Modificarea legilor justiției a luat-o pe repede înainte, trecând rapid și de votul senatorilor, după ce săptămâna trecută au fost aprobate de deputați. Cele trei legi vor merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Modificarea legilor justiției a fost supusă la vot în procedură de urgență, ceea ce i-a nemulțumit pe parlamentarii opoziției, care, în ciuda protestelor, nu au mai putut schimba nimic. Totuși, opoziția este hotărâtă să conteste din nou legile la Curtea Constituțională.
La fel ca șeful deputaților, Liviu Dragnea, nici președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu nu a vrut să prezideze ședința. Opoziția s-a plâns că nu i s-a permis să pună întrebări inițiatorilor legilor.
Citește și: Legea referendumului a fost votată de senatori în forma dorită de PSD
După ce au fost votate și de senatori, care sunt for decizional, cele 3 legi ale justiției privind statutul magistraților, organizarea judiciară și organizarea CSM ar trebui să ajungă la Cotroceni pe masa președintelui.
Cea mai controversată modificare elimină președintele României din procedura numirii conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție. În prezent, șeful statului este cel care numește președintele și vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, e drept, la propunerea plenului CSM.