7 C
Buzău
joi, 21 februarie, 2019

ziar dependent doar de adevăr

|

contactați-ne: +40 755 977 819

  • ACTUALITATE
  • LA ZI
  • SPECIAL

Zuckerberg, pesedistul. Sau despre cum a ajuns PSD în megascandalul Facebook

editorial

Ion Chiaburu, despre Dragnea Teleormăneanul și scandalul Kovesi. Mărturia unuia care pentru ei nu prea contează

Ion Chiaburu, așa-l știe lumea în Cislău, ca pe unul din neamul lui Chiaburu, cu toate că ăștia n-au avut de niciunele niciodată, cum sunt cei din neamul lui Gică Boieru la care ei au tot fost slugi mai toată viața, chiar dacă numele de familie e Chiaburu... Trag mai...

Zuckerberg și Facebook-ul său au pierdut atât la nivel de imagine, cât și evaluare pe bursă în scandalul pornit de la Cambridge Analytica. Dezvăluirile au ajuns între timp și la PSD.

Cambridge Analytica e compania care ar fi folosit informații colectate de pe Facebook-ul lui Zuckerberg în campanii electorale. Datele au ajutat compania să livreze reclame fix pe profilul utilizatorilor. Tipul acesta de analizare presupune crearea unor profiluri psihografice. Deși s-a discutat despre acțiunile acestei companii încă de după alegerea lui Donald Trump, subiectul a revenit în actualitate mai puternic acum datorită unei surse din interior. În câteva zile, în acest scandal a ajuns să fie pomenit și PSD.

Rupert Wolfe Murray, consultant britanic, e primul care a menționat PSD în contextul Facebook vs. Cambridge Analytica. El a fost citat de Associated Press că ar fi fost contactat de Mark Turnbull, unul dintre directorii Strategic Communication Laboratories (SCL), compania care controlează Cambridge Analytica. Totodată, Turnbull este omul responsabil de activitățile Cambridge Analytica în zona politică. Murray a fost căutat în 2016 pentru campania electorală din România ca să se implice în stabilirea unor relații cu PSD.

Citește și: Confesiunile unui politician de dreapta către alegătorii săi. De vorbă cu senatorul Dorin Bădulescu

Tunbull i-a schițat, într-un mail, planul: două persoane în echipa de campanie a PSD. Ar fi fost un strateg politic și specialist în comunicare, care să ofere consultanță și asistență în campanie la nivel de branding, mesaje, PR, relații cu presa, dar și prezență în online. Perioada de lucru pentru PSD ar fi fost de două-trei luni.

După cum spune Murray, a refuzat implicarea pe motiv că n-ar fi dorit să-și strice imaginea. Mai departe, PSD a câștigat și fără utilizarea Facebook, cel puțin nu prin uneltele Cambridge Analytica sau SCL.

De ce vorbește consultantul abia acum de scandalul Facebook și menționează PSD

Murray a fost convins, după cum relatează pe site-ul Emerging Europe, de Channel 4 și înregistrarea cu camera ascunsă pe care televiziunea a difuzat-o cu Alexander Nix, director executiv Cambridge Analytica. Acesta se lăuda că au avut o operațiune sub acoperire într-o țară din Europa de Est. Murray s-a gândit că e România și, implicit, ar fi fost tras în scandalul politic.

L-a întrebat și pe Turnbull dacă a câștigat vreun contract cu PSD. „El a spus că n-a lucrat pentru niciun partid politic din România”, a menționat Murray. Totodată, și Liviu Dragnea, președintele PSD, a negat că ar fi apelat la serviciile Cambridge Analytica (fără a da mai multe detalii dacă, totuși, a apelat la serviciile vreunei companii similare).

„Asta nu înseamnă că e adevărat, așa cum Cambridge Analytica a spus pe Channel 4 că rolul lor într-o țară (nemenționată) din Europa de est a fost intermediat de un subcontractor”, a mai spus Murray.

Ce spune Facebook despre practicile Cambridge Analytica

În prezent, autoritățile britanice investighează compania. Mai mult, Congresul SUA i-a cerut lui Mark Zuckerberg, fondator Facebook, explicații. De asemenea, și britanicii vor explicații, împreună cu toată lumea. Lui Zuckerberg i-a luat câteva zile până când a venit cu câteva puncte de vedere. Pe scurt, Cambridge Analytica a exploatat Facebook așa cum rețeaua socială a permis. Asta până în 2014, când și-a regândit opțiunile.

Citește și: DEZVĂLUIRI! „Statul paralel” a fost „moșit” la Antena 3! Cu banii de la TelDrum

Într-un interviu pentru CNN, același Zuckerberg a spus că, dacă se pune problema reglementării Facebook, încă nu știe cum ar trebui făcută treaba asta. „Nu sunt sigur că Facebook nu ar trebui reglementat. Cred că tehnologia devine un trend din ce în ce mai important în lume și întrebarea care apare în acest context este: «care e reglementarea corectă?» și nu dacă este sau nu nevoie de reglementare”, a spus șeful Facebook.

„În al doilea rând, vom restrânge accesul dezvoltatorilor la date ca să prevenim astfel de abuzuri. De exemplu, vom tăia accesul la date, dacă nu le-ai mai folosit produsul în ultimele trei luni. Vom reduce și cantitatea de date pe care o aplicație o poate colecta prin autentificare. Vor fi doar numele, poza de profil și adresa de mail. Le vom cere dezvoltatorilor nu doar să primească certificare, ci și să semneze un contract pentru oricine accesează posturi și alte date private. Vom avea mai multe schimbări de anunțat în următoarele zile”, a explicat Zuckerberg acțiunile pentru a preveni astfel de practici de către terți.

GEORGE LIXANDRU
GEORGE LIXANDRUhttps://expresssud-est.ro/
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

opinia zilei

Dosarul Kovesi, cântecul de lebădă al lui Liviu Dragnea. Ori despre miza unui război aproape pierdut de către gașca de penali din fruntea PSD

Dosarul Kovesi există fiindcă numele lui Dragnea apare în poziții deloc onorante în consistente dosare referitoare la fraudarea fondurilor europene. Se prea poate ca nu toți pesediștii să fie hoți, așa cum ne încredințează doamna Ecaterina Andronescu, însă mai mult ca sigur că Livică Teleormăneanul este. De vreo două luni...

topul de azi

știri
SUD-EST

du-te la categorie

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren, ce mergea pe ruta București - Vatra Dornei. Protagoniștii: doi studenți, născuți-crescuți în Calvini, între care exista o singură deosebire,...
joi, 21 februarie, 2019
Vremurile sunt cum sunt, dar să vedem cum stăm cu vremea
Buzău
cer fragmentat
7 ° C
7 °
7 °
62 %
2.5kmh
76 %
joi
7 °
vin
6 °
sâm
-2 °
Dum
0 °
lun
1 °

weekend

Hai la bulivar, birjar, în Brăila. Locuri de vizitat în orașul fără salcâmi de la Dunăre

Brăila este unul dintre orașele în care îmi place să revin. Cauza principală cred că este Dunărea. De fiecare dată când ajung, caut să mă reped până acolo, să contemplu apa liniștită și soarele care se reflectă în valurile mici, ”ondulate”, cum scria pe vremuri un supliment de vacanță...

redacția express sud-est

CONSTANTIN LUPU
Pentru a schimba lumea, trebuie să te schimbi în primul rând pe tine. Abia apoi poți să cutezi la așa ceva.
COSMIN NEACȘU
Dacă dorim să continuăm a trăi aici, acasă, este nevoie de o schimbare de atitudine.
LUMINIȚA CÂMPEAN
Schimbarea este legea evoluției umane. De aceea, cei care rămân încremeniți în trecut sau prezent, sunt sigură că vor rata viitorul.
GEORGE LIXANDRU
Nu te întreba de ce ți-e dor de acasă – întreabă-te ce trebuie să faci ca să fii acasă şi pune-te pe treabă. Deoarece României îi trebuie oameni care SUNT acasă și plini de viaţă.
GHEORGHE ARGHIR
Să ai speranță, să îmbrățișezi o posibilitate după alta – cu siguranță asta îl caracterizează pe OM! E timpul să ieșim dintre dărâmăturile comunismului. E timpul să înfruntăm viața așa cum este ea!

la zi
EXPRESS

du-te la categorie

Legile justiției, în pericol de a deveni legile penalilor! O nouă OUG, pregătită pe șest de Tudorel Toader, îi va da șefului Secției speciale...

O nouă Ordonanță de Urgență pentru Legile Justiției este pregătită de ministrul Tudorel Toader. Prin ordonanță, ministrul Justiției vrea să-i dea șefului Secției speciale de investigare a magistraților puteri depline. Potrivit proiectului de Ordonanță, ministrul Justiției, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiției. Potrivit proiectului de OUG, Secția pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a șefilor marilor Parchete. De asemenea, ministrul...

reportajul zilei

Calvini, comuna care trăiește din alocația copiilor. Țiganii nu muncesc, dar au vile, mașini de lux aduse de afară și bani fără număr în...

Prin Calvini, am trecut de nenumărate ori cu autobuzul, fără să acord, însă, vreo importanță deosebită acestui sat din județul Buzău. Asta până-n urmă cu câteva luni, când, fără să vreau, am asistat la discuția dintre doi tineri. Scena s-a petrecut în prag de sărbători, într-un compartiment de tren,...

Telefon:

+40 755 977 819

E-mail:

georgelixandru@live.com

joi, 21 februarie, 2019

© EXPRESS SUD-EST | Toate drepturile rezervate