşi devin exact opusul idealului pe care şi l-au pierdut. Au pierdut acest ideal. Și atunci, vor mai mult și doar pentru ei.

Dar, ca şi politicienii, și alegătorii sunt în acelaşi pericol, de a-și pierde idealul. De a se duce la vot fără conștiința a ceea ce ar trebui să aleagă.

Express Sud-Est: E posibil ca Dragnea să ajungă vreodată premier, în contextul în care Iohannis a declarat că nu va desemna niciodată un premier cu probleme penale?

Dorin Bădulescu: Îți dai seama că eu, fiind de dreapta, sper să nu ajungă niciodată Dragnea prim-ministru. Dar cum PSD și ALDE au o majoritate covârșitoare, nu văd ce se poate face. Constrâns și forțat, nu prea poate președintele Iohannis să facă altceva.

Senatorul Dorin Bădulescu:  Există această imagine falsă a senatorului zbârnâitoare, care tot timpul propune ceva.

Express Sud-Est: Proiectele tale…

Senatorul Dorin Bădulescu: Ce am făcut în ultimii doi ani? Am făcut o lege importantă, am repurtat o victorie importantă în demersul de a modifica Legea 192/2006 privind protecţia victimelor infracţiunilor. Am reușit să modific Legea salarizării, în sensul că am obținut acordarea unui spor de 15% la salariu pentru persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat, stabilind că toate persoanele cu handicap grav sau accentuat să beneficieze de acest spor, nu numai cele cu handicap vizual, urmând ca Guvernul să stabilească, prin hotărâre, categoriile de handicap. Mai am multe amendamente, la aproximativ 61 de legi, care așteaptă să fie adoptate.

Citește și: Ordinul Steaua României a ajuns la ordinul lui Liviu Dragnea. De ce va trebui să dea socoteală Cristian Preda pentru părerile sale politice

Și mai e un lucru în legătură cu asta. Există aceasta prejudecată că un deputat sau un senator trebuie să propună multe legi. Dimpotrivă, trebuie să se mai potolească din propusul de legi și din interpelări fără rost. Este această imagine falsă a senatorului zbârnâitoare, care tot timpul propune ceva.

Noi, de exemplu, la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, și ăsta este cazul și la alte comisii, ne pierdem mare parte din timp respingând aberații, pentru că vin tot felul de proiecte inepte, proiecte de lege care nu au niciun sens, și ne pierdem timpul cu asta, să respingem aberații: ziua nuștiucare trebuie să fie liberă, să instituim Ziua Trianonului ca să le facem în sâc ungurilor și alte aiureli de genul ăsta.

„Să te ferească Dumnezeu de parlamentarul prost și harnic!”

Senatorul Dorin Bădulescu: Pentru mine, ideea că valoarea unui senator se măsoară după numărul de inițiative legislative este o aberație. Dimpotrivă, ar trebui să reducem numărul de legi, să abrogăm legi, să simplificăm reglementări. Asta ar trebui să facem, nu să producem la nesfârșit reglementări care ne sufocă. Filosofia mea politică tocmai în asta constă: societatea românească este sufocată de reglementări excesive și abuzive.

Trebuie să scăpăm de această tiranie a producătorilor de reglementări și de legi. Trebuie potoliți. E o vorbă pe care o avea un mare general german. Într-o armată există patru categorii de oameni. Sunt cei inteligenți și harnici – cei mai buni pentru a fi ofițeri de stat major. După aia sunt cei foarte mulți, care sunt proști și leneși – ăștia execută ordine. După aia sunt cei inteligenți și leneși care sunt cei mai buni pentru comandamentul suprem, că ei au viziunea de ansamblu. Și după aia mai sunt cei proști și harnici și să te ferească Dumnezeu de ei.

Citește și: Despre cum vrea Tăriceanu să-l Pieleanu pe Dragnea ori de ce “crește”, în sondaje fantomă, ca Pinocchio, președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu

La fel este și în Parlament. Să te ferească Dumnezeu de parlamentarul prost și harnic, care produce la nesfârșit tot felul de inițiative fără rost. Și aș avea chiar printre colegii ăia care spun că sunt ca apa sfințită exemple de oameni care ar trebui potoliți din această sete de a se afirma cu orice preț.

Mai e un lucru important. Cea mai importantă parte a activității de parlamentar este comisia de specialitate, nu plenul, pentru că în plen lucrurile sunt deja aranjate înainte, e pentru televiziune. Ce e cu adevărat important e ce se întâmplă în comisie. În orice comisie există câțiva oameni care chiar sunt experți pe domeniul respectiv.

„Obsesia bolnăvicioasă a celui de-al doilea mandat”

Express Sud-Est: Cine v-ați dori să candideze la președinție în 2019?

Dorin Bădulescu: Nu știu, nu m-am gândit încă. Totuși, desemnarea, deja, a președintelui Iohannis ca viitor candidat al PNL ține de obsesia bolnăvicioasă a celui de-al doilea mandat. Nu cumva să apară cineva care să-i facă umbră în vreun fel. Numai că pierde toată lumea. Pierde și PNL, pierde și Iohannis, pierd în primul rând cetățenii României care vor altceva decât PSD și Dragnea. În București, dezastrul este provocat indirect și de președinte. Are și el o responsabilitate în rușinea absolută a alegerilor locale din București, în 2016, când dreapta putea să câștige. Aritmetic, se vede după rezultate: Nicușor Dan putea câștiga, iar PNL-USR puteau avea cel puțin două primării de sector, dacă nu chiar patru. S-a pierdut cu poarta goală.

Bășcălia prostului și eternitatea funcției

Express Sud-Est: Atunci, cum trebuie să fie un om politic? Mă amuză întotdeauna să pun faţă-n faţă imaginea ideală propusă ca soluţie la această întrebare, cu realitatea nemăsluită a scenei publice autohtone. Cum ar trebui să fie şi cum este politicianul român?

Senatorul Dorin Bădulescu: Este de la sine înţeles că un politician adevărat trebuie să fie un bun comunicator. Adică: să fie accesibil, uşor de abordat când i se cere un comentariu, disponibil, fără discriminare, dinaintea oricărui interlocutor, capabil să asculte şi să dialogheze, înzestrat cu abilități retorice minimale: claritate, cordialitate, umor. La noi, lucrurile sunt mai simple. Politicianul obişnuit nu stăpâneşte decât stilistica discursului vid şi pe aceea a agresivității. Or vorbeşte mult şi spune puţin (sau nimic), ori se răstește la preopinent, fie el gazetar sau adversar politic. Când mai mulţi politicieni sunt adunaţi laolaltă, vorbesc tare, toţi odată, pe o claviatură restrânsă, de la băşcălie ieftină la injurie groasă. Să precizăm şi că buna cunoaștere a limbii materne nu face parte, pentru „ai noştri“, din calificările obligatorii ale unui bun comunicator.

O altă calitate pe care o socot ca fiind potrivită pentru rolul de parlamentar sau ministru este conştiinţa că nu este instalat pe viaţă în postul cu pricina. Mai devreme sau mai târziu, va fi inevitabilă o retragere, o ieșire din peisaj. Or, la noi, fiecare demnitar se comportă, aproape candid, ca unul care ne va păstori veșnic. Nu-i dă prin cap că nici el, nici „reţeaua” loialităților din jur nu au stabilitatea eternității. Vremea contestației, a bilanțului, a evacuării mai mult sau mai puţin blânde nu intră în calculele demnitarului român. Lui nu i se poate întâmpla să fie luat la întrebări. Nu lui! De unde aerul suficient, suveran, impenitent, al comportamentului său. Când o pățește, are două soluţii: se declară ori victimă politică, ori cotropit de boli drastice, necesitând tratament imediat şi prelung.

„E mai ușor să faci politică prin artificii”

Express Sud-Est: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

Senatorul Dorin Bădulescu: Dacă guvernarea nu va înțelege măcar în ceasul din cel din urmă, că există un ocean de diferență între a spune că ești european și a face ceva european, situația politică va fi și mai complicată, vom pierde și acele fire de libertate și democrație. Consecințele vor fi dure atât în plan economic, cât și social. Însă mă doare cel mai mult că, din cauza agendei „politice” încărcate, furnizate de actori iscusiți, România ratează discuții și acțiuni stringente pe probleme sociale și economice cruciale. Scăderea și exodul populației este cea mai mare problemă, dar, prin lupta cu opoziția, ONG-urile discuții interminabile despre sisteme electorale, reforme mimate, această problemă nu se rezolvă.

Apropo, iată o temă care poate aduce consens național. Dar e mai ușor să faci politică prin artificii. În 5 ani, dacă situația nu se schimbă, vom avea deja crize sociale și economice legate de exodul și scăderea populației. Am impresia că trăim într-o matrice politică inventată, așteptând când vom cădea, deși suntem deja în cădere.

„Primăria Buzăului este pierdută în tranzacții politice”

Express Sud-Est: Se aud voci care spun că aţi fi un bun candidat la Primăria Buzăului. V-ar tenta această funcţie?

Senatorul Dorin Bădulescu: Straniu. Eu nu am auzit aceste voci. Din păcate, Primăria Buzăului este pierdută în tranzacții politice. La fel ca și interesele cetățenilor. Uitați-vă în jur… Noi deja nu ne mai mirăm de probleme, din mai rău în mai rău, este calificativul pentru municipiul Buzău. Și toate acestea stau ascunse sub preș. Se fac iarăși înțelegeri și tranzacții. Iată de ce nici nu m-am gândit la aceasta posibilitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

opinia zilei

Dosarul Kovesi, cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea. Ori despre miza unui război aproape pierdut de către gașca de penali din fruntea PSD

Dosarul Kovesi există fiindcă numele lui Dragnea apare în poziții deloc onorante în consistente dosare referitoare la fraudarea fondurilor europene. Se prea poate ca nu toți pesediștii să fie hoți, așa cum ne încredințează doamna Ecaterina Andronescu, însă mai mult ca sigur că Livică Teleormăneanul este. De vreo două luni...

topul de azi

știri
SUD-EST

du-te la categorie

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren, ce mergea pe ruta București - Vatra Dornei. Protagoniștii: doi studenți, născuți-crescuți în Calvini, între care exista o singură deosebire,...
joi, 21 februarie, 2019
Vremurile sunt cum sunt, dar să vedem cum stăm cu vremea
Buzău
nori împrăștiați
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
67 %
1.4kmh
44 %
joi
4 °
vin
6 °
sâm
-2 °
Dum
0 °
lun
1 °

weekend

Hai la bulivar, birjar, în Brăila. Locuri de vizitat în orașul fără salcâmi de la Dunăre

Brăila este unul dintre orașele în care îmi place să revin. Cauza principală cred că este Dunărea. De fiecare dată când ajung, caut să mă reped până acolo, să contemplu apa liniștită și soarele care se reflectă în valurile mici, ”ondulate”, cum scria pe vremuri un supliment de vacanță...

redacția express sud-est

CONSTANTIN LUPU
Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi în primul rând pe tine. Abia apoi poți să cutezi la așa ceva.
COSMIN NEACȘU
Dacă dorim să continuăm a trăi aici, acasă, este nevoie de o schimbare de atitudine.
LUMINIȚA CÂMPEAN
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.
GEORGE LIXANDRU
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.
GHEORGHE ARGHIR
Să ai speranță, să îmbrățișezi o posibilitate după alta – cu siguranță asta îl caracterizează pe OM! E timpul să ieșim dintre dărâmăturile comunismului. E timpul să înfruntăm viața așa cum este ea!

la zi
EXPRESS

du-te la categorie

Legile justiției, în pericol de a deveni legile penalilor! O nouă OUG, pregătită pe șest de Tudorel Toader, îi va da șefului Secției speciale...

O nouă Ordonanță de Urgență pentru Legile Justiției este pregătită de ministrul Tudorel Toader. Prin ordonanță, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline. Potrivit proiectului de Ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiției. Potrivit proiectului de OUG, Secția pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a șefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul...

reportajul zilei

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren,...

Telefon:

+40 755 977 819

E-mail:

georgelixandru@live.com

joi, 21 februarie, 2019

© EXPRESS SUD-EST | Toate drepturile rezervate