miercuri, 3 martie, 2021
5.6 C
Buzău

Medicii anesteziști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au protestat, luni, împotriva Anexei 10 din legea 153/2017

EXPRESS SUD-EST ȘTIRI SUD-EST Constanța Medicii anesteziști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au protestat,...

Medicii anesteziști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au protestat, luni, împotriva Anexei 10 din legea 153/2017

NEWS

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Medicii secției Anestezie Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, au protestat, luni, împotriva Anexei 10 din legea 153/2017, a salarizării personalului plătit din fonduri publice, care prevede pierderea sporului specific de care beneficiau medicii secțiilor de Terapie Intensivă și a celor din Unitățile de Primire Urgențe.

În semn de protest față de legea care îi dezavantajează, medicii anesteziști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au asigurat, luni, doar asistența de urgență, sistând programul pentru pacienții cu boli cronice. Ei au coborât, pentru câteva minute, în holul spitalului pentru a-și arăta nemulțumirile. Deși legea a intrat în vigoare de la 1 martie, nici acum nu se știe cum se vor aplica sporurile pentru anesteziști și urgentiști.

Citește și: Câţi bani va primi drept despăgubiri Vasile Novac, vrânceanul care și-a câștigat la CEDO dreptatea pe care nu a putut să o câștige în România

De altfel, majoritatea spitalelor din țară au trimis scrisori către ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, către ministrul Sănătății, Sorina Pintea. “Nu s-a primit nici un răspuns. Legea spune, la Anexa 2, că Terapia Intensivă trebuie să aibă un spor de 65-85% după care vine Anexa 10 și introduce o sumă fixă in dreptul sporurilor, care nu are nicio legătură cu ce spune legea la Anexa 2”, a declarat medicul primar anestezist, Irina Dincă.

Deși luna martie se apropie de final, iar medicii anesteziști și cei de la Urgențe au muncit zi și noapte, nu știu ce salariu și sporuri vor lua sau cum le vor fi plătite gărzile.

“Considerăm ca inadmisibilă stabilirea unei sume fixe, oricare ar fi aceea, în ceea ce privește sporul din specialitatea noastră. Solicităm adoptarea unui regulament de sporuri coerent și etic și care să reflecte periculozitatea și importanța actului decizional al medicilor. Vă rugăm să nu denaturați scopul legii 153 /2017, lege care a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2018, aceea de a stopa exodul medicilor. Atragem atenția că numărul medicilor ATI din România a devenit critic în acest moment”, arată medicii anesteziști în scrisoarea adresată ministrului Sorina Pintea.

Citește și: PSD ne-a adus în pragul celui mai mare deficit bugetar de la criză încoace

Din informațiile medicilor constănțeni, o noua variantă a Anexei 10 este în dezbatere la ministerul Sănătății. Încă nu s-au decis cuantumurile și sumele sporurilor aferente fiecărei specialități. Săptămâna aceasta ar trebui să se finalizeze, să devină publică. După care, anexa va fi transmisă către spitale care vor începe, pe baza ei, să calculeze salariile, pe luna martie, pentru tot personalul cuprins în grila de sporuri de la Anexa 10”, a explicat medicul anestezist Irina Dincă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Dacă sporurile stabilite în urma negocierilor de la minister din această săptămână nu îi vor mulțumi pe medicii afectați, sindicatele care îi reprezintă vor pregăti calendarul legal al protestelor. “E dreptul lor să protesteze. Activitatea secției Anestezie Terapie Intensivă nu a fost perturbată, urgențele au fost asigurate” a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, Cătălin Grasa.

George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

PNL, DE DOI BANI SPERANȚĂ

Vine martie cu mâzgă și noroaie pur autohtone, iar ceața ne răscolește toate rănile căpătate în ultimii treizecișiunu de ani. Să ningă dacă e...

Traseiștii Mocanu și Bădulescu sunt OUT!

Incredibil dar adevărat! Cea mai dură lovitură pe care o primesc cei doi traseiști notorii din Buzău. Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare ne...